Merhaba, İki konuda siz saygıdeğer abilerimden ve kardeşlerimden yardım isteyeceğim. 1- Rapala'nın ortasındaki üçlü kanca iğneyi kıyıdan çinekop avlarında genellikle çıkarıyoruz. Bu kural kıyıdan spin ile levrek avında kullanılan rapalalar içinde geçerli midir? Ya da "Şu Rapala'da çıkarılır bu Rapala'da çıkartılmaz" diye bir genelleme mi vardır) 2- Diğer yardım ricam ise rapala klipsi ile alakalı. Sorumu daha da netleştirmek için önce aşağıdaki resimleri paylaşmak isterim: Rapala değişimlerinde düğümlerle uğraşmamak adına bu klipsleri düşünen birisi olarak internette bir araştırma yaptım ama tam bilgiye ulaşamadım. - Klipsi rapalaya sadece 1 nolu resimdeki haliyle mi takmak gerekli, yoksa 2 nolu resimdeki gibi fırdöndü ile mi kullanmak lazımdır? - Burada 1 ya da 2 hangisi kullanılırsa kullanılsın fırdöndüyü ya da klipsi misinaya bağlamada hangi düğüm kullanılmalı? (Klasik fırdöndü düğümü mü yoksa yine aksiyon için rapala düğümü mü?) - Klipsi rapalanın halkasına mı takmak gerekli yoksa rapalayı yine halkasız mı kullanmamız lazım? Bu bilgilerin gerçekten önemli olduğuna inanıyor ve yardımlarınız için şimdiden binlerce şükranımı sunuyorum.
metin abi bildiğim kadar cevap vermek isterim.klipsli fırdöndü bağmak gerek (resim2)çünkü balık vurduğu zaman döndüğünde misinan kıvrişmasın gam yapmasın diye fırdöndülü bağlaman gerek.canlıyla beslenen balıklar sahtenin kafasından da saldırabilir kuyruğundanda, o yüzden orta kancayı çıkarmanı tavsiye etmem.fırdöndü düğümü atman yeterli diye düşünüyorum ama sitede örnekleri var.
30 cm lik kostek ve rapala dugumu ve fırdontu gerekecekti, aksiyonu arttırmak için. vedat ustadan ogrenmistim. birde metal metale değince hem aşınma oluır paslanma hızlanır hemde birbirini tutar gibime geliyor
misinanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız 2 numaradaki fırdöndü en uygunudur diye düşünüyorum ve ben de onu kullanıyorum.. saygılarımla..
Zafer makinalarımız ve kamışımız aynı Memnun musun öğrenmek isterim. Ayrıca bana hiç kullanmak nasip olmadığı için şunu da bilmiyorum: Makinaya ip bağlattım. şimdi makinadan gelen ipi kamışın halkalarından geçirdikten sonra fırdöndü bağlıyoruz. Sonra hemen bu rapala klipsini mi takıyoruz? Yoksa araya ayrı bir beden mi (1-2 kulaç) uyguluyoruz?
Abi bir soru ancak bu kadar açık ve net sorulabilirdi, ellerine saglık.. Ben sahteleri bağlarken usenmeden rapala düğümü atıyorum, 4 yada 5 ayrı rapala klipsi denedim rsndiman alamadım. Klipsi sağlam bağlasan da aksiyonu bozuyor. Son resimdeki klipsi cikartabilirsin, rapala klipsi de bağlasan rapala düğümü de yapsan o klips gereksiz kalıyor. Klips halkasının ustuste bindiği noktalar misinayi yıpratıyor. Düğüm atmak zaman kaybı gibi görünse de bunlardan rapalayi çıkartıp diğer rapalayi takana kadar sabır sınırın zorlanmıyor değil..
kancalardaa sorun yok amcaoğlu,olduğu gibi duruyor.bu klipsden daha kucuk ve nazık klıpsler var onları tavsıye ederım,cunku daha nazıkler daha kucukler.o klıpslerı normal bağladığın gıbı bağla.sonuncusu,ben sahtenın onundekı o yuvarlak demırı,fırdonduyu ısmı neyse artık çıkarıyorum.farz değil ya.hem bolelıkle sahtenın aksıyonu daha az etkılnıyor.bu bahsettiğim klıps,normal klıpslerın kucuğu kısacası. rastgele.
kancalardaa sorun yok amcaoğlu,olduğu gibi duruyor.bu klipsden daha kucuk ve nazık klıpsler var onları tavsıye ederım,cunku daha nazıkler daha kucukler.o klıpslerı normal bağladığın gıbı bağla.sonuncusu,ben sahtenın onundekı o yuvarlak demırı,fırdonduyu ısmı neyse artık çıkarıyorum.farz değil ya.hem bolelıkle sahtenın aksıyonu daha az etkılnıyor.bu bahsettiğim klıps,normal klıpslerın kucuğu kısacası. rastgele.
Sevgili Metin Sahtelerin Göbeklerindeki iğneleri kimi zaman çıkarmak gerekebilir.Genellikle İstanbul Boğazı gibi yerlerde,hem sahteyi daha uzağa erdirmede bir miktar yardımcı olur ve hemde boğazın dibi artık misinalar,iğneler ve sair ilişkenlerle dolu olduğundan dibe takılmamasını azaltan bir durumdur. Levrek veya sair avlarda illaki çıkarılması gerekmez. Rapala klipsi ucunda fırdöndüsü olmayan klipsler olup sahte boyuna göre uygunu takılır. Eskiden sahtelerin ikinci sustalı halkası yoktu,sadece sahteye monteli tek bir halkası vardı.Şimdilerdede bazı Rapala ve İma markalarda ikinci halka yoktur. Böylesi durumlarda Rapala düğümü atılarak kullanılırdı. Şimdilerde ise benim alışkanlığım ve inancım,sahtelerin aksiyonlarına menfi tesir edecek herhangibir fırdöndü yada klipsi kullanmamak yönündedir. Ancak rapala klipsleri(fırdöndüüsüz)meraklı bir avcının,birden fazla sahtesini denemek yada kullanmak için kolaylık açısından kullanılır ve kullanılırkende sahte boyuna uygun olanı seçilmelidir. Şimdilerde çoğu sahtenin ikinci bir sustalı halkası vardır.Misinanızı uygun bir biçimde bu halkaya,üst,üste gelen yerinden uzak ve düğüm atarkende misinanızı içinden iki kere geçirerek atmanız halinde,klipse ihtiyac olmadan aksiyonu bozulmadan kullanabilmenizi sağlamaktadır. Tekrar ediyorum. İllaki sahtesine güvenen,sıkca sahte değiştirme eğiliminde olmayan bir avcı,hatta varsa ikinci halkasınıda çıkarıp rapala düğümü ile bağlar ve bu şekilde kullanır.Bu usta işidir. İkinci halkaya sağlam ve kaymayan bir düğümle bağlarsanızda olur.Ancak bilinizki düğümde hasıl olan bir kaayma,bu ikinci halkanın üst,üste gelen yerine denk gelirse,burası keskindir ve zaman içersinde misinanızı kesiverir. Kullanılacak herhangbir klips rapala boyuna uygun olmalı ve haddinden fazla büyük ve ağır olup sahte aksiyonunu bozmamalıdır. Klipsli fırdöndüyü bu işte kullanmayınız. Sevgiler