arkadaşlar sahte balıkta iğnenin kırmızı olması sahtenin cazibesini etkiler mi? veya; kırmızı iğnenin avdaki rolü nedir? paylaşalım lütfen.. saygılar..
.. önemli olan yalancının hareketi ve rengi sesi.. kırmızı iğneli sahteler varmış yabancı ülkelerde crankbaitler vs. kırmızı renk zaten derin suda koyulaşır o rengi kalmaz ama belki sıg sularda kırmızının predatörlerde çekicilik yaratma olasılıgı olabilir.. sahtenin altında bir kanama görüntüsü gibi..yabancı sitelerde net bir bilgi yok ama buna benzer şeyler var
İlginç bir fikir bende merak ettim ustalardan gelecek cevapları sabırsızlıkla bekliyorum (Ama hiçbir profesyonel balıkçının kırmızı iğne kullandığını görmedim keza amatör balıkçının da kullandığını görmedim )
tv seyrederken renklerin vs si diye bir belgesele denk gelmiştim,kanalı tam açtığımda.daldıç suya dalıyordu,tv nin ekranında yukarıdan aşağıya çeşitli renkler vardı..en üst sırada kırmızı renk vardı.. belgeseli yorumluyan kişi ilk olarak kırmızı kendi rengini kaybediyor demişti.. aklımda kalan,en derinde siyah renk vardı.onun üstünde mor renk vardı görünürlüğünü artıran..
Peki su üstü sahte de kırmızı iğne nekadar işe yarar acaba... derinde bir anlamı yok anlaşılan ama su üstünde yada çok az batarlı sahtelerde Muvaffak beyin söylediği gibi sahtenin altında bir kanama görüntüsü oluşturabilir idk
Gece sahteleri ortamdaki ışıgın az olması nedeni ile olabildiğince beyaz ve hologramlı olmadır bence.. ki az olan ışıkta bile kendini göstersin .. tam tersi çok fazla güneşli yaz aylarında çok parıltılı holgramlı sahtelerde balıkta çekingenlik yaratabilir..
birden fazla sebep var.. sahtenin renkleriyle uyumluluk, dalarına göre kamuflaj, kirli veya bulanık suya hitap eden sahteler v.s. daha birçoğunu sayabiliriz.. suyun durumuna göre uygun renkler kullanılırsa başarı şansıda artar.. ama burada önemli olan sahteyi görünmez kılmak değil tabiki.. yoksa nasıl balık görecek ki.. aksine istenmeyen noktaları görünmez kılıp, iğneleri mümkün olduğunca dikkat çekmesini veya parlayıp, balığı ürkütmesini önlemek... lakin bir kaç metre derinlik arttıkça kırmızı renk suda kaybolur diye kesin bir şey yok... çünkü bu suyun ve havanın durumuyla alakalı.. hiç kaybolmayadabiliyor... o bildiğiniz kırmızı.. hem kaybolmuyor zaten sadece grileşiyor veya siyahlaşıyor.. bir nevi bulunduğu ortamın ışığının içinde kamufle oluyor.. siz ve balıklar ayırt edemiyorsunuz rengi.. güneşli ve bulutsuz bir havada, berrak ve sakin bir suda, kırmızı renk 7 metrede bile "ben saba tümer kırmızısıyım" diye bağırır... ama bulanık veya kirli suda, su üstü sahte de iğnelerin dikkat çekmesi veya parlayıp, balığı ürkütmemesi açısından kullanışlıdır... kırmızı iğne espirisi bu yüzden crankbait veya jerkbait gibi dalarlı sahtelerde daha amacına uygun olur... sıcak renkler gibi açık pembe, koyu kırmızı, turuncu, altın rengi, sarı ve limon sarısı renkleri, sualtında derinlik arttıkça görünürlüğünü kaybedecek renklerdir... soğuk renkler ise mavi, yeşil, mor vs.. gibi bunlar derinlik artsa bile gönürlüğünü mümkün olduğunca koruyacak renklerdir.. pektruma baktığımızda ilk kamufle olacak rengin kırmızı olduğunu görürüz... kırmızı, derinlik arttıkça, sudaki görünürlüğünü farkedilmesi zor olacak ilk renktir... profesyonel balıkçıların dip ağları kırmızı olur... teknelerde mutlaka görmüşsünüzdür... sebebi şartlar oluştuğunda kamufle olmasıdır... bazı bilinçsiz üreticiler bu görünmezlik meselesini pazarlama adına çok iyi kullanarak kırmızı sualtında görünmez o yüzden böyle birşey yaptık diye son kullanıcıya sunar, satıcıda bunu müşteriye görünmez sualtında diye satar... maalesef böyle örnekler çok..
Beyaz rengin mor olmasının sebebi, bu rengi elde etmek için optik kullanılmasıdır. Beyazlatma işleminde kostik, peroksit ve optik kullanılıyor. Ultraviyole ışığı altında dikkat edersen beyaz renk mor gibi görünür...