Arkadaşlar merhaba.Rota Martı modeli icin 6 hp lık 4 zamanlı bır motor cokmu yetersiz gelır ? Tekne 4.25 boyunda 225 kg agırlıgında.Max 3 kısı bınecegız.Ayrıca tekne Izmirde kullanılacak.
Bence çok yetersiz gelir, 4.5 fiberde 9.9 mercury 4 zamanlı kullandım, o bile 3 kişide yetersiz kaldığı gibi, hava patlayınca hemen karaya ulaştırmıyordu.
6 hp 2 zamanlı motoru 3 metre botta genelde 3 kişi kullandım ona bile yeterli gelmedi..kaldı ki 200 kg bir tekneye hiç yetmeyecektir..balıkavı sitesinde o tekneyi 10 hp honda ile kullanan bir abimizin olması lazım..yelkenli de olabiliyor..kamaralı ve bahsedilene göre denizci bir tekneymiş..sürat yapacak bir dizaynı yok gibi görünüyor. o teknenin 3 kişi ile hakkı 15 hp dir düşüncesindeyim. ha rota martı teknesini 4 hp ile kullanan da var..ama yelkenli olarak kullanıp motoru da yedekte tutuyorlar.. o tekneyle 10 hp altında bir motora güvenip denize açılmak biraz garip olabilir. unutmayın sorun teknenin hareket edip etmemesi değil..4 hp 6 hp de hareket ettirir..olay teknenin güvenli bir şekilde kullanılması...buna göre kararınızı verirsiniz..
cevaplarınız ıcın tesekkur ederım. amac zaten balık tutmak sadece.surat aramıyorum.ama guvenlı olması onemlı.sızın onercegınız fiber bır tekne varmı yıne 5 m ye kadar ? rota martı yelkenlı aslında favorı teknelerımden bırı.ama bılemıyorum.butcemı zorluyor dıger motor ve tekne seceneklerıde.hadı 9.9 luk bır motor aldım.martı ıle bırlıkte ıyı bır ıkılı olacakmıdır ?
martı gerçekten çok denizci güzel bir tekne. ancak sürat pek aramamak lazım, deplasman teknesi. birkaç yıl önce yelken dünyası dergisinde oldukça hırpalanmış bir 8 hp iki zamanlı mercury motorla(8 beygirin 3 ü rahat rahmetli olmuştur motoru 5 bg hesaplayın) İstanbuldan Geliboluya giden bir deniz dostunun maceralarını okumuştum, yolda rüzgar nerdeyse hiç yardımcı olmamış yolun tamamına yakınını motorla almıştı. teknede yelkende olması ayriyeten küreklede yürütülebilmesi ekstradan bir güvenlik sağlamakta. kanımca o tekne için 6 hp 4 zamanlı gayet yeterli, zira daha fazlası ile daha hızlı gidemeyebilir ve extra beygirlerde atıl kalabilir. zira plane e kalkamıyor ama alt formu çok başarılı bir deplasman tekneside diil; gazı alınca plane e kalkamayacağı gibi suyu kusursuzca yarıp hızlanmasıda çok olası diil, kıçı gömüp kafayı kaldırıp fuzuli güç ve benzin harcayacaktır. en ideali ve en güvenlisi bir adet 4 zamanlı 6 hp yedek olarakta bir sinek motordur bana sorarsanız
evet bu teknenin normal tekneler gibi plane e kalkması imkansız..yüksek güçteki motorlar gereksiz kalacaktır doğru..ama 6 hp de az değilmi? en azından bir 8 olsa? 6 hp 3 metre botta kullandım ona bile yeterli gelmedi..6 hp motor bu tekneyi ancak yürütebilir diye düşünmeden edemiyorum..bu tarz tekneleri ( tiny 17 ler vs) 4 beygir içten takmayla kullananlar var..o bile yetiyorsa tabiki 4 zamanlı 6 hp yetecektir fakat biraz düşük kalabilir diye de düşünmeden edemiyorum.
yorumlar ıcın tesekkur ederım.aslında yelkenlısıne nıyetım yoktu ama sımdı yelkenlı martıyı kafama soktunuz ayrıca bu tekne ıcın hangı belgelere sahıp olmam gerekıyor.mıco belgesı almalımıyım?