RAPALA TAKILMASI :(

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında deepwater tarafından paylaşıldı.

1. deepwater

deepwater Serdar

Favori Kamış:
    Albastar mastersurf 420,okuma v-system 270 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa crossfirex 2050
    En İyi Avı:
    kızılkanat,600gr,turna 2kg
    İyi akşamlar,deniz balikciligina pek aşina değilim.Ama bu boğaz rapalaciligi beni çok cezbettigi için kendime uygun bir surf takim oluşturdum.Sormak istediğim soru rapalanin nasil dibe oturtulacagini halen anlayamadım.insanlar attıktan sonra elleriyle misinayi çekip çekip bırakıyorlar.direk atıp sardığımda balik falan gelmiyor.dibe insin diye bekledigimde bu sefer de haddinden fazla inmiş oluyor ki,ortadaki karin ignesini söktüğüm halde bile sahte dipte takiliyor.bugun bu yuzden 2 sahtemi biraktim suda.rapalayi Dibe oturtma yöntemi nasıldır acaba.?

2. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Önemli olan kurşunun dibe inmesi, rapalanın değil. İnsanlar kurşunun yere indiğini anlamak için dibe giderken parmaklarının arasında ipi tutup onu hissetmeye çalışıyorlar.

İpe 2 ya da 3 şey için ellerini sürerler. Hepsi peşpeşedir.
    1.Atış anında kurşun suyun yüzüne değer değmez ipe bir kez elini koyup ipin gidişini bir iki saniye engellerler. Bu, rapala bedeninin ipe dolanmasını engellemek içindir. Etkilidir.

2.Bu 1 saniyenin ardından makinenin üzerinden ipi tutup dışarıya doğru çekebileceği kadar çekebilir.
    Bu, ilk andaki boşluğu bir miktar almak içindir. Bence çok gerekli değildir, ama bazı insanlar yapıyorlar.

3.Hemen onun ardından ipi iki parmağının arasına alıp kurşunun inişini hissetmeye başlar. Gerginlik ortadan kalktığında kurşun dibe inmiştir. Artık kurşunun ağırlığı makineden ipi çekmemeye başlar, bir çekme hissedilmez. Bunu öğrenmek zorunludur.

Kurşun iner inmez sarmaya başlamak gerekir. Bu sırada rapalanın 4 ya da 4.5 m'lik bir misina bedeni olduğu için o elbette tam dipten değil, biraz daha yüksekten gelecektir; yöntem budur, rapalanın bu yüksekliği yeterlidir.

Bu sırada kurşun çok havalanmasın diye kamışın ucunu suya yakın tutmaya çalış.
    Kurşun hafifse çabuk havalanır. O yüzden biraz daha dipten gelmek istediğinde kurşunun ağırlığını artırman gerekir. Genelde 140'tan başlar, ama 300 gr'a kadar çıkanlar oluyor. Bu, balığın nerede olduğuna bağlıdır. Balık alabilenler kaç gram atıyorlar ona bak. Bazen 175 gramla alamadığın balığı 200 gramla alabilirsin. Hız sabitken her bir farklı kurşun ağırlığı için senin oltanın ucuyla kurşun arasında oluşan açı farklıdır, bu da farklı alanları taramak demektir.

Kullandığın rapala "floating" yani yüzen tipte bir rapala olsun! Hatta bence rapala kullanma, onun yerine 1 TL'lik kaşık kullan (Yıldıray kaşığı diye sorabilirsin) bununla tecrübe kazan, denize boşa rapala kaptırma. Kaşık rapaladan daha az etkili değildir, hatta kullanmayı bilen kişinin elinde rapaladan daha iyi iş yapar. Sonradan rapala kullanmaya başlarsın.

Takılan rapalalar ilk düştüğü yerde mi takıldı?
    Sanmıyorum... bence yaklaştığında takılmıştır.
    Yaklaşıp sığ suya geldiğinde kamışın ucunu yukarı kaldırıp biraz hızlanırsan takılmaların önüne geçersin.

======================================================================================================-
    NOT:
    Bunları yaparken başka bir şey düşünme :) (İmzana göndermedir :) )
    Dikkatin dağıldığında hata yaparsın, her seferinde eksiksiz ve kusursuz yapmaya ve kısa zamanda otomatikleşmeye çalış. Boğaz'da başarının sırrı kusursuz atış sayısıdır. İlk 1-2 balığı çoğu insan zaten alıyor, sonra kopan takımı yenilerken balıklar gidiyor. Ustalar ise aynı takımla kesintisiz çalışıyor. Ben hiç takım koparmadan peş peşe 50 balık alan gördüm. Takımıyla uğraşan kişi ise genelde 1-2 balık alır ya da en fazla 5-6 balıkta kalır.

Çok balık almakta şunlar önemlidir:

1.Uzak atış (bazen balık uzaktadır)

2.Balığı cezbedecek aksiyonlar (Tempo; kimi zaman sadece sarım hızı. Kimi zaman mesela hızlı sarmaya başlayıp sonra yavaşlama, ani kaçış hareketleri vs ya da zaten aksiyonu ve rengi güzel olan bir rapala olabilir)

3.Peşpeşe yapılan sorunsuz atış sayısı

3. deepwater

deepwater Serdar

Favori Kamış:
    Albastar mastersurf 420,okuma v-system 270 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa crossfirex 2050
    En İyi Avı:
    kızılkanat,600gr,turna 2kg
    Çok teşekkür ederim abi.Harfiyen uygalayacagim hepsini bir daha ki avımda.