Rapalamı Bitirdim

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında point.shot tarafından paylaşıldı.

1. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Sevgili arkadaşlarım,

El yapımı rapala meraklılarının aramızda da günden güne artmakta olduğu aşikar. Sezonun kapalı olduğu dönemlerde daha da yoğunlaşarak bende bu uğraşıdan zevk alıyor ve kendimce bir şeyler yapıyorum. Şimdiye kadar bir sürü denemem olduysa da hem işçilik hem de sahtenin fonksiyonelliği açısından kendimi geliştirmem ve hatalarımı kapatmam gerekiyordu.

Balsa ağacını temin edemediğimden çalışmalarımı genelde kavak ağacını kullanarak yapıyordum. Ancak benim için en önemli sorun rapalanın atış mesafesini artırmak ve tahtanın ağırlığını artırıp onu suya batırabilmek için gövdeye yerleştirmeye çalıştığım kurşun ve işlenmesi, bunun yanı sıra da gagada kullandığım malzemelerin mukavemeti oluşturuyordu. Kurşunu önceleri matkapla karın bölgesine açtığım yatağa gömmeye çalışıyordum. Ancak bu yatağın açılması sırasında gövdeye verilen zararların yanı sıra kurşunun yerleştirilmesinin ardından kalan boşlukların yeniden estetik ve sağlam bir biçimde kapatılması sorun oluşturuyor her zamanda arzuladığım sonuçlara götürmüyordu beni. Kabaca şekillendirmenin ardından gövdenin ikiye ayrılarak telin ve kurşunun yerleştirilmesi ise aradan dökülen talaşların fazlalığı neticesinde yapıştırmayı müteakip o ilk baştaki orjnal şekilden uzaklaşmaya neden oluyordu.Gaga yapma aşamasında ise kullandığım malzemelerin işlenmesi ya bazen çok zor oluyordu ya da su içinde sert çekişlere dayanamayarak kırılıyorlardı. Ayrıca gaganın renkli değil şeffaf olmasının da daha etkili olacağını düşünüyordum.Bütün bunlar bir yana iyi kötü yaptığım rapalaların ahşap boyaları ile boyanması hazır rapalalara göre çok sönük kalmasına ve sınırlı renk tonları ile çalışmaya neden oluyordu. En nihayetinde youtube a erişim sağladığım bir dönemde izlediğim rapala yapma tekniğini kendi açımdan diğer gördüklerime göre daha başarılı bulup denedim.

Rapalamı şöyle yaptım. Öncelikle yontma işini kolaylaştırmalıydım. Bunun için yapı marketlerde satılan çam çıtalardan temin ettim. Balığın kaba formunu maket bıçağı ile verip çeşitli ince zımparalarla güzelleştirdim. Bu arada çamı yontarken eğer azıcık su ile ıslatırsanız çam sanki sert bir kaşar gibi daha rahat ve talaşları sağa sola uçuşmadan yontuluyor. Yontma işi bittikten sonra demir testeresi ile (dişleri daha küçük olduğu için nispeten daha düzgün bir kanal sağlıyor) Gövdenin altında boydan boya düzgün bir kanal açtıktan sonra içine yerleştireceğim çelik telin ayarlanmasının ardından iş kurşuna gelmişti. Video da kurşunu eriterek bu kanala telin üstüne uyguluyorlardı ancak kurşun eritilmesinde çok dikkatli olmamız gerekiyor ve bunu mümkünse açık havada yapmalıyız. Ben eritip dökme yapmak yerine keski pensle kurşunları adeta koparıp kanal içine bir miktar sıkışarak sığacak parçalar haline getirdim. Şimdiye kadar kurşunları hep rapalayı batırmak için kullanıyorken aslında kurşunun ağırlığını kullanarak rapalnın su içine girdiğinde karın kısmı alta gelecek biçimde dengeli olmasını sağladığını da yeni fark ediyordum. Rapalanın su içinde batmasını gaga sağlıyacaktı. Kurşunların sıkıştırlmasının ardından gövde hizasından daha dışarıda kalan kısımları ise eğe yardımı ile traşlayıp gövde çizgisine indirdim. Arada kalan boşlukları ise bir miktar karbonat ve japonla destekledim. Gaga içinse kırtasiyeden 75 kuruşa aldığım 30 cmlik bir saydam cetveli kullandım. Bunu kesmeye uğraşmayın. Maket bıçağı ile bastırarak düzgün bir çizgi çekin sonra bükün. Tık diye ayrılıyor. Kenar kavislerini vermek içinse zımpara kağıdına sürtüp daha da olmazsa eğe yardımı ile istediğiniz şekle getirip gaga yuvasına oturtun. karbonat ve japonla gagayıda sabitledik geldi sıra boyama ve göz işine.Boya için bu sefer ben de oje kullandım. İki kat attığım yeşil renkli ojeyi iyice kuruttuktan sonra sırt süslemesi için yapışkanlı hologramlı kâğıtlardan faydalandım. Göz içinde yine aynı kâğıttan delgi zımbası ile çıkarıp üstüne board marker kalemle siyah gözbebeği yaptım.Boya işi ve gözlerde bittikten sonra rapalamı yat verniği ile vernikledim. Yat verniğini her boyacıda bulabilirsiniz. 750 ml lik bir yat verniği 10 lirayı geçmiyor. Burada vernikle hususunda fırça kullanmadım. Misinaya bağladığım rapalayı verniğin içine komple daldırarak çıkardım. Bir müddet kaba süzülmesini bekledikten sonra asınca yerçekimi etksiyle vernik rapalanın üstünde kalan her noktayı aşağı doğru süzüyor ve fıçadan oluşabilecek dalgalanmalar ya da atlayacağınız noktalar içinde daha güzel bir kapatma sağlıyor. Gaga için kullanılan cetvel parçasını bile ayrı bir parlaklığa bürüyor. İki katta vernik uyguladıktan sonra iğneleri de takınca rapalamız hazır.

Bu rapalamı daha önce suda denemiştim. Gagası kırılınca hem gagayı hem de gövde boyasını revize ettim ve eskisine göre daha mukavim ve çekici bir rapala oldu. Hepinize rasgele…

E bu rapalaya ben bile düşerim.. :D:D:D

2. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    güzel güzel avlar yapma dileklerimle:)paylaşım için teşekürler.::)

3. turna

turna

rıfat şahane rapala olmuş,ellerine sağlık,balığın bol olsun.

4. caner_1907

caner_1907 Caner Yıldırım

Favori Kamış:
    Sportex ve Shimano
    Favori Makine:
    Shimano Makine =)
    En İyi Avı:
    Haskefal(6 Kg)Ahtapot(1 Kg)Pullu Sazan(750 Gr.) 103 tane çıplak mezgit =)
    gerçekten çok güzel olmuş el emeği göz nuru bir rapala :D
    inşallah bu rapalayla kofanalar torikler levrekler tutarsınız :D:D

5. yamac6

yamac6 Mahmut

Favori Kamış:
    spro passion 5-25 gram atarlı
    Favori Makine:
    spro passion rd730
    En İyi Avı:
    Doğal Alabalık 40-45 cm civarı
    Tatlı su levreği belki:) rıfatta benim gibi tatlı su avcısıdır.:)

6. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Saolun, teşekkür ediyorum..

Leb... Mahmut abi, evet tatlısucuyum. İnşallah bu h.sonu gidebilirsek sudak için deneyeceğim :)

7. dede

dede kema ldede

tebrikler güzel omuş iyi avlar

8. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    eee sen bu işi aşmışsın artık hazır eline almışken bizede birer tane yapda hediyen olsun dostum.

Son düzenleme: 6 Şubat 2009
  9. Okan_uA

Okan_uA .

Gayet güzel olmuş rapala.El yapımı gibi çok da durmuyor.Tebrikler.

Rastgele.

10. armada42

armada42

sanki ben bu rapayaı bir yerde gördüm sanki eline saglık rıfatcım güzel olmuş
    işallah bir kaç sezon bizi kıskandıracak kadar balık tutarsın da bizde seni zevkle izleriz.
    rapalan balıksız kalmasın
    ekip arkadaşın dede

11. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Doğrudur Mustaaf abi, bu rapalayı ilk önce sen gördün ama o zaman üstünde komple sarı hologramlı kağıtlar vardı ve o kadar ince çalışmama rağmen verniği yiyince buruşma yaptı. Üstüne de Yamula Barajına gidip hamsi partisi yaptığımız gün gagası zayıflıktan kırıldı. Bende hemen hologramlarını söküp boya işine ve gaga tamirine başladım. Bu hali daha iyi oldu.

İyi dileklerin için teşekkür ederim..

12. simendifer

simendifer Sennur

Rıfat rapalan harika görünüyor tebrik ederim.

Yalnız ben şu kısmı anlamadım. :( Zorlamayacaksa anlatırsan sevinirim.

"Kurşunların sıkıştırlmasının ardından gövde hizasından daha dışarıda kalan kısımları ise eğe yardımı ile traşlayıp gövde çizgisine indirdim."

Gövde hizasından daha dışarıda kalan kısım neresidir canlandıramadım gözümde. :eek:

Bu arada cetveli 6 cm hizasından falan kestin sanırım 6 rakamı hala orada duruyor. :p

13. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Sennur Hanım teşekkür ederim. Gövdenin altına açtığımız kanala boydan boya teli yerleştirdik. Balığın karın kısmını düşünün alttan, kurşunu buğday taneleri gibi kestik ve kanalın içine bastık. Tahtanın içine giren girdi telin üstüne oturdu. Fazla kalan kurşun seviyesi olursa balığın karın kısmından daha yukarda onlarıda karınla aynı hizaya getiriyoruz. (İşlemi yaparken burda balığı başağaı düşünün desem?)

Cetveli sondan başladım kesmeye üstünde 29 ve 30 rakamları var aslında, Arada kalan milimetrik ölçüm çizgileride gagayı ortalamamı sağladı.:D:D:D Bunun kodunu 2930 yapayım bari :D

Resimle sanırım daha kolay olacak..

Son düzenleme: 6 Şubat 2009
  14. simendifer

simendifer Sennur

Tamam şimdi anlaşıldı, çok teşekkür ederim Rıfat. Ben ahşabı zımparalayıp karın hizasına getiriyorsun gibi algıladım, kafam o yüzden karıştı. :) Bu arada 2930 kod iyi fikir bence. :p

15. anil_280

anil_280

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.4 kilo levrek
    Çok güzel olmuş, ayrıca kullandığınız malzemeyi ve teknikleri anlatmanız çok iyi olmuş, ben de balsa almıştım bir yapı marketten(bulunca çok şaşırmıştım) ne zamandır kuşkularım vardı yakında yapmaya başlayacam, güzel paylaşım, güle güle kullanın . Güzel avlar dilerim:D

16. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anıl kardeşim saolasın. Mümkün olduğu kadar çeşitli kaynakları taramak, edindiğin bilgileri derleyip uygulamaya koymak, hata yapsanda hatanı bulup hep nasıl daha iyisini yaparım demek sana da yardımcı olacak. Seninde elinden güzel çalışmalar bekliyorum.

17. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    eline Sağlık. emeginin karşılığını alacağın güzel avlar yapmanı dilerim. kolay gelsin.

18. stres_yapma

stres_yapma MURAT

Favori Kamış:
    Şamandralı olta
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 6,350 kg. lık. Gökkuşağı alabalığı 2,900 kg.lık.
    güzel görünüyor yüzmesi nasıl test edebildinmi .İnşallah bu rapal ile tuttuğun balıklarıda görme şansımız olur

19. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    eline emegine saglık,iyi avların olsun:)

20. hakcet

hakcet Hakan ÇETİN

Favori Kamış:
    ALBASTAR 3233 LEADER
    Favori Makine:
    ALBASTAR PASSHA 50
    En İyi Avı:
    sazan
    slm

Rıfat güzel olmuş.Bende kendimce sazan helikopter takım yapmaya uğraşıyorum.fakat istediğim malzemeyi bir türlu bulamadım.Hazırını kayseri av bayilerinde bulamadım.hayırlısı bakalım.gerçi seninle sazan avına bir gitsek olayı çözersin.selamlar bu arada renk ve flogram iddalı sanırım ,daha önce denemişmiydin.

selamlar.