Arkadaş bilmiyorum sizde aynı sorunu yaşıyormusunuz ama özellikle 5-9 cm civarı sahtelerde agırlık oldukça düşük oluyor buda atış mesafesini olumsuz yönde etkiliyo 9cm ustundeki agırlıklar 15 25 gram cıvarına cıksada sahtenın buyuklugu hedef balıga uygun olmuyo , şamandırada bıldıgınız üzere aksiyonu bozuyo siz nasıl bi cozum buldunuz bu sahteleri kullanırken ? idk
Bende kıyı balıkçılığından hiç anlamam ama sahtelerim genelde çok hafif uzak atışlarını hep merak ediyorum nasıl oluyor diye.
Size lazım olan atış mesafesi ne kadar acaba? Mesela İzmir çevresinde levrek için en fazla 25-30 metre yeter bence. Uygun kamış, uygun misina ve atış tekniğinde çalışma ile bu mesafeye rahatca ulaşılabiliyor. Benim sahtelerimin çoğu 8gr ile 15 gr arası zaten İstersen aşağıdaki sistemlere bi göz at:
İşte sırf bu sebeplerle spin avcılıkta kamış atarları değişik özelliklerdedir.yani 5gr ağırlığında bir sahteyi kullanmak istiyorsanız kamışınızın atarı 5-15 gibi ağırlık atış değerlerine sahip olması gerekiyor.Tabiki yardımcı ekipmanlar da Alper arkadaşımızın gösterdiği gibi de uygulanılabilir ancak yardımcı ekipmanla sahte arasındaki beden mesafesi çok önemlidir.yani nekadar uzun beden olursa doğallığı cezbediciliği aynı oranda olur.genellikle spin kamış boyları2 ile 3 metre uzunluğunda olduğunu hesaba katarsak yardımcı ekipmanın da en iyi atış yapacağınız uzunlukta olmasını tercih edersiniz ancak bu bedenin kısa olmasına ve sahtenin istenilen aksiyonu vermesinde sorun oluşturabilir.ben 2,40cm boyunda bir spin kamış kullanıyorum gram atarı ise 10-40gr ben 10gr dan daha hafif bir sahteyi bu kamışımla atmam.eğer atarsam istediğim mesafeye düşmez.Benim bu konuda bir avantajım var.alabalık avı için aldığım fly kamışımın uçtaki iki parçasını az önce söylediğim 2,40cm lik kamışımın ucu ile değiştiriyorum.fly kamışımın atarı daha düşük.yani tahminimce 5-7gr civarları.bu sayede daha hafif sahteleri kullanmamı sağlıyor.tabi bendeki şans ve tesadüf sonucu elde ettiğim bir kombinasyon.ama en sağlıklısı sahtenin ağırlığı ile kamışın atış ağırlık oranları birbiri ile paralel olması.
Mono misina kullan (0.23 Effe latex monoflament yüksek çekerli olanı 150 m.) Uzağa atışda sahteni kamış ucundan 30-40 cm mesafesinde tut bu atış mesafeni uzatacaktır.
Aynen. Eğer 5-9 cm sahte kullanmak ve araya da başka bir ağırlık sokmamak istiyorsan kamışını ona göre seçeceksin. Av partnerim bu amaçla 3-12 atarlı kamış kullanıyor. Ya da benim gibi sahteleri kamışına göre alacaksın. 10-40 atarlı kullanıyorum ve elimde 9-10gr'dan daha hafif sahte yoktur. Alırken dikkat edip en küçük boy 8cm-9gr olanı almışımdır. İnce ip kullandığım için 9 gr sahteyi de istediğim mesafeye rahatça ulaştırabiliyorum.
5cm boyunda bir sahtenin 10-20gr ağırlığında bulmak neredeyse imkansız.Neredeyse değil bence tamamen imkansız yurt dışı alışveriş sitelerinde bile sanmam.ama 10-20gr ağırlığında ancak kaşıklar olabilir.sponsor alışveriş sitelerimizden incelemeni öneririm.:thumb:
5 cm sahteyi hangi balık için istiyorsun? Antalya bölgesinde genelde hedef olan balıklar eğer oradalarsa 9-10 santime hayır demiyorlar, bir tek zargana biraz küçük seviyor, en fazla 7 cm sahteyle yakaladık. Onun dışında 25 cm ispendek bile 10 cm sahteye atlıyor, ki aslında istenmeyecek bir durum. Yine de lazımsa, ben hiç 5cm 10gr sahte görmedim ama mesela 8cm 10gr bulabilirsin, işini görürse. Ya da yukarıdaki örnekler gibi ekstra bir aparat düşüneceksin. Ya da o boyda silikon alıp jighead veya minik kurşunla kullanacaksın. Ya da dediğim gibi paraya kıyıp gidip yeni bir kamış alacaksın.
bende bulamadım. kuçukleri fazla uzağa atamıyoruz, 5 gr sahte 20 metre gidiyor. buyudukçede çok uzağa gitmiyor 10 gr ise 30 metre, 15 gr ise 35-40 metre 20 gr ise en fazla 50 metre. ha birde 30gr sahteyi 70-80 metre uzağa sahte atanlar var ama onlardan da bulamadım. söz konusu levrekse ayağının dibinde zaten, sen yeterki sessiz sessiz onu bekle. ama diğer balık lar için bir şey diyemiyeceğm bir tüyo verim kendin sahte yapacaksan ağırlığı balığın arkaya doğru yaklaştır, o zaman atış mesafesi uzayacak ama salınımıda azalacaktır