Selamlar; Kıyıdan sahte ile avlanırken sahteyi çok karıştırıyorum. Buna bir çözüm aramaya çalışacağım. Bir yaylı kurşuna veya iki tarafı fırdöndülü kurşuna sahteyi takıp kamış ile fırlatmaya çalışınca aşağıdaki sorunlar oluşuyor: Sahte ve bağlandığı misina, kurşundan önceki bedene dolanıyor Sahtenin üçlü iğneleri kurşuna yakın bir yerden misinaya takılıyor. Aslında sahtenin suya doğru bir şekilde ulaştığını defalarca gördüm. Böyle bir düşüşten sonra,eğer yüzeyden çekersem, sahtenin dolaşma problemi yaşamadan çekilebildiğini de gördüm. Sorun, dibe batırırken oluşuyor. İster düzgün düşsün, ister daha düşerken karışmış olsun; dibe indirirken sahte her zaman daha çok karışma riskine sahip. Düşünürken şu sönuçlara vardım: Eğer sahteyi, suya düşerken, kurşuna yakın değil de uzak düşürürsem; Dibe indirirken bedenden biraz uzakta ve bedene paralel olacak şekilde hareket ettirebilirsem; bu sahte dolaşmayacaktır. Aklıma gelen olta yapısı şu şekilde oldu: Sırtı kurşununu tek değil, 2 adet kullanmak, Toplam ağırlığı aynı tutup, biri diğerinden 2/3 oranda hafif olan 2 kurşun kullanmak. Ağır kurşunu sahteye, hafifi bedene yakın bağlamak. Düşünceme göre; 2 kurşun savrulma anından sonra farklı 2 yay çizecekler havada. Ağır olan biraz daha yüksekten uçacak, hafif olan ve bize yakın olan kurşun daha alçaktan uçup bize daha yakın bir yere düşecek. Ağır kurşun, ilk kurşundan biraz daha öteye düşecek doğal olarak. Böylece ilk koşulu yani sahteyi bedenden öteye düşürmeyi sağlamış olacağız. Dibe indirirken, sahteye yakın olan kurşun sahte tarafından sağlanan direnç nedeniyle su içinde biraz hafifleyecektir. Bu hafiflemenin 1. kurşunla aynı oluncaya kadar devam edeceğini düşünüyorum. O andan sonra iki kurşun birbirlerini aşağı çeke çeke dibe inecekler, tabii buarada aralarında 60-80 cm bir aralık kalacaktır. Bu da sahtenin dibe inerken, bedene uzak ve paralel bir yolculuk yapmasını sağlayacak. Hava fırtınalı olunca, hafta sonu biraz teoriyle geçti anlayacağınız Bu fikir tamamen düşünce ve sizlerin fikirlerinizi merak ediyorum. Sahte ve kurşunların pozisyonları aşağıdaki gibi olacak: Teşekkürler
1)Atıs mesefaniz azalıcak(kücük kursun agır kursunun hızını kesecegi için) 2)Atıstan sonra kücük kursun agır kursunun hızını keecegi için suya düsme ani olacaktır.Ani suya düsmede sahtenin eylemsizlik prensibine göre sahtenizde ani kuvvete maruz kaldıgı için kursunların hemen üstüne düsücektir.(Sebebi kursunun durma anında sahteye uyguladaıgı kuvvet büyük olacaktır cünkü sahtenin agırlgı cok az) Bunlarda benim teorilerim
Bu düzenek aksiyonuda etkiliyecektir diye tahmin ediyorum hiç kurşunsuz kullanılması gereken bi düzenek aslında sırtı ama istanbul kıyı balıkçılarının pek böyle bir şansı yok. rapalayı kurşundan biraz ileri düşürmek için kurşun suya düşmek üzereyken makinedeki misinayı frenlerseniz rapala kurşundan beden boyu kadar ileri düşücektir. Okumanın bi ürünü var rapala halkası diye geçiyor sanırım çok kullanışlı tereddüt ederek bi paket aldım çok memnun kaldım rapala bağını bilmeyen yada yapamayan arkadaşlar içinde geçerli bi ürün ne karışıyo ne aksiyonu bozuyo bi kaç çeşit farklı marka sahtelerle denedim gayet tatmin edici.
Böyle bir düzenekle denemenizi tavsiye ederim... http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=28132
Kadri bey her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır ben sahteyi sıyırtma ile atıyorum çok randımanlı olmasa bile iş yapıyor sevgiler.Bülent Balkış
2-3 hafta önce ben de sıyırtma kurşunu aldım. tam da sizin söylediğiniz amaçla kullanmak için. Aynı şekilde; Balıkçı34'ÜN (kusura bakmayın isim gözükmediği içinböyle yazmak zorunda kaldım) verdiği linkte tarif edilen takımın da işe yarayacağını düşünüyorum. Teşekkürler her ikinize de.
Gece saat 4.29 da olur böyle şeyler diyelim ve Selim abimizin (Balıkcı34) imza ayarlarında isminin olduğunu hatırlatalım.
evet Nuri abi Maalesef o saatlerde biraz dikkat dağınıklığı olabiliyor. Sonrasında da; tekneyi kaçırarak ava gidilemeyebiliyor