parazitli tatlı su levreği- yardım :(

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında gslichemist tarafından paylaşıldı.

1. gslichemist

gslichemist abdurrahman

En İyi Avı:
    turna 65 cm
    herkese merhaba, hafta sonu tatlı su levreği tutmak için avlağıma gittim ve limit üstü 10 tane testere tuttum. oltamı toplayıp eve dönerken balıklarımın üstünde kırmızı solucana benzeyen, 5 cm boyunda bir şeyler gördüm. Daha yakından baktığımda bu canlıların balığımın içinden çıktığını ve hatta balığı içten içe zedelediğini gördüm. tutmuş olduğum testerelerden bir tanesi kuyruğundan tutup bakmak için kaldırmak istedim ve balığın kuyruğu koptu ve oradan da kırmızı parazitler çıktı:(
    sanki bu parazitler balığı canlı canlı ve içten içe yiyor. bu solucana benzeyen kırmızı parazitler hakkında bilgisi olan var mı?

2. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Bir resmi cismi yok mu bu parazit ve balıkların ?

3. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Adını tam olarak hatırlamıyorum ama kancalı kurt tarzı bir şeydi sanırım. Daha önce gökala, tatlı su kefali ve bekirde şahit oldum.bildiğim kadarıyla balığa dışardan tutunup bedene giriyor. sık rastlanan bir hastalık. Detaylı bilgiyi forumda erdem utuk hocamız okursa bilgilendirecektir...

4. gslichemist

gslichemist abdurrahman

En İyi Avı:
    turna 65 cm
    parazitleri görünce moralim bozuldu ve çok tiksindim o yüzden resim çekmedim:( soluncan gibi kırmızı renkli ve 2-3 cm uzunluğunda. balık canlı iken gözle görülmüyordu ama balık öldükten sonra dışarı çıkmışlar. kimisi çıkamamış derinin altında belli oluyordu

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Arkadaşın tarifinden net bir şey çıkarmak pek olası değil. O boyda, solucana benzeyen balık parazitleri denince, akla iki familya geliyor.

Eustrongylides familyası, daha ziyade barsaklarda yaşar. Ama konağı olduğu balık ölünce, barsakları yiyerek kaslardan devam etmesi olasıdır. Bazen bunların doğrudan kaslarda vs. yaşayanları da olabilir. Boyları 10cm'e, 15 cm'e kadar uzar.

Bir diğer familya ise, bir nevi şerit kurt, tenya vs. gibi olan cestodes. Bunların vücutları boğum boğum, kemer vs. gibi şerit şeklindedir. Bir sürü türü mevcuttur ve özellikle tatlı su levreklerinde çok sık görülürler.

Bu parazitler daha çok doğrudan kas dokusunda yaşarlar ve balığı içeriden yiyip bitirirler.

Başka tür parazitler olması da mümkün. Ama ilk anda akla gelen bunlar. Eğer kurtçukların şekli şemali daha detaylı anlatılırsa, daha kesin bir şeyler söylemek olası olabilir.

Bu parazitler aslında nispeten masum parazitler. Bir de böyle kendini göstermeyen parazitler var ki, asıl sorun onlar. Gözle farkedilmeyecek kadar küçük parazitlerin bazıları insanda da yaşayabiliyor ki, bu ciddi bir sorun.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Temmuz 2020
  6. xcebeci

xcebeci umut semi yavuz

En İyi Avı:
    geri saldıgım yapraklar...
    ya abilerim bu aralar bu parzitler ve benzerleri cokmu...bana bir kac avdır izmarit ve istavritte rasladım ben bu tip defolu balıkları yemiyorum ama geri salmayada korkuyorum acaba diyer balıklara bulaşırmu diye siz böyle durumlarda ne yapıyorsunuz.....idk idk idk idk

7. gslichemist

gslichemist abdurrahman

En İyi Avı:
    turna 65 cm
    ilk resimdeki parazitler. balık öldüğünde bazısı dışarı çıkmış, bazısı yarısı çıkmış ve ölmüş, pek hoş bir görüntü değildi, balıkları atmak zorunda kaldım, sanırım bu balıklar yenmez, çünkü balıkları içten içe çürütüyorlar. tuttuğum balığın kuyruğu elimde kaldı. sanırım göldeki bütün balıklar da bu parazitler var.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Böyle durumda o balığı, ateşe atıp yakmak herkes için en iyi çözümdür. Bu olamıyorsa, derin bir şekilde gömmek.

Bu parazitler ölü balıktan bulaşır diğerlerine. Bu nedenle suya geri atılmamalıdır böyle balıklar. Zaten tahminen bir kaç gün içinde kendiliğinden ölecek zaten o yakaladığınız.

Sık yapılan bir yanlış, bu balıkları çöpe, kenara filan atmaktır. Oysa bu parazitlerin çoğunun ara konağı su kuşlarıdır. Kuşun birisi o attığınız balığı yerse o parazitleri tekrar balıklara taşır. Ortalığa atılan balığın parazitlerinin fareler vs. gibi memeliler yoluyla da yayılması mümkündür.

Bu işleri yaparken sadece balıkları düşünmeyin, savurup attığınız balıktaki parazit bir şekilde size de bulaşabilir. Bunların yumurtaları gözle görülmez, durum her şeye gebedir. Kısaca, bu parazitleri öldürüp yok etmek herkes için en iyi çözümdür. Siz orada olmasanız sorun yok. Ama o parazitli balığı tutunca pılınızı pırtınızı toplayıp bir daha dönmemek üzere sıvışmıyorsanız oradan, sizde tehlike çemberinin içindesiniz demektir.

9. gslichemist

gslichemist abdurrahman

En İyi Avı:
    turna 65 cm
    bu parazitleri balık öldükten sonra gördüm, gömmek veya yakmak aklıma gelmedi ama bir kenara da atmadım, iki poşet üst üste sarıp çöp konteynırına attım. keşke yaksaydım:( kediler köpekler yesin diye bir kenara bırakmayı düşündüm ama parazitlerin balıktan dışarı çıkması beni korkuttuğu için çöpe atmayı tercih ettim. balık öldüğünde parazitler de ölmüştü, ya canlı organizma da yaşıyorlar ya da su içinde yaşıyorlar.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Nispeten iyi yapmışsın. Kediler köpekler yese, onlara bulaşır, onlardan da önüne gelen bir başka şeye. Bazı trematodlar, kedi, köpek, derken insan ve balıklara bulaşır, öldürücü olabilir. Bu parazitlerin nihai hedefi sazan, levrek gibi balıklardır halbuki. Bunlar su içinde yaşar gibi düşünülse de, yumurtaları yaşamak için suya filan ihtiyaç duymaz.

Kısaca, parazitli balığı yok etmek, en isabetlisidir. Bahaneyle okuyan herkesin bu bilinci taşıması hepimiz için faydalı olacaktır.

Birde, balıkları çok iyi pişirmek, olmazsa 24 saat derin dondurmak, pişerken tadına bakmamak önemli şeylerdir. Pek çok balık paraziti, gözle zor farkedilir, dikkatli olmak elzemdir.

11. turnameraklısı

turnameraklısı Yusuf İMRE

Favori Kamış:
    Cormoran Black Master
    En İyi Avı:
    Turna-1,130 Kg. Levrek-1,450 Kg.Kofana-2 Kg.Deniz Turnası-80 cm.
    Valla bu konu bilmediğimiz şeyleri öğrenmek için 10 numara olmuş.Bilgi için teşekkürler.

12. sefa4134

sefa4134 sefa

En İyi Avı:
    2,45 Gr Sazan , 56 cm Turna
    Verdiğiniz bilgiler çok değerli bende olsam suya geri atardım bundan sonra tatlı sudan tutuuğum herşeye bakıcam.

Bi kaç kere rast gelmişti baksana büyük balık ısıırmış elinden kaçmış olarak değerlendiriyordum yaralarını megersem ısırık değil miş

Rast gele sağolun

13. gslichemist

gslichemist abdurrahman

En İyi Avı:
    turna 65 cm
    herkese merhaba, balıklarda parazit çıkan avlağıma turna ve tatlı su levreği tutmak için 29.10.2014 tarihinde tekrar gittim. yaklaşık 45 cm lik bir turna ve 7 adet tatlı su levreği tuttum. tatlı su levreklerinde parazit kalmamış ve iyi durumdalardı:) sanırım bu parazitler belirli dönemlerde balıklarda yaşıyor. merak edenler için bilgilendirmek istedim. fotoğraf olmadığı için kusura bakmayın.

14. bozoklum

bozoklum Serhat

Favori Kamış:
    Daiwa Crossfire
    Favori Makine:
    Daiwa exceler x 2500
    En İyi Avı:
    12 kg Aynalı Sazan
    bu parazit meselesi su kalitesiyle doğrudan alakalı sanırım kirliliğin yoğun olduğu yerlerde envai türlü parazite rastlıyorum görüntüsü bile mide bulandırıcı oluyor.