Arkadaşlar almak istediğim model şudur :http://www.avmarketi.com/asp/product/18270/Penn-GT2-Level-Wind-345GT2-Cikrik-Makine bu markayı bilen kullanan var mı ? Yüksek misina kapasiteli bir model olduğu için tercih ediyorum.
GT serisi, International vs. kadar olmasada, gayet Tatminkar makinelerdir. Bunların temel handikapı, kalamalarının zayıf olmasıdır, 10kg filan ancak çeker kalaması. Bu yüzden 15-20 kg'dan daha sağlam misina sarmak pek fayda etmez. Bu durum, bu makineleri ağır sürütme işi için biraz zayıf bırakır. 300 kg bir orkinosu 10 kg kalama ile zaptetmek biraz geç ve güç olacaktır. Şansınıza bolca misina alıyor, bu da olayı becerilebilir kategoriye alıyor. Birde şu levelwinder olayı can sıkabilir. Gene şansınıza bu makine saat gibi çalışır ve levelwinder o kadar sıkıntı vermeyebilir. Tamamen sizin kullanımınıza kalmış. Velakin, bu özellikler bilhassa dip avcılığında makineyi şahane bir makineye çevirir. Artısı eksisi bunlar. Bunun dışında, kendinden misina ölçeri vs. ile klasik penn kalitesini gösterir, iyidir.
Sanırım bu levelwinder ne iştir, biraz açmak gerekiyor. Bu, makinanın önünde sağa sola gidip gelen ve misinayı makaranın her yerine eşit sardıran bir kılavuzdur. Bunun ne ziyanı olabilir? Bunun iki temel ziyanı vardır. Birisi, misinayı burar çoğu zaman, gam yaptırır, eskitir. Bu ama az ama çok tüm makinelerde görülür. Bir diğer sorunsa şudur. Açık denizdesiniz. Burada pek hızlı hayvanlar yaşayabilir. İlla ki yelken ablığı olması gerekmiyor. Su üstünde sıçrayan bir hayvan bir hayli misina boşaltabilir. İşte öyle olursa, bazen, makara çok fazla döner ve sanki atış yapılıyormuş gibi kuş yuvası olmasına yol açar. Usta birisi bu durumda parmağıyla makarayı tutup meseleyi engelleyebilir. ama levelwinder makinede baş parmağı sokmak mümkün olmaz.
serdar bey çok güzel açıklamışsınız. teşekkür ediyorum. benim hedefimdeki balık maksimum 30 kilo zaten hayalim böyle bir balığı yakalamak. zaten daha büyüğü ile profesyonel insanlar baş edebilir. merak ettiğim şu diyelim ki benim oltama 30 kiloluk bir orkinos geldi. fakat misinanın çekeri 20 kilo. bu durumda misinanın çok fazla olması diyelim ki çıkrıkta 800 metre misina var. ilk yakalanma anında ( varsayalım tekne 12 kilometre hızla gidiyor) tekne boşlana kadar ortalama ne kadarı boşalır ? tahminen ?? tekne durana kadar benim tahminim 300 metre gider. kalan 500 metre bana ne gibi avantajlar sağlar ?
Senin makinen 10 kg çekebiliyor zaten... 30 kg'luk balık 10 kg ile çekemez zaten. Tamam, 20kg, 50 kg darbe yapabilir, fakat çekme söz konusu olunca, 10kg'yu bile bulamaz çekme kuvveti. Yani, 10 kg'luk makina ve 20 kg'luk misina ile sen o balığı patır kütür çekersin. Sonrası bir kakıç marifetiyle halledilir kolayca. Ama 150 kg'luk bir orkinos gelirse. Senin teknenin hızının filan esamesi olmaz. Teknen ona yetişemez bile. Eğer fişeklerse, 80 km hıza çıkabilir ve dakikasına varmadan o 800m misinanın 500 m'sini alır gider. İşte o zaman kalamam da kalamam güzel kalamam diye aradığın yer olur. Makaradaki misinanın tükenişini dehşet içinde izlemekten başka bir şey gelmez elinden. Şansına 800m misinan var. Ve sıkı kalamada başlangıçta 10kg, yarısı gidene doğru 13-14 kg kuvvet uyguluyor. Bu o 150 kg balığı yormaya yeter.. Orkinosu koşturarak yoramazsın ama bu şekilde sabit yük çekmeye zorlayarak yorman mümkün. Elbette her kuşun eti yenmez. Ama tahminen o 800m'nin 750 m'sini bir kaç kez boşaltıp geri sardıktan sonra, orkinos çatlayıp gelmeye başlayabilir. 10kg kalama orkinos ve/veya billfish, yani merlin gibi kocaman kılıçlar için çok az. Bu iş için 15-20 kg kalaması olan makineler tercih edilir. Bu gibi bir avda asıl mesele, makinenin güçlü olduğu kadar sağlamda olmasıdır. Orkinos vurunca makina kırılsa vs. bile, en azından patlayıp gözünüzü filan çıkarmamalıdır. Çok benim diyen makinenin bu durumda resmen dağıldığı, yayının bir tarafa kolunun öbür tarafa gittiği görülmüştür. Bahse konu, PENN olsun, shimano, daiwa gibi makineler olsun, bu açıdan güvenilir aletlerdir. Orkinos, merlin vs. avı şaka değildir. Ciddi bir müsabakadır. Taktiğini iyi uygulamayıp, gücünü doğru kullanmayan çok adamı tekneden alıp götürmüştür o balıklar.
Serdar bey size şu an üzerinde çalıştığım öykünün giriş kısmından bir bölüm gönderiyorum. Umarım ne demek istediğimi anlarsınız... "Çok eski bir hikaye biliyorum. Marmarada yunusların yağları için katledilip yok edilmediği dönemlerden... Usta bir balıkçı daha önce görülmemiş bir kılıç balığı yakalar... Balık koca tekneyi bir gazoz kapağı gibi denizde sürüklemeye başlar. Balıkçı hayatı boyunca daha büyük bir kılıç balığı yakalayamayacağının farkındadır. Fakat bir yandanda balığın küt vuruşlarıyla çatırdayan teknenin dağılmasından korkuyordur. sabah başlayan mücadele akşama kadar sürer. tekne batmaz ama balıkçı deneyimleriyle teknenin bir daha eskisi gibi olamayacağının bir daha denize açılamayacağının farkındadır. Balık yorulmaya başlamış ve tekneye azar azar yaklaşmıştır. Tam bu sırada teknenin etrafında bir tur atar ve gökyüzüne doğru sıçrar güneşin karşısında aynadan bir heykel gibi durur. Balıkçı donup kalmıştır. Dünya her zamankinden daha aydınlıktır. Zaman ve hatta tarih bile bir an için durup balığın güzelliğine bakarlar... balıkçı cebinden keskisini çıkarır misinayı keserken şöyle der " Yeterince adil... Yine görüşeceğiz...Bu dünyadaki gerçek dostum ! "
Bence çift devirli ve misina klavuzu olamyan bir makinayı tercih etmelisin. Marka istersen Omoto Poseidon ST-50W-II modeli olabilir. Avusturalya'da bu model PELAGIC OMOTO markası ile anılmaktadır. Şimdiye kadar hep makinadan bahsedilmiş ancak ava çıkacağın teknede önemli bildiğimiz 7-8 metrelik ahsap tekneler ile çıkarım diyorsan 80 - 100 kg bir orkinosun dibe doğru giderek teknenin burnunu veya kıçını o anda nerden balığı çekiyorsan nasıl suya daldırıp çıkardığınına şahit olursun ve teknenin batmaması için ya misinayı keseceksin yada takımı sağlam bir bidona bağlayıp suya atacaksın. Heleki 4-5 metrelik fiber tekneleri aklından bile geçirme Vaktin olursa ve İzmir'deysen bu hafta 6 Ekim ile 9 Ekim arası Alaçatıda Orkinos yarışması var izlemek istersen bi uğra fikir edinmiş olursun. Ustaların takımlarına teknelerine bi bakarsın. Rastgele.
çok isterim gelmeyi ama ne yazıkki işten izin alamam. Bu tip organizasyon tarihlerini gösteren bir liste var mı
serdar bey O zaman 10 kg kalaması olan bir makinaya 20 kg çekeri olan bir misina taksam fazlasıyla yeterli olacaktır değil mi ? yani boşuna para verip 50 - 60 kilo çeken örgü misinaları almama gerek yok değil mi yoksa yanılıyor muyum ? yani sizce bu makineye hangi kalınlıkta ve çekerde misina takmalıyım. birde şöyle bir şey planlıyorum: ucuna rapala husky 12 cm +5 metre sonra bir daldırıcı + 5 metre sonra 200 gram ağırlık + 5 metre sonra 200 gram ağırlık + 5 metre sonra 300 gram ağırlık . tekne ile 12 km hız ve kıyıdan açık denize doğru 3 saatlik bir sürüş ... ne düşünüyorsunuz ??
daldırıcı olunca öbür kurşuna filan gerek yok. biraz dahamisina bırakırsın, biraz daha dalar. az daha süratli gidersin, biraz daha dalar. birde daldırıcinın delikleri, derinliği de belirler. öne koyacağın kurşunlar işi bozar. elbette 10 kg ceken alete 20kglik misina kafi. niyetine bakarsak kaliteli bir normal misina iyi olacaktır. ip misina büyü balık avında iişçıkarabilir başına.
ne gibi iş çıkarabilir. PENN makine için şu misinayı düşünüyorum : http://www.avmarketi.com/asp/product/10056/0-35-Captain-DYNEEMA-DACRON-BOBIN-MISINA-1000mt daldırıcı olarak öneriniz nedir bir 20 -25 milyonluk olanlar var birde 7-8 milyonluk olnnlar
Örgü misina uzamaz. Bu yüzden elde tutamazsın. Ayrıca büyük balık vurunca esnemez haliyle. Bu yüzden doğrudan doğruya kamış, makine ve sen darbeyi hissedersin. Ve bu darbe gerçekten ciddiye alınması gereken bir darbe olur, öyle böyle değil. Kamışın kırılır, makinen dağılır, elinden kurtulur, balık alır gider, senide alır gider. Bunlar öylesine laflar değildir, her biri defaten gözlenmiş, yaşanmış şeylerdir. Örgü misina kullanabilmek için, işi bir hayli öğrenmiş olmak elzemdir. Örgü misina gerçekten çok avantaj sağlar ama, kullanmasını bilmeyene bela olur. Ki şu forumda örnekleri çoktur, aha şöyle olud, makina kustu, gam yaptı vs. vs. diyerek yaka silkip kullanmayı bırakan çok kimse bulursun. Daldırıcının fiyatına bakarak bir şey söylemek zor. Şekli, denge ağırlığı, sağlamlığı, yüzey alanı vs. gibi kriterler bakara biri seçilir, ama fiyatına bakarak pek olası değil. Ki böyle sıradışı malzemelerde, aynı malı biri 3'e öbürü 30'a satabiliyor.
Abi benimde hayalim büyük balık avıda bir soru sorabilir miyim? 12 cm'lik husky jerk büyük balıklara yetermi mesela akya'ya
Husky Jerk özel aksiyonlu bir sahte. Teknenin arkasına bağlayıp çekince pek etkili olmaz. Denizde levrek için iyidir ama diğer balıklar için tavsiye etmem.
bu bende olan dalıdırıcının bir benzeri(bendeki daha kaliteli duruyor) : http://www.avmarketi.com/asp/product/11330/Cormoran-Seacor-Trolling-Paravan-Daldirici toplu aldığım malzemeler arasındaydı . bunlarda yeni sipariş ettiklerim : http://www.avmarketi.com/asp/product/132864/FLADEN-TROL-PARAVANA-DALAN bu plastikler ağır yük altında kırılmaz mı ? Ben bugüne kadar hep makine ve kamış kötü bile olsa eğer misina sağlamsa balığı alma şansım vardır diye düşünüyordum.... husk jerk nerede kullanılır ? Ayrıca sizin rapala tavsiyeniz nedir böyle büyük bir av için ? ayrıca 12 -14 km hızla giden birteknede daldırıcı ile ne kadar derine daldırılabilir (açık denizdeyiz) birde daldırıcıyı rapaladan ne kadar uzağa takarsam balığı ürkütmez ?
Bu duruma göre değişir. Fakat işin aslı şu ki, bilhassa makinenin varlık sebebi, onunla büyük balığı yakalamanın çok kolay olmasıdır. Yoksa akıbetiniz kesilmer Husky jerk, aslen tatlısu modelidir. Aksiyonu, sürekli çekerek değil, çekip bekleterek yapılır, suda tamamen durması gerekir. Ha, öbür türlüde olur ama, bu sahtenin asıl aksiyonu böyle. Başka sahteler sürekli çekerken daha iyi netice verir. Hangi sahteyi kullanacağınız uğraştığınız balığa bağlı bir olay. Örneğin orkinos için şöyle bir şey çok iyi netice verir: Bu orkinosta tatminkar netice verir çünkü suda bolca köpük çıkarır. Orkinos avında köpük çıkarana sahte balığı mıknatıs gibi çeker. Ama başka balıklarda aynı neticeyi alamazsın, aksine, köpükler balığı ürkütür çoğu zaman.
Bu sahteyi alabileceğim bir site var mı bildiğiniz. birde bana toplu gelen sahtelerin arasında suya değince yanıp sönen ışıklı bir sahte var. kırmızı ışık yanıp sönüyor. oldukça kaliteli bir şey. iki parçadan oluşuyor. ( en kısa zamanda toplu olarak aldığım malzemelri buraya koyacağım. bir çoğunun nerede kullanıldığını bilmiyorum) fakat bu gösterdiğiniz sahte biraz küçük değil mi ?
ek olarak 1) (daldırıcılar) -direk misinayı plastiğe mi bağlıyorum- bu plastikler ağır yük altında kırılmaz mı ? 2) 12 -14 km hızla giden birteknede daldırıcı ile ne kadar derine daldırılabilir (açık denizdeyiz) birde daldırıcıyı rapaladan ne kadar uzağa takarsam balığı ürkütmez ?
40 yaşımızdan sonra gene quiz'e girdik gibi... Bak şurada tartılar var: http://www.avmarketi.com/asp/listgroup.asp?group=11000000 Alırsın birini. Plastiğin bir ucunu su borusuna, diğerini de tartıya bağlar asılırsın. sonra ya misinan kopar, ya da plastik kırılır, gelir suratında patlar, kafanı gözünü yarar. Ama bizde hep beraber öğreniriz ne kadar dayanıyormuş... Ama böyle yapmadan o plastiğin vs. dayanıp dayanmayacağını bilmek, ancak müneccimlik olur. Daldırıcı içinde aynısı geçerli. Kullandığın misinanın kalınlığı, sudaki akıntı, tuzluluk oranı, sıcaklık vs. vs. hepsi onun ne kadar dalacağını etkiler. Alırsın bir tanesini, kullanır görürsün. Böyle böyle tecrüben artar, ilerde bir daldırıcıya bakar bakmaz aha şu kadar dalar bu ancak diyebilirsin. Yada gider, işin tekniğini, ilmini öğrenirsin. Ona göre daldırıcı için bir şeyler söyleyebilir olursun. Ama böyle armut piş, ağzıma düş usulü soru ve cevaplarla hiç bir yere varamazsın.