merhaba forumda sahte yemlerle ilgili birsürü konu başlığı açılmış benim merak ettiğim konu sahteleri kullanmak için illa spin bir kamışa mı ihityaç var yoksa surf kamışla at çek yaparak ta avlanabilirmiym
Atacağınız ağırlık kamışın atar aralığındaysa avlanabilirsiniz. Örneğin atacağınız sahte kurşunsuz bir model ve ağırlığı 20 gr ise 5-25 yada 15-40 gibi ağırlıklardaki kamışlarla atış yapabilirsiniz. Ancak 20 gr ağırlığı 50-200gr arası yada 100-200 gr arası atışı olan bir kamışla atmaya kalkarsanız sahte paraşüt gibi havalanıp yanlış yönlere gidebilir. Sahte kamışında önemli olan genel olarak - kamışın atarı - kamışın boyu - kamış ve makinanın toplam ağırlığı - sahtenin ağırlığıdır.
sahtelerde kurşun bağlama ile ilgili bir konu açıldı mı forum da çünkü sahtelerin ağırlıkları çok az oluyor ve surf kamış bile olsa çok az bi mseafeye atabilrim eğer kurşun bağlanıp atma yöntemi varsa link olursa ii olur
denizde lüfer palamut avlarında istanbul da kıyıdan 150 ila 200 gr arası kurşun takılıp sahte ile avlanıyorlar. göl ve ya göletlerde genelde benim gördüğüm ağırlık takmadan spin kamışla avlanılıyor. ben hiç avlanmadım fakat öyle biliyorum.
Sahteye kurşun takılması av performansını düşürür. Hatta çoğu yerde tamamen engeller. Bu yüzden biraz paraya kıyıp spin kamış hatta kamışlar alıyoruz. Atçek işi yapan kişilerin çoğunda bir kaç kamış modeli vardır. Sen avlanacağın yeri ve hedef balığı söylersen daha kolay fiki verilebilir.
avlancağım yer karadeniz de kıyıdan bende 2 adet surf kamış bir tane de teleskopik kamış var kıyıdan çinekop lüfer gibi balıklar için avlancam belki palamut ta olabilir
O zaman yapacağın fırdöndüye iki uç bağlayacaksın. Biri kalın misinayla 40-50 cm kadar saçakla kurşuna diğeri kamış boyu kadar uzun ince bir misinayla sahteye gidecek. Atış şekli sahte sağ ayağının 1m kadar yanında kurşun ise arkada olacak. av mahalli düz ve tenha bir yer olmalı. Çünkü riskli bir av şeklidir. Boğazda bu şekilde 100m lere kadar atışlar yapılıyor.
Sevgili bahadır 37 Öncelikle rast gele.bu iş için çeşitli alternatifler uygulayarak denemeler yapılabiliyior.Forumda arkadaşlar da önerilerde bulunmuşlar. Ama herşeyin bir usulu vardır.Bu iş içinde bence bir spin kamış alsan iyi dedersin.Eğer bu tür malzemeler bir birleri ile takım oluşturmak için üretilmişse bir nedeni vardır.Takacağın kurşun sahtenin yüzüşünden tut vereceğin aksiyona belki dalacağı derinliği bile etkiler.Buda sahtenin çekiçiliğini etkiler.Ha böyle balık tutan varmıdır vardır.Fakat herşey layıkıyla yapıldığında şansın daha da artar. Kısaca çaya tuz katıp içmiyoruz değilmi ama içersen içilir...Bizlerin izlediği yol genelde böyle....Tabi masraflı bir olay.bu yönden sıcak bakmayabilirsin. Sevgiler Saygılar.
arkadaşım spin oltacılık ne yazıkki biraz külfetli bi iştir.eyer rapala tipi yemlerle avlanıcaksanız size tavsiyem kullanacağınız sahte yem ölçülerine aşağı yukarı yakın atarlara sahip kamış ve makine kombinasyonu oluşturmanızdır.zira bu taklit yemler kendi başlarına kullanılması için geliştirilmiştir.yani elinizde atarı fazla gram olan örnek;100-200 gramlı bi oltaya bu takımları bağlarsanız malumdurki fazla randıman alınmaz.ama misalen 10gr ağırlığındaki rapalayı 10-30 gr atarı olan bir spin kamışla çok çok daha ileri mesafelere gönderebilir ve takıma gerçeğe en yakın aksiyonu vererek balığı yakalarsın.bilmem anlatabildimmi?
anladım cevabınız için teşekkür ederim ama şu an elimde 3 tane kamış var 2 si surf tipi diğeri de eski teleskopik kamışlardan şu an da spin kamış ve rapala filan alıcak hiç bütcem yok kayık almayı planlıyorum da yaza o yüzden şimdi öğrenci halinle nasıl olcak filan dersiniz babamla ortak alıcam gibi bişey birde bişey sorucam size mesela elimde çeşitli sahte yem var denizde kullanmak için bunları sandal arkasından sıyırtma yöntemi ile de kullanabilrmiyim acaba?
sırtı yöntemini soruyorsun sanırım bu yöntemde istediğin tüm sahteleri kullanabilrsin ama bildiğim kadarı ile avlak bölgenizin dip yapısını balığın gezdiği derinliği bilmek çok önemli çünkü sırtı yönteminde genelde avlanacağımız balığın yüzdüğü derinliği bulmak için ağırlık kullanılır eğer yanlış hatırlamıyorsam rolantide giden bi kayığın arkasından çekilen yemi her 5 metre derinliğe indirmek için 100gr kurşun kullanılmalıdır.
Karadenizde sahteyi zargana topunun (bullrag) arkasına 1mt kadar sonra baglayarak attıklarını öğrendim geçen bir arkadasımdan. sizde o şekilde denemeler yapabilirsiniz ama adına spin yada atçek denirmi orası muamma. takdir edersinizki spin bi kamışa, hafif ama güçlü bir makinaya sahip birisi 10 atışla avlagı tararken siz sadece 2 bilemedin 3 atıs yapabileceksiniz. sahsi görüşümdür kursun takarak veya surf kamışla yapılanların spin olarak adlandırılmasınada karsıyım.. rastgele..
Değil zaten, değişik bir şey. Surk kamışla sahte at çek hem de min 125 kurşun ile bende diyorum bazen atarken çekerken, "manyakmıyız ne yapıyoruz biz?" diye ama sahteye sarıkanatın atlaması, birden kamışın yamulması makinenin ağırlaşması paha biçilemez bütün ne yapıyoruz düşünceleri akıldan siliniyor.
Merhaba Bahadır kardeşim extra bir masrafa girmene gerek yok.Kamışının ucundaki klipse avlanacağın yerin akıntı durumu ve kamışının atarına göre 100-175 gr arası bir kurşun takıyorsun.Sonra kamış boyu kadar misinanın bir ucuna küçük fırdöndü,diğer ucuna sahteni bağlıyorsun.Fırdöndülü tarafı kurşunu taktığın klipse takıp klipsini kapatıyorsun.Atış yaparken de sahte sağ ayağının dibinde kurşun arkada olacak.Bu şekilde atarsan istenmeyen bir kaza yapma olasılığın düşer.Atış yaptıktan sonra kurşun tam denize düşerken misinayı tutup bırakırsan sahtenin de bedene karışmasını büyük ölçüde engellersin.Balığın uzakta olduğu ve havanın rüzgarlı olduğu zamanlarda spin kamışla surf kamışla attığın mesafenin bence yarısına bile atamazsın.Bu yüzden spin olayına bence fazla takılma Boğaz ve Karadeniz şartları başka yerlere benzemiyor daha çetin.Güzel avlar dilerim.