arkadaşlar malumlarınız sezon yeniden başlamak üzere hatta vakti olanlar için başladı yavaş yavaş haberleri almayada başladık. Bir soru sormak isiyorum suni balığın karnındaki iğneyi çıkartmalımıyız çıkartmamalımıyız muhabbet ettiğim insanların kimisi çıkart diyor kimisi elleme çıkartma diyor ama gözlemlediğim genellikle insanlar çıkartarak kullanıyorlar bende çıkartarak kullanıyorum fakat faydası yada zararı ne kadardır onu merak ediyorum muhakkakki daha iyi bir yüzüş sergiliyor çıkarttığımızda ama ne derece? şimdiden saygılar teşekkürler
Ben hiç rapala kullanmadım ama ;2 Sebebini duydum 1. Aksiyon+görünüme etki ediyor. 2. kayalara takilip sahtenin kaybedilme ihtimali var.
Yaklaşık her on atıştan biri misinaya dolanıyor ben onun için çıkarıyorum çok ta rahat ettim dedikleri gibi takılma ve yüzmedeki aksiyonu bile fark ediyor kendinde zamanla anlıyacaksın.
Balık her zaman sahteyi ağzına almaz, bazen yandan kafa atar avı sersemlesin de kolay yutayım diye. İşte böyle avına yandan vurduğu zamanlar o alttaki iğneler görevini yerine getirir.. Bir diğer sebep de, bu hedef balıklar avlarını genelde kafadan yutmayı tercih ederler çünkü yemin pullarından dolayı kuyruktan yutarsa mideye indirmekte zorlanacaktır. Kafadan yutulan yem hop diye mideye iner. Bu zamanda da o çıkarmayı düşündüğünüz alt iğneler görev yapacaktır. Gene de siz bilirsiniz, çıkarmak istiyorsanız çıkarın..
Sahtelerin alt iğnelerinin varlık sebebi, o noktada bir ağırlık oluşturmaktır. Bu öncelikle dengeyi sağlar. Ama asıl önemlisi, sahtenin dönmesini engeller. Bu yüzden o iğneleri çıkarırsanız sahtenin aksiyonu bozulur. Şimdi kalitesiz, adi bir sahte ise, zaten aksiyonu kötüdür, değişen bir şey olmaz pek. Hele ki mesela şemsipaşada atıp çekiyorsanız, hedef balık palamut veya lüferdir ki, onlar için sahtenin aksiyonu pek mesele değildir. Kaldıki onlar için sahteye para vermek pek akıllıca değildir, kaşıklar daha ucuza daha iyi iş yapar. Ama mesela hakiki bir rapala veya yozuri alıp böyle yapıyorsanız, boşuna bir sürü para veriyorsunuz demektir.
Suya at, çek ve kendin bir bak, dönüyor mu, dönmüyor mu? Dönmek zorunda değil. Ama "rolling" denen ekseni etrafında sallanan sahteler o iğneleri sökünce dönerler.
Bizim kulllandıklarımız sahte değil o zaman o kadar balık tutuluyor ne dönmesi denedinmi hiç bak bakalım sonra konuşalım hangi döner
Atışlarda bedene dolanmasın diye yaparız başka sebebi yok. Lüfer familyası küçük rapalara direk arkadan saldırır zaten o yüzden ziyanı da yok. Bu arada bu Boğaziçi stili rapalacılıkta geçerli tabii. Spin sistemde gerek yok çıkarmaya filan hatta çıkarmayın bazı kelle balıklar kafadan saldırır avına.
Bende bütün sahtelerin orta iğne sökülüdür. Hatta o iğneler bir yıl sonra çantada kullanılmış paslanmış iğnelerin değişiminde kullanılır. Lüfer & Palamut harici kullanmadığımız için problem yok dönüp dönmemesinin balığı alsın yeter. Bende şöyle yeni oyuncaklarım diye bi rapor açacam , 100 küsür resimlik rapor olacak
Sevgili Kaan kardeşim, kullandığım çoğu sahtede iki iğne var, bazı sahteler genelde rapala markası olanlarda üç iğne, bizler her zaman iki iğneye alıştığımız için üçüncü iğneyi her zaman yadırgamışımdır, ben de ortadaki iğneyi hiç kullanmam, birde rapala markası olan sahtelerin iğnelerinide değiştirerek galvaniz iğne VMC marka iğne takarım, bu konuda çok ince teferruatına girmeden sadece alışkanlık ve bu şekilde devamlı senelerden beri sırtı ile avlanan birisi olarakta ve çok iyi neticeler aldığımı söyleyebilirim, sevgiler hoşçakal.
Sevgili Kadem ben de senin gibi oyuncaklarım diye bir rapor açmak isterim, ama benimkilerde çok çizikler var, çok eskimişler. hoşçakal.
herkese teşekkür ederim. yorumlardan gördüğüm kadarıyla alttaki iğnenin kayalara takılma ihtimali ve palamut ve lüferin küçük sahteye direk arkadan saldırması sebepleri gayet geçerli sebepler çıkartarak kullanmaya devam edelim o zaman birde siyah ağırlıklı sahte yani hamsi gibi olan palamut için mavi ağırlıklı olanlarda lüfer avlamak için daha sağlıklı değilmi
Serdar abiye kesinlikle katılıyorum,orta iğneyi çıkardım maria'm yana döne geliyor sudan, hemde ne dönmek, çıkarmasam bedene dolanıyor, daha karar veremedim al yanakmı kırmızı yanakmı.
Maria princessi yaklaşık 8 senedir hep orta iğnesiz kullandım hiçbir zaman döndüğünüde görmedim bende maalesef. bence düğüm atarken iraz dikkat ediniz. ve arkadaki iğnesini orjınalını çıkartıp biraz daha iri si ile değiştiriniz daha vermılı olur diye tahmın edıyorum....
Ali abi, akıntıyla alakası olabilirmi, ben kıyıdan atıyorum tam akıntılı bölge 50mt yürü çapraz akıntının tersine çekiyorum genelde ufak bi dengesizlikte döne döne geliyor olabilir, sen teknede akıntıyı arkanamı alıp gidiyorsun bilmiyorum ama? ayrıca düğümlede alakalı olabilir, maalesef pek beceremiyorum koca parmaklarımla ince işleri, 9cm çin tavsiye edeceğiniz iğne marka model varmı?
Yüzde yüz doğrudur ya da yanlıştır diyemeyeceğim bir bilgiyi de ben paylaşayım; Söyleyen kişi bir su ürünleri mühendisi.. Dibe dalıp görmediğim için söyleyen kişilerin anlatımları doğrultusunda itimat ederek yazıyorum.. Dişli balıkların büyük kısmı geceleri dibe yakın dolaşır ve alttan saldırırmış, bu saldırı esnasında alttaki iğne balığı yakalamak açısından önemli hale gelirmiş. Gündüz avlanmalarında ise arkadan saldırdıkları için bir anlamı olmazmış.. Denedin mi derseniz, evet, gece sahte ile avlanmalarda alttaki iğneye saldırırnın oransal anlamda kuyruktaki ile yaklaşık ayni sayıda olduğunu gözlemlediğimden ben gece avlarındaki sahtelerde alt iğneli kullanırım...
Tamam, öyle ama. Bir de şöylesi var. Neden böyle yapmatkansa, daha ucuz ve etkili olan kaşıkları kullanmıyorsun ki?