öncelikle bütün balıkçı dostlarına rastgele diyorum ben geçen hafta pazar günü yenifoçaya balıga gittim ve orda kaptanın papagan balıgı dedigi bir balık gördüm pek derinde yüzmeyen iri bir balık yendigini söylediler yakalamak için elimden geleni yaptım ama teknigini bilmedigim için olmadı ama o sayede martı yakaladım bu yenifoça daki papagan balıgının yakalanmasıyla ilgili bilgisi olan varsan lütfen bir yardımcı olsun hepinize tşkr ederim
ben sığacık lkiman içinde görmüştüm güzel bir görüntüsü vardı ama nasıl yakalanabileceği konusunda pek sıkı bir deneyimim yok mutlaka bilen arkadaşlar ilgileneceklerdir
mercanla beslenen bir balık, zannedersem arasıra parça şeklinde yemlere de vuruyor, aç anına denk gelirse ağırlıksız kıbrıs sarma ve bütün sardalyeye vurabilir diye düşünüyorum
papagan baligi dediginiz sey sanirim iskaroz. onu yakalamak icin badalon kullanin. hani kayalara yapismis midyeler var ya onlardan. ona gusel vuruyor. tabi iskarozdan bahsediorsak.
tamam bu benim dedgim balik. bizim burda iskaroz derler buna. bunu yakalamak icin dedigim gibi badalon kullan. bence gayet gusel bi tadi var. tabi pisirenden pisirene deisir. ama cok narin bi balik. yakaladiktan sonra kibar davranman gerekir. hadi rastgele
Belkide bana tadi gusel gelmis olabilir bilirsin renk ve zevk tartisilmior ama nadir bulunan ve zor yakalanan bi balik oldugundan olsa gerek bence gusel balik ama her nekadar temizlemesi ve ayiklamasi zor olsada
merhaba muzafer ben selim pazargünü bera berdik ben nasıl tutulduğunu öğrendim cumartesi mümün ün oraya gel sanada anlatayım
ustacım ben gördügüm balık bu degil akyaya benziyor kurşun renkli bundan biraz daha ince ve suda çok degişik rekler veriyor dışarda ise renk olarak kurşun rengi üstünde siyah noktaları var kaptanımız papagan balıgı oldugunu söyledi ama bence başka bir adı var veya yenifoçada böyle deniyor ilginiz için çok tşkr ederim
üstat sende burdamısın bu balıgın adını kaptan öyle dedi ama bende baktım yenmeyen bir balık çıktı burdaki arkadaşlarada tam olarak anlatamadım usta artık seninle paslaşırız ve burdaki arkadaşlarla paylaşırız ama bizim balık bu degildi
Sanırım senin dediğin balık benekli demiştim bizim buralarda papağan ile lağos arası bir balık var. Arkadaşlar arap derler. onun benekleri oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam yan yüzgeçlerininde uçları renkli oluyor... Yüzerken güzel bir görüntü veriyor. Bizimkiler zıpkınla vurdukları için yakalanma şekli hakkında bilgi veremeyeceğim ama Namık Bey in dediği Gibi resimdeki papağan balıkları oltaları falan neyi bulursa parçalıyor koparıyor... Zıpkınla vurulmuş irilerini temizlerken biraz inceledim ağız yapıları resmen yan keski gibi yani ne gelse parçalar atar. Ayrıca çeneleri çok güçlü
ben de papağan balığı diyince bu balık zannnettim, oyüzden saçmasapan balık dedim keşke bi fotoğrafı bulunabilse ben de merak ettim
Yukarıdaki link galiba görünmüyor. Aşağıdaki linkten doğrudan gidip görülebilir. http://img136.imageshack.us/img136/2878/dsc01089rn8.jpg
usta yardımlarınız için çok tşkr ben resim bulursam siz bana yardımcı olursunuz ya kaptan salladı balık adını yada burda yöresel bir ad olabilir bu hafta eger yakalamak nasip olursa resim çekicem olmadı sudaki resmini çekicem herkese çok tşkr
Papağan balığı bildiğimiz mamunla yakalanır. 3 gün önce oltama takıldı görünüşü güzel bir balık.Lezzetli olmayacağını düşünerek yemedim.
Arkadaş muhtemelen Dolphin balığını kastediyor. Esas yaşadığı ortamlar sıcak denizler olduğu halde,mutemelenki küresel ısınma sonucu son yıllarda Akdeniz'dede gittikçe çoğalan bu verdiğim linkte resmi görülen balığa,heryerde çeşitli isimler verildiği gibi,bazı yörelerdede Papağan Balığı(yeşil renginden dolayı)da deniliyor.Lambuka,Grida gibi isimlerlede anılıyor. Tahminim arkadaş bu resimlerdeki balığı kastediyor. Şayet bu balıksa,hiçbir özel tutma v.s şekli yada yemi yok.Her an her türlü oltaya gelebilir.Çapariye bir tanesi atladımı diğerleride hemen atlar.Yalnız yakalanınca çok çılgın olur,teknedeki tüm oltaları karıştırır.Eti pek lezzetli değldir Rastgele... http://www.fishbase.org/Photos/ThumbnailsSummary.php?ID=6
evet bizim lambuka dediğimize, papağan balığı da dendiğini ben de duymuştum. bu konu eski ilk yorum yaptığımda aklıma gelmedi, açıkçası sonradan da girip, bulup, yazmak zor geldi tadı kötü ama ya...demek ki adı papağan olan balığın tadı kötüymüş
yanlış bilgi veriyorsun.Linkteki balık lambuka.papağan balığı ile uzaktan yakından ilgisi yok,ayrıca lambukada yakalanınca kuzu kuzu gelir olta molta karıştırmaz canım kardeşim bilginize..
Papağan balığı nasıl avlanır Papağan balığı nasıl avlanır Papağan balığı ile ben 1983 yılından itibaren Marmaris'in Turunç köyünde tanıştım. O zamanlar köy olan bu büyülü yer şimdi belde. Kaldığım pansiyon sahibinin babası İnce Mehmet amcanın küçük tahta kayığı ile sabah avına çıkardım. Papağan balığı ile burada tanıştım. O yörede bu balığa Kaya barbubu ve İşkaroz deniyor. Eti çok sıkı ve lezzetli. Karadeniz'de özellikle Sinop Ayancık kıyılarında avlanan kırmızı barbunun lezzetinde. Özellikle kayalık yerlerde 2-3 oltadan yaptığım yemli misine ile seyrek olarak tutardım. Ben bu balığa Protez dişli balık adını takmıştım. Ağız yapısı protez dişe benzer. Çoğunlukla misineyi keser. Yem olarak kalamar, sübye, ahtapot, tek tek (karidesin küçüğü) ve hani balığını yem olarak kullanırdım. Yaklaşık 30-40 lık misine, 25-50 gram arası da kurşun takardım. O büyülü cennette yakaladığım balıklar, Hani (orada çakal veya malaç derler, Babakale'deki adı da Hanoz), Orfoz (Hani cinsi iri bir kaya balığı.) Tuttuğum tanıdığım balıkların en özeli. Çorbasını, (özellikle baş kısmından, pirinç ve maydanoz ekleyerek ve baş etini çorbanın içine diderek) tavasını, ızgarasını ve şişini yaptım ve tadını hala unutamadım, Müren (oradaki adı İzmirli), Mercan, Karagöz, İspari, Ahtapot ve Kefal.(zıpkınla) 15 yıl kadar bu büyülü yerde geçirdik yaz tatillerimizi. Son 10 yıldır da Babakale Akliman'dayız. Orada da çok renkli bir balık yelpazesi var. Yeri geldiğinde o anıları da sizlerle paylaşmak isterim.. Babakale Akliman'da gelin balığa birlikte çıkalım. İster kıyıdan, ister kayıkla... Tatil proğramınıza ve balık avınıza Babakale'yi iliştirmeyi unutmayın... Bol ve mutlu avlar dileğiyle.. Turan Gökmenoğlu www.burctaslari.com