Merhaba arkadaşlar bu rapala ile ava yeni başlıyorum internette ve forumda çok araştırdım çok farklı teknikler ile anlatılıyor birinin söylediği diğerinde farklı yorumlanmış . Sizin fikirlerinizi ve önerilerinizi almak istiyorum İlk kez sahteyle balık avı yapacağım oltayı nasıl hazırlayıp sahteyi bedenle birleştireceğim engin bilgilerinizle lütfen acemi balıkçıyı aydınlatın . Herkesin avı daim olsun .
Merhaba, kullanacağınız sahteyi direk misinaya bağlamanız daha sağlıklı olacaktır. Tabi ki bu amaç için kullanılan sahteleri kullanmak gerekir bunun için.
Benim kullandığım düzenek budur, fırdöndülü kurşun yerine muhtelif ve akıntıya uyacak ağırlıklarda sıyırtma kurşunu da kullanabilirsiniz. Resmi çizerken şunu atlamışım; klipse bedeni bağlarken ufak bir fırdöndü takılmalı. Umarım yardımcı olabilmişimdir.. RASTGELE..
Ben sahte balıklar için özel olarak tasarlanmış fırdöndülü klips kullanıyorum. Hem sahteleri takıp çıkartırken rahat oluyor hemde atarken veya sararken misinanın gam yapmasını engelliyor. Ama bu iş yiğitle yoğurt ilişkisi gibi. Deneye deneye kafana en uygununu bulmak sana kalmış. Emre senin görselde çizmiş olduğun daha çok bizim boğaz suları için kullandığımız veya silikon atarken kullandığımız yöntemler. İş spin kamış ve sahteye aksiyon vermeye geldiğinde bu şemadaki gibi bir düzenek yanlış olur. Arkadaş çünkü yurtdışında sanırım, nasıl bir suda avlanacağıda önemli.
Bendeki kamışla 2.5 m lik köstek olan balıgı firlatmam imkansız değil mi 230 cm bendeki kamış uzun değil mi bu rapala ile klips arasındakı mesafe .
bende bunu demek istemiştim sevgili kardeşim bana tercuman oldu... sevgili senol rapala diyelim yada yozuri her neyse, kıyıdan farklı tekneden farklı usulleri var.. popper denilen gagasız modeller hariç hepsinde kendine has bir aksiyon yani salınım var.. hiç bir şey yapmadan atıp çekmeye başladıgında o kendi salınımını yapar.. ancak bazı avcılar ki bu işler zaman içinde tecrübe ile sabitlenir yemdeki bu aksiyona ilaveten kamış ve makinedeki hareketler ile ilave aksiyonlar uydurur..mesela sabit sarma esnasında 2-3 kez kamışı geriye dogru veya saga sola acılı şekilde sallamak gibi bu esnada rutin hareket eden yem sıradışı bir hareket yapar.. popperlere gelince su üstü modelidir bunlarda illaki bir varyasyon bir dans bir gösterisi şarttır..çek bırak sar - 2 kez çek bırak sar vs suyun üzerinde şıpırtı yaptırmak ,atlama yaptırmak vs .. balıgı cezbeden olaylardır.. bu olayı aslında bilen kişilerin yanında durup seyredersen çok daha kolay ögrenirsin..hareketleri anlatmak biraz sordur..
Bir resmi varsa paylaşabilir misin türkçe söylemesi kolay da bunu rusçaya çevirip adamlara nasıl anlatırım bilmiyorum )))) . Görüp almak lazım tek şans .
Burada kimse at çek yapmıyor şu an en azından şehir içindeki nehirde daha önce hiç görmedim ben ilk olucağım sanırım genelde şamandıralı takılma ufak balıkları avlıyorlar . Eğer ben öyle güzel birşey yakalarsam insanlar benden görüp belki sahte işine başlayabilirler )))) . Birkaç video izledim bu rapala ve slikonla at çek için sarıp duruyorlar filan biraz daha izlesem anlayacağım sanırım . Bakalım inşallah bu kadar bilgiden bir sonuç çıkarırım da sizlerle paylaşırım .
resimdeki gibi klipsleri kullanman bu iş için biçilmiş kaftan. Ayrıca nehirde avlanacaksanız maps, kaşık ve silikon balıkları öncelikle denemeniz avantajınıza olur. Google'da veya forumda ufak bir araştırma yaparsanız çok fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=37118 Birde tatlısu at çek videsu bonus olsun http://www.youtube.com/watch?v=phcC8MS-A_E&feature=related
Tamam onuda kontrol ediyorum şimdi valla bunları denemek için sabırsızlıkla hafta sonunu bekliyorum )) .
Spin avcılık yaptığını bilmiyordum o yüzden benim kullandığım görseli verdim. Haklısınız bu yöntem spin için tabiki uygun değil.
Bu konularda daha önce bu işe gönül veren kardeşlerimizin açtığı birkaç konu başlığını aşağıda linkte veriyorum,içlerinde çok faydalı bilgiler var.Umarım faydası olur... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=33112 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=37118
Açık denizde su üstü avcılıgında bu sistem , benim ülkem sularında yapan varmı bilmiyorum duymadım ama italyan kanalında pasarelli isimli şahıs açık denizde fly sitemi ile bir tür balık avlarken görmüştüm ancak sahilde 200 -300 m açıkta.. anlıyacagın su üstünde veya yakın yüzen saldırganlara uygulanan yöntemdir.. su dünyasınıa baktıgımızda saldırganlar ın bir kısmı açık denizi bir kısmı kıyıları yaşam alanı olarak seçmiştir.. tabii bizler ekonomik açıdan hangi balıga bakıyorsan ona göre av seçimi yaparız .. açık sularda su yüzeyinde veya yakın gezen tür sayısı çok fazla değildir.. tekne ile çıkıldıgında zaten motor vardır ve onun gücünden faydalanırız .. çok daha uzun mesafelerde yalancı yem gezdirme imkanı olur.. kıyıda hareket kısıtlı oldugu için sadece yürüyerek kıyı boyunca oltamızı atıp çekme ile kısmetimizi ararız.. kıyda kullanılan malzemeler açıkta teknede de kullanılır.. aynı balık imitasyonları veya kaşıklar.. vs. açık deniz balıgı daha iri oldugundan daha güçlü takımlar gerekir.. kıyıdan kullandıgımız bir rapala modeli açık denizde de iş göreblilir ama tabii balıgın oldugu derinliği tahmin etmek gerekir..