Rapalaya ağırlık nasıl takılır?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında gökhan3239 tarafından paylaşıldı.

1. gökhan3239

gökhan3239 Gökhan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55
    En İyi Avı:
    şimdilik birkaç adet zargana
    Arkadaşlar merhaba; boğazdan rapala ile palamut ve lüfere atmak istiyorum. Bunun içinde rapalaya ağırlık takmak gerekiyormuş sanırım. Kullanmam gereken malzemeleri yazabilirmisiniz veya resimli olarak örnek verebilirseniz sevinirim. Kullanacağım sahte maria princess gx2. Misina olarak pelican bull 0.20 yeşil örgü misina.

2. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Sahtenin ağzına küçük klipsli bir fırdöndü, fırdöndüye 1.5-2 mt misina (fc olursa iyi olur ) misinayı ana bedendeki klipsli fırdöndüye tak , makaradan gelen misinanın ucundaki aynı klipsli fırdöndüye de takabilirsin kurşunu yada 20-30 cm kalın ipten bir kasa yapıp kurşunu oraya ipide ana bedendeki klipse takabilirsin. İlk atışların hep sola gidecektir. 5-6 atıştan sonra elin oturur.

3. sermat

sermat serkan

Favori Kamış:
    cormoran bull fighter 10-30, okuma compressa 100-200,shimano nexave
    Favori Makine:
    shimano aceration hg okuma raw2,shimano nexave daiwa tournament entoh
    En İyi Avı:
    minakop şu kadar
    şekildeki gibi bir 3lü fırdöndü al.http://www.avmarketi.com/asp/product/134291/UCLU-FIRDONDU-10LU-1 .bu gözlerden birine makinadan gelen kılipsi tak .ortayada 2 kulaç misina yı bağla fc olsun ve bu misinanın ucunada sahteni.en alttaki gözede birkarış uzunluğunda misina ve kurşunu tak.sonra at çek palamut vurunca palamutu kıyıya al ağzından sahteyi çıkar ve palamutu kovaya at..sonra eve gel temizle patatesleri soğanları domatesleri halkahalka doğra palamutlarıda halk halka kes tepsinin altını yağla önce patetesler olmak üzere hepsini üstüste diz yarım çay bardağı su ve arayada teryağ.tepsinin ağzını folyayla kapa fırına sür 200 derecede 40 dak sonra folyoyuda aç ve açık şekilde 10 dakka pişir .sonra afiyetle ye.canım sıkıldı hazır hepsini anlatım dedim

4. gökhan3239

gökhan3239 Gökhan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55
    En İyi Avı:
    Teşekkürler paylaşım için.

5. gökhan3239

gökhan3239 Gökhan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Trio 55
    En İyi Avı:
    Bu tarif çok detaylı olmuş. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

6. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu tür uygulamada bazen rapala kolu gelir ve klipsli fırdöndüye takılır.

Peki size bir soru,o halde ne yapmalıdır.

Hadi Serdar aklı başında bir öneri yapsana(uçuk olmasın):D

7. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Vedat abi,

Bu şekilde bir şey düşündüm ama ne kadar sağlıklı olur sizce?

(0,50mm misina rapalayı ana misinadan uzak tutmak için.Tüm fırdöndü düğümlerini palomar olarak düşümdüm)

8. sermat

sermat serkan

Favori Kamış:
    cormoran bull fighter 10-30, okuma compressa 100-200,shimano nexave
    Favori Makine:
    shimano aceration hg okuma raw2,shimano nexave daiwa tournament entoh
    En İyi Avı:
    minakop şu kadar
    sevgili vedat abiciğim.bu dolaşmanın önüne bi nebze geçebilmek için yaptığım şey atış tekniği ile alakalı.atış dan sonra suya inmek üzere iken elimle biraz frenliyorum ama bu yüzde yüz çözüm değil.ayrıca fırdöndüleride bilyalı kullanıyorum.ama tabiki sizinde yorumlarınızı bekleriz abiciğim .saygılarla .ayrıca abi gelelimde beraber bi avlanalım.vedat abi bizi balığa götür.

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Aslında bu tür soruları Babaya sormalısınız.Nede olsa daha fazla yüzyüze geliyorsunuz,hani balıkcılık dersleri veriyorum diyor ya:D :D D.

Şaka

Çiizimin kesin doğru ancak stoperlere asla gerek yok.

Gerek makaradan gelen ve gerekse rapalaya bağlanacak ve 2 ila2,5 kulaçlık kolun ucuna olabildiğince küçük bilyalı en kaliteli fırdöndüleri takıp,asgari hava sürtünmesine sahip olursunuz.

Bu şekildeki takımla eski tip firketeli takım arasında mukayese yaparsanız bu sistemin avantajlarını farkedersiniz.Asla uzun rapala kolu biryerlere takılmayacaktır.

Sevgimle kal

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Ahbe gençler hep bu tür sorular sorsanıza beya.

Serdar kardeş yaptığın kesinlikle doğru.Bu sayede rapala öne doğru fırlar ve misinası firketeye falan daha az takılır,ama arada takılırda.

İyisimi yukarda anlattığım şekilde yapın,rapala koluna kalın misinada yani palamut için olanda fırdöndü bile takmanıza pek gerek kalmaz,ancak FC de olsa çinekop yada sarıkanat için olanda takmanızda fayda vardır.

Sevgimle kalın

11. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    2-3 gündür resimdeki takımı deniyorum. Yalnız resimdeki kalınlıklar ince geldi gözüme bağlarken :) biraz kalınlaştırdım. 0,30mm yerine 0,43mm örgü ve 0,50mm yerine 0,70mm fc misina ile yaptım. 10 atışta sadece bir kere rapala iğnesi bedene takıldı. Diğer atışlarda takım attığım şekilde geri geldi.:cool:

12. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    10 atışın kaçında balık geldi :) Dün gece şişe mantarına çapari taktım altınada 10 gr kurşun ,çapariye açık büfe kurdum ( hamsi,istavrit tavuk ,karides) attıktan 10 dakika sonra 45-50 cmcivarı bir zargana. Takım karmakarışık tabi çöpe, aynı heyecanla 2. takım 3 saat boyunca 3 istavrit... takım karışsında balıkta gelsin hani...

13. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.28 - Okuma Trio-Rex 4.25 telesurf
    Favori Makine:
    Okuma Trio 65a - Okuma Bluehawk
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Ben bu işi sıyırtma kurşunu ile yapmayı planlıyorum. Aynı şekilde iskandille de yapılabilir. Hem düz gider, çekerken de sorun çıkarmaz :)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu sistemler idare eder fakat, teknik olarak en kesin çözümler değil. Bilhassa rüzgarın karşıdan esmesi durumunda pek çok sıkıntı verebilirler.

Bu işin çözümü, bait clip denen bir olaydan geçer:

İğnenin yerinde sahte olduğunu düşünün. Misinayı ortasından o üstteki tele, sahteyi orta iğnesinden alttaki o tele takar, gergin tutarsınız. Hem atışınızın mesafesinde, hemde karışma vs. sorunlarında çok büyük iyileşmeler sağlar. Aynı düzenek, yemli avlarda, lüfer yemlisinde vs. de başarıyla kullanılabilir.

Alışana kadar bir hayli eziyet çektirecektir belki ama, öğrenince çok büyük bir rahatlık olacaktır.

15. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
  16. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
  17. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Serdar konuyu yanlış anladın galiba.

Burada takımı olabildiğince uzağa atmak sözkonusudur Dolayısıyla 3'lü fırdsöndü bait clip gibi nesnelerden takımı olabildiğince arındırmak ve asgari rüzgar direncine maruz kalmak lazımdır.

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Vedat abi senden rica etsem,vaktinde varsa şayet,sen buraya çizimli olarak ekleyebilirmisin,rapalada nasıl bir ağırlık düzeneği kulanmamız gerektiğini...

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Vedat abi, gayet doğru anladım. Ve bu meselenin çözümü de aynen budur. Sahte kuyruk iğnesinden takılır alttaki bait clip'e, hepsi bu.

Haa, hepsi bu denince, hepsi bu da, o kadar kolay olmuyor. Bunu kullanmayı öğrenmek ciddi bir antreman gerektiriyor. Atış süresince misina hep gergin kalmak zorunda.

Tellerin vs. hava direnci çok önemli değil zaten, incecik teller. Olay biraz, denge meselesi. Yani biraz Ne-wton ve hareket kanunları devreye giriyor.

Eğer kurşun ile sahte bir arada bitişikse, tek bir kütle gibi davranacaktır. Ama değilse, kurşun aynı zamanda sürekli sahteyi çekmek üzere kuvvet uygulayıp giderken enerji kaybedecektir. En basit ve yüzeysel anlatımı bu.

Sahteyi hiç kurşun vs. koymadan atılması durumu hariç olmak kaydıyla, en iyi mesafe, en az karışma sağlayan, en ucuz çözüm bu. Başka bir çözüm ise, kurşuna sahteyi PVA ile bağlamak.

Aynı durum, yemli (lüfer yemlisi, çupra, mırmır vs. yemlisi) içinde geçerli oluyor. Burada bir ek avantaj daha oluyor. Böyle yaparsanız, yemler dökülmüyor atarken.

20. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
    Ağır sahte balıklardan aldım böylece kurşun derdi olmayacak ama ne kadar avcı olur bilemiyorum