Arkadaşlar Selam, 4.5 Metre marin boat fiber teknem Marmara adasına babama teslim olmuş durumda şuan için karada mayıs sonunu bekliyor. Almış olduğum 9.8 4 Zamanlı motorumu birkaç arkadaşında tavsiyesiyle küçük geleceğini düşünerek 15 Bg 4 Zamanlı ile değiştirdim. Henüz kullanmamıştım alalı 2 ay olmuştu saolsun satıcı arkadaş yardımcı oldu beni kırmadı farkını vererek değiştirdi. Şimdi merak etiğim bu motorla ortalama kaç km hıza ulaşabilirim dersiniz. Tekne ağırlığı 160-190 Kg. tek kişi kullanımda plane modunu görmemiz mümkün olurmu dersiniz. Bir diğer merak ettiğim konuda motorun serviste çalıştırılması gerektiğini okudum şayet gaz kolunu takmak için avans ayarı vs. için bu gerekli dediler ancak motorun zaten gaz kolu takılı durumda satıcı arkadaşta tüm ayarlarının yapıldığını serviste çalıştırmaya gerek olmadığını söyledi depoyu tak yağını koy yürü dedi sizce hangisini yapayım herşey hazır gibi görünüyor ancak tecrübeli arkadaşlar sıfır motoru çalıştırırken nelere dikkat etmem konusunda bilgi verirlerse sevinirim.
Valla onu bi kaç yrde okudum hocam ama tekne boyuyla alakalıymış sanırım satıcı arkadaşta bu yönde konuştu
Sevgili Niyazi, en bilindik markaları bile satın alırken aynı şekilde "benzini koy, kutudan çıkan yağı koy ve çalıştır" diyorlar ancak, en sağlıklısı ve akıllıcası bu işi servise yaptırmaktır. Normal şartlarda markaların servisleri bu işlem için hiçbir ücret de almamak ve bir belge imzalamak zorunda. Bence sen bir zahmet motor al ve servisine götür. Burda çalıştırıldıktan sonra belgelerini al ve bir sonraki bakımlar için periyotları öğren. Mesela, Mercury'lerde 20 saat, 100 saat gibi ilk bakımları vardır. Bence buraya yazdığına göre tereddütte olduğun için hiç düşünme bu işleri yaptır derim. Amatör Denizci Belgesi 5 metre'nin üzerindeki teknelerin kullanımı için gereklidir.
Haklısınız bu işi servisinde yaptırmak en mantıklısı olacak çünkü şayet hiç birşeyi bilmiyorum. Peki servis yağını koydu çalıştırdı diyelim motoru marmara adasına getirirken mecburen yatırıp kaldırmam felan gerekicek bu durumda içerisindeki yağ sorun olurmu sanırım motorun bir yönü var yatması gereken ama ne derece doğru olur dersiniz.
Tüm bu sorulara en güzel cevabı yine servis verecektir. 4 zamanlı mercury'lerde sadece kolun tersine yatırılmamısı gerktiğini, diğer yatmalarda bir kaç saatlik duruşun problem olmayacağını ve de en güzelinin motorun sürekli arabası üzerinde durmasıdır diye biliyorum. Bunları da benim servisim söylemişti. Hiç aklını bulandırmaya gerek yok, bu sorularını not al ve servisinle detaylı görüş. Hayırlı olsun, bol balıklı günlerde kullanma nasib olur inşallah...
Arkadaşlar, Bugün motorumu servise götürdüm ve çalıştırdık. Yağını benzinini koyduk ipini çektik ve direk çalıştı ancak üzerindeki yağ ışığı sönmüyordu servis yatmaktan yurtdışından gelişi vs. süreden dolayı normal dedi ve küçük bir somunun ucu tıkanmış somunu değiştirdi sorun yağlamayla alakalı değil yanlış ikaz vermesine sebep oluyor tıkanıklık dedi yağlama normalmiş. Çok ilgilendiler ve detaylı kullanım ve bakımını anlatılar memnun kaldım iyikide gitmişim motorda tek ipte direk vın diye calısıyor içim rahatladı
Aldığımız tüm ürünlerin ilk kullanımlarını, Yetkili servis gözetiminde yapmak her zaman için büyük avantajdır. Ne olur ne olmaz!!!!!! Tekne ve motorunuz bu vesile hayırlı olsun. Güzel ve zevkli günlerde kullanman dileklerimle.
ADB Niyaz BEy ; motorunuz 9.9 hp nin üstünde yani 10 hp ve üstü motorlarda ADB ( amatör denizcilik belgesi şart )... siz satıcıların dediğine sakın aldanmayın !!!
Niyazi kardeşim hayırlı olsun allah kaza bela vermesin.motorunuz 15 lik olduğu için AMATÖR DENİZCİLİK BELGESİ ŞART benim 4 metr ve 5 lik motorum var erdekte kullanıyorum yazın 5 kere sahil güvenlik durdurup belge sordu ilk sorduğu motor kaçlık bilgin olsun sevgiler
10 beygir ve üzerine ehliyet yani ADB şart..bir ara motorlarda vergi vardı tekne boyu önemsenmeksizin 10 beygir üzerine beygir başına 25 lira alıyorlardı diye hatırlıyorum..3-4 sene önceki mevzuat..ama daha sonra boyu 5 metreyi geçmezse vergi yok denildi şimdi o yasa uygulanıyor..neyse o vergi dönemlerinde insanlar 25 hp 35 hp lik motorları 9.9 olarak kaydettirdiler vergi ödememek için..haliyle ADB ihtiyacı da doğmadı..etik olarak yanlış tabi ama 1.05 e malolan benzini 5 liraya sattıkları bir ülkede yaşıyoruz..devletin yaptığı da etik olarak yanlış..