Vadat abi değerli bilgiler için teşekkürler. Yekta kardeşim sene bu değerli bilgileri buraya taşıdığın için sanada çok teşekkürler.
Arkadaşlar, Vedat abimizin 2. yöntem Rapala düğümünde sorunmu var? Ben bu düğümü defalarca denedim ama sonuçta açılıyor. Sıkmadan önceki son bölümde 2 kat halka olan misinadan geçirip misinayı çekip sıkıyor. Bunun yerine 2 kat halka olan misinadan geçirdikten sonra, 3-4 kere bedene doladığımız bölümde oluşan halkadanda geçirip sıkmamız doğru değilmi? Ben denedim çok güzel oldu. Diğer türlü düğümü tutturamadım devamlı açılıyor. Belki bende sorun olabilir ama çok fazla denedim sonuç hep aynı.
Çekilecek misina önce bedene 3-4 kez dolanıyor sonrasında 2 kat halkadan geçirilip sıkılıyor. Dediğiniz şekilde de olur ancak düğüm gereksiz yere kabalaşmış olur.
Çözülmez sevgili Selçuk. Bir kerede burada anlatmaya çalışayım. Rapala düğümü,esasen bu günlerde pekde baş vurulan bir düğüm şekli değildir.Ancak titiz avcılar bu düğümü olmazsa,olmaz kabilinden kullanmaktadırlar. Sebebi şudur. Eski tip rapalaların hepsi,şimdilerdede bazıları,Rapala ucuna gömük sadece bir tek halka ihtiva etmekteydiler. Bu birinci halkaya geçirilmiş Split(ayrılabilen sustalı halka)kullanılmamaktaydı.Bu durumda gömük ve dar olan bu halkaya normal düğümle misina bağlandığında sahte istenilen salınım hareketini pek ortaya koyamamaktaydı. Esasen bir kasa düğümü olan rapala düğümü,en sıhhatli olarak Rapala marka sahte üreticisinin,ürünlerinde kullanmalarının yararlı olacağı görüşüyle sahte ambalajlarında çizim olarak verilmekteydi. Sonraları,ikinci halka hemen her sahteye monte ediildiğinde,bu düğüme gerek olmayışı görüşü hakim olmuştur. Fakat heveslilerin bilmesi gereken en önemli nokta,katlı sustalı halkaya atılacak düğümde şayet düğüm ya atılırken yada zamanla kayarak,halka katının ucuna denk geldiğinde kesikince olan bu noktanın kısa zaman içersinde misinayı yıpratacağı hususudur. Rapala halkası olarak tanımlanan,tarafımdan uzun süredir kullanılan fırdöndüsüz kopça yada fırkete bu soruna çözüm olmasının yanısıra sıkca sahte değiştirmeye eğilimli olan kullacıya kolaylık sağlamaktadır. Sahte rapala düğümüde olarak niteyebileceğim düğüme gelince. Bu yöndemde misina ucuna atılan basit düğüm şayet iki kere geçirilipte sıkılırsa nispeten sonradan atılacak kayar düğümün atlayıp kasayı sıkamayacağı bir hal alır. Şöyleki,kasanın istenilen büyüklüğüyle orantılı olarak misina ucu halkadan geçirilip bu sıkılan düğüm dışarıda bırakılıp,bilahere üstüne atılacak kayar düğüm sıkıldığında bu düğüm sıkıştırıldığında kayarak stope vazifesi gören halka dışında kalan o basit düğüme gelir ve orada kalır daha fazla kayamaz ve burada bir kasa oluşur. Olayın esası budur ve ikincinin atılması daha çabuk ve kolaydır.. Ancak bir mahsuru vardır,aşırı yükte mesela büyük bir balık denk geldiğinde o stoper vazifesi gören düğümden kopabilir. Bu bakımdan sikleti belli olan balıkların avında kullanılabilinir,tarafımdan ek bilgi olarak verilmiştir. Sevgimle kal
Vedat Ustam, Rapalanın önündeki halkasına klasıik iğne düğümü atıyordum, bu da ortada misina ana bedeni haricinde esnemediği için tüm yük o düğüme biniyordu. İlkini fırlatırken kapanan makine, ikincisini de kıyıdan çıkartırken balığın ağzında giden iki sahteden sonra, problemin attığım düğümden kaynaklandığını anladım. Birinci yöntemi halkalı rapalada kullanmaya başladım, belkide 2.000 atış yapmışımdır henüz kopmadı. düğümün önemi gerçekten büyük.
Vedat abi açıklaman için teşekkür ederim. Bir ricam daha olacak. Yeni bir konu açtım. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=826661#post826661 sırtı kurşunu bağlamayı bilmiyorum. Konuya birkaç kelam yazarsan çok memnun olurum. Özel mesaj kutun dolu olduğu için burdan yazdım kusura bakma abi. Saygılarımla.