bazıları özellikle 3 iğneli sahtelerde başa yakın iğneyi çıkartıyor. geçenlerde gittiğim bir avlakta da buna benzer bir durumla karşılaştım. sonra ben de elimdeki bazı max rap 13 cm sahtelerin ilk iğnelerini çıkartım. atışlarında gözle görülür biz düzelme oldu. önceden 10 atışta 5'i hedefi bulurken şimdi bu sayı 7-8 oldu. fakat şöyle bir durum var. seyrettiğim bir çok levrek videosunda balık ilk kancadan yakalanıyor. sizce ilk iğneyi çıkartma işi avcılığı ne kadar etkiler ? atışta ki düzelmeyi düşündüğümüzde bunu yapmaya değer mi ?
öndeki iğnenin çıkarılması ağırlık merkezini arkaya kaydıracağından atışın düzgün olmasını mutlaka etkileyecektir. lüfer gibi arkadan saldıran balıklarda sorun olmaz ama levrek gibi yandan, kafadan saldıran balıklarda hele de sahteyi yavaş sardığınızda, bazı saldırılar boşa gidebilir bence. ben atışı düzgün olmayan bazı sahtelerimde öndeki iğneyi çıkarmak yerine, öne daha küçük iğne kullanarak, veya ownerin ikili iğnesini takarak ön tarafı biraz hafiflettim.
gayet mantıklı bir çözüm. yada şimdi aklıma gelen bir şey var. mesela eurofislerde sanırım 4 yada 5 no iğne var. bu iğneleri çıkartarak arka 2 iğneyi de 3 no yaparsak sanırım avcığını biraz daha arttırmış oluruz. ayrıca bu ilk iğneyi çıkartma işi sadece atış ile ilgili değil. dalgalı havalarda denizde bir çok erişte yada kopmuş bitki bulunuyor. böylece sahtenin bir kısmı bunlardan da kurtulmuş olur. ne dersin ?
Dengesiz, basit bir sahteyse, pek bir şey olmaz. Ama dengesi ayarlanmış, aksiyonu wiggler türünd eise, o iğneyi çıkarırsanız, sahtenin kütükten farkı pek kalmaz. İyi bir örnek Husky Jerk'lerin malum askıda kalan modelidir. İğneyi çıkarırsanız, suda düz duramaz.
çok doğru, sahtedeki iğneleri, halkaları çıkarırken ya da değiştirirken mutlaka orjinali ile aynı ayırlıkta olması önemli. iğnesini değiştirdiğim bazı sahtelerde aksiyon bozuldu. aynı ağırlıkta iğne bularak sorunu hallettim. eurofishler de iğne değişikliğinden çok çabuk etkileniyor. onun için ağırlık dengesine dikkat etmek lazım. zaten benim daha önce de değiğim gibi sadece atışta dengesi bozuk sahtelerde ön iğneyi küçültüp arka iğneyi aynı bırakarak veya az daha büyüterek en azından atış erimini artırdım. orjinal iğneleri değiştirirken sadece boyutuna değil ağırlığına da dikkat etmek çok önemli, özellikle ince yapılılar çok etkileniyor.