Sandalım 4,50 boyunda 25 hp motoru var üzerinde ne motorun ne sandalın faturası yok bi de şimdi CE zımbırtısı çıkarmışlar başımıza liman kaydı için tüm bunlar gerekiyormuş, bu konuda yardımcı olabilir misiniz, ne yapmalıyım, hem fatura için hem CE belgesi için.Bu olaydan başımın ağrıdığı kadar hiç birşeyden ağrımadı yemin ederim.cyrr cyrr cyrr
senin işin sandığından daha da uzun... Liman kaydını halletmen çok zor!!! onu da geçtim hadi hallettin diyelim ; bir de o tekne de o motoru kullanabilmen için ADB ( amatör denizcilik belgesi ) alman gerekecek...
Ya ben ADB yi zaten alırım o hiç sorun değil bana akıl veya bir yol gösterin.Kesin olarak bana fatura çıkarabilecek bi sandal üretim yeri, motor için faturalandırabilecek bir yer söyleyin kesin olsun.Gerçekten aklımı yitirmek üzereyim stresten ne düzenli uykum kaldı ne de iştahım.Gerçekten çok bunaldım.
hayrettin 19 yaşında gençliğinde verdiği ateşle atılmışsın bir işe öncelikle motoru ve sandalı neredan aldın? git aldığın yerden belgelerini iste kimse kendi satmadığı bir ürüne fatura kesmez.
Fautra başka bir olay. O pek kolay değil. Ama CE belgesi kolay. Motorun üreticisi bellidir, ona, distribütörüne vs. yazarsan sana yardımcı olur. Tekne içinde aynı durum geçerli. Teknik olarak, ayna marka mdoel tekne veya motorun, CE belgesi de sizin işinizi görür. Yani barınakta mesela, aynı motordan varsa başka birinde, onun CE blegesini isteyip kullanabilirsiniz.
Burdan böyle bir cevap alamazsın Dediğin türde bir işlem "Sahte muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmak olayına girer" kısaca malı başka yerden alıp başkasına fatura ettirmek böyle bir durumada cevap yazılmasını beklemek imkansız olur. Kısaca bahsettiğin olay SUÇ tur. sende bu şekilde bahsetme başın belaya girmesin sonra. Sevgiler.
Bu suça devlet kendi elleriyle itiyor bizleri.2002 de CE belgesi zorunluluğu vardıda biz mi almadık ? Ya da faturaları bilerek kaybettikte keyiften mi tekrar çıkarmıyoruz? Buradaki sorun tamamen devletin.Bizi bu illegal yollara koştukları zorlu koşullar neticesinde itiyorlar zaten.Ayrıca zaten ben o faturaların yine %8 sanırım o KDV sini ödeyeceğim.Yani devlet yine cebine koyacak parasını.Olan yine bana olacak orada sırf legal şekilde olsun diye.Ekstradan hem motorcuya hem sandal üreticisine para vermek zorunda olucam... Faturalandırıp CE belgesi almak için...
"Kanunu Bilmemek mazeret sayılamaz" diye başlarsak Önce kendimizi suçlamalıyız. Şimdi şöyle bak 2002 den beri nerelerdeydin tekneni kaydettirmek için? Bu işlemi sahiplik belgesi altında 2 şahitle imzalı olarak yapabilirdin hiç uğraşmadan 2009 yılına kadar bu yol açıktı. Ama yapmamışsın Şu anda suçlamalarını devlete karşı yapıyorsun Oysa o zaman yapsaydın hiçbir sıkıntı olmayacaktı. Malıda muhtemelen 2. el almışsındır tabi bu durumda malın faturasıda yok diyeceksin. ki yazdıklarında o anlaşılıyor. O zaman bu teknenin 2002 yılından beri sende olduğuna dair bir sahiplik belgesi hazırlayacaksın ve bunun altına 2 şahit imza atacak sende bu belgeyi ilgili Mahalle muhtarına, balıkçı barınak yöneticisin imzalatacaksın ve Liman Başkanlığına Özel tekne kaydı için müracaat edeceksin. Bu durumda senden İlgili Dönem içerisinde MTV yi cezalı tarhiyatla isteyebilirler 2009 yılına kadar. O zamanda karşına şöyle bir durum çıkacak 19 yaşındasın 10 yıl geriye gidersen 9 yaşındamı bu tekneye sahip oldun sana inanmayacaklar haliyle 18 yaşını doldurduğun gün itibariyle ben bunu sahiplendim dersen ve belgeyi o şekilde sahiplendim dersende bu sefer zamanında Bağlama kaydı yaptırmadın derler.. Senin durumun bu yğzden sıkıntılı o yüzden sen Bu işi bir aile efradına yaptır benceki zannederim şu anda sahiplik belgesi ile işlem yapılıp yapılmadığınıda sor önce boşa uğraşmayasın.
Şöyle birşey diyeyim sandal bir aile dostumuzundu alalı daha bir ay oldu ve geçen hafta denize açıldım motor açıkta arıza yaptı çapa da tutmayınca rüzgar karadan denize doğruydu zaten bu sefer açığa doğru sürüklemeye başladı ve sahil güvenliği arayıp yardım istedim ve benden o evrakları istediler.Liman kaydı için bunu yaptırmam için neler gerekiyor ne yapmam gerekiyor yok mu bir yolu gerçekten hem psikolojik olarak aşırı bunaldım bildiğiniz düzen falan kalmadı hayatımda.Ne işime odaklanabiliyorum ne sosyal hayata şu derdimden kurtulmak istiyorum biran önce.Gerçekten samimi şekilde söylüyorum çok rahatsızım bu durumdan.Ben de keyfi olarak yaptırmamış değilim.
Sahiplik belgesi ile kayıt şu an için bitti... Tek şansın var oda bir daha çıkmasını bekleyeceksin... ADB kolay diyosun ama onun içinde sınava falan girmen lazım. Amatör balıkçılık belgesi değil ( tarım köy işlerinden alınan )... Amatör denizcilik belgesi alman lazım...yanlış anlaşılma olmasın diye söylüyorum... Ali abinin dediği gibi o kayıt kuyut işlerinide aldığın o aile dostu halletsin...
Liman Başkanlığına git. kısa yoldan Gemi sörvey kurulundan bir uzman bul ve durumu aynen harfiyyen anlat. en güzel yolu sana gösterecektir. yapman gerekenler hakkında detay bilgiyi sana verecektir.
Arkadaşım sen o tekneyi hiç bir şekilde kayıt ettiremezsin.Son afla beraber sahiplik belgesiyle bile kayıt 2012in 3.cü ayı sondu.Yanlış hatırlamıyorsam.Yoksa ben menekşede 7.5 metre ahşap otuzküsür beygir atamarin tekneyi 10.500tl ye alırdım.Teknede 2007 yapımıydı.O yüzden şimdilik kullanabildiğin kadar kullan daha sonra seni kurtarması için aradığın sahil güvenlik tekneni alıp götürecek malesefidk
teknene ,sahil güvenlikçe elmi kondu ya da evrakları mutlaka getir yoksa el koyarızmı dediler.Mudanya ve g.yalıda en az 2000 fiber kayık var,bunların yarısından çoğunun bağlama kütüğü vs. den haberi bile yoktur.Haberi olanın yarısıda senede iki defa denize çıkacam yerim kütüğü diyenler.Senin kendini bu kadar kasmanı anlayamadım,sahil güvenlik bizim orada (mudanya) imralı civarını kontrol görevi için var,gerek profesyonel,gerekse amatör teknelerle ilgilenmez.Bu görev,su ürünleri koruma kontrol genel müdürlüğüne ait,on yıldır tamir bekleyen bir tekneleri vardı,en son kurşunlu limanında karada bekliyordu.
Evraklarını tamamla falan dediler ama ben eşimle dostumla akrabalarımla denize çıktığımda mahçup olmak istemiyorum.Evet dediğiniz gibi çok sandal var o tür kaydı olmayan ama aralarında olur bizi bulur işte böyle bir şans.Böyle uğraştırarak sadece bunaltıp deniz keyfimizden soğutuyorlar başka hiç birşeye yaradığı yok.Diyorum bir yolunu gösterin o zaman diye yoluda yok diyo.Ben zaten alalı bir ay olmuş sandalı nereden takip edip bileyim limanını kaydını kuydunu.Gösterin bi uzlaşılacak yok cezaysa ödeyeyim ama çıksın şu nalet evraklar diyorum yok öyle bir yolu diyorlar.Gerçekten amaç ne ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değilim.
Böyle uğraştırarak sadece bunaltıp deniz keyfimizden soğutuyorlar başka hiç birşeye yaradığı yok.Diyorum Demişsin,ancak olaya şu yönden bak.Her yerde motor yada sandal çalma haberleri geliyor sık sık.Kayıt altındaki bir motorun,çalınırsa,bir yerlerde satılıp kontrollerde ortaya çıkma ihtimali oluyor.Aynı şey sandal içinde geçerli.Tüm tekneler kayıt altına alındığında sistem oldukça işler hale gelecek.
Ben olsam alırım Amatör Denizcilik Belgemi bi de römörk denize çıkacağım zaman indiririm tekneyi. Türkiyemde bazı konularda bürokrasi insanı canından bezdirir.