Acaba rapala kullanmak için belili bir zaman dilimi söz konusumudur. Örneğin güneş battıktan sonra rapala kullanmak verimi düşürürmü? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler...
Yanlis biliyorsam lutfen beni duzeltsin ustalarimiz.. Lakin rapala su da isigin da etkisi ile avi daha cazip hale getirir.. Yani suda parlar.. Ayni kasik gibi... Gece ise yeterli isik kaynagi olmadigi icin rapalanin verimi duser... Bu yuzden ustalar geceleri yemli takim kullanimini tavsiye ediyorlar..
Benim bildiğim gecede gayet güzel rapala ile levrek avcılığı yapılıyor... Hatta bunun örnekleri forumda var... Aslında silikon ya da rapala ile levrek avcılığının en makbul zamanları gün doğarken ve akşam gün batımı
saati olmaz ama durgun denizde daha az iş yapar rapala kullanımı denizin daha dalgalı akıntılı karışık olduğu zamanlarda avcılığı daha fazladır
senin avlağına göre avlağındaki balığın avlanma saatine göre vde mevsime göre değişir ama değişmeyen bişe varki genelde sabah olurken ve akşam üzerinden sonra çok iş yaptığıdır aslında alaca karanlık kuşağı diyebiliriz özellikle levrek için bu çok geçerlidir
Geceleyin süt beyazı, sakız beyazı diye tabir edilen rapalalar veya diğer sahteler iş yapar. Silikonlularda aynı renkler geçerlidir. Silikonlularda gece ve gündüz ayrıca beyaz veya şeffaf simlilerde iyi çalışır. Ancak gece avlarında yakamozun çok olduğu zamanlarda misina ve sahtede parlıyacağı için levrek gibi şüpheci balıkları kaçıracaktır. Yapay yemlerle en iyi av zamanı güneşin battığı ve doğduğu zaman dilimleridir.
Selam, Rapala kullanimi konusunda kisa bir sure once biraz bilgi ve cesitli serilerdeki bu guzel oyuncaklara sahip oldum Rapala veya rapala diye tabir ettigimiz suni yemlerinde bir cok ozelligi vede kullanim alanlari vardir bunlar tatli su veya tuzlu su diye ayirilsada aslinda yemi yutacak baligin sahteyi gormesi boyuna ve rengine atlamasindan ote birsey degildir. Genelde levrek icin koyu fume veya yesilli alti gumus renkli olani tercih ederler ki buna gore lufer icinde bir cok renklerde ve gecenin yani isigin etkisi ile rengi degisen veya fosforlasan bir cok sahte tatli yada tuzlu suda is yapar.. Rapala x-rap veya yo-zuri crystal minnow serisinin levrek icin ciddi is yaptigini surekli olarak forumlarda yazilir yalniz o rakamlara alinmis bir sahtenin yaninda baligin ve tabikide mevsiminde bunda etkisi coktur ki "Alba toby 602-2" inanilmaz avci bir kasiktir. Lufer ve levrek icin gecesi gunduzu olmadan denizden ceken alan bir kasiktir.Tabiki dedigim gibi mevsime ve baligia gore bu kavram degisir.Belli bir mevsimde balik artik derin suya cekilir ve sigi suya yemlenmeye fazla cikmaya bilir.. Aslinda gece ve gunduz gercekten onemlidir yalniz bu arada hangi baligi avlayacaksiniz oda onemlidir. Sahtelerin gecenin ve gokyuzundeki ayin durumuna gore deniz uzerinde olusturdugu etki bir cok kisi tarafindan bilinmektedir. Elimde olan bir "Rapala Husky Jerk" in gece gunduze gore inanilmaz sekilde renklendigini ve suyun etkisi ile denizde rengarenk isiklar sactigini rapalayi cekerken gordugumde sasirmistim acikcasi. Bizim sularimizda genelde orta suda is yapan modellerde ve yesil gumuz renkli veya mavi ile lacivert arasinda degisen renkler sabah saatlerinde yine kirmizi veya sari ile yesile donuk alt taraflari beyaza veya gumuse donen renklerin is yaptigi bilinir. Aslinda bana gorede bu rapala meraki birazda cocukken oynadigimiz oyuncaklara benziyor ve gercekten belli bir yastan sonra tabikide oyuncak araba ile oynayamadigimiz icin biz balik sevdasi ile bu ise gonul verenler arasindaki en guzel oyuncaklar olarakta bu sahte baliklar gelir diye dusunuyorum
Rapalanin beni en cok cezbeden tarafi deneme imkanlarinin limitsiz gibi olmasi... Her tur av icin 100 lerce cesit bulunmakta... Tabii keseye olan zararini bi yana koyuyorum... Dediginiz aynen aslinda oyuncak gibi... ve ben kismet olursa yarin o oyuncaklarla bol bol oynucam
Rapala konusunda ben de çok yeniyim ve hakikakten avda kullanmaktan en çok hoşlandığım kandırıcılardır. Rapalanın saati olur mu bilmem ama renk konusu kadar hareket çok önemli. Asla düz atıp çekmem, peşinden gelen balıkları kararsız görürsem onları yeme saldırmaya ikna etmek için rapalanın hareketlerindeki ivmeyi artırır, daha keskin yönlendirmeler yaparım. Gece avında denemek kısmet olmadı ama yakın zamanda umuyorum..
rapala avi en iyi sonucu sabah gun dogumu ve aksam gun batiminda verir..öncelik sunlar önemlidir ve bunlarida 5 baslikta özetliyelim 1-rapalanizin yuzus stili ve buna uygun o rapalayi yuzdurebilme 2-rapalaya göre avlagin gunduzden ayarlanmasi.yani dalici bir rapalayi 1 mt derinlikte kayalik bir yerden atarsaniz takilacagi garantidir bunun icin uygun derinlikte meralarin önceden saptanmasi.. 3-rapalayi yuzdururken ne cok hizli nede cok yavas yuzdurmek gerekir bunu 1sn 1,5 tur kol cevrimi olarak ayarlanabilir yanliz kullanilan makinenin afa buyuklugu etkiler 30,luk bir makine ile 50 lik bir makinenin sarisi ayni olamaz. 4-rapala avinda sabah avlarinda renk dikkat ceksede geceleri rengin bir önemi yok denecek kadar azdir cunku avci baliklar suda bligin yuzdugu andaki yarattigi titresimleri takip eder...yinede gece avinda fosforlu acik yesil veya beyaz renklerde is yapmaktadir..avci baliklarin beyaz parlamaya ilgisi herzaman olur.. 5-rapala avinda en önemli sey önce sabir,sonra cekis hizi,ve sonra rapalayi yuzdururken sudaki bir yarali baligin yuzusunu verebilmektir..
Rapala bir tutkudur arkadaslar Saka bir yana insanlar genelde yemli avcilikla bulasir balik isine. Rapalaya merak saldiklarinda ise bir rapala, iki rapala derken bir de bakarlar ki takim cantalarinda cesitli renk, boy ve ebatlarda onlarca belki de yuzden fazla rapala olmus. Bir de rapalasini kendi imal eden arkadaslar var ki, onlari cidden saygiyla selamliyorum ve takdir ediyorum. Avciligi konusunda zaten ustalar yorum yapmis ve yapacaktir... Mersin/Tasucu civarinda biz genelde rapala ile turna avi yaptigimiz icin sabah gun dogumu ve aksam gun batimi farz gibi birseydi. Ancak Tasucu sahil guvenligin ordaki mendirekte amcamin oglu oglen vakti gunes tam tepedeyken gozumun onunde turna almistir. Bir de oradaki balikci buyuklerimizin gece dolunay varken tuttuklari onlarca turnanin hikayelerini dinledim ama kendim sahit olmadim
Arkadaşlar rapalada ben DAİWA kullanıyorum fakat YO-ZURI minnow larını tekgeçiyorum en güzeli bu birkere alıcan işin zevkini yaşıycaksın he herkeseye uygun rapala var tabi fakat bu bir başka sen bile atlarsın bu rapalaya seni bile kandırır ki balıgı hayli hayli
Hiç şüphesiz sahte bile olsa bir oltanın en iyi av saati av hayvanının av saatidir. Ava konu hayvan levrek ise elbetteki yaz kış saatleri biraz değişmekle beraber sabah erken ve akşam geç saatlerdir. Levrek için mayıstan ekime kadar en iyi av saati iler saat uygulaması dikkate alınarak 6.45 7.30 satleri arasıdır. bu saatlerde deli gibi avlanan hayvan rapalayada elbetteki daha iştahla atlayacaktır. Akşam üstü ise tecrübelrime göre av saati daha uzun ve değişken olmakla berabr 8-11 saatleri arası çok verimlidir. Ancak bu saatlerin dışındada nispeten az da olsa avlanmayı başaramamış olan bu nedenle av kovalayan hayvan bulmak her zaman mümkün olabilir. Ancak Av konusu hayvan lüfer palamut akya türünden balıklar olması durumunda av saati için net bir saat söylemek çok doğru deildir. Ancak yinede sabah saatleri her canlının gün doğumu ile birlikte karnını doyurduğu saatler olduğundan tercih daha başarılı olacaktır kanaatindeyim.