penn..fierce 2000 hakkında.

Konu, 'Makineler' kısmında maytalman tarafından paylaşıldı.

1. maytalman

maytalman sedat güllü

arkadaşlar bu yıl bende spin av yapmaya heveslendim bakalım.onun için EBAY,dan
    penn fierce 2000 makina sipariş ettim.resmini görünce 2000 makinayı bu kadar küçük olabileceği aklıma gelmedi.şimdi sizlere birkaç sorum olacak.
    bu küçük makina.olaki avda ,kısmet ya,kofana denk geldi önemli olan soru bu..çekermi??yani bu tür spin avlara uygunmudur.tabiki patır kütür çekmeye kalkarsak ya makina yada kamış patlar az çok birşeyler biliyoruz .az çok lüfer kofana tuttuk ama bende okumanı 65 lik makinası var onla aldım.resimde pek belli olmyor ama küçük bir makina.. satıcı amerikada.

fiyatı 60 dolar.kargo dahil.zaten bu yüzden aldım.türkiyede .240 tl civarında
    ilk defa ebay,dan alışveriş yaptım.
    sizlerin ve kullanıcı arkadaşların önerilerine,göre birde spin kamış alıcaz tabi.onuda gelen önerilere göre .hedef avlar.dişli ailesi.ve istavrit.:hungry:

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bunu belirleyecek olan, kalamadır. Ki PENN'in kalamaları genelde gayet güzeldir.

Velakin şöyle bir sıkıntı ortaya çıkabilir. bu makine, pigme, midilli gibi bir şey, bu boyla ne kadar kaçabilir? Lüfer, kofana, seri balıklar ve misina da boşluk bulunca kesip gidivermesini pek iyi bilirler. Boşluk vermeden lüferin/kofananın hızına yetişebilmek düşündürüyor böyle bir aletle.

Aynısı at-çek olayında da geçerli. Kofana avında anahtar kelime: "hız". Ne kadar hızlı sardık, o kadar şansımız artar kaşık, sahte vs. ile. Küçük makine ile bu da biraz şüpheli.

Velakin, levrek filan olsa söz konus olan, bu makinenin yolda bırakması biraz zor. En azından 60$ ile alınabilecek daha iyi pek fazla bir makine yok.

3. maytalman

maytalman sedat güllü

serdar bey bende makinayı görünce aynısını düşündüm önce bir tüh dedim çokta küçükmüş,bee))).tabi.ilk kofanasını geçen sene yakalamış bu balığın gücünü bilen birisi olarak.şunuda söyleyeyim sizin tarifinizdeki telden yapılan takımlarla alındı .o zaman foto.makinam yoktuda foruma veremedim.bu fotolarıda tabletin kamerasıyla çektim.

baktık olmadı malzemecilerden 3000 veya 3500 makinalardan biriyle takas ederiz artık.sonuçta tanınmış bir marka.

4. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Çatır çatır çeker sen merak etme. 6,2,1 devriyle de gayet başarılı olur lüfer ailesinde. Değiştireyim deme, sağlam güzel makine. Bende 4000 liği var.
    Suya karşı zayıf diyebilirim. İlk kullanımdan önce gerekli yerleri greslersen uzuuuun bir süre sorun çıkarmadan kullanabileceğini düşünüyorum.
    Güle güle kullan. :)

5. maytalman

maytalman sedat güllü

teşekkürler.zaten benim kız, istavrit tutmak için.baba tam bana göre değiştirme diyordu.kendisi biraz zayıftır.
    birde kamış seçelim diyorum ama pek pahalı olmasın.şurdakilerden veya sizin önerebileceğiniz.50..70.tl arası birşey varmıdır.:thumb:

http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=70535

http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=72954

http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=70428

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Güç olarak sorun olacağını sanmam ama, hız olarak aynı şeyi demek zor.

Şuradan bakarsan:

http://www.google.com.tr/search?q=Lüfer+boşluk+vermeden

Lüfer avında boşluk vermeden hızlı çekmenin asli unsur olduğunu görebilirsin.

Ama denemeden bilinmez, elbette.

7. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Lüferde güçten çok, hızlı çekmenin öneminin farkındayım Serdar abi.
    6:2,1 devir oluşu nedeniyle lüfer ailesi için güzel seçim olduğunu düşünüyorum.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımm.. Biraz hesap yapalım. Bu makina, tam dolu olduğunda 28 inç sarar, yani 71 cm. Drag gücü ne kadar? 7lb yani 3 kg. Bu 30 kg balığa yeter. Ama bu hesapla sarılması gereken misina 8 lb, yani 0.25 filan.

Şimdi bu makina 8 lb misinadan 125 yarda alır, bu da 110 metre eder. Attığımızda bir 30m öteye atarsak, makaranın 1/4'ü boşalmış olur. Bu durumda çapta yaklaşık 1/7 oranında azalır ki, geri toplarken bu makina bir turda yaklaşık 60cm filan saracaktır.

El oltası ile lüfer, kofana avlarımızdan en az saniyede bir kulaç misina toplamak gerektiğini biliyoruz, boğazdaki lüfercilere bakılabilir bu hususta. Bu da saniyede 150cm gibi bir değer eder. Ne yapar: 150/60 = 2.5 . Yani saniyede 2.5 tur kolu çevirmen lazım ki, pek kolay bir iş değil. Elini boşta bile çevirsen, hızlıca "seksensekiz" diyene kadar geçen sürede 2.5 tur çevirmek pek kolay değil bence. Ki bu makinenin kolu da uzundur, bu uzun kol tork, yani kuvvet kazandırır ama tur sayısını azaltır.

İnsan o yükte saniyede 1.5 - 2 tur ancak sarabiliyor. Bu da saniyede 90 - 120 cm arası demekki, bu hızla lüferi boşluk vermeden çekebilmek pek olası değil. Gerçi, lüfer kıt olunca kavgacı oluyor, misinaya doğru atlamıyor, daha çok geri gidip kaçmaya, kurtulmaya çalışıyor. Ama biraz bolsa, o zaman çektiğinizi bile zor anlıyorsunuz.

Bu hesabı elbette biz ilk gördüğümüz anda refleks olarak yapabiliyoruz, bir makineye bakınca.

Elimde böyle bir makina varsa, güvenirim şahsen. Ama bu hususu aklımda tutar, kamışı olabildiğince yukarda tutup, gerekiyorsa kendim geri giderek kamışın 35-45 derece eğik kalmasını sağlamaya çalışırdım. Böylece olursa, lüfer ani fişeklediğinde kamışla boşluğunu süratle telafi etme şansım olurdu. Bu şekilde biraz daha itinalı davranıp, lüferi kıyıya almak gayet olasıdır sanıyorum.

Ama elbette bu tür bir aksiyon, kamışı doğrultup sararak basitçe balığı çekmekten bir hayli zor olacaktır tabi ki.

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazdığın hesaplama şeklini az çok anladım Serdar abi, gayette mantıklı geldi. :)
    Elbette bu kafa çapındaki bir makinayı lüfer çekmek için en ideal makina olarak düşünmüyorum ama lüfer balığını gayet güzel çekebileceğini düşünüyorum.

20'lik makina alındığına göre kıyıdan atçek yapılacak. Atçek yapılacaksa hafiflik benim ilk baktığım şey. Nice 50 tl'lik makinalarla lüfer çekenler de gördüğümden ve bu makinanın 4000'lik olanı elimde olduğundan başka makinayla değiştirmesine gönlüm razı olmadı. :)

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ben olsam, bende değiştirmezdim şahsen.

2000, yani 20'lik makine ile 4000 olan 40'lık arasında ciddi bir hız farkı olacağı muhakkak.

Kendi adıma, al veya alma demeyi sevmem aslında. Aynı şekilde değiştir demeyi de. Tercihim, bildiğim kadarıyla eğrisi şöyle, doğrusu böyle diyerek aletin artı eksilerini ortaya koymaktır. Almak, almamak, değiştirmek vs. kişinin tercihi olmalı. Herkesin tercihleri farklı olabilir ve bu da aslen saygı duyulması gereken bir husustur.

Elbette bu, tercihi yaptık, bu tercih kesin doğrudur, söz söylenemez demek değil. Mesele kişinin tercihi yaparken gereken farkındalığa sahip olması. Eğer kararınnın doğrusunu yanlışını biliyorsa, buna göre tercihini yapmışsa bu elbette ki saygı duyulacak bir şeydir.

Fakat bizim millet, yaptığı tercihin artılarını duyup kabarmak ister. Eksilerini söylersen de bozulur, sanki tercihine saygı duymuyoruz gibi hisseder. Çünkü toplum olarak bizim çok fazla tercih yapma şansımız yoktur, pek çok şey dayatılır bize genelde hep. Yapabildiğimiz bu basit tercihlerle avunmak halindeyizdir. Bu tercih ettiğimiz şeye birisi bir şey diyorsa, sanki bize, tercih hakkımıza saldırılmış sanırız.

Bu noktada, "Sen nasıl bir gerzeksin, bu yavaş makinayı neye alıyorsun?" gibi yapılan tercihi sorgulamak başka bir şey. Bu makina yavaştır, ağırdır, aşınır vs. vs. gibi makinenin hallerini ortaya koymak başka bir şey. Hal buyken gidip gene o tercihi yapma özgürlüğü zaten bakidir, bu "tercihi" sorgulamak ise kimsenin haddi değildir. Elbette "tercih" ile "ürün" arasındaki farkı anlamak lazım tabi.

11. maytalman

maytalman sedat güllü

o zaman şöyle diyebilirmiyiz.spin avında tecrübesi olan birisi rahatlıkla bu küçük makinayla lüferi alır.ben 3000 istiyordum ama baya, bir pahalı geldi bana.
    değerlendirmeleriniz ve görüşlerinizi açıkça payalaştığınız için teşekkürler.
    haa makinayı değiştirmiyorum bilgilerinize.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bence değiştirmemek gayet akıllıca. Hayat lüferden ibaret değil, ki lüferi de aynen biraz tecrübeyle rahat alırsın. Fakat bu makine bazen o kadar kullanışlı olacaktır ki, o kadar olur. Bu alet öyle kolay bozulacak, dağılacak bir şey değil. Biraz da bakımına dikkat ederseniz, senelerce işinize yarar.

13. maytalman

maytalman sedat güllü

evet lüferden ibaret değil.daha önce kara avına çok giderdim,sonra çalıştığım yer dolayısıyla tatlı su avına meraklandık.sonra çocukların okulu, servis masrafından kaçmak için biraz çarşı merkezine birazda denize yakın yerlere gelince.deniz avlarımızda başlamış oldu.yani amatör ruh kendimi, bildim bileli var.
    ortama göre bende av merakımı böylece törpülemiş oluyorum.
    ama şu var iki yıldır dolabımdan balık eksik olmadı..hala geçen sezondan kalan dişliler var.:thumb: