Merhaba arkadaşlar, Ben 2,70 bot ve buna uygun motor düşünüyorum.Aslında tekne daha mantıklı geliyor ama çalınma problemi ve farklı yerlere götürememe konusu beni bot düşünmeye itti.Aracın üzerine portbagaj alıp indirmeden de taşıyabilirim çünkü evin avlusu mevcut. Şişirip indirme derdi yok benim için. Çocukken Seahawk 440 diye bir botum vardı orijinal Amerikan malıydı ve sınırlı sayıda ithal edilmişti 90ların başında çok kullandım .şimdi piyasada onlar mevcut ama ahşap tabanlı motor takabileceğim daha stabil bişey düşünüyorum fiyat açısından gözüme kestirdiğim Tiger bot 270 ahşap tabanlı 1250tl fiyata istanbulda kargo dahil satılıyor .Mantıklı geldi bana. Motor için 2 tercihim olacak 1. 4 zamanlı Parsun 2,6hp 1550tl civarında 2. 2 zamanlı Tohatsu 2,5hp 1720 tl civarında Daha pahalı ürün istemiyorum çünkü benim için daha büyüğü daha hızlı gidenine gerek yok zaten lisanslı yelkenciyim 2 haftada bir 9,5 metre yelkenli ile yarışlara giriyoruz amacım 3,5 yaşında oğlumla ufaktan kıyıdan heves etmesini sağlamak. Motor ve bot konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.mrsparkle Teşekkürler
Soruyu sordum ama bir kaç ilave lafım var müsade ederseniz ; Benim çocukluğum Seahawk 440 üzerinde geçti Seferihisar Akarca da bilen bilir karşıdaki adaya bile gidiyorduk kürekle . Kürek zorladığında arkadan palet power Ama tabiki bilmeyene tavsiye etmem can meselesi şaka değil bu işler genelde karaya yakın rüzgarın sizi karaya atacağı şekilde seyir tercih etmek gereki , dalga yönünü akıntıyı okumak gerekir. Araba alırken 1,2 motor görüldümü herkes kaçar bu kasayı çekmez diye halbuki motor çekerde sen kullanmasını bilirsen.Benzinin 5 tl olduğu ülkemizde 20binlirası olan cip almaya kalkıyor akıl alcak gibi değil. Ufacık botlara 9,9 hp öneren var. Bu açıdan bakıldığında bana lütfen 9,9 motor 4 metre üstü tekne önermeyin Herkeze selamlar,
Aslen hangisi olur, kaç beygir olur hiç bir fikrim yok. Ama forumda son zamanlarda dönen mesajlara bakınca, parsun almak hiç akıl karı gibi görünmüyor. Muzdarip olan baya çok kullanıcısı var.
İlk edindiğim takım 2.70 orca ahşap tabanlı bot ve de 5 bg.lik parsun motor idi.Parsun un bitmez arızaları ve de ahşap tabanlı botu tek veya iki kişi taşıma ve de kurma problemi yüzünden geçen sene sattım.Şimdiki takımım 2.30 hava tabanlı bot ve de 3.5 bg.mercury motor.Hava tabanlı botlar üzerine bir araştırma yapın derim.Ahşap tabanlı botlara göre biraz pahalı olmasına rağmen taşıması kolay(arabanın bagajına sığıyor ve de devamlı orada)kurması kolay.Taban kısmı şiştiği zaman sert bir zemin oluşturuyor ve ahşap tabanı aratmıyor.Mercury motoru ise anlatmama gerek yok.Servis problemi yok ,ilk çekişte çalışıyor.(burada dikkat edilmesi gereken karbüratörde benzin bırakmamak.)Bence size ve küçük çocuğunuza yeter de artar bile böyle bir takım.Hem de bütçenizi aşmaz. Kolay gelsin.
Çok teşekkürler cevaplar için de benim anlamadığım şişme tabanlı dediğiniz bot görmedim daha önce , zemin sert olmuyor sanırım bu 300 tl lik botlardaki gibimidir taban ? o halde ayakta durmak mümkün değil sanırım yanlışmıyım?
Evet yanlışınız var.O 300 tl.lik hava tabanlılarla karıştırmayın. Şişme taban binlerce polyester ipliğin çaprazlamasına birbirine geçmesi şeklinde akıllıca tasarlanmıştır. Yüksek basınçta şişirilerek, geleneksel ahşap tabanlı botlara göre daha hafi f ve rahat hem de onlar kadar dayanıklı ve sert olduğunu kanıtlamıştır. Küçük boyu sayesinde kolayca taşınabilir ve dar yerlerde saklanabilir.
Bilgiler için teşekkürler, Birde dikkatimi çeken bazı botların arkasında ayna tabir edilen motor takılan kısım yok.Dinghy modeli deniyor sanırım.Botun arkasıda önü gibi.Bu modeller aslında aynı boyda daha fazla oturma alanı sunuyor neden tercih edilmiyor bir handikapımı var? http://cdn3.n11.com.tr/t/500/18/61/94/18619441_198054686.jpg
? Parsun 9.9 Hp 4 zamanlı kullanıyorum, öncesinde yine parsun kullandım, gayet memnunum. Memnun olan birçok kullanıcı var. Bir çok markanın 9.9 ile aynı ebatta tekne ile deneme yaptık, hepsini parsun ile önde bitirdik.
Tohatsunun da sıkıntıları olduğunu duydum, Parsununda! Ama özellikle bölgemizde tohatsu çok fazlaca tutulmakta. Botu da İzmir den almayı araştır. Aynı botu iyi bir pazarlıkla daha iyi bir fiyata alabilirsiniz. 1 ay kadar önce 3,30 luğunu 1300 e aldı arkadaşlar Hisarönünden. Ama nerden bilmiyorum.
Dediğiniz gibi Hisarönüne gitmeden birşey almam zaten. Bakalım uygun zamanda ziyaret edeceğim. Araç üstünde kaç metrelik bot max taşınır acaba 2,5 o açıdan daha mantıklı geliyor. Bakalım göreceğiz.
Ben deniz motorları konusunda engin bir bilgi ve tecrübeye sahip değilim. Motor alırken yaptığım uzun araştırmalar sonucu gözlemlerimi aktaracağım. Tohatsu , bildiğim kadarıyla II. Dünya savaşı zamanlarından beri deniz motorları üreten köklü bir firma. Amerikan forumlarında Yamaha, Mercury, Suzuki üçlüsünden sonra gelen firmadır. En önemlisi de Japon malıdır. Parsunla ilgili pek bilgi veremeyeceğim. Çünkü ucuz ve Çin malı olmasından başka pek bir bilgiye rastlamadım Amerika forumlarında. Türk platformlarında ise sorunlarından başka konuşulan bir şey yok . Japonlar motorlar ve sorunsuzluk konusunda uzmandır. Otomobil sorunsuzluk listelerinde ilk 5 sıra her zaman Japonlara aittir. Toyota, Nissan , Mazda... Arada ufak bir fiyat farkı varken Japon malı varken Çin malına para verilmez bence.
Yarın sabahtan gidicem önce bot bakayım diyorum tavsiye edeceğiniz yer varsa özelden atabilirseniz memnun olurum.
Forumda araştırırken motor seri numarasının liman başkanlığına kayıtlı olması gerektiği gibi birşey okudum aksi takdirde kayıt ettirilemiyormus bu konu ilginç geldi açıkçası .Sıfır motor alırken kayıtlı olmaması gerekmezmi zaten.Neyse yaşayıp göreceğiz sanırım.Bu arada Hidea motor ithalatçısı da izmir deymiş.O da bir alternatif olabilir.
Bildiğim kadarıyla 10 beygir üstü motorlar için gerekli bu. 10 beygir altı için motorun faturasını yanınızda bulundurmanız kâfidir. Tabi siz yine de iyice araştırın. Sizi yanıltmak istemem.
Böyle durumlarda iki şey geçerlidir. Ya mevcuttan devralırsınız. Ya da yeni inşa edersiniz. Teknik olarak, zaten kayıtlı olan bir tekne (motoru dahil) ise, istenen şeyler daha basit. Ama yeni bir motor alıp takıyorsanız, o zaman bu yeni inşa kapsamına girer. Bu durumda sizden istenecek evraklar şöyle: Diğerleri zaten bilinen evraklar. Burada koyu olan iki tanesi önemli. Teknenin boyu 15 metreden kısa, yolcu kapasitesi 12'den az ise, teknenin kendisine ait fatura veya tescil belgesi ile, yeni motorun faturası kafi. Yapacağınız şey, tekne vardı, hurdadan aldım, yada aldım, inşa ettim vs. diyerek ilgili evrak ve motorun faturası ile başvurmak. 10 hp altı bir motor ve 15 m'den kısa bir tekne için gerekenler bunlar. Elbette bir de o malum nüfus sureti vs. şeyleri.
Öğlen Hisarönünde dolaştım biraz Freesun bot 270 ahşap taban şişme omurgalı 1250tl fiyat verdiler. Kullanan bilen varmıdır? Gördüğüm kadarıyla araç üstü koyulabilecek max boy 2.50. 270 alırsam katlamak gerekecek sanırım. Fiyat olarak 240-250-270 arasında 50-100tl civarında fark var. Motor ise Parsun için 1500tl 2.6 hp 4 zaman ,Hidea için 1600tl civarında fiyat verdiler.İkiside Yamaha kopyası deniyor ancak tipleri pek birbirine benzemiyor. Tohatsu 5 hp 3000tl Tohatsu 2,5hp 2 zaman tek yerde buldum 1700tl hepsi sadece nakit fiyatlar.Kredi kartına farklı oluyor sanırım.
Benim sana tavsiyem 4 zamanlı bir Tohatsu al. Hiç bir şekilde Parusn alma ben gecen sene kulalndım sorundan başka bir şey yaratmaz. Çin malımı uzak durucaksın.