Merhaba Arkadaşlar Kırmızı kafa olarak bilinen sahtelerden kendimce bir seri oluşturmaya çalıştım. Geçmişte de oldukça iyi verim aldığım bir model. Özellikle gece İskarmoz avında, yine gündüz iskarmoz, levrek ve lüferde oldukça iyi iş yapıyorlar. Tatlısuda da turna avında tercih edilen bir model. Kırmızı kafanın sırrını tam olarak bilmesem de, kimi varsayımlara göre yaralı balık imajı verdiği, kimine göre de galsama görüntüsü verdiği. Kırmızı kafa ile özellikle fazla derin olmayan avlaklarda ve su üstü sahtelerde verim almıştım.(Kırmızı renk derine indikçe en çabuk kaybolan renktir) Teknik detaylarına, bu konuda fazla girmeden (Açacağım diğer iki konuda gagalı ve popper modelin teknik detaylarını ayrıntılı olarak vermeye çalışacağım) yaptığım örnekleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorumlarınız benim için her zaman çok değerlidir. Keyifli seyirler dilerim. Rapala Skitter Pop modelini örnek aldığım çalışmam. 105mm/29gr. Karın yüzgeci ve gözleri fosforlu. Su sıçratarak WTD aksiyonunu mükemmel veriyor. Yapım aşamalarını açacağım diğer konuda ayrıntılı vermeye çalışacağım. Karanlıkta sahtenin görüntüsü. Daiwa Saltiga benzeri bir çalışmam. 135mm/17gr. Kullandığım mıknatıs, bilyaları ön tarafta sabitleyerek aksiyonu gerçekleştiriyor. Atış halinde ise arka tarafa toplanan bilyalar, sahtenin daha uzağa ve dengeli biçimde, havada dönmeden gitmesini sağlıyor. 85mm/10gr. Yine mıknatıslar sayesinde uzak erimi sağladım. Aksiyonları oldukça kıvrak. Bu model için, elimdeki Tobimaru'yu parçalayarak örnek aldım 130mm/18gr. Eskitme ve çatlatma tekniği kullanarak boyadım. Görünümü sanki 50 senelik sahte gibi oldu. 75mm/7gr. Şirin bir firetiger/redhead karışımı sahte oldu. Kuyruk kısmında fly bağlamaya çalıştım. Fly ustalarının yorumunu beklerim. Yapım aşamalarını detaylı olarak açacağım diğer konuda vermeye çalıştım.
100mm/12gr. Daha önce yapıp, sizlerle paylaştığım bir su üstü sahtem. iki farklı modeli birleştirdim: RedheadKırmızı kafa)-mother of pearl(sedef) 125mm/15gr. Önceki çalışmalarımdan biri daha. Sahteyi yaparken boya kullanmadan, beyaz ve kırmızı hologram ile kaplayıp epoksi uyguladım. 160mm(silikonla beraber uzunluğu)/11gr. Sahtenin orijinal parçası ile uzunluğu ve ağırlığı :130mm/11gr. Parçalı olan bu model, arka parça değiştirilerek farklı kombinasyonlar ile de (Tüy,kaşık,yaprak yem vs..) kullanılabiliyor. Bu hobiye ilk başladığım günlerden iki çalışmam. Birini anten kablosunun içini kullanarak, diğerini de silikon tüpünün ucundan yaptım. Anten kablosundan yaptığım sahte ile levrek ve melanur yakaladım. Bunlar da elimdeki orijinal Redhead modelleri. Yozuri F 110mm vazgeçilmezim. Diğer ikisini zamanında almıştım ve pek çok balık yakaladım. Markalarını hatırlamıyorum.
Hiç birinin marka sahtelerden eksiği yok abi ama aşağıdaki sahte markaları bile geçmiş valla Ellerine sağlık
Bende yine diyordumki:"Nerede bu adam?Yine gorunmuyor!" Oysaki firtina oncesindeki sessizlikmis Inanilmaz guzel olmuslar gene Ozcan agabey.Eline saglik.Paylastigin icinde ayrica tesekkurler. Pek spin ile ilgilenemesemde kirmizi kafali sahtelerin tilsimina inaniyorum. Ozellikle levrek avinda cok ise yarar gibiler. Rastgele...
Özcan Abi samimi söylüyorum harikalar yaratmışsın .. Kırmızı kafa sahtelerle ben pek verim alamadım ama çokta kullanmadım açıkçası.. Artı çok güzelde bir fikir edindim sayende abi, küçük yada atarı hafif sahtelerin arkasına kuyruk iğnesinin oldugu kısma silikon yem takmak.. İnanın hiç aklıma gelmemişti, deneyeceğim.. Ortada müthiş şeyler var ve yapmadıgım, yapmayı denemediğim harikalar hakkında zaten diyecek kelime bulamıyorum, biraz garip kaçacak ama ben o hologramı soracaktım abi. sahtelere kaide olarak kullandıgınız, U biçimindeki nesneninde üzerinde olan o parlak neyse adı, o nedir ve nereden temin edilebilir Özcan abi.. Elleriniz dert görmesin.. Son olarak skitter pop diyorum başkada bişey demiyorum..
Özcan Ağabey,yine yeteneğini konuşturmuşsun.Ellerine sağlık,hepsi birbirinden güzel ama Fatih e katılıyorum skitter pop u tek geçerim bende...
Muazzam çalışmalar her yazınızı okuyup, çalışmalarınızı izledikçe hayramlığım bir kat daha artıyor. Elinize kolunuza sağlık... Didim'e geldiğim mutlaka sizinle tanışmak isterim çalışmlarınız hakkında uzun uzun konuşma fırsatımız olur. Birazsa bana fikirde vermiş olursunuz
örnek aldığınız yurtdışı sahte yapım siteleri varmı yoksa tamamı orjinal fikirlerden türettiğiniz çalışmalarmı abi?azim +sabır+yaratıcılık+üretkenlik olarak özetlenebilecek akıl dolu çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim
vallahi tebrik ederim yine güzel işlere imza atmışsınız yaratıcılığınızın da maşallahı var kimin aklına gelir silikon tüpünün ağzındaki plastik den popper yapmak
Çok iyi olmuş çalışmalarınız Özcan Abi.En sondakiler youzuri ye benzemiş harika,eline sağlık hiç denediniz mi sahtelerinizi?Didim civarında Taşburun iyi iş yapıyormuş,denediniz mi o civarda?
selam özcan abi: maşallahın var ne diyelimki ellerine sağlık hepside muhteşem sanki orjinal gibi. hoşçakal....
Teşekkür ederim Atilla kardeş. Sana da rastgelsin. Verim aldığım markalardan örnek aldıklarım oluyor. Bazen elimdeki orijinal sahtelerden parçaladıklarım da oluyor. Değerli yorumun için teşekkür ederim Engin kardeş. Arada bir dalıyorum böyle işte. Kırmızı kafalıları denemeni mutlaka tavsiye ederim. Sevgiyle kal Emrah kardeş.
Teşekkür ederim Fatih kardeş. Kırmızı kafalının değişik versiyonlarını sahte çantanda bulundurmanı mutlaka tavsiye ederim. Klasik damaklı sahtelerin arkasına takacağın silikon sahtenin aksiyonunu büyük ihtimalle bozacaktır. Ama edineceğin ucuz parçalı sahtelerin arka parçasını çıkartıp araya bir halka takarak uygun ebattaki bir silikon yemle denersen, daha avcı olduklarını göreceksin. Hologram folyoyu , reklamcılardan ve reklam malzemesi satanlardan bulabilirsin. Ya da en kötü ihtimalle kırtasiyelerde defter kabı olarak satılan farklı çeşitlerini de bulmak mümkün. Bir araştır, eğer bulamayacak gibi olursan elimdekilerden denemen için biraz yollamaya çalışırım. Skitter pop serisi bence de su üstü sahtelerin babalarından. Kurbağa ve fare modelini de inşallah koleksiyonuma katmayı düşünüyorum. Sağlıcakla kal.
Teşekkür ederim Okan kardeş, beğendiğine çok sevindim. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Ziyaettin bey. İnşallah yazın denk gelebilirsek, tanışmayı ben de isterim. Sizin de varsa çalımalarınızı görmek isterim. Selamlar. Teşekkür ederim Ersin kardeş. Sahte yapımına başladığım günden bugüne her zaman araştırmaya ve yeni teknikleri öğrenmeye ara vermedim. Araştırdıkça kendiniz de yeni fikirler ve yeni teknikler keşfediyorsunuz. Örnek aldığım pekçok paylaşım sitesi var. Yurtdışında sahte yapım sitelerinin çoğu ticari amaçlı olduğundan bilgiyi eksik verseler de zamanla siz tamamlayabiliyorsunuz. Her işte olduğu gibi ne kadar çok araştırırsanız kendinizi de o kadar hızlı geliştirebiliyorsunuz. Selamlar.
Teşekkür ederim arkadaşlar. Aslında çevrenize baktığınızda, geri dönüşümle kullanabileceğiniz o kadar çok atıl malzeme var ki. Bir malzemeyi kafanızda şekillendirip, yapacağınız malzemeye adaptasyonuyla ilgili. Tamamıyle hayal gücü diyebilirim. Çok değişik örnekleri mevcut; şişe kapağı, şişe mantarı, anten kablosu, lolilop çubuğu, çatal, kaşık, bıçak, diş fırçası ve daha niceleri..
Merhaba Ercan kardeş. Son zamanlarda denemesem de geçmişte pekçok kez Taşburun ve civarındaki taşlık sahilde yemli ve at-çek ile çok güzel levrek avlarım olmuştu. Zaman zaman Didim' e gittiğimde yaptığım sahteler ile arada balık tuttuğum oluyor elbette. Selam İzzet kardeş. Beğendiğine çok sevindim, teşekkürler. Teşekkürler İbrahim kardeş.