arkadaşlar sizlere danışmak istediğim bir konu var. bir ay içerisinde bot almayı düşünüyorum malum okullar tatile girdi girecek. değerli üstadlarım 3 tane soru var kafamda .. DENİZDE KULLANIM İÇİN http://www.balikmarketim.com/images/products/01/36/43/13643_buyuk.jpg 1. RYOBİ botlar hakkında ne düşünüyorsunuz kalite açısından elbette bir zodiac olmasını beklemiyorum ama elimde kalmasını da istemem açıkçası 2. aluminyum taban almak istediğim bot. aluminyum katlanabilir taban iyi bir tercih mi? 3. 33 lb akülü motor var üzerinde(bot 3.20). deniz kullanımı için pek tavsiye edilmediğini duymuştum benzinli motorlara göre kullanışsızmış bu doğru mu? neden? şimdiden teşekkür ederim.
Koray kardeşim ben her türlü botu kullandım diyebilirim.Öncelikle V omurgalı bir botla kürekle deniz üstünde 5 Knot rüzgarda bile ilerleyebilirsin.Alüminyum taban son derece mükemmel bir tabandır.Genelde iç içe geçen 4 parçadan oluşur.Sağlam , pas tutmaz, karada üzerinde zıplamadıkça deforme olmaz.33 Lbs elektrikli motoru almayı aklından bile geçirme.Denizde elektrikli motolar zaten verimsiz oluyor.Elinde patlar.Korozyon çok hızlı oluyor.İyi bakımla bu süreyi biraz geciktirirsin.33 Lbs yanlış hatırlamıyorsam 2Hp civarı bir güce denk geliyor.Bu 3.20 botu götürmez.Bende 3.60 zodiak tipi bot vardı üzerinde benzinli 3,5 Hp motor olduğu halde çok yavaş çekiyordu.Sen elektrikli motorla denizde hiç randıman alamazsın.Bahsettiğin marka bot seni baya idare eder.Tabi senin kullanımına bağlı.Ben temiz ve dikkatli kullanırım.Çıkacağım kıyı midye ve sivri taşlıksa kesinlikle yardımla el üstünde kıyıya çekerim.(Senin botun tahminimce ağırlığı 50 Kg civarı 2 kişi rahatlıkla taşıyabilir) Tam şişrdiğinde bu botlar tahta gibi sert olur çok basit bir yapı değil.Son olarak botu tavsiye ederim.(O markayı kullanmadım benzerlerine kıyasla söylüyorum) Fakat en önemlisi gerek ikinci el gerekse sıfır al ama kesinlikle benzinli en az 5 HP motor al.Bottan çok motora para ver.Bazı sitelerde gerçekten temiz ikinci el bot+motorlar var.2-3 bin liraya 3.20 botu en az 6-9 HP arası motoruyla bulabilirsin.Bunların haricinde bir şey sormak istersen özelden mesaj atabilirsin.
slm koray abicim benzinli motor varken elektirikli motor alınırmı abicim biz elektirikli motor kullanıyoruz ama avlandıgımız alan içme suyu havzası olduğu için yasak o yüzden mecbubi olarak kullanıyoruz şu an serbest olsa alırım bi dört zamanlı paşaşa paşa binerim elektirikli motor çok zayıf ve rüzgarda hiç şansın yok kesinlikle benzinli hiç şaşma
elbette haklısınız benzinli varken şarjlı almak benim işim değil ama yanında hediye olunca botla beraber onu da aradan çıkarırız demiştim ama iyi sizlere danışmışım. teşekkürler
birşey daha sormak istiyorum müsadenizle. burada bir öğretmen arkadaş (kendisinin botu var) sen zaten kıyıdan 100 bilemedin 150 m açılacaksın motora gerek yok diyor. kürekle çıkmak tehlikeli biliyorum ama siz ne dersiniz?
Botun zodiak tipi özelliklede V omurgalı ise 100-150 mt yi kürekle gelebilirsin.Tabi deniz patlamaz ise.Böyle bir durumda o bota en az 5-8 HP motor gerekir sağlimen kıyıya dönebilmen için.Arkadaşının söylediği düz bir deniz için geçerlidir.Ama rüzgarı hesap edersen 100 mt bile bazen çok uzun bir mesafe sayılabilir.Ben sana söyleyim motor almadanbir bot edinirsen en fazla 6 ay sonra kesinlikle bütçenden kesip bir motor alırsın.Tecrübe ile sabittir.İyisi mi bot uve motoru görüp kontrol ettirerek ikinci elini satın al.2.000TL ye satılan sıfır bir botu 5-6 defa suya indirdikten sonra tertemiz bir şeklde yarı fiyatına yakın alabilirsin.Özelden satın alabileceğin site isimlerini verebilirim.Ne kadar bir bütçe ayırdın onu da bilmem gerekir.Unutmadan sezon başı oldğu için fiyatlar biraz yüksektir.
denizde kullanacaksanız bence benzinli bir motor gerekecektir.zaten iki ve üzeri kişi binerseniz sizi götürmeyecektir.hele ki 2 hp gücüne tekabül eden bir eletrikli motor hiç götürmeyecektir.akü boşalır vs onunla uğraşılmaz.onun yerine 2 hp benzinli alın 2 litre benzinle gününüzü geçirim derim.zaten kullandıkça daha fazla güç isteyeceksiniz.bende alırken yeter diye almıştım.benim elimde bir tane 6 hp var bende satıp yükseltmeyi düşünüyorum.hatta düşünen arkadaş olursa verebilirim.
3.80 ryobi bot hakkında yardım... sayfasında RYOBI markası ve yanında hediye olarak verilen motor hakkındaki düşüncelerimi yazdm.Takdir sizlerin ancak önceleride Yamaha,Orca ve özellikle Zodiac markalarının muhtelif çeşitlerine sahip olmam ve onları birebir kullanmam konusunda tecrübem olması nedeniyle başlarda benimde RYOBI konusunda tereddütlerim oldu.Herkes gibi yeni bir marka ve model olması nedeniyle biraz çekinceli davrandım ama nezaman alıp üzerine çıktım ozaman bütün soru işaretleri kafamdan silindi.Diyebilirimki; bana göre şişme bot kralı Zodiac kadar başarılı bir ürün çıkmış ortaya.Hele ki 1100 denyelik kumaşı, extra kuvvetlendirilmiş tabanı, yandan gelecek darbelere karşı mukavemetli oluşu ve son derece sağlam yapısı nedeniyle tavsiye edebilirim. Keşke benzinli motorları tatlı sularda Ankara ve çevresinde yasaklamasaydılar.Ozaman 3.80 ryobi`nin kıçına 15 hp.`lik motor takar uçar giderdik.Ama çok önceleri olması gereken ve uygulanması gerek bir yasak ancak geçen sene yürürlüğe girdi.Çokta iyi oldu.Bu botu ve yanında hediye edilen 55 LBS lik motoru tatlı suda denedim ve çok başarılı buldum. Şİmdi sıra 15-20 hp.`lik motor alıp denizdeki performansını denemek kaldı. tahminimce 15 hp.`lik motor ve bu bot ile yaklaşık 22-24 mil hızı elde edebilirim.
22 24 mil demişsiniz bence en az 20 hp gerekecektir.yada 15 hp ile tek başınıza çıkmanız gerekecektir.iki kişi ile bu sürati elde etmek biraz hayal.hele ki gps ile ölçerseniz anlarsınız diyorum.24 mil nereden baksanız 40 km yapıyor ki bu sürat 15 hp için bence fazla bir rakam olacaktır diye düşünüyorum.20 hp ile yapılabilir.30 hp ile 30 35 milleri yakalayanlar var fakat 30 hp gerçekten güçlü makinalar.şöyle düşünün istanbul boğazında hareket eden vapurların max süratleri 12 mil.fakat max.10 mil ile seyrediyorlar.24 mil gerçekten iyi bir sürat bence
Tek kişi o süratlere çıkmak botun yapısı gereği imkansız gibi düşünüyorum.Zaten bottan sürat teknesi performansı beklemek yanlış olur.Motor gücü arttığında ağırlığı da artıyor.Hız ile birleşince botun önü havaya kalkar ve takla atma tehlikesi meydana gelir.15 Hp motor 4,50 fiber tekneyi ki ağırlığı en az 250 Kg dır saçlarınızı dalgalandıracak şekilde hareket ettirir.Bir de 60 Kg botta bu hızı düşürseniz ne kadar gereksiz ve tehlikeli olduğunu anlarsınız.İyisi mi 3,20-3,60 bota 9,9 Hp motor fazlası ile idare edecek, kıyıdan açığa , avlaktan avlağa çok kolay ve hızlı bir şekilde seyahat etmenizi sağlayacaktır.
botların yapısı buna uygundur.3.20 15 beygiri rahatlıkla kaldırabilir.3.80 de 25 beygiri kaldırır.ne demek istediğinizi anlayamadım gerçi ama yazdıklarınıza bakarak o yorumları yaptım benden sonra yorum yapanlar da pek farklı yorum yapmadılar.botun yapısı sözkonusuysa 3.80 25 hp ye kadar kaldırabilir.ryobileri çok duyuyoruz lakin daha görme fırsatımız olmadı.şöyle fotografını çekip siteye koyabilirseniz bizlerde botun yapısını ve şekli şemalini görmüş oluruz bizler için de merak edenler için de iyi olacaktır.
teşekkür ederim arkadaşlar. son bir soru. silver marine nasıl bir marka? araştırdım pek birşey bulamadım hakkında.
selam Onur bu aşşağıdaki likteki bot bire bir RYOBI dir http://img269.imageshack.us/img269/4962/adszwpz.png
selamlar.bota baktım bot gayet güzel görünüyor.ryobi lerin fiber tabanlı remote-direksiyon sistemli konsolu olanları varmıdır?piyasaya hızlı girdiler elbet onları da çıkartırlar.alan arkadaşların da yorumları önemli tabiki.
Onur Bey henüz fiber tabanlara girmedik ama onları gördük ve gayet kaliteli botlar gönlümüzde yatıyor ama henüz değil inşallah ileride getireceğiz. Ryobi Botların kalitesini herkeze kanıtladıktan sonra diğer çeşitleride getireceğiz