Sahte balık kayıplarına karşı düzenek.

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Cenani tarafından paylaşıldı.

1. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Selamlar,

geçen gün arkadaşımla birlikte yaptığımız av esnasında benim ve orada bulunanların (30 civarında) gün boyu birkaç tane sahte balığı, takılmalar sonucu kaybetmesinden sonra oturup düşünmeye başladım.

Takılan sahteden ziyade kurşun olmakta. Ama kurşun kasası için kullandığımız misina kalın olduğundan, kopmalarda genelde fırdöndü üstünden olmakta ve bu yüzden rapalayı da kaybetmekteyiz.

Bunu önlemek için aklıma şöyle bir düzenek geldi. Ustalardan fikirlerini almak isterim.

2. vpn

vpn Kenan

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Lineaeffe furrycaster, Okuma Carbonite, Okuma V System, Bluefish jig
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem Pro 6000, Daiwa Emblem Pro 5500, Okuma Raw, Daiwa Crossfire 3500
    düzenek güzel. ben daha bu pazar ayağım tozuyla geldiğim memleketimde ilk sahtemi 7 atıştan sonra sarıyer açıklarında sulara teslim ettim. çok can sıkıcı bir durum. bende o senin bedenin 50 santim olsun diyorum bu bedenin kurşun takım yerine 3 lü fırdöndü taksak diyorum ve kurşun misinansını 0,15 bedene bağlasak daha faydalı olmazmı diye düşünüyorum. takılma durumunda ilk önce ince beden kopar diye düşünüyorum. en azından giden kurşun olsun

3. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    3 lü fırdöndü kullanınca da karışmalar çok oluyor. Benim düzenekte de amaç takılmalarda zorlayınca kurşun gitsin ama rapala sağ salim yuvaya dönsün.

4. vpn

vpn Kenan

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Lineaeffe furrycaster, Okuma Carbonite, Okuma V System, Bluefish jig
    Favori Makine:
    oltan gelen misanaya bir halka altına fırdöndü bağlasak fır döndüyede misina ile kurşunu bağlasak sahtenin bedenide halkaya takılsa. ayrıca hiç denemedim ama iskandil kurşunla atılsa ne olur acaba. yanlış anlamada aklıma geleni yazıyorum epey sahte sulara teslim eden biri olarak

5. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Yoo. Yanlış anlama olur mu! Zaten bu amaçla açtım başlığı.

Şimdi diyelim oltayı taktık. Uğraştık, kurtaramadık. Son çare zorlamak. İşte o noktada, en azından bende hep misina kurşun ve rapalanın bağlı olduğu klipsli fırdöndü üzerinden koptu.

O yüzden kurşun ve rapalayı ayırmak istiyorum. Yani, rapalanın bağlı olduğu misinanın, kurşunun bağlı olduğu fırdöndünün 10 cm kadar yukarıda olmasından bahsediyorum.

Halkaya hem kurşun hem rapala bağlı olacak değil mi? Kurşun takılırsa peki nereden kopar misina?

6. vpn

vpn Kenan

Favori Kamış:
    Favori Makine:

hayır

şimdi oltadan gelen misinaya bir halka taktık sonra bu halkaya bir klipsle sahteni tak. sonra aynı halkaya bir fır döndü tak ve o fırdöndüye 40 cm lik bir kmisinaya kurşunu bağla büyülk ihtimalle ilk giden fırdöndüye bağlı misana ile kurşun gidecek diye düşünüyorum.

7. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Şimdi anladım. Ama kurşun için 40 cm çok uzun. Her atışta rapala ve kurşun misinası birbirine dolanır.

Ben kurşun için bir karış kadar misina kullanmaktayım.

8. vpn

vpn Kenan

Favori Kamış:
    Favori Makine:

işte o halde diyorumki kurşun misinası biraz ince olmalı yani kopması gereken kurşun misinası kopsun.

9. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    :) Kurşun misinası ince olunca da daha atarken havada çat diye kopuyor. Malum, 150 gr dan aşağı kurşun kullanmıyoruz.

10. vpn

vpn Kenan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    yani misinanın kopması lazımki kurşun kopsun kurşun beden 0,25 olursa kamıştan gelen misananın en az 0,28 olması gerekirki 0,25 kopsun. tabi nerden kopacağı mukavemet işi ama bilimsel olarak kopması gereken yer 0,25 kurşun misinasıdır

11. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    0,25 çok ince ama. Yani 150 gr kurşuna hayatta dayanmaz. 0,45 - 0.50 kullanıyorum.

12. OMMG

OMMG OKAN

Yazılanları okuyunca burada ne kadar şanslı olduğumuzu birkere daha anladım :D :D .Allahtan bizm böyle şeylerle ( kurşun falan gibi ) işimiz olmuyor :D, direkt ipin ucundaki rapala klipsine sahteyi tak ve levrekleri çek :D :D .Şaka bir yana düzeneklere yorum yapmak isterdim ama söz konusu boğaz avı olunca seyretmeyi tercih ediyorum :D .Size kolay gelsin :D :D

13. murat41

murat41

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Bende 2 stoper arasına boncuklu fırdöndüler var çizmiş olduğunuz düzeneğe benzer şekilde kullanıyorum sorun olmuyor tavsiye ederim.

14. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Hah! Murat Bey, 2 stoper arasına boncuklu fırdöndü mü bağlıyorsunuz?

15. murat41

murat41

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Aynen öyle yapıyorum yaklaşık 2 yıldır bu şekilde yapıyorum rapalada olsun dipli takımda olsun randıman süper tavsiye ederim:)

16. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Yani, makinadan gelen misina, stoper, boncuklu fırdöndü, stoper, klipsli fırdöndü ve ona takılı kurşun şeklinde mi?

Tam olarak aklımdaki düzenek bu. Ve diyorsunuz ki randıman süper! Hemen ilk iş yarın gidip stoper ve boncuklu fırdöndü alıyorum.

Bir soru, fırdöndünün boncuklu olmasının fonksiyonu nedir?

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu aslında pek fazla sorun değil.

Bait clip denen birşeyler vardır. Kurşuna bir tane ince misina bağlanır. Kalın, atışa dayanacak, ince misinadan daha kısa bir parça yapılır. Bu parçanın ucuna bir kasa yapılır. Atışta kalın tel kurşuna bağlı bait clip'e geçirilir. İnce misina gevşek kalır. Atış yapılır.

Bait clip, kurşun suya çarpıp yavaşladığı anda, kalın misinanın kurtulmasını sağlar. Böylece kurşun ince misinaya bağlı kalır. Takılırsa, çekersiniz kopar, takımın geri kalanını kurtarırsınız.

Şu vakitte çizim vs. yapacak, bir örnek yapıp fotoğraf çekip koyacak halim yok pek. Biraz ne olduğunu anlamaya çalışırsanız, çözersiniz sanıyorum. Şimdilik şu çizimdeki A ve C'ye dikkat edebilirsiniz.

Bait clip denen şey şöyle bir şey:

18. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Bu bait clip, uzak atışlarda, atış esnasında yemli iğneyi sabitleyip bedene dolaşmasını engellemek için kullanılmıyor mu?

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Dolaşmayı engeller, bu doğru. Fakat o kadar değil. Bu şekilde, yemin atarken dağılmasını önlersiniz. Yemi kurşuna yakın sabitlerseniz, atışınız ciddi şekilde daha uzağa ulaşır. Anlattığım şekilde kurşun için takılma koruması yaparsınız.

Bu teknikleri gerektiği mekanlarda sıkça kullanırım, çokta faydasını gördüm. Ama alışması uğraştırıyor, o ayrı mesele. O yüzden yem için çoğu zaman PVA ile bağlamayı tercih ederim, daha pratik olabiliyor. Ki su üstü şamandıralı bazı triplerde PVA kullanmadan olmuyor. Ama PVA'yı sahte için kullanmanın pek pratik faydası yok.

20. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Acaba bu kadar düzenek sahteye aksiyon vermeyi engellemiyor mu?