Rapala at-cek icin uygun misina nedir?

Konu, 'Misinalar' kısmında talisman tarafından paylaşıldı.

1. talisman

talisman Samet

Merhabalar,
    Bir yazida okudugum kadariyla flora carbon ve orgu misinalar bu is icin onerilmiyor. agir, mono ve sert olmasi gerekiyormus.Popper tarzi sahtelerde walk the dog tarzi yuzus icin soylenmis bir oneri imis. Fakat genel olarak sahtelerin at-cek'inde en uygun misinanin ozellikleri ne olmali?
    Tesekkurler

Son düzenleme: 19 Haziran 2008
  2. balikoltasi

balikoltasi Birol

Ağır-naylon-sert misinayla rapala atarken başarısız olursunuz. makinenin kafası ufak olduğundan bu misinalar atarken direnç gösterir. yem yakına düşer.bu iş için en uygun misina berkley fireline crystal 0.08 veya 0.10 mm. örgü misina veya yumuşak, ekstra düşük hafızalı ve güçlü misinalardır.
    At-çek için önerdiğim naylon misinalar: DAM Imperial 0.185, DAM Tectan'ın ihtiyaca göre belirlenmiş kalınlıkta misinalarıdır. Misinanın yumuşak, düşük hafızalı, çekeri kuvvetli olması çok önemlidir.

3. ozan

ozan Ozan

atçek için uygun misina öncelikle mümkün olduğunca ince olmalıdır. ben 0.28 kullanıyorum. ama dahada önemlisi makinanın misina ile dolu olması. ben Asso ultra kullanıyorum makinalarımda.
    surffishing az sonra gereken bilimsel açıklamayı yapar

4. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    ben at-çek için raptor 0.22 örgü kullanıyorum.

5. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Balığı yormak için en az 200 metre olmalı.İnce olmalı.Çekeri yüksek olmalı.;)

6. ozan

ozan Ozan

öğreniyon kuzen bu işi. korkulur bişey olacaksın ilerde az kaldı:D :D

7. bülenttok

bülenttok BÜLENT TOK

Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    arkadaşlar bu berkley fireline örgü ip hangi firmanın malı bilen varmı acaba.Gerçi çok pahalı bir ürün ancak şaşılacak kadarda çekeri yüksek.Tabi üzerinde ve reklamlarında öyle gösteriliyor. Toptancısına ulaşmak istiyorum

8. crazy_fısher

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    Bak ya çatıyo gene:mad:
    :D:D:D

9. talisman

talisman Samet

Sonuc olarak orgu,ince(0.20 kadar) ve 200mt deniyor anladigim kadariyla. Ekleyeceginiz baska bilgiler varsa cok sevinirim. Bu konudaki yardimlariniz icin tesekkurler.

10. ozan

ozan Ozan

örgüler atçekte pek kullanışlı olmaz. ama sağlam olur. tercih senin. ben 0.28 misina kullanıyorum

11. talisman

talisman Samet

Cok saglam olmasini dusunmuyorum, kullanisli olmasi benim icin daha onemli. Ustte arkadaslar orgu kullandiklarini ve onerdiklerini soyleyince makul gelmisti. Fakat kullanisli degilse tekleri dusunebilirim.
    Tesekkurler

12. crazy_fısher

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    örgüde çabuk kırışma ve zedelenme olduğunu söylüyorlar.kısa zamanda kopuyomuş;)

13. balikoltasi

balikoltasi Birol

Berkley Fireline Crystal i Kısık getiriyor. fakat çok pahalıya satıyor. Gittigidiyor'da çok daha uygun fiyata satıyorlar. at-çek makinanıza 0.08 sardığınızda daha önce yaşamadığınız mükemmel bir tecrübe yaşayacağınıza emin olabilirsiniz. ben at-çek makinemde 0.08, surf makinelerimde ise 0.17 ve 0.20 sini kullanıyorum. bu misina atışlarda inanılmaz başarılı. rapala sanki kopmuş gibi gidiyor. makineden ise atış esnasında hiçbir sürtünme sesi gelmiyor.

14. talisman

talisman Samet

0.08 kalinlikta misina var mi? Kac kilo cekiyor?

15. alikemalmetin

alikemalmetin ali kemal metin

Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık

evet ya bu kalınlıkta misinamı var.. ve çekerini gerçekten merak ettim.. bunu turna avında gölde kullanmak mümkün mü..??

16. crazy_fısher

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    Var.Çekeride sizin elinizde.Ben 18lik misina ile 5 kg kaz tutmuştum.Evet kaz.0.08lik misinanın çekeri en fazla 2 kilo ama suyun dışında.Suyun içinde yeteri kadar uzunluk, sabır ve ustalıkla 2-3 kg balığı bile alabilirsiniz.Ben kendi adıma 1.500 kg aldım;)

17. balikoltasi

balikoltasi Birol

0.08 Berkley Fireline Crystal örgü misinanın çekeri 5 kg.
    eğer çekerken kayaya sürtmezseniz belki 5 kg. dan biraz daha fazla bile çeker.bu misinanın 0.06-0.04 olanları bile var. ama rapala için 0.08-0.10 yeterlidir.güzel atışlar yapılabiliyor.

18. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    tabloda 0.06 var. çekeri de 10.600 gr.

19. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    bende 0.23 örgü kullanıyorum çekeri 24 kg ve uzak atışta normal misinadan çok daha uzağa atıyorum

20. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Nylon ile örgü ip arasindaki tercih , kisisel deneyimlere ve görüslere göre degisiyor. Cünkü her ikisininde farkli avantajlar iceren kullanim yerleri , sekilleri var.
    Meselâ 0,16 bir örgü ip, inceligiyle ve degisik balik avi tekniklerinde kullanilmasiyla önemli bir avantaja sahip.Yani ayni 0,16 yi , izmaritten Turnaya kadar tüm avlarda kullanabiliyorsunuz . Diger sekilde hem tatli suda , hemde denizde ,hem kiyidan hem bot‘ tan,hem beklemeli hem atip cekmeli avlarda !

Sonra 0,16 yahut 0,18 iyi bir örgü ip,, 0.35 - 0.40 hatta bazi markalarda 0,60 misinanin yerine gecebilecek bir güce sahip. (WFT KG Strong 0,18 22Kg !) . Ince olusuyla sazan ve bilhassa Surf casting’te yemi daha uzaklara atma avantaji var ! Sonra ince örgü ile cekilen gerek plâstik gerekse balzadan yapilma sahteler , yüzme kabiliyetlerini daha iyi ortaya cikarabiliyorlar . Ayrica esnemesi olmadigi icin , en kücük bir dip hareketinden hemen haberimiz olabiliyor ! Hemde bizden ne kadar uzakta olursa olsun !

Yine esnemedigi icin, ignesiz bir dip rapalasi ile avlanma alani olarak belirledigimiz aciklikta ,, saga , sola ve ortaya yapacagimiz atislarla dip cografyasini okuyabilmek ve O’ na göre rapala tercihini yapabilmek mümkün . Dügüm esnemesi , kopmasi vs.si minimum ! Ayrica , yeni yapilan modern imalâtlarin su ve tuz tutma probleminin ortadan kaldirilmasi , dis yüzeylere sürtünmekten etkilenmemesi , gayet yuvarlak yüzeyleriyle ve özel koruyuculariyla suda daha kaygan hareket edebilmeleri gibi köklü degisikliklerle , ilerleyen aylarda belkide vazgecilmezler arasina girecekler . (WATER QUEEN TORX SPECIAL BRAID BLEU)

Sahsen,, bizzat test edip halâ kullandigim Cormoran – WFT – PENN – Sänger SPECIFLEX – Kogha Premium gibi taninmis markalarin farkli örgü ip ürünleriyle 8 aya yakin problemsiz bir at cek sürdürmekteyim. Daha bir ay evvel Izmir‘de intansif olarak denedigim malzemeler arasinda bu husus epey zamanimi almistir.

Bunlara mukabil madalyonun tersine bakildiginda ,, nylon misinadan kat ve kat pahali bir malzeme . At - ceklere baslanildigi andan itibaren , yapisindaki sertlik sayesinde , kamis ve makinenin hertürlü hareketini suya titresim olarak aktaran bir yapida . Takdir edilecegi üzere bu negatif durum, baligi uyarabilecek ve cekingen yapabilecek bir husus . Bu problem , ana misinanin önüne fluokarbondan bir beden yapmak suretiyle ve fluo’ nun gerek farkedilmeme gerekse sifira yakin bir iletisim degerine sahip olmasinin avantajlarindan istifade edilerek cözülebilsede , dügüm veya farkli baglanti problemlerinide beraberinde getirmekte. Ayrica , ne yaparsak yapalim yinede rüzgâr ve akinti olan yerlerdeki zayifliginin , control edilemeyisinin önüne gecemiyoruz . Dolasma , karisma , perukalasma korkusu kapida. Sonra ,cogu marka ürününü olusturan fiber’ lerin su ile temastan rahatsiz olmalari , az da olsa iclerinde nemi muhafaza etmeleri ayri bir problem. Velhasil kullanim yerine sekline göre cocuk gibi bakim istiyorlar. Ayrica , yanlis kamis ve yanlis makine secimin getirdigi hatalar sonrasi basliyan gerek kamis , gerekse örgü ip yipranmalarininda önüne gecilemiyor.

Fakat yinede , yogurt yeme farkimiz ve tecrübelerimizle , belirli disiplinlerle netice aldigimiz avlanma tekniklerinde , kendi secimimizi yapabilmemiz ve uygulayabilmemiz mümkün ! Tabiatiyle Bu secimde Misina kadar kullanilan kamisin ve makineninde önemi büyük .. Ama dedigim gibi bu bir tercihtir . Tercih derken , kamis ve makine konusunda mümkün oldugu kadar hataya düsmeden yapilmasi gerekli malzeme tercihinden bahsetmiyorum ! Zira makine ve kamis denenmek icin alinmazlar ! Buradaki tercih , misina secimi ve kullanimindan yana bir karardir ve sadece deneyim icerir.

Bu nedenle farkli sekillerdeki avlanmalarda en az yanilma payiyla farkli misina vaya örgü kullanmayi düsünmenin kural veya kaidesi cok iyi izah ve ispat edilmedigi müddetce pek inandirici olmaz !

Bana göre
    Büyük , tek veya parcali rapala icin Nylon Fluo 0,30 – 0,35
    Kücük , tek veya parcali rapala icin örgü 0,12 – 0,16
    Kasik‘ lar , Nylon fluo 0,30 – 0,35
    Tatli su kefali , tatli sularin denizlere karistigi yerlerde irilesen balik türleri , bilhassa alabalik , turna , örgü 0,14 – 0,18
    Plâstik yem , örgü 0,14 – 0,16
    Jig , örgü 0,18 – 0,25
    Dropshot teknigiyle avlananimiz varsa , ( özel igneler ana misinaya palomar dügümle 90 derece dik baglanarak , taze yahut plastik yem takilarak hazirlanir ve yem , igne dibe paralel durur) örgü, 0,18 – 0,25
    Spinnerbaits‘ ler ,Buzzbaits‘ ler icin ( Burada Sahteyemler/ bu ne icin kullanilir basligiyla acilan topikte sunulanlar) , Nylon Fluo 0,30 – 0,35
    Su üstü , popper vs.., Normal 0,28 – 0,30 güvenilir misina
    Surfcasting , 1 - 0,18 – 0,25 örgü / Abu Garcia Ambassadeur 6500 – 7000 yahut Daiwa 7HT
    2 - güvenilir 0,28 - 0,40 Nylon / Spin makine .. ( duruma havaya göre kullanim)

Seklinde yorumlanabilir , tercih edilebilirler.