sahte yemlerin boya koruması...

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında modena tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. modena

modena

bu konuda sıkıntı yaşıyorum...anlatayım...

atışlar esnasıda anladığım kadarı ile iğneler yada dişli balıklar boyaya zarar verebilmekte...mesela bendeki sahtelerin bir çoğu iğne olan yerlerinden boyaları hep aşınık...şimdi diyorum ki acaba bu bölgeleri yada sahtenin tamamını tırnak cilası ile boyasak acaba su altında sahtenin üzerinden ışığın kırılmasını ne derece bozar yada bozmaz mı..:confused: :confused:...çünkü biliyorsunuz bu sahteler üretilirken dijital ortamda üzerinde ki renklerin su altında ki yansıması ayarlanıyor ve bu yansıma göre kaplanıyor...buna göre renk kodları veriliyor...

açıkçası içim cız ediyor...son avım yakaladığım ıskarmoz mesela daiwa sahtemin üzerinde iki adet diş izi bıraktı...:(

2. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Sen koskoca iskarmozu komple hüplettin, o 2 tanecik diş izi bırakmış çok mu? :eek: :eek: :D :D

Turgay aynı konudan bende muzdaribim, saklama kutularını yapmadan önce sürtünmeden çizilenler var, epoksi olabilir mi acaba? Özcan bu konuya vakıf, heralde bir tavsiyede bulunacaktır.

3. Metalist

Metalist Özkan

Abiler, ben geçen seneden aşınan sahteleri korumak adına tırnak cilası kullandım ama ışığın yansımasını bozmayacağını düşünerek...
    Yanlış iş yapmış olduysam sanırım kazıyarak kurtulabilirim :) Balığa gitmeden bu konunun açıldığını görmek çok iyi oldu, teşekkürler.

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Ben de tırnak cilası kulananlardanım ve çok da memnunum. Hem de 3 kat :)
    Tırnak cilasını fazla kurcalamadan tek seferde sürmeniz lazım. Koyulaşmaya başladığında hala yağlıboya gibi üzerinden geçmeye devam ederseniz renginin matlaşması son derece doğal.

5. modena

modena

usta beni birazda tuzlusu korkutuyor...acaba matlaşma olur mu diye korkuyorum...matlaşma olursa parlamayı bozar mı acaba...

6. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Valla ben denedim hanımın tırnak cilalarının kökünü kuruttum geçen kış. Rengi süper şeffaf kalmıyor, ama her haliyle boyası dökülmüş bir sahteden çok daha iyi görünüyor.

7. Adil Akırmak

Adil Akırmak Adil Akırmak

Bu tartısmalar yeterince bi aralar gündemde olmustu kimisi levregin kolay lokmayı sevmesinden dolayı yaralı balıkları ilk planda tutma özelliginden cizik rapaların daha verimli oldugunu savunurken kimiside rapalalarılına tırnak cilası vs... boyalarla rapalanın orjinal haline büründürmenin daha verimli oldugunu savundu.
    Benim sahsi kanaatim deneyimim rapalanın cizikli oldugu zaman daha cezbetici olusudur.Ama sanırım bunun sebebide herkesin yaptıgı gibi 1-2 favori rapalamın daha fazla sans bulmasıdır.
    Yani aslında ne öyle nede böyle balık ac olsun yada en azından balık olsun bu dönemde gerisi teferruat sanırım:)

8. modena

modena

konu sadece sahteleri korumakla ilgili...yani çizik olmasın istiyoruz...nasıl koruyabilirim ve acaba ışık yansımasını bozar mı...problem bu...kısaca ben çizik istemiyorum...:cool:

9. Adil Akırmak

Adil Akırmak Adil Akırmak

Bu konuda pek bilgim yok denemedigim için yardımcı olamıyacagım:)ama rapala yapımında insanlar akrilik boya kullanıyorlar sanırım bir arastırın derim.
    Saygılar.

10. modena

modena

sağol...işte bu akrilik boya varsa bunu koruyan tuzlusudan etkilenmeyen şeffaf korumasıda vardır herhalde...

11. cakometti

cakometti ersan

Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    100 kat vernik

Bu ve benzeri sorunlar için benim sürekli kullandığım bir malzeme. Sahtelerin korunmasında, bağlama tipi porselenlerin bağ ipinin sırlanmasında, kaşıklara yapıştırılan hologramlı kağıtların sırlanmasında, vs...

http://www.tahtakalehobi.com/cadence-100-kat-vernik-tr.html

Hobi materyalleri satan kırtasiye, yapı market vs. lerden temin edebilirsiniz, tavsiye ederim...

Not: Uygulama yaptığınız fırçayı, işiniz biter bitmez selülozik tiner ile temizleyin, aksi halde fırçanız kullanılmaz hale gelecektir. Bu malzemeyi ayrıca kendi sahtesini yapan arkadaşlara da öneririm...

Son düzenleme: 26 Mayıs 2010
  12. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    eee bu süper , teşekkürler abi

13. modena

modena

çok teşekkürler...sıkıntılı bir durumdu benim için...:)

14. ozan

ozan Ozan

koruyamazsınız. ne yaparsanız yapın balıkta o dişler oldukça koruyamazsınız. ve şunu diyebilirim balık yüzmeye devam ettikçe diş izlerine hiç bakmaz avcısı. 6 sene kullandığım yo zuri tobimarumun üzerinde yüzlerce diş izi vardı ve kıyıya döşenmiş bir ağa takılıp kalana kadar çantamdaki en avcı sahteydi. ilk ve son günü arasında avcılığı açısından bişey değişmedi.

15. modena

modena

ozan valla öyle deme ya lütfen içim cız etti...yahu bir levrek gelmedi ki...nerede deli var beni buldu...ya at-çek yaparken su yılanı tuttum ben...:D ...o bile dişli...:D

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
  17. modena

modena

18. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    epoksi kullanımı

Merhaba arkadaşlar. Konuya cevap yazmadan geçmek istemedim. Yaptığım sahtelerin üzerini biliyorsunuz en az 4 kat yerine göre 6 kat epoksi ile kaplamaktayım. Kuruduğunda tamamiyle şeffaf olduğu için ışığı emen bir yapısı var. Bu yüzden ışığı yansıtma gibi bir durumu olmuyor aksine ne kadar çok kat uygulama yaparsanız, sahteye o kadar çok üç boyutlu bir görünüm kazandırıyor. Araştırmalarım neticesinde epoksinin, uzun zaman güneş altında kalırsa UV ışınlarından etkilenerek sararma yaptığını okudum. Yalnız, epoksi kullanıcıları böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını yazmışlar. Ben her ihtimale karşı UV ışınlarından korumak aynı zamanda da sudaki yağ, kir, tuz vs.den korumak için Nano teknoloji kullanılarak üretilen sıvı cam/plastik yüzey koruyucusu kullanıyorum. Geçenlerde benim 17 aylık kızın elinden, yemeye çalışırken zor aldım sahtelerimden birini :) tüm gücüyle ısırıyordu kerata. Sahtenin üzerinde belli belirsiz izler kalmıştı. Epoksi her ne kadar kuruduğunda sertleşse de plastik bazlı olduğundan esneme kabiliyeti olan bir yapısı var. Bu yüzden kırılma riski azalıyor. Aynı sahteyi vernik ile kaplamış olsaydım büyük ihtimalle çatlamış olacaktı. Epoksi aynı zamanda aşındığında, aşınan bölge yine epoksi kaplanarak onarılabilir bir özelliğe de sahip.
    Epoksi uygulamasında dikkat edilecek noktalar da var. Sahtenin formunu bozmamak için karışım jelleşmeye başlamadan(5 dk.lık epoksi), düzgün bir şekilde yüzeye yaymak gerekiyor. 30 dk.lık kullanıldığında ise akışkanlığı gidene kadar sabırla belli bir eksende sahteyi çevirmek gerekiyor. El alıştıktan sonra sorun yok.
    Yine de ne yaparsanız yapın kuvvetli çeneli ve iri dişli balıkların delmeyeceği sahte yok!
    Piyasadan almış olduğum yeni sahteleri de kullanmadan önce epoksi ile kaplayıp koruyucu spreyi kullanıyorum. Sahtelerinizi kullanmadığınız zaman zarfında iğneler bedene temas etmeyecek şekilde, kapalı, ışık ve nem almayan, sünger vs. kaplı bir kutuda saklamanızı öneririm.
    Rast gelsin.

19. ozan

ozan Ozan

bu durumun tek çözümü iyi markaların mallarını kullanmak. böylece sadece dişe temas eden yer çizilir. öteki gibi pul pul dökülenleride var biliyorsun. ben çizikleri okadar önemsemiyorum. mesela N@mık abinin takım çantası sahte doludur :D ona takılırdım abi çiziksiz nasıl tutuyosun bak benim balıkta boya kalmadı diş izlerinden diye. :D :D iyi tarafından bak. her maceradan bir iz kalıyor. önemli olan o balıkları ağa - taşa takıp kaybetmemek. yoksa balıktan ne gelirse gelsin önemli değil.;)

20. ozan

ozan Ozan

ayrıca çok işlemde yapma. sonuçta belli bir denge üzerine kurulu bir hareketi var balıkların. sprey vernik dışında ne kullansan dengeyi bozarsın. verniğide çok atarsan gene bozarsın. mesela geçende 7 cm bir sahte aldım 2 gecede boyası harap oldu ama iki gecede tutulan 13 baraküdanın 8 ini o aldı. yani o çizikleri haketti :D

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.