herkese merhaba, dün bir av markete gidip palamut çaparisi alayım dedim sonra adam rapala tavsiye etti iki tane de pelikan 60 mm 2,2 gr 30 cm dalma derinliği olan rapala aldım ama satıcıya sormayı unuttum.bu konuyla ilgili birkaç sorum olacak: bunları suya nasıl atacağım 2 gr ağırlık çok az, uzağa gitmez internetten baktığım kadarıyla da ağırlık takılmazmış. Bu rapalalar iyimi yoksa daha büyüğü ve ağırını mı almalıyım? Ağırlık takılmama sebebi rapalanın dibe batması ve yüzüşünü bozmasıymış o halde zargana topu taksak saçma mı olur? bir de palamut çaparisi normal istavrit çaparisi atar gibi atıp suda bekleyerek mi av yapar yoksa at çek mi olmalı?
Hayırlı olsun kardeşim.. rapalayı uzağa atmak için iskandil kurşun kullanabilirsin.. kurşunun bir ucunu fırdöndüye takarsın, diğer ucuna da 1 kulaç kadar misina bağlayıp misinanın ucuna da rapalayı bağladın mı tamamdır.. kurşunun ağrıılığını avlandığın yerdeki akıntıya göre ayarlarsın.. Bol balıklı avlar dilerim..
berkan bey cevap için teşekkür ederim. lakin bu konularda acemiyim iskandil kurşunu nasıl birşey? bi de palamut çaparisi için sorduğum soruya cevap verebilir misiniz ?
bende acemiyim ama palamut çaparisi bugun gördüğüm kadarı ile at çek ile yapılıyor kısa ve sert hareketlerle süratli hareketlerle çekiliyor...
Palamuta sahte atacaksanız (ki 2 gr. lık sahte başka türlü atılmaz) önce ortalama 30 cm. uzunluğunda kurşun bedeni hazırlayın (çift kat 0,30 ya da 0,35 misina işinizi görecektir), onu fordöndüye taktıktan sonra uzunluğu kamışın ucundan kamıştaki makinanın seviyesine gelecek şekilde 0,25 kalınlığında, sahte için beden yapıyorsunuz.. sahtenin bedenini de fırdöndüye taktıktan sonra kullanıma hazır vaziyete gelecektir.. Sahte için misinanın kalitesine göre daha ince beden de yapabilirsiniz, avcılığı daha da artacaktır..
Palamut genelde su üstü veya orta suda gezdiği için akıntının durumuna göre çok fazla ağarlığa gerek yok.Rapala atacaksanız ne kadar uzun köstek boyu o kadar balık.Tabi bu kamışınızın boyu ile de ilişkili.4.20 BİR KAMIŞTA 2.5 kulaç bence ideal.Sebebi ise siz kamışı çekerken kurşun aşağı yukarı her hareketinde arkasındaki rapalayı aşağı yukarı yakşaşık 5 metre su dikinde aksiyonlar. Ben palamuttan pek anlamam ama öyle gördüğüm arkadaşlar balık alıyor. Ayrıca malsefe yağmurlar bu sene yağmadığı için palamut lezzetli değil.Bırakın gitsin torik olsunlkar da lekarda yiyelim