Rapala atmak nasıl olur

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında jamesdaugles tarafından paylaşıldı.

1. jamesdaugles

jamesdaugles

Rapala nasıl atılır

Herkeze merhaba
    Birşeyvar öğrenmek istediğim
    ÜSküdara gittim rapala daha önce hiç atmadım ama orada sağlam uzağa atıyorlar
    Gördüğüm 150 gr kurşunu bağlayıp fırdöndü ile olta kabzasına dibine kadar uzatılıp rapala bağlanıyor
    Ve atmadan önce kişi ayağının dibine bırakıyor rapalayı kurşunuda oltanın ucuna
    Aklıma takılan şey bunu atarken bu atıcıya takılmazmı direk kafasının üstünden geçiyor neredeyse
    Korkudan bu olta mesafesini kısa tutsak işe yaramazmı
    Birde Ayağın dibine bırakılan rapalayı atarken tam tepeden atmakmı yoksa hafif yandan atmak mı yani sağımdan atargibi atmak mı sağlıklı olur
    Benim gördüğüm herkez tepesinden epey uzağa atıyordu boş mekan da bi kaç deneme yapıp öğrenip üsküdarda balık tutmayı düşünüyorum
    Herkeze iyi avlar

Son düzenleme: 29 Ocak 2009
    fatih0686 bunu beğendi.
  2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Dostum, Üsküdarda olta atanların hemen tamamı kamış atma konusunda uzman kişiler. Ancak bundan önemlisi ellerindeki kamışların boylarına tiplerine ve markalarına dikkat etmek lazım. Söz konusu kamışlar ciddi kaliteli 4 m civarı ve 300 gr a kadar kurşunu rahatlıkla atabilen SÖRF kamışlar. Makinelerse bir o kadar kaliteli ve takılma sorunu olmayan aletler. Dikkat ettiysen kamışların rapalası ile kurşun arasında ciddi bir mesafe var ve savururken kurşunu savurduğu için rapala havada kurşunu takip ederek geriye doğru bir yay çizdiği için risk çok azalıyor. Ancak burda elbetteki hata ve terslik riski çok ciddi. Ama oraya gidenler bu riski göze alıpta gidiyorlar. Buradaki risklerin başında kamışın kırılması, misinanın kopması, bağlantı yerinden çözülmesi , makineye takılıp fırlamamaı vs her zaman mümkün. Önce bunu gözel almak lazım Gitmeyi gerçekten düşünüyorsanız teçhizatınız yoksa ciddi bir ekonomik bütçe ayırım 250 300tl civarı sörf kamış ve sörf makinesi ve sağlam biir misina takım almanız ve bağlantıları ciddi yapmanızdır. Ve birkaçkez de başka boş bir alanda bu atışları tecrübe etmenizdir. Önce güvenlik sonra balık:)

3. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Oltayı başının üstünden savurmalısın Sağ sol tarafından savurursan yanındaki balıkçıyı yada meraklı gezginleri yaralarsın. boş bir alanda yecrübe yaparsan zaten reflex olarak bunu geliştirirsin.

4. jamesdaugles

jamesdaugles

Teşekkürler denizci_kaptan
    2 konu açtım ikisinde de aydınlatıcı bilgilerini paylatın sağolasın
    ilk denemelerim için kamış dibine kadar değilde yarısına kadar yapsak rapala mesafesini zararı olurmu
    kamış lineaeffe 380 kamış aldım şimdilik yeterli geldi

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Tam anlayamadım rapalayla kurşun mesafesini azaltmak mı rapalayı ayağından uzağa koymaktanmı bahsediyorsun. Her ikisi içinde tavsiye etmem. Bence önce 150 gr kurşunu boş boş beş on kez atın. hem misina gamını alır hemde elin alışır. Rapalayı ayağaından uzağı yani kurşuna yakın tutarsan bu atış mesafesini % 10-15 düşürür. Çünkü ayağının dibine koyarsan mğsinakurşun arası gergin olacağından kurşun rapalayı çeker ama kurşun ile rapala arasındaki misina gergin mesafesiz olursa kurşun fırladığı an rapalayı çekemez ve kurşunu aniden firenler. Yani sen aradaki mesafeyi gergin tuttuğun zaman ikisini bir fırlatıyorsun ama aradaki mesafeyi bol tutarsan kurşunu fırlatıyorsun kurşun yolsa yapalayı çekmeye başlıyor ve gücü azalıyor.
    Eğere maksadın kurşun rapala arasındaki kalamayı azaltmaksa boşuna kas yapasın çünkü bu avın randmanını düşürür..

6. mudeli

mudeli Gökhan

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    okuma
    En İyi Avı:
    selimhan 4300 gr
    gıcık oldum bu avlanma seklıne atıyorum mılletın attıgının yarısına gıdıyor kıyı balıkcılıgına kustum valla kopan gıdende cabası ben bot ve motor alıp gececm uskudarda mılletın karsısına 150 gr la kafamı yarmazlarsa bottan alacagım balıgı :D

fatih0686 bunu beğendi.
  7. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

çok güzel bir düşünce ama o akıntıda bot ile durman çok zor.

* motoru kapatamazsın
    * demir atamazsın
    * motorla sabir duramazsın.

neyse, kıyıdan devam.

8. fisher33

fisher33 Levent

Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    Rapayla adam yakalamada ne yakalarsan yakala.20 senedir sahte balık kullandım.Hiç kurşunla atanı görmedim,takozla cekildiğni oldu.Bir metre kadar ince misina gerekiyordu levrekte.atarken hiç kimse olmaması lazım,savrulıyor.Birini yakalarsan ameliyat gerekir olta cıkmaz

9. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

oltasını 120 metre atanları görmemişsiniz o zaman.:) boğaz suyunda lüfer ve palamut avlamak için uzak mesafelere atmak zorunluluğu var. Üsküdarda 150 gr kurşun ile 100 metreyi geçen atıcılar var. Bu konuda dünyada bir yarışma yapılsa eminim üsküdar avcıları şampiyon olur.. Ancak kurşun ile rapala arası 5 6 m civarı bir boşluk var ve aynı bedende değil. fırdöndden iki benden çıkıyor biri kurşuna biri rapalaya. You tubede bu atışları görebilirsiniz

fatih0686 bunu beğendi.
  10. jamesdaugles

jamesdaugles

fisher33 kurşunla atmadım demişsiniz bana da rapalanın fiziğine aykırı geliyor ama gördüğüm kadarı ile üsküdarda atımı bu şekilde
    ve ağır kurşunu hiç sevmesiğim halde 150 gr lıklarla atılıyor
    adam yakalama kısmında elimden geleni yaparım :)
    Sadece rapalayı nekadar uzağa atıyorsunuz

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim
    İsmini bilemiyorum,yazmamışsın.
    Yeni üye olduğunu sanıyorum.Bu konuda detaylı mesajlarım vardır.Zira değil Üsküdar İstanbul Kıyı balıkcılarına Surf Kamışı tanıştıran,hemen,hemen bütün İstanbul boğazında surf kamış ve makarayı ilk kullanan ve tekniklerini öğreten birisi olrak sana yardımcı olmak istedim.
    6 sene kadar evvelinde,sahibi olduğum Okuma Surf ve Sheakespeare Surf kamışlarımın yanısıra ozamanlar telesurf kamışların yeni popüler olmasından dolayı Lineaeffe üreticileriyle temasa gectim.Bize 11 adet hediye yolladılar,Sadece gümrüklerini ödeyip aldık.
    Bendekilerin arasında Extrme Surf Tournament Surf ve Unicast modelleri vardı.
    Bunlarla ilk deneme atışlarımda etrafımda onlarca kişi toplandı.Müteakip günlerde bu sayı öylesine arttıki başa cıkamaz oldum ve Cengiz balıkcılığa bu kamışları önerdim.Sonrasında olaylar hızla gelişti ve Cengiz balıkcılığın o zamanlar tekelinde olmak kaydıyla binlerce Lineaffe ithal edildi ve kullanıcılarına sunuldu.Bugün dahi Boğazda surf kamışlar arasında bu marka en cok kullanılandır.
    Keza İstanbul boğazında ilk rapala deneyen,netice alan biri olarak avcılara Şok misina nedir şok düğümü nasıl atılmalıdır rapala aksiyonları konusunda pek cok aktarımlarım olmuştur.
    Şayet ilgileniyorsan önce konu hakkındaki yazdıklarımı okumanı, sonrasında bana sorular sormanı tavsiye ediyorum.
    Sevgiler

fatih0686 bunu beğendi.
  12. jamesdaugles

jamesdaugles

Neredeyse tüm yazılarınızın yarısına baktım bir yerde değinmişsiniz

Sevgili Mert
    İstersen sana anlatayım.
    Ayaklı kurşun demek,kurşuna uygun bir firketeli fırdöndü ile 30,35 cm uzunluğunda 0,50 veya 0,60 mm kalınlığında bir misina takmak,boş ucunada kücük sağlam bir fırdöndü ilave etmektir.
    Bu kücük fırdöndü,Makaradan gelen bedenin ucundaki,bir diğer iri fırketeli fırdöndüye,kurşunu takmak icindir.Tabii olarakta daha önce 2,5 kulac uzunluğundaki 0,25 gibi ince bir misinaya takılmış rapalanın fırdöndüsü bu iri firketeli fırdöndüye takılmalıdır.
    Uzun sürf kamışlarla yapılacak bu atışlarda rapala avcının hemen arkasına,nispeten iğnesinin yere takılmamamasına itina ederek konur,sonrasında kurşun uygun misina kamıştan bırakıldıktan sonra,geriye 110 derece gibi bir acıyla yere yatırılır ve atış yapılır.Zor gibi görünsede alışılınca hicbir güclük cekilmeyecektir.
    Sana gec cevap verdiğimin fatkındayım.İlave soruların olursa derhal cevap vereceğim.
    Sevgiler

demişsiniz teşşekkürler
    ben eniyisi sahile inayim açayım kamışı rapaladaki iğneleri çıkartıp denemelerimi yapayım
    malum çok büyük kuvvet uygulanıyor neşterin uçarak bir yerleri kesmesini kimse istemez
    benim takıldığım kısım kurşunun hemen altından başlayan rapala mesafesi ayağa kadar bırakılması uzunluğu azaltsak veya kamışın ortalarına yakın bir yere bıraksak bela bizden uzak olsa :D diye düşünüyordum ama uygulamadan feraha ermeyeceğim herkese yorumları için teşşekkürler
    Ama birşey söyleyeceğim bilgilibirisi bunu rapala mesafesi şukadar olmalı yağa konulmalı vs vs tam anlatımını yaparsa daha iyi olur çünkü değil forum da google da bile rapala atışı şu şekide olur diye bilgi bulamadım