merhabalar. yaklaşık 3 senedir kullandığım ve çok memnun olduğum ryobi amazon 4000vi makinem var. sadece at-çek avlarda kullanırım. turnaları, çinekoplerı, lüferleri, alabalıkları, somonları çok rahat çekerdim. ta ki geçen haftaya kadar. ortada hiçbirşey yokken makinem birden bire ağırlaştı. 28 gram lüfer kaşığı atıyorum. geri çekerken sanki 2-3 kiloluk bir kütük çekiyorumuşum, veya su dolu bir poşet çekiyormuşum gibi geliyor. anlamadığım kısım ise durup dururken olması. ne bir zorlama, ne bir düşme, ne suya girme. geçen makinelerden anlayan bir abimizle söktük komple. içinde hiçbirşey yok. tertemiz. misinanın oturduğu yüzük kısmına da baktık. gayet güzel dönüyor. makneyi toplayıp kapattıktan sonra eski haline döner gibi oldu. ancak ilk avımda 10 dakika geçmeden gene aynı duruma geldi. bu makinelerden kullanan ve başına böyle birşey gelmiş olan var mı? ya da sorun hakkında bir fikri olan varmı acaba? başka bir makine olsa hiç üzülmem ama gerçekten kusursuz bir makineydi. ne bir sarsıntı, ne bir ses, ne bir zorlanma. dört dörtlük makineydi.
Ahmet kardeş buradan senin makineni görmeden ahkam kesmek olur benim için ama ben olsam ne yapardım mesela;içini açıp bütün parçaları eski yağdan temizlerdim,bilyeleri bir gün gaz yağının içine yatırırdım,daha sonrada gres yağı ile ince makina yağını karıştırıp ince bir gres yağı sürerdim,gene bilyeleri ince bir yağ ile yağlardım ve makinayı toplardım;gibi ahkam kesebiliriz,makinayı görmeden teşhis zor...
Ahmet merhaba, benimde eski bir makina vardı aynı olay bendede oldu. Makina çevirme kolunun sağlı sollu (makinanın için de) ufak bilyalar var, onlar zamanlan paslanıp zor dönebiliyor eğer sadece birisi dahi zorlasa aynı durum oluyor (bendeki öyle olmuştu). Belki hata başka yerdende olabilir ama bir bak derim her ikisinide. Kolay gelsin..
Makinanızdaki sorun sadece ve sadece misina sarma klavuzundan kaynaklanan bir olay diye düşünüyorum klavuzun içindeki rulman bozulmuş olabilir veya klavuz arasında ince alt ve üst olmak üzere plastik pullar vardır onlarda bi sorun olabilir bide arka kalamaya geçen orta mili bir yön değiştirin arka kalamayı sıralı sistemde söküp yeniden sırayla yerlerine yerleştirin başka yerdende sorun çıkacağını zannetmiyorum.
büyük ihtimalle yinede klavuzdan kaynaklanan sorun klavuza ince makina yağı dökün gresle yağlama yapmayın bu makinanın klavuzu grese gelmiyo çünkü şıkışma yaşanıyo bide klavuzun arasındaki plastik pulların bi tanesini alıpöyle deneyin.
aslında sıkışmanın oluşum şekline bakarsak ben de kılavuzdan kaynaklandığını düşünüyorum. çünkü şu anda makineyi kamıştan söktüm, elimde çeviriyorum. fırıl fırıl hiç sorunsuz dönüyor. dediklerinizi yapmaya çalışıcam. çok teşekkürler.
nedemek bi faydam olabildiyse nemutlu aynı makinadan bende mevcut severek kullandığım bi makina ayrıcada çok hafif güzel bakım yapıldıktan sonra senelerce kullanabilirsin.