Sahiplik Belgesi Ile ötb Alinmasi

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında emrearal tarafından paylaşıldı.

1. emrearal

emrearal EMRE ARAL

Herkese Merhaba ;

Bu hafta sahiplik belgesi ile ÖTB ( özel tekne belgesi aldım) . Ne teknenin be de morotun faturası vardı. Sahiplik belgesi ile ötb alımı için süre bu ay sonunda bitiyor. Ayın son iki günü arife ve bayram, işlemlerin de 3-4 gün sürdüğü düşünülürse alacak olanların son 10 günü var demektir. Sahiplik belgesi ötb alacaklar aşağıdaki notlarımı incelerlerse işlerini daha hızlı halledebilirler sanıyorum. Huyum gereği yaptığım her uğraştırıcı işi not ederim, belki birgün tekrar yapmam gerekir diye.

Sahiplik belgesi ile ötb alma süreci,

1)Liman başkanlığına gidilir boş sahiplik belgesi alınır ve gerekli evraklar öğrenilir
    2)Boş sahiplik belgesi doldurulur , muhtara imzalatılır.
    3)Muhtar imzalı sahiplik belgesi , nüfus sureti , ikametgah, teknenin 4 taraftan çekilmiş fotoğrafları ( yanlarda teknenin adı, arkada ile bağlı liman yazılı olacak) , 30 ytl lik harç makbuzu ( halk bankasına yatacak ), ötb isteyen dilekçe ile liman başkanlığına başvurulur.
    4)Liman başkanlığı “nakil vasıtaları vergi dairesine” yazı yazar, ve teknenin vergi dairesi kaydının yapılmasını ister
    Bu yazı ile dosyayı size iade eder. Şimdi vergi dairesine gidilecek
    5)Nakil vasıtaları vergi dairesine gidilir. Oradaki uzun süreç şu şekilde.
    Önce sahiplik belgesi ve nüfus cüzdanınızdan 2 şer tane fotokopi çektirin.
    a) ÖTV servisinden boş ötv beyannamesini alın doldurun. Marka olarak motorun markasını (teknenin değil) , Motor hacmi bölümüne de motorun gücünü yazın. Belgenin tamamını doldurup altını imzalayın. Bedel olarak fazla belirtmeyin . Ben 1800 ytl beyan edip 140 ytl ötv ödedim. Siz daha düşük beyan edebilirsiniz, benim acemiliğime geldi.
    b) Doldurduğunuz ÖTV beyannamesini sicil kayıttaki tekne siciline bakan memura götürün ve TİP kaydı yaptırın. Boşuna uzun sıraya girmeyin tekne işine ayrı memur bakıyor.
    c) Tip kaydı yapılan ötv beyannamesini ve sahiplik belgesinin bir fotokopisini Ötv servisindeki memura verin, evrakınızı sıraya alacak, başında bekleyin. Sizin ötv beyannamesini bilgisayara girecek. Size ÖTV taahhuk fişi verecek.
    d) Ötv taahhuk fişini ÖTV veznesine götürün ve ötv yi ödeyin. Parayı ödedikten sonra veznedar size ÖTV ödeme belgesi ve Vergi dairesi alındısı verecek. Bu iki evrakın fotokopisini çektirin.
    e) Şimdi evrak kayıda gidiyoruz. Şu evrakları hazırlayıp evrak kayıda götürün
    i) Limandan vergi dairesine yazılan “kaydın yapılması ile ilgili” yazının aslı
    ii) Sahiplik belgesi fotokopisi
    iii) Ötv ödeme belgesi ve vergi dairesi alındı makbuzu fotokopisi.
    iv)Kimlik fotokopisi

f) Evrak kayıttan yazıya kaşe aldıktan sonra , evrak kayıda verdiğimiz evrakları olduğu gibi yine tekne işlerine bakan sicil kayıt memuruna götürüyoruz. “ Sen dışarıda bekle ben seni çağırırım “ diyor ve 20 dakika sonra bizi Liman başkanlığının yazısına cevap hazırlamış şekilde çağırıyor. Bir tomar evrak veriyor, bunu daire müdür yardımcısına imzalatıyoruz .
    g) Onaylattığımız evrakı yine sicil memuruna götürüyoruz, sicil memuru sadece limana yazılan cevabı bize veriyor geri kalan evraklar orada kalıyor.

h) Şimdi sıra motorlu taşıtlar vergisinde. Artık teknemizin uzun harf ve sayılardan oluşan bir plaka numarası var. Limana cevaben yazılan yazıda zaten yazılı. O numarayı vezne ye gösterin size bildirilen MTV yi ödeyin.

i) Daha bitmedi. Şimdi üst kata çıkıp borcu yoktur yazısı alacaksınız. Yine tekne için belli bir memur görevli, sıraya girmeniz gerek yok, kim olduğunu sorun ve o kişiden “borcu yoktur yazısı / temiz kağıdı” alın.

Vergi dairesinde bu işlerin tamamı 2 saat sürdü. Ama ilk defa gitmenin acemiliği vardı. Bu yazıyı okuyan kişi sanırım 1 saatte bitirebilir.

6 ) Şimdi liman başkanlığına tekrar gidiyoruz. En başta götürdüğümüz evraklara ilaveten şu evrak da gidecek. i) Vergi dairesinin cevap yazısı ( Orijinal )
    ii) Ötv ve MTV ödeme makbuzları ve ÖTV ödeme belgesi (Orijinal)
    İii) Borcu yoktur yazısı ( Orijinal)
    Liman başkanlığı dosyayı olduğu gibi alacak ve ölçüm için gün verecek. Ölçüm yapıldıktan 4-5 gün sonra ötb niz hazır

Haydi kolay gelsin.

İyi seyirler / iyi aylar.

2. ozan

ozan Ozan

:D :D :D :D kolay gelsin keşke bunu yazmasaydın bidaha başına gelmeyecek sanırım

3. orkfey

orkfey Orkun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    anlatım için teşekkürler

4. sudak

sudak erol

Favori Kamış:
    el otası kıyıdan kamış
    En İyi Avı:
    2.260 kg antenli mercan şimdilik
    Herzaman derim .En iyi tekne arkadaşımın teknesi diye.:D :D (Oişlemleri yaptırmaya kalksam beni afakanlar basar düşer bayılırım onun için tekne aldığımda taipçiye vericem işleri.)Paylaşımın için sağol.

5. 56562

56562 xxx xxxxx

Bildiğim kadar motorlu taşıtlar vergi dairesi ile ilgili kısım 10 Bg. üzeri olan motorlar için geçerli. Ben ÖTB alırken, makine 9.9 olduğu için o aşamayı hiç yaşamamıştım. Birde, liman başkanlığının ölçüm v.s. işlemlerini tamamladıktan sonra özel teknelerde bulunması zorunlu techizat ve belgelerin, kendi teknenizin boy ve hızına uyacak şekilde ( http://www.adf.org.tr/public/page.aspx?id=68 ) eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor. Bu belge ve techizatı önceden tamamlamayan arkadaşlar liman başkanlığının elemanına, - abi 1 saniye ben bi silyon feneri taktırayım demek zorunda kalabilirler.

Son düzenleme: 13 Eylül 2008
  6. teknikelektronikci

teknikelektronikci murat mehmet

7. Cheetos

Cheetos sertaç güner

merhabalar bugunlerde bu tebliğ yine çıkıyor. bende bundan yararlanmak istiyorum fakat aklımda bikac soru var. linki yukarıda murat arkadasım paylaşmıs sizinle

1- benim elimde yamaha 9.9 motor var (hicbir belgesi yok)
    2- zodiac tipi 4 metre botlarında botum var (onunda hic bir belgesi yok)
    sahil guvenlikle başım derde girer die henuz kullanamadım sizce bi sorun teşkil edermi cunku bildiğim kadarıyla 9.9 motorun bi vergi kaydına gerek yok botumda 4.20 den kısa oldugu icin liman kaydına da ihtiyacı yok fakat belge olarak botun bana ait oldugunu ispatlayacak belgede yok :) acaba napmalıyım cözüm onerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum şimdiden teşekkurler

8. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Liman kaydı zorunlu olmasa da yapılabiliyor. Bence muhtara gidip sahiplik belgenizi çıkartın, ve liman kaydı için başvurun. ÖTB nizi çıkartın. Ancak Sahiplik belgesinde bot motor değerlerini düşük tutun. 250 TL yi geçmesin. Çünkü ÖTV vergisi için %16 sı kadar ödeme yapmanız gerekiyor.

Ancak 4.20 değil 4.00 m nin altındaysa belge zorunluluğu yok. Çıkartmasanız herhangi bir sorun olmaz. 4.00 ve üstüyse ÖTB zaten mecbur.

9. Cheetos

Cheetos sertaç güner

bot problem değil de olmadı onu kuçuk 3 40 veya 3 00 olarak değiştiririm onemli olan motor onda sahil guvenlik acısından bi sıkıntı olmasın yeter bana :) ankarada yasıyorum oyuzden bu olaylara baya uzagım yardımınız icin tesekkur ediyorum.

10. teknikelektronikci

teknikelektronikci murat mehmet

arkadaslar merhaba bugün ayin 13 ü ve halen bu mevzuat yürürlüge girmedi resmi gazete de yayinlanmasini bekliyorlarmis acaba dogrumudur ? ben izmirdeyim izmir disinda bu kanundan faydalanan oldumu acaba