Selamlar ben ve arkadaşlarımın yaptığı araştırmalara göre istanbulumuzdaki çoğu göllerde balıklar türlerinin azaldığını görüyoruz. Aklımıza bazı göllere turna daha farklı Tatlısu balıkları bırakmak var. Bu türlerin yavrularını nereden temin edebiliriz araştırması içindeyiz. Bu konuda siz değerli abi ve kardeşlerimizden fikir alışverişi yapmak istedik. Saygılarımızla ..
Merhaba Sedat abi... Yanılmıyorsam tatlı sular arasında canlı balık transferi yasak.Çünkü balığı getireceğiniz gölün yapısını bilmiyorsunuz.Göldeki dengeler bozulabilir yapacağiniz bu hareket sonucu.Ayrıca daha öncelerde de forumlarda benzer konular paylaşılmıştı.İsterseniz sizde bır araştırın derim . Saygılarımla
Her türlü canlı balık nakli yasak. Ama üretim izni aldığınız bir gölde kazara! çiftliğiniz patlar ve balıklarınız kaçarsa sigorta şirketinizden paranızı alır ve o gölü balıklandırmış olursunuz
Bence o göldeki herkesin limitlere uymasını sağlamak, o göle çeşme ve tuvalet yapmak, etrafı da ağaçlandırmak, herkesi muutlu edecek en güzel hayaldir
İç Sular Sedat Bey, Türkiye'deki iç sulara bakan kurum, (Isparta) Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü. Yaptıkları araştırmalardan sonra Eğirdir Gölü'ne ve diğer göllerimize belirli dönemlerde kendi yetiştirdikleri balık yavrularını bıraktıklarını biliyorum. Arama motorlarından sitesine ve telefon numaralarına ulaşabilirsiniz. Saygılarımla.
Balıklandırma için düşündüğünüz mera eğer baraj gölü ise ilk başvuru yapacağınız kurum DSİ oluyor.Onlar sizi yönlendiriyor. Son yıllardaki yeni kanunlara göre bütün devlet kurumlarının internet sitelerinde Bilgi Edinme diye bir bölüm var,oradan mail yoluyla resmi olarak fikir,görüş,soru ve istek göndere biliyorsun,er geç illaki size geri dönüyorlar. Ben 5 yıl önce Beydağ sulama barajını balıklandırma hakkında DSİ 2.Bölge müdürlüğü ile yazışmıştım.Gayet ilgili ve bilgilendirici cevap almıştım. Bahsi geçen yerin toprak,arazi ve su yapısı,içerisindeki canlılar incelenerek en uygun balık tür veya türleri suya bırakılıyor. Yeni kurulan barajlarda ise sanırım 4 yıl hiç bir şey yapılmıyor,suyun ve habitat arazinin dengesi sağlanması için beklenmesi gerekiyormuş. Araştırmayı yapanda @aystar (Ali Yalçın) 'nın da dediği gibi Isparta Eğirdir Su ürünleri Fakültesi.Bende vakt-i zamanında Akdeniz Üniversitesine bağlıyken Isparta M.Y.O. Elektronik bölümünü bitirmiştim.Eğirdiri gayet iyi bilirim.Çok muntazam büyük bir göl,Altınkum plajı da pudra gibi kumu olan güzel bir sahildir.
Amannnn.... Yapacağınız şey, büyük ihitmalle olan bir kaç balığın da yok olmasından başka pek işe yaramaz. En azından o göldeki yerleşik türler yok olup gidebilir. Canlı balık, yem vs. naklinin yasak olması bu yüzden. Göl veya nehir gibi kapalı bir ekosisteme farklı bir canlı getirirseniz, o ekosistemi harap edersiniz.
Sizin düşündüğünüz gibi bir arkadaşım iyilik olsun diye trofe sazanlarıyla bilinen bir göle yayın bıraktı; inanın bu yıllar sonra öyle etkisini gösterdi ki sazan yavru popilasyonu azaldığı gibi balıklarında huyu suyu değişti gözle görülür sazazlarda azalma söz konusu bir buraya tatlısu levreği bıraksalardı sazan diye bir şey kalmazdı; şunuda belirteyim bu göldeki sazanlar 20 kg.üstü tutabiliyorduk. Aman deyim en güzeli limit dahilinde ve aşırıya kaçmadan av yasak kurallarına uyarsak zaten kendiliğinden çözüme kavuşabilir ama bu genel bir kapsam gırgırından, trolüne, senden benden'e kadar gidecek bir konudur, yıllarca tartışılır durur ülkemizde...