Palamut haberleri eskilerde karadenizden gelmeye başlardı, genelde ilk balık karadenizde tutulur ve av vermeye devam ederdi. Oysaki bugün palamut haberleri çok anlamsız bölgelerden gelmeye başladı. Saroz av raporu gönderiyor. enez av raporu üretiyor. hatta hatta bodrumdan bile dün palamut haberi geldi. Enterresan olanı bu balık hani karadeniz balığıydı? Hani Karadeniz ve Marmaranın en meşhur balığıydı? ne oldu. şu an Karadenizde bol palamut maalesef olmamakla beraber olmayan balıkta halen Boğazdada tutulmamaktadır Suyun soğumasıyla beraber aşağı inecek olan balık Sarozun-enezin-bodrumun ve datçanın suyunu dahadamı soğuk buldu acaba ki bu imkansız Ne oluyor. düşününce çok ama çok buyuk bir eksiklik var bu denklemde bu seneye mahsus olmak üzere. anlamış değilim. Bu konuda değerli arkadaşlarımın düşünceleri nelerdir acaba?
Aliço Reis, Balığın 2005'ten beri Karadeniz'de tadı yok. Geçen 4 sezonda kimi seneler neredeyse hiç balık yapmazken, nispeten iyi yapan seneler de ortalamanın bir hayli altındaydı. 2005'te Karadeniz'deki kıyıma gözlerimle şahit oldum. Yakalanan tonlarca çingene palamutunun, daha iri balık çevirmek adına Akçakoca açıklarında denize dökülmesine, Ekim ayında soğutmasız kamyonlarla şehir dışına gitmek üzere bekleyen palamutların bozulup denize döküldüğüne ve bunun gibi insanlığımdan utanmama yol açacak birçok olaya tanık oldum. Şimdi bunun cezasının çekildiğini kimse inkar edemez. Bu adalet ilahi bir adalet mi, yoksa doğanın kendi verdiği ceza mı bilemiyorum. Balık hafızası diyip dalga geçeriz ama bu hayvanların kollektif bir hafızaları olduğuna inanıyorum ben. Nasıl uskumru Marmara doğal ortamı olmasına rağmen Çanakkale'den içeri girmiyorsa bence bundan sonra da palamut kolay kolay Boğaz'dan yukarı çıkmayacak. Uskumrunun Marmara'ya küstüğü gibi palamut da Karadeniz'e küsecek. Yoksa suyun soğukluğu, besin bolluğuyla Karadeniz'e rakip olabilecek deniz yok. Umarım yanılıyorumdur, balık Karadeniz'e küsmemiştir. Ama yanılmıyorsam bile böyle devam ettiği müddetçe palamutun Karadeniz'de kalıcılığından bahsedemeyiz.
Emre şu okuduklarımdan sonra bize tuttuğumuz istavritler bile fazla diye düşünüyorum YAZIKLAR OLSUN!..
Evet Karadeniz ereğliyi iyi bilirim. baba burnu tarafındada balık tutmuş bir kişi olarak hak verıyorum ancak bu balığın normal olarak yumurtalarını karadenıze bırakması gerekırsen zannederım bu sene ege ve akdeniz kıyılarında yumurta bıraktı yoksa bunun bir izah tarzını bulamıyorum. Palamut sürat balığıdır anlıyorum herşey buraya kadar herşey ıyıde bu balık bızım onumuzden geçip gidemez o yuzden kesın bu meralarda yumurta bıraktı doye düşünüyorum. Sarozlu balıkçıkarın hangisi palamut çaparisini biliyor acaba? zannederimki bir çoğu bilmiyordur. ama bu sene bu işte çok ama çok büyük bir gariplik var. Evet izmir dikili diyoruz ya dostum ne alakası var bu balığın izmirle. bu balığın soğuk sudan yayılmış olması gerekıyordu. ve sularla beraber kanaldan aşağıya geçiş yapması lazımdı ancak sıkıntıyla beraber o zaman ege ve akdenıze yumurta bırakmışsakı keşke öyle olsun. boğazlar ve karadenizde bolca balıkçı teknesı gormeyız. ve hareket dahada guzelleşir ama tabiatta zannederim büyük bir sorun var Palamut zaten 3-4 sene aralıklarla bolca av verır ve bu senede zannedersem çok bereketli olacak. Zamanında uskumrular vardı boğazda gitti. arkasından Orkinoslar onlarda gitti. Sıra palamuta geldiyse işte o zaman vay halimize......
Özgürcüm canım arkadaşım raporlar gelmek üzere, hissetmeye başladım. şimdiden başladık baksana palamut krizine çözüm yolları aramaya....
Yoğun lüfer haberleri gelmeye başladı. Palamut ise beklenen bölgelerin dışında geliyor adalar bölgesinin yamaçlarında ne alakası var ise ve günün sürprizi bolca minekop haberi ve levrek haberleri Not: Mİnekoplar 2 kg kadar ........ Gelde arızaya bağlanma şimdiden....
Güney Marmara ve Tekirdağ civarlarından herhangi bir haber var mı palamut için? Karadeniz'e çıkmadan Tekirdağ önlerine ve Saros'a yumurta dökmüş olabilir mi bu balık?
Evet Emre hemde çok haber var ancak tekirdağ tarafıda değil marmaranın dışı saroz erikli datça bodrum dikili baksana meralara. tam anlamıyla bende onu dıyorum. balık benim düşünceme göre bu solarda yumurta bıraktı karadenize çıkmadan. hatta marmaraya bile girmeden.....
Aslında Serdar köylü yorum yapar bu konuya ama beklıyorum güzel bir yanıt konuya çok uzun zaman oldu neler düşünüyor acaba bu konuda ?
Sorunlardan en temeli şu... Ege Akdeniz sularında bu hayvanı yumurtadan çıktığında doyurabilecek besin yok. Eğer balık bu bölgede yumurta bıraktıysa, ki bana zayıf bir ihtimal olarak geliyor, yumurtaların verimliliği çok daha az olacaktır. Balıkların boyuna bakıldığında, ufak boyda da değiller. Ege'de yumurtadan çıkan balık 4-5 ayda bu boya zor ulaşır. Gerçekten kafa karıştırıcı bir durum söz konusu...
sardalya var en önemli besin kaynaklarından...bu yüzden gelişim sorununu ben unuttum çünü sardalye tüm kıyıları basmış durumda ki sardalya dönemi temmuz ayında başlar tam pişti oluyor yani.....
Reisim hiç güzel haberin yok sanıyordum. Bu çok iyi geldi şimdi.. Eskiden karadenizin efsanelerinden biri de bu balıkmış.
Balıkçılar, 200 yıllık kanunların değişmesini istiyor Balıkçılar, avcılıktan tüketiciye kadar zinciri takip edecek mevzuatın yeniden düzenlenmesini istiyor. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Sagun, Türkiye'de hâlâ 1800'lü yılların Avcılık Yasası'nın uygulandığına işaret ederek, Türkiye'de balıkçılığın gelişmesi için hükümet desteği ve ilgili kanunların olması gerektiğini söyledi. Su ürünleri sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan ve bu yıl 16'ncısı düzenlenen ESE 2010 Avrupa Su Ürünleri (European Seafood Exposition) Fuarı'na Türkiye'yi İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği temsil etti. Birlik Başkanı Sagun, Türkiye'de balıkçılık sektöründe gerekli düzenlemelerin yapılmaması sebebiyle birçok problem yaşadıklarını, dünyanın balıkçılıkta en gelişmiş ülkesi Norveç'te bir balıkçılık bakanlığı olduğuna dikkati çekti. Dardanel Önentaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen de, sektörün en önemli problemi olarak çiftlik balıkçılığında yer kiralarının yüksek olmasını gösterdi. Kılıç Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan da, çiftliklerin kiralanmasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın taban puan belirlemesi gerektiğini kaydetti. Antalya Balık CEO'su Zafer Erel ise iç piyasada balık tüketiminin arttığını, bunun en büyük sebebinin et fiyatlarının anormal derecede yükselmesi olduğunu kaydetti. Alıntı : ZAMAN Haber Konu yine yukardaki habere geliyor bence.