Rapala ile zargana avı sistemi, sizce işe yararmı ?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Kuleli tarafından paylaşıldı.

1. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Kıyıdan zargana avı yakında başlıyacak, yeni bir sistem düşündüm, sizce bu yöntem işe yararmı ?

Bunu düşünmekteki amacım :

- Yem sıkıntısı yok
    - Malzeme fiyatları uygun
    - zevkli bir av yöntemi

Son düzenleme: 2 Mayıs 2010
  2. Gundogdu

Gundogdu Hasan hüseyin

Denemek lazım, zargana bu neye geleceği belli olmaz, teorik olarak güzel, ama pratikte ne kadar iş yapar denemeden bilemeyiz..

3. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Hasan abi bence iş yapar, zargana parlak olan herşeye saldırıyor, küçük gümüş balıklarına benzer bir rapala alırsak güzel olur.

Tek korkum şamandıranın rapalanın hareketini etkilemesi

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bilal, biliyorsun su üstü sahteler de var. İlle de şamandıra kullanmak gerekiyor mu?

5. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Sevgili Bilal geçen sene aynı konuyu bende açmıştım, benim elimdeki sahte 3 santimlik bir sahteydi, aynı senin yukarıdaki çizimde yaptığın sistem ile sadece 1 kez denedim, atışlarda sahte şamandıradan geride kalarak, dolaşmalar çok oldu. Ben sahtenin orta kancasını çıkarıp sadece arka kancasını bırakmıştım.

Daha sonra resimde görünen bu şamandıraların, çok hafif olan sahte ve silikonların uzak atışlarında yardımcı ve verimli olduğunu duydum ve edindim, ama daha deneme şansım olmadı. Bu şamandıralar 26 gram.

Uploaded with ImageShack.us

Nuri abi çok hafif sahteleri yada silikonları zargana için 30-40-50 metre atmak gerekiyor, bunun için şamandıra desteğine ihtiyaç var

6. modena

modena

nuri abi su üstü sahtelere aksiyon verdirmek gerek...ve hepsi çok tombul yani genellikle...ama sistem bölgemde sıkça kullanılıyor...kayış(palaska ve kravat adı var)denilen bir balık avlıyorlar özellikle akşam ışıksız ortamlarda...bence olur...sonuçta denemeye değer diyorum abi...erzuruma kucak dolusu selamlar sevgiler...

7. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Sevgili Turgay bey, 3-5 santimlik sahteyi tek başına hiç bir kamışla 50 metre atamazsınız, zargana avında sahtelerin uzağa erimi için şamandıra şart, sevgiler :p :p :p :p

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Teşekkür ederim kardeşlerim. Selam ve sevgilerim sizler için.:)

9. s60

s60 Selim

Rapala marka Skitter pop ve yozuri marka hydro tiger modellerle zargana alan arkadaşla var.

10. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    konumuz 90-110 mm. popperlar değil, istisnalar kaideyi bozmaz.

Konu 3-5-7 santim sahtelerin şamandıra ile atılıp verim alınıp alınamayacağı, kolay gelsin

11. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Zargana agız yapısı bu iş için biraz engel teşkil eder ancak kenarından köşesinden iğneye çarpılabilir. Trabzonda radyo anteninin içini kursun doldurarak ve arkasına da 3'lü iğne monte edilerek yapılan bir tür sahte yem var. Direk zargana için. Suya atılıyor ve el ile çırpılarak balığı kenarından köşesinden yakalıyor. Kullanacağınız sahte yem de aynı etkiyi yapar bence, balığı çarpmadan almak biraz zor olur. Ama balık 60 cm ve üzeri olursa belki dediğiniz sistemle randıman alınabilir. Ama etkinliği kanıtlanmış olan klasik şamandıralı takım ve ucuna istavrit yada zarganadan kesilen ince bir parça et kullanmak bence daha mantıklı.

12. süha günay

süha günay süha günay

ilgilenenler için küçük bir bilgi:

tarabyada hayrola kafenin önündeki çökertmeden yaklaşık 10 gündür oldukça büyük zarganalar çıkıyor.
    hatta geçen hafta çökertmenin sahibinden satın almak istedim.
    lüfer sezonu için ayıklayıp dipfrize atacağını, o nedenle satmayacağını söyledi.,
    kafenin önü av için gayet müsait.

ayrıca sardalye de çok bol bu aralar

13. s60

s60 Selim

Zaraganayı yemli (kendi yemi,karides) ve yemsiz (ipekle) bir çok kez yakaladım.Sistem ;zargana topu arkasına kamış uzunluğuna göre ortalama 1,5 kulaç misina ve sonra uygun bir kanca -yem veya ipek ,bazen de zargana topunun içinden misinayı geçirip öncesine stoper takıp toptan sonraki kısmına küçük bir fırdöndü ve yine 1,5 kulaç misina kanca ve yem.(Sbirilino ile çok güzel oluyor) Bu sistemi ise 1) Balık nazlı vurduğunda ağzına aldığı yemi ve topun ağırlığını hisetmesin diye stopere kadar yemi alıp götürdükten sonra tasma vurup almak için 2)Yada aynı stoperli sazan takımındaki mantıkla derinlik verip 3-4 mt de (genelde su sıcaklığıdüşük olduğu zamanlarda) bir nevi bırakma olta gibi kullanarak.

Bahzettiğiniz takımı daha önceden uyguladım popperları örnek vememin nedeni:
    1) Zargana yemi takip ederken yemi su yüzeyinde saldırıyor ve alıyor lakin ben dudaklı tabir ettiğimiz rapala modellerini denediğimde (5-7 cm uzunlukta ) minimum yem 60 cm civarı derinden geliyor ve zargananın bu yemi takibini gözle görmek mümkün değil.
    2) Poper modelleri hafif olanları mesala (15 gr lık) sbirilino ile kullanıldığında veya tek kullanıldıklarında hatrı sayılır zargana tutmak mümkün.

Bunların dışında teke (karides) suni yemlerinin su üstünden gelenleri var ise bunlarında iyi sonuç verebileceğini düşünüyorum.Saygılarımla,

14. SmH

SmH Semih Sezer

Favori Kamış:
    Farketmez Su Kamışı bile olur :)
    Favori Makine:
    Dam ama modelinin hatırlamıyorum ;)
    Bilal ben aynı takımın ucuna sahte yerine 2 tane ard arda (araları 2-4 cm) sinek iğne bağladım. Sardalyanı kuyruğu keserek buna iğnelere taktım ve attım. Yaklaşık 4-5 dk sonra tam 60 cm boyunda zargana aldım :)
    Sevgiler
    Saygılar . . .

15. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    90 mm. 110. mm. popperla zargana tuttunuz mu? Hemde hatırı sayılır derecede? Büyük değil mi?

16. CABBARİ

CABBARİ Mehmet

sanırsam levrek için o kadar uzaga atmak gerekmez değilmi 10-15 metre yeterli sanırsam?

17. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    Mehmet biraz daha, hep ileri değil sol ve sağ tarafa kıyıya paralel ve kıyıya değişik açılarda da atışlar yapmakta gerekir.

18. gokhanekiz

gokhanekiz Gökhan Ekiz

Favori Kamış:
    Discovery 4.20 surf KaMIŞ
    Favori Makine:
    oKUMA
    En İyi Avı:
    yAYIN :) ne bileyim o zamanlar tartımız yoktu, kamışımız dahi yoktu çubuktan yapardık oltayı :)
    B-ence midye kenarı veya zargananın kuyruk civarından alınacak 3-4 mm genişlik 15-25 mm uzunlukta bir parça yeterli olacaktır zargana avı için. Sahte kullanmak biraz fantazi gibi geldi bana :)

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Bence gelmeyecektır ağız yapısı itibarıyle arkasından yemı ambarlayamacaktır. o yuzden klasik yontemlerı tavsiye edeceğim.

Sevgiler

20. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    :D :D Gökhan onu yıllardır deniyoruz zaten. ama düşünsene spin kamış, spin makine 370 gram ağırlık, uçta 25 gramlık bir sbrilino ve arkasında ufacık raglou silikon yada 3-5 santimlik ufak sahte, ve zarganalar buna bayılırmış birde.

Yem değiştirme yok, yorulmak yok koca koca kamışlarla o ağırlıkla koca şamandırayı uzaklara fırlatmak için çabalamak yok, atacağım, çekeceğim derken kol kası geliştirmek ve yorulmak yok :D :D :D

Sadece sesli düşünüyorum :p