İyi akşamlar. Video izlerken gördümde pisi ile kalkanın farkını merak ettim ; Yani nasıl ayırt edebiliriz ? Yakup hocam özelliklede senden bekliyorum
(Platichthys flesus), yani pisi balığı,Vücut üstten ve alttan yassılaşmıştır. Gözler vücudun sağ tarafında olup, gözlerin bulunduğu sırt yeşilimsi veya sarımsı kahverengi lekelerle kaplıdır. Sırt yüzgeci başta gözden, kuyruk yüzgeci kaidesine kadar devam eder, kuyruk yüzgeciyle birleşmez. Üst kısmının rengi esmer, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. Yan çizgi gözün bulunduğu tarafta göğüs yüzgeci etrafında kıvrımlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri kuyruk yüzgecine ulaşmaz. Psetta maxima), yani kalkan balığı Atlas Okyanusunun doğusunda kıyı yakınlarında, Akdenizde,Ege denizinde, Marmara denizinde ve Karadenizde, 20 ila 70 metre derinlikte yaşar. Denizin dibinde yaşıyan küçük balıklar, yengeçler ve diğer küçük deniz hayvanları ile beslenir. Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz ve tüketicilerin sevdiği balık türü ortalama 50 ila 70 cm boyuna ulaşır. Boyu bir metreye ve ağırlığı 20 kiloya varmış olanları çok nadir tutulur. Dişileri ilkbahar ve yaz boyunca, denizin 10-40 metre derinliğinde, kendi büyüklüğüne göre 10 milyon ila 15 milyon yumurta döker. Erkek balık bunları dölledikten 7-9 gün sonra bu yumurtalardan mekik şekilinde vücutları olan yavrular çıkar. Bu yavrular 8-10 cm boya ulaşana kadar ve metamorfozları başlayana kadar sığ sularda plankton ile beslenerek yaşarlar. Ancak sağ gözleri kafalarının sol tarafına doğru kaymaya başlayınca, ve yassılaşmaya başladıkları zaman derin sulara göç ederler. 5 yıl sonra kendileride çiftleşip üreyebilirler. Kalkan pisi resimlerden farkını anlyabilirsin Emre kardeşim,Yakup üstadım detayı veriri sana eminim kaynak:Vikipedi
Üst resimdeki pisi Dere Pisisi olarak bilinir. Resimlerde görüldüğü gibi kalkandan oldukça farklıdır. Bir de Deniz Pisisi olarak bilinen bir tür vardır ki, o dere pisisine pek benzemez, kalkana çok benzer. Kalkandan farkları, şeklinin biraz daha elips olması ve sırtındaki düğmelerin bulunmamasıdır. Kalkan balığı bir Karadeniz balığıdır. Marmara'da az, Ege ve Akdeniz'de çok nadir görülür. Dere pisisi Marmara ve Karadeniz'de özellikle dere ağızlarındaki çamurlu sularda bulunur. Deniz Pisisi ise Akdeniz ve Ege'de daha yaygındır.
Hayır Adnan'cığım bu da Dere Pisisi. Dere Pisisinin ağzı çok küçük olur, Deniz Pisisi'nin ise aynı kalkanın ağzı gibi kocamandır. Internette arayinca sadece bi tane Deniz Pisisi resmi bulabildim. Bu linkte: http://www.zipkinavi.com/uploads/1240424756/gallery_711_247_805314.jpg Gördüğün gibi şekli kalkan gibi dairesel değil daha uzun, yani elips şekilli. Ayrıca kalkandaki düğmeler de yok. Ama ağzı aynı kalkanın ağzı gibi kocaman. Deniz Pisisi'nin tadı da aynı kalkanınki gibi muhteşemdir. Dere Pisisi ise oldukça yavan tada sahiptir.
Tamamdır abi şimdi gerçek fark görülüyor resimde Emre artık bu bilgiler sana yeter sanırım beyin fırtınası yaptık sanki
Emreciğim aşağıdaki linklerden konu hakkındaki bilgilere ulaşabilirsin. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7799 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29916&page=2 Daha önce tatlarını merak etmişsin, şimdi de kendilerini. İkinci linkte senin de paylaşımın varmış. Sadece yazıp geçmişsin belliki. Yakup hocam bu duruma ne der ben bilemem artık. Selamlar.
Yassıbalıklar takımından ülkemiz sularında 25-30 adet tür yaşar. Bu gün burada dere pisi ile çivili kalkan balıklarının üzerinde durulmuş. Önceki mesajlarda çivisiz kalkan ve başka türden balıklardan bahsetmiştik. Başınızı ağrıtmadan öze gelelim. Bir sır vereyim... Aile olarak kalkan ile pisi arasındaki en belirgin fark gözlerinin nerede yer aldığıdır. Balığı alın beyaz yanının üzerine yere koyun... (solungaç açıklığı aşağıda kalsın) Gözler sol taraftaysa kalkan Gözler sağ taraftaysa pisidir. Bir de dil balığı var, onun gözü aynı pisi balığınınki gibidir. Aşağıdaki ilk balık dil, 2. si pisi ve 3. sü kalkandır.
Merhabalar; Forumlardan uzak kalmaya çalışıyorum ama sizi özlüyorum, dönüp göz atıp kaçıyorum. Kötü alışkanlıklarım ikiydi üç oldu Çay Sigara Dost sohbeti... ==== Emre'ye kısa ve öz cevap verdikten sonra, kalabalık kelamı buraya sunayım. Kalkanların içinde biri var, daha önceki linklerde yer alıyor. Asıl adı çivisiz kalkan, ama halk ona pisi de diyor. Ailesi kökü kökeni kalkan, şekli az uzunca, üzerinde de çivisi yok. 1 metreye kadar uzadığı söylenir. Arada uşaklar Tekirdağ civarından kalkan raporu yazıyorlar, en büyük 2 karış olan bir tür, ama asıl kalkan değil. Bir de Ege ve Akdeniz'den yuvarlak yassı bir balık avlanır arada... Kalkana benzer ama onun da en büyüğü bir buçuk karış olmaz. Ailesi kalkan olduğu halde çocuklara pisi ismi verildiğinden karışıklığa neden olur. Daha ziyade çivisi olan iri balık türlerine kalkan ismi verilmiş, diğer kardeşlerine ise pisi denip geçilmiştir. Selamlar.
Sevgili hocam, içimizi ısıtan hitabınız kış gecesi soğuklarında iyi geldi doğrusu. Bizler de özlem gidermiş olduk. Dost sohbeti ortamlarınız her daim olsun. Ellerinize, fikrinize sağlık. Gecenin bu saatinde üşenmediniz, ilgi gösterdiniz çok teşekkür ederim. Hayırlı geceler, selam ve sevgilerimle sayın hocam..
Herkese çok teşekkürler şimdi daha iyi anadım gözlerden anlaşılıor dil balığını tanıyabiliyorum artık kalkanla pisiyide tanıyorum çok teşekkürler.