Poyrazda Gelen Palamut

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında greenpiiz tarafından paylaşıldı.

1. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Merhabalar yaklaşık 20 gündür süren sert Kuzey ve Kuzeydoğu havalarından dolayı balık avı ve balık turlarını gerçekleştiremiyorum .

Meteoroloji yumuşak göstersede Gerence körfezi ezber bozan bir yer olduğundan sabahki havanın durumunu görünce balık turuna gelicek olan misafirlerimi arayıp keyif alamayacaklarını ve gelmemelerini söyledim .

Gerence birçok yönden gelen sert rüzgarların aynı anda estiği ve karıştığı yerlere verilen isimdir ve dünyada böyle noktalardan sadece 7 yerde olduğu söyleniyor .

Bu konu hakkında internetten bulduğum bir yazıyı yazarınada selamlar ileterek aynen paylaşıyorum . Kendim bu kadar güzel anlatamazdım.

" burada yılın büyük bölümünde hakim rüzgarlar fırtınalı günlerde yıldız ve poyraz, fırtınasız günlerde ise gündoğusu ve imbattır. yıldız ve poyraz rüzgarları gerence körfezinin özellikle karareis önlerinde neredeyse hiç dalga kaldırmazken, arazi yapısındaki özellik nedeniyle gerence bölgesinde şiddetli eser. bu güçlü esişin nedeni; kuzeyden gelen ve tüm ege kıyılarını etkileyen rüzgar deniz suyunun etkisiyle soğumuş bir biçimde karaburun yarımadasına ulaşmasıdır. hemen hemen midilli adasından sonra hiçbir engelle karşılaşmadan ilerleyen soğuk katmanlar bu noktada bir yarımada için oldukça yüksek sayılabilecek dağ sırası ile karşılaşır. yarımadanın en yüksek noktası olan, 1218 m. rakımlı akdağ, hem çatalkaya, hem de yamanlar dağlarından yüksektir. bu dağ bazı haritalarda boz dağ olarak geçer ve yüksekliği de 1157 ile 1212 m. olarak da farklı ölçülerde gösterilir. soğuk kuzey rüzgarları işte bu akdağı aşamayınca akışına uygun biçimde güneye yönlenir ve orada ikinci önemli engel ile karşılaşır. bu 1039 m. irtifasıyla mertekyanı tepesidir. aynı yöne akışı sürdüren rüzgar bu kez üçüncü engel ile karşılaşır. bu 848 m. irtifasıyla bölmeç dağıdır ve hemen iltur sitesinin arkasından yükselmeye başlar. işte bu noktaya kadar karaburun yarımadası üzerinde yaklaşık 20 km. yol alan rüzgar, bu arada toprak yüzeyindeki ısıdan da etkilenir ve genişleyip hafifleyerek, bölmeç dağının alçaldığı noktada yakaladığı vadide adeta iz sürerek gerence körfezine doğru hızla akmaya başlar. eğimin etkisiyle de hızlanan rüzgar sonunda iltur sitesinin hemen arkasındaki boşluktan gerence körfezine doğru, bazen 50 km/h yi aşan bir hızla, adeta sel gibi boşalır. bu rüzgarın gerencedeki adı haydardır. çeşme ilıca sakinleri ise özellikle yaz aylarında kendilerine tatsız anlar yaşatan bu rüzgardan gerence diye söz ederler. oradan da hızla güneye inmeyi sürdüren rüzgar sonunda alaçatı ya ulaşır ve alaçatı koyu nun, dünyanın sayılı surf merkezlerinden biri olmasını sağlar "

Kendimi kuytu bir yere atıp orada sabahlamıştım . Öğlen 11 e kadar hava müsaade etmedi ve orada pinekledim . O saatlerde biraz insaf eden havayı görünce kıyılamak üzere yola çıktım .

Giderken boş gitmeyelim bari sırtı arkamdan gelsin diyip River marka sahteyi 0.50 trabucco misina ve fırdöndüden sonra tekrar 5 metre trabucco 0.50 misinanın ucuna bağlayıp 40 metre kadar saldıktan sonra yaklaşık 6 mil gibi bir süratle tamda havayı karşıma alarak düşmesine rağmen sert olan poyraza doğru seyre başladım .

Bilen bilir Yılanlı Burun (kiremit burnu) dediğimiz yerde oltanın gerilmesiyle rölantiye alıp sarmaya başladım . Ağır ancak uğraştırmadan gelmesinden palamut olduğunu anladığım balıgı hızlıca tekneye yaklaştırdım . Tekneyi gören Palamut delicesine sağa sola kaçmaya başladı ki bu huylarıdır , ufak bir uğraştan sonra teknedeki yerini aldı .

Balık 1 kilogram 400 gram geldi.

Havanın sert olmasından dolayı istikametime doğru yola devam ettim . Balık avına misafirlerimi çıkardığım turlar harici ticari bir bakışım olmadığından sınırları zorlamayarak aynı yerden tekrar tekrar geçmedim . Daireler çizerek orada dolaşsaydım burada onlarca palamutun resmini görebilirdiniz .

Yol üzerinde bir vuruş daha aldım şapka adasının önünde . Baraküda olduğunu düşünüyorum çünkü merasından geçiyordum.

Bu sıralar meramızda bolca palamut ve toriğin aynı zamanda kolyoz uskumru gibi yüzey balıklarının bolca olduğunu ve bu tarz balıkların avlarından hoşlanan ( sırtı veya çapari ) arkadaşların bu zevki tadabileceğini ekleyeyim.

Alet kutumda bolca sahte var riyobi , river , x-rapala ancak hiçbirinin ne model numarasını neden model isimlerini bilmekteyim . O yüzden sizlere sahtenin resmini ilişikte sunuyorum . Göz kararı 10 cm civarında olduğunu düşünüyorum . Takım dediğim gibi kurşunsuz 0.50 trabucco misina ve fırdöndü sonrası yine 0.50 trabucco beden ucuna river marka sahtedir .

Bu hayvanların sırtı ile yakalanması için elverişli şartlar ve tüyolar konusunda forumda ustalarımızın çok detaylı konuları bulunmaktadır .

Herkese bol bereketli avlar dilerim ve mübarek havanın en kısa zamanda düzelip oruç tutan insanlarımızında rahat edebileceği şekilde ince ayar esmesini temenni ediyorum .

2. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    tebrikler,devamını diliyhorum.

Sevgiler

3. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Eyvallah üstad , Saygılar..

4. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Tebrikler, çok güzel bir palamut yakalamışsınız:thumb:
    Palamut haberlerini dört gözle bekler oldukhooked

5. haySpinine

haySpinine ibRaHim

Favori Kamış:
    okuma V-system 2.40 10-40 shimano alivio 2.70 20-50 daiwa crossfire 1.80 3-15 shakespeare
    Favori Makine:
    daiwa ballistic 3000 okuma trio30s okuma safina 25
    En İyi Avı:
    levrek 69cm lüfer 33cm turna 63cm
    tebrikler :) sahtelerde bu rengi nedense sevemedim :eek: hiç iş yapmadı bende. ben olsam mavi sardalya modellerinden kullanırdım. halbuki iş yapıyormuş. avlarınız daim olsun...

6. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Teşekkür ediyorum...

Dostum Sarı , Kırmızı, Mavi farklı çeşitlerde sahtelerde mevcut . Aynı zamanda bir kaç tane silikon sahte çeşitleride..

Ben sırtı avlarına pek vakit ayırmam ve çokta ilgimi çekmemiştir aslında.. Bu rengi takmamın hiç bir özel sebebi yok o an elime geldi ve taktım.

Aç olduktan sonra pek ayırt etmediğini düşünüyorum , daha iyileri oltanıza rastgelsin.

7. ozkan79

ozkan79 özkan

Merhabalar;

öncelikle avıızı tebrik ederim,

şiddetli esen kuzeyli rüzgarlar bir,15 gün daha devam eder inşallah.

palamut avına gelecek olursak,

tekneden yapılan avcılık hakkında tecrübem yok,

beni bilgilendirmenizi rica ediyorum,

mesela istanbulda şu anda tekneden çapari ile palamut avlamak serbestmi ?

daha önceden 15 ağustosdan önce avcılığı yasak 15'inden sonra çapari serbest diye biliyorum,

zaten 1 eylüldede sezon açılıyor,

lütfen beni bu konuda bilgilendiriniz.

8. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Sizlerede merhaba . Aba altından sopa gösteren mesajın ve sonundaki iyi niyetli dileklerin için sağol

Buralarda Çapari ile Palamut avlayan görmedim. Bu denizler çingene palamutunun değil zindandelenlerin toriklerin denizleridir . Amma eğer istersem ip sonrasına bu sahtelerden çokça takıp beşer onar da yakalarım . Önemli olan niyettir . Bulunduğum sularda olan hertürlü balığın avcılığını bilirim evelallah . Ben burada geceleri dalgıçları sudan çıkartan , vol yapanlarla kavga eden rahat vermeyen birisiyim. Ek olarak teknemde kralı olsa limit altı balıgı alıkoyamaz .

Buralarda çok duyarlı olan birçok arkadaşların iş ava gelince ne denli açgözlü olduklarınıda iyi bilirim. Ama gelgelelim klavyelerin başında şovlarından ödün vermez bu arkadaşlar.

Ne teknem ticari balıkçı kayığı nede ben balık ticareti yapan biri değilim . Burada bunu algılayamamışsınız. Dolayısıyla balık sezonu konusunda muhattabınız ben değil , profesyonel balıkçılardır . Bu soruları kendilerine iletiniz.

Amatör balıkçıya sırtı ile Palamutun yasak olduğu konusunda bir tebliğ olduğunu düşünmemekle beraber çapariyi sadece kolyoz ve uskumru avında kullanmaktayız.

Kuzey rüzgarlarına gelince ; elbet düzelir . Hayırlısıyla . Beni ne hava nede deniz korkutur .

9. ozkan79

ozkan79 özkan

İstedigim cevabi alamadim ama yinede saolunuz İbrahim bey,Kismetiniz bol olsun.

10. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Umduğunuzu bulamadınız Özkan bey . Ben bu soruları neden bana sordugunuzu böyle manalı şekilde değilde . Niyetinizi belli ederek açık açık sormanızı beklerim .

Kurallara aykırı olan bir durum görüyorsan " öyleydi böyleydi " yerine bence şurda tebliğe sirkülere yada avcılık etiğine aykırı birşey yapmışsınız bir dahakine dikkat edin demeniz tüm bu -bana göre- saçma sorularla yapmaya çalıştığınız ikilemden daha mantıklı -bana göre- .

Sizinde kısmetiniz bol olsun . Bol şans .

11. TheRasputiN

TheRasputiN Doğu Murat

En İyi Avı:
    Hangi Birini Sayim ?

özkan Abi,

bana Kalırsa çaparicilik Konusunda uzunca bir süre kafa patlattım ve sirküler
    konusundada bilgim var. Lakin !!..

Olta balıkçılığı balığı bitirmediği gibi bence Sirküler konusunda Esnek olunabili SADECE PALAMUT KONUSUNDA.

bu yüzden konuyu Tebrik edip kapamak en doğrusu.. Çok yasak arıorsak
    Teknenizi kameranızı alır troll çeken algarna çeken yada lamba yakan
    avcıları kayda alır su ürünlerine şikayet edersin ;)

Saygılarımla.

12. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    İşin enterasan yani burada çapari ile palamut yakalayan yokken ve ticari tekne olmadığımı belirtmeme rağmen bana tebliğ ve av yasağı hakkında sorular sormasıydı .

Bilinçsiz avcılık ve para düşkünü ticari teknelerin insanların sinirlerini ne kadar bozduğu ortada . En ufak şeyde hata arar durumda , tenkit edicek birşey bulmaya çalışıyor insanlar

13. mustafacagatay34

mustafacagatay34 cagatay

tebrklergercekten guzel av

14. ozkan79

ozkan79 özkan

Merhabalar tekrar,

Benim amacin sizi kirmak,kirmak karalamak sizi tenkit etmek yargilamak vs vs degildir,olamazda asla;

Zaten sizi yargilayacak konumdada degilim,

İlk once avinizi tebrik ettim dikkat ederseniz ve kismetiniz bol olsun dedim,

Hemen akabinde tekne balikciligindan bir haberim benide bu konularda bilinclendirin seklinde bir sualde bulundum,

Tekrar uzerine basa basa soyluyorum amacim sizi kirmak karalamak kesinlikle degildir,

Siz hemen igneleme girisimlerinde bulunmaniza ragmen ordan bile dem vurmadim farkinda iseniz,

Tek amacim sizin tekne bilgi birikimlerinizden birseyler kapmakdi,

İstanbulda ve rizede bir kac tekneci ahbabim var onlardan kulakdan dolma edindigim bazi bilgilerin sizin vereceginiz bilgilerle ortusup ortusmedigini ogrenip bu bilgilerden kendime pay cikarmakdi amacim..

Ama bana bir kufur yazmadiginiz kaldi,

Bu baslik altindaki son mesajim budur,
    Kismetiniz bol olsun

15. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Küfür gibi davranışlar tartışma yeteneği kısıtlı insanların başvuracağı şeylerdir . Burada küfür yazmak bir kenara oturduğum yerden içimden bile geçirmedim.

Oturduğu yerden piyasaya yön verdiğini sanan herşeye karışan bazı zaatlar olması ( genelde bu şekılde her rapora bir kulp uydurur ve ınsanın canını sıkarlar ) ve sizinde tam olarak anlatamadığınızı , ironik şekilde sorduğunuzu düşündüren ilk mesajınız dolayısıyla biraz sert çıkmış olabilirim . Bu yüzden kusura bakma diyor ve iyi geceler diliyorum .

16. cakall

cakall Burhan Sait

tebrik ederim.

syg,

17. PEHLİVAN

PEHLİVAN mehmet

Favori Kamış:
    SHIMANO, BROWNİNG, LİNAAFFE, DAİWA, CARMORAN
    Favori Makine:
    Daiwa emblem pro 5000,RYOBİ,spro
    En İyi Avı:
    KIRLANGIÇ 3,5 kg
    Tuttuğunuz balık için tebrikler,Yalnız özkan arkadaşımı çook yalnış anlamışsınız tamamen bilgi paylaşımı için sorduğu soruyu farklı algılamışsınız gerçi daha sonrasında bir düzeltme yapmışsınız İnanın tanısanız pırıl pırıl kalbi tertemiz gerçek bir arkadaş ötesidir,Gerçek bir dost tur, ve kıyı balıkçılığında gayet bilgilidir, Ben kendisini anladığım için ona verilen cvp lara üzüldüm,herkese hayırlı günler dilerim