Rize Üni. Su Ürünleri Fakültesinde Öğretim Elemanıyım. Çalışma Alanım; Balık Sistematiği ve Balık Anatomisidir. Aslında avcı olduğum söylenemez ama balıklar arasındaki ayırdedici karakterler hakkında biraz bilgim var diyebilirim. Bu sitede derslerde kullanabileceğim balık resimleri bulabileceğimi düşünüyorum. Saygılar..
Sevgili Cüneyt, Aramıza hoşgeldin, umarım siteden alacağın bilgiler/resimler senin için tatmin edici olacaktır. Kimbilir belki bizlerde senin bilgine ihtiyaç duyarız, sonuç itibari ile bilgi paylaştıkça güzel öyle değil mi.
Cüneyt hocam hoş geldiniz. Balık resimleri ile ilgili forumumuzda bulunan Foto Galeri başlığı zengin bir envanter sunuyor. Bunun yanında değerli üyelerimizce paylaşıma açılan muhtelif konular içerisindeki çok sayıda fotoğrafa da ulaşmak mümkün. Aradığınız bilgi ve resimlere ulaşabilmenizi dilerim. Hazır ilgilisini bulmuşken; Fakülteniz mensubu değerli akademisyenlerce çok yakın zamanda keşfedilen 2 yeni alabalık türüne ait görselleri bütün araştırmalarıma rağmen görme şansım olmadı. Salmo Rizeensis ve Salmo Coruhensis’e ait resimleri de bizler görmek isteriz. Şimdiden teşekkürler. Selamlar. “selam verdik, borçlu çıktık ” .
Cüneyt merhabalar aramıza hoş geldin. Açıkcası bir Akedemisyen daha tanımak Beni çok mutlu etti Selamlar.
İlginize teşekkürler.. M.Nuri bey resimler hazırda mesaja ekleyemedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim Gerçi Şu linkte resimler var ama çok küçükler http://www.ajansrize.net/resim/2010/02/alabalik.jpg Tekrar düzeltme Yapıyorum. Orjinal resimleri Resim Galerisi bölümüne ekledim http://www.balikavi.net/galeri/index.php? Bu linkten bakabilirsiniz. Tabi editörün onayından Sonra Saygılar
Ayrıca Gündeme henüz giren ve bir çok kişinin hala haberdar olmadığı, yine Davut Hocamın Önderliğinde Keşfedilen iki yeni sazan türünü de değerli gurup üyelerininde bir an önce görmeleri için resim galerisi bölümünde paylaştım, http://www.balikavi.net/galeri/index.php? Saygılar
İki istedik, dört geldi. Teşekkürler Cüneyt Hocam, emeklerine sağlık. Şimdilik bu yavrucakların ufak boyutlu fotolarıyla yetinelim- kendileri de şirin, niniminnacık, şeker balıklarmış zaten - sonrasında galeriden de boylarına, yakışıklarına bakarız. Bunlar da yeni sazanlarımız. Barbus Nilüferensis ve Sgualius Kottealti
Evet, hocalarımız ne kadar çoğalırsa o kadar iyi. Hoş geldin hocam, umarım aradığını ve fazlasını bulursun.
Cüneyt Abi, hoş geldin. Bir ara bende su ürünleri fakültesine yeltendim ama, su ürünleri mezunu bir tanıdık beni bu düşüncelerimden uzaklaştırdı. Uzun zamandır akvaryum hobisi ile uğraşıyorum ve amatörce balık avı yapıyorum. Beni su fakültesine iten en önemli etkenler bunlardı ama, su fakültesini 2. hatta 3. plana attım diyebilirim. İstediklerinizi bulacağınızdan eminim. Ben de sizden fazlasıyla yararlanabileceğim sanırım . Keyifli paylaşımlar... Saygılar..
Merhabalar, Öncelikle gösterdiğiniz ilgiden dolayı herkese teşekkür ederim. Burada güzel paylaşımlar edineceğimizi düşünüyorum. Erdem Bey sizin sorunuza gelecek olursak, Deniz balıklarıyla çok ilgili olmamamla birlikte resimdeki balık, Callionymus cinsine ait olmalı. Yani Üzgün balığı, ve sanırım türüde Callionymus lyra. İsterseniz google'dan bi taratın bu cinsi, sizde daha rahat karar verebilirsiniz o zaman..
Türlerde bir düzeltme yapmam gerekiyor. Basına verilirken hata yapılmış olmalı. Sazan Türlerinin bilimsel adları; Barbus niluferensis ve Squalius kottelati
Tebrik ediyorum. Küçük dağarcığımla sizin Taksonominin genel kurallarını özümsemiş olduğunuzu görüyor ve Kurt Koswig, Remzi Geldiay, Süleyman Balık ... ekolüne yeni katılan bir bilim adamını görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Balık türün kendine özgü bazı karakterlerini fotograf tekniği nedeniyle simgelemese de, cinsini tam isabetle belirlediniz. Türü konusunda kesin olduğunu iddia edemeyeceğim kişisel tahminim; Callionymus maculatus tur. Tekrar teşekkürler, iyi ki buradasınız.
Sevgili Mahir amcamızın (foto sahibi) bazı gözlemleri: Boyu bir karış yok, karnı dümdüz, sanki asalak, yapışkan balıklar gibi, kulaklarında dışarı doğru çıkık bir uzantının ucunda (galiba)ucları kuyruğuna doğru bakan üç diken var. ben de aslını (Latincesini) arıyorum. Bu balığı İstanbul Boğazında yakaladım, daha önceki yıllarda da görmüştüm. Nadir görülen bir balık diyebilirim, belli mevsimlerde tek tük görülüyor sonra kayboluyor, ekonomik bir değeri de yok. Bu bilgileri de hesaba katarak tür hakkında yeterli kanaate varabillir miyiz, kendisi ne der acaba?
M.Nuri bey açıkçası bu balığı canlı olarak hiç görmedim. Müzemizde de henüz yok, genel olarak tatlı su balıkları var (çalışma alanımız iç sular biyolojisi olduğ için). Bu yüzden verdiğiniz tanımlardan yola çıkarak balığın türünü kesin olarak söyleyebilmem mümkün değil. Bende resimleri elimdeki materyallerle karşılaştırarak teşhis edebildim. Erdem bey iltifatlarınız için teşekkürler, keşke dediğiniz değerli insanlar kadar iyi olabilsem. Ama malesef daha yolun çok başındayım ve çok eksiklerim var. Davut Turan Hocam Süleyman Balık'ın öğrencisiydi. Ve şu an Türkiye'de bu alanda en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Onun desteğini kaybetmediğim sürece inşallah daha iyi olacağım. Bu arada adı geçmişken; Yarın Sabah 9.00'da Çay TV de Davut Hocamın Yeni türlerle ilgili programı var. İlgililere duyrulur. Programda Fakültemizin müzesinide görebileceksiniz. Saygılar..