Pop-Up Boilie Yüzen Boili Yapan Var Mı? Ve Denemelerim..

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında erdemevren tarafından paylaşıldı.

1. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

Merhaba, kendim boili hazırlıyorum muhtelif boyutlarda ama avlandığım bölgedeki balıkların yüzen yemlere karşı bariz bir düşkünlüğü var. Yaptığım boilileri yüzdürmek için türlü metodlar denedim;

- Ortasına delik açıp yüzen bir materyal tıkmak (Mantar, sünger vs.. ). Boililerin çabuk erimesine sebep oluyor, avlaktayken boiliyi tazelemek pratik olmuyor vs.

- Mikrodalgada suyunu uçurmak. Haşlamak yerine mikrodalganın düşük ayarında suyunu uçurarak yaptım. Boililerin arasında yüzenler oldu ama resmen piştikten sonra yüzüyorlar, boilinin gevrekleşmesi gerekiyor. O da aromasını bozuyor.

- Boili hamurunu mantar tozu ile yoğurmak. Çok mantar tozu katmak lazım, boilinin formu bozuk oluyor, aromasını olumsuz etkiliyor.

Önerilerinizi bekliyorum..

2. Querorz

Querorz Fatih

Lüfer sistemini kullansanız, yani iğnenin arkasına kösteğe ufak bir şamandıra yerleştirseniz? Tabi çok daha ufak bir şamandıra işinizi görecektir. Sigara kalınlığında , yarım santimlik konik bir mantar mesela. Dip kefal takımında kullanılıyoruz bu boy mantarları.

3. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

Orada en üstte mantar duruyor bildiğim kadarıyla.. Manzara şöyle olmalı, sazan yeme üstten yaklaşıyor çünkü..

Alıntıdır.

4. Querorz

Querorz Fatih

Bu sistemden bahsediyoruz değil mi ikimiz de? Aslında bu sistemin amacı da iğnenin yukarıda durmasıdır ama benim de kafamda soru işaretleri oluşmadı değil :) .

5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Aslında bu tarz boililer kendi kimyası dolayısıyla yüzerler herhangi bir ek aparat uygulamak gerekmez ancak bunun nasıl yapıldığına dair bilgiye sahip değilim.

Bir öneride bulunabilirim; boiliyi delip ipi geçirdikten sonra boili altına ufak bir mantar/köpük ilavesi yapıp 1,5-2 cm ara verilerek kancaya tutuşturulabilir. Üstten bakan sazan köpüğü/mantarı görerek huylanmamış olur. Kancanın sağa sola hareket etmemesi için de uç kısmının biraz gerisine köpüğün kaldırma kuvvetini dengeleyecek kıstırma kurşun eklenebilir.:)

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    boili kullanimina asina odugunuz asikar :) birçok yöntemi zaten denemissiniz. mikordalgada nemi alinan hamur 1-2 saatten dibe çöküyor diye duymustum. bu yöntemde boiliyi önceden delmek daha faydali zira mikrodalgadan çiktiktan sonra beton gibi oldugundan delmesi oldukca güçlesiyor.

hamura polistiren rendesi eklemek ise yariyor diye biliyorum (bence en etkilisi bu). bir diger çözüm bulabilirseniz sodyum kasenat eklemek (kimya malzemesi satanlardan temin edilebilir).
    ayrica sandviç yöntemi ile araya sünger, üstüne lastik takarak da yüzer hale getirebilirsiniz.

7. celebili

celebili hakan aslan

Favori Kamış:
    4.5 metre dam kamış shimano makina
    En İyi Avı:
    düz sazan 5 kg
    geçen yıl merak saldım ben de bu işe. denemediğim yöntem yapmadığım masraf kalmadı, gerçekten en güzeli kendi yaptığınız bolili ama ben önümüzdeki sezon kesinlikle hazır alacam.

8. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

Önerileriniz için teşekkürler,

Querorz - İllüstrasyon harika, tebrik ederim :) Öte yandan soru işaretlerini dinlemelisin bence :)

balli - En güzeli zaten hiç ilave yöntemle uğraşmadan muhteviyatından dolayı yüzebilen boili kullanmak ama balığın neye geldiğini bilirken kendi tarifinize bir yerde sadık kalmak zorunda kalıyorsunuz..Önemli olan balığı çağırmak bence, yakalaması sonra gibi denebilir.. Buna ilaveten ( Roy da bahsetmiş) stoper olarak sahte yüzen mısır kullanmak, sandviç yöntemi gibi teknikler pratik olmadı ve denemelerde sonuç vermedi.

Sodyum kasenat konusu ilgi çekici, alabileceğim yer arıyorum. Bu madde piyasada süt proteini gibi bişey olan casein ile aynı şey mi acaba?

Bu arada yüzdürme konusunda yeni bir şey denedim ve başarılı denebilir. Şarap mantarı almıştım pakette satıyolarlardı, mantardan iri leblebi gibi toplar kesip zımbara ile kenarları yumuşattım, onu da hamurun merkezine koyup kaynattım ve gayet güzel yüzüyorlar. Şu an suya bıraktım, bakalım nasıl dayanacak..

Burda ilave bir soru daha sormak istiyorum. Örneğin ben hazır bir boili kullanmaya karar verdim, mesela İngilizlerin dilinden düşürmediği Halibut aromalı. Benim düşüncem yemden verim alabilmek için o yemle bölgeyi yemlemek hatta doyurmak, balığı alıştırmak, sadece iğneye değil yay türevi yemleme araçlarına da o boiliden yada aynı aromadan yem takmak ya da basmak gerekmez mi? Benim gittiğim bölgede çoğu yerde olduğu gibi tane mısır, küspe, kuzu yemi gibi şeyler her hafta kilolarca göle atılıyor, benim halibutla ne şansım olur? Ya da şu olabilir mi bölgeyi herkes gibi kuzu yemi kuru mısır vs yemlerim, modern takımıma da halibut takarım, iş yapabilir mi mesela?

9. Querorz

Querorz Fatih

Teşekkür ederim :) .

Benim son sorunuz için net bir cevabım sanırım. Ben suni göl yapımıyla ilgili araştırmalar yapıyorum uzun süredir.

Suni göl sahipleri bu göllerdeki balıkları pellet yemlerle besliyorlar. Gölde avcılık yapacakları zaman da ilk tercihleri bu pellet yemler oluyor. Çünkü balık hiç kuşku duymadan atlıyor yeme.

Ama asıl ilginç olan bu değil. Asıl ilginç olan kahverengi kauçuk kullanarak pellet yeme benzer fly sahtesi bağlıyorlar ve bu sahte ile de çok bereketli avlar yapıyorlar. Ne tadı var ne de kokusu ama balık saldırırken tereddüt bile etmiyor.

Benim oyum balığın alıştığı yemin kullanılması yönünde yani.

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Anlatamadım mı yoksa anlaşılamadım mı merak ettim. Açık bir fikir serdetmemişsiniz?

Yaşınız da olaydı hitapta kusur etmemiş oluruz.:rolleyes:

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Cassenat olarak geçiyor evet.
    Pellet yemin yanina pop-up takiyorum ben de yayin avlarimda. Tam havalandirmiyor fakat dibe de oturtmuyor.
    Diger konuda, sayet sürekli yemleme yapilan bir merada baskin yem basari getirir bence. Benim 3gün ard arda 2kg yem bastigim ve basarisiz oldugum meraya 1hafta günde 5kg basip 2günlük avda 20kg yemleme yapan arkadasim 5 adet 10-18kg arasi sazan çikartti.

12. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

balli - Paragrafa cevaben başlamışım ama sona doğru dağılmış konu..

Sizin tarif ettiğiniz metod şöyle mi? Alttaki resimde yüzdürücü pembe aparatı okun gösterdiği yerde taşırsak değil mi?

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Evet, ifade etmeye çalıştığım şey buydu.:)

14. LNR243

LNR243 Kadir

Favori Kamış:
    25 tane var. Normark,Daiwa ve Shimano olarak.
    Favori Makine:
    Daiwa Tournament Basiair 45 QD
    En İyi Avı:
    Turna 20kg,Sazan 21 Kg
    Erdem Evren kardesim, Ben Kasim 8 de Tr ye geliyorum eger bir aksilik olmazsa. Sana sozum olsun bir kutu/kavanoz Pop-Up Boilie hediye getireyim. Denersin kullanirsin insaallah iyi sonuclar alirsin. Geldigimde sana ozelden bir mesaj atarim.Ankarada olacagim ama kargo vs hallederiz. Illede Pop-Up boilie olmasi sart degil ve Solucanda kullanmak isterseniz en basit sey Solucana siringayla hava enjekte etmektir. Pop up boilie gibi havada yuzer:)

15. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

Çok sağolun, harika olur, zaten siz de sazan avcılığının başkentindeymişsiniz, ben de bunun karşılığında popuplarla tuttuğum ilk limit üstüyü size göndereceğim :)

Solucanın da testini yapmam gerek ;) Trofelerimi burdan paylaşırım inşallah.. :)

Evet, yüzde yüz katılıyorum, konu burda tamamen sazanın beslenme alışkanlıkları, hatta ben de şimdi takımların arasına şu pellet kuzu yemlerine benzer bişeyler yapıp katsam mı diye materyal aramaya başladım. Çünkü bundan da çok atılıyor göle.

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yüzdürücüyü boili altına monte etme fikrine pek sıcak bakmadın sanırım Erdemciğim?:)

17. erdemevren

erdemevren Erdem Evren

:) Hayır deneyeceğim, Cumartesi sabahı benim takım bağlama zamanım :) Güzel bir takım bağlayıp testini yapacağım, yüzdürücü parçayı boiliye iyice yaklaştırmak lazım gibi geliyor. Üstte yüzen sahteyle Snowman Rig yapıyordum zaten de daha hiç bir balık tadına bakmadı :) Birkaç değişik takım yapıp sonuçları paylaşırım..

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İnşallah gönlündekine rastgelir diyeyim şimdiden.:)

19. çağrı ayakkabı

çağrı ayakkabı MELİH

Favori Kamış:
    albastar istanbul 1453 350 cm
    Favori Makine:
    okuma powerliner pl 860
    En İyi Avı:
    aynalısazan 3,5 kg çipura 1,670 gr
    boili malzeme

2 su brdağı un
    2 su bardağı mısır unu
    2 su bardağı soya unu
    2 su bardağı irmik
    2 su bardağı civciv yemi
    1 çay bardağı pudra sekeri
    1 çay bardağı mısırt nişastası
    1 çay bardağı tarçın
    1 çay bardağı kakao
    2 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    1 çay bardağı süt tozu
    1 su bardağı süt
    1 çay bardağı krem şanti
    1 su bardağı seker
    2 yemek kaşığı yoğurt
    10 adet yumurta
    1 yemek kaşığı zeytin yagı
    1 yemek kaşığı Ayçiçek yagı
    bir tatlı kaşığı gıda boyası sarı - kırmızı
    bu malzemelerden boili yapmak istiyorum eklemek ve çıkarmamız gerekenler varmı. bu sekilde verim nasıl olur?

20. FerhatY

FerhatY Ferhat

Bunlara yaptığın masraf ve emeğinin yerine 1kg dynamite bait GLM 1 kg dynamite bait çilekli ve 1 kg hayvansal carp tec alırsın bir sezon kullanırsın ;)