Sakarya Nehrinde Toplu Balık Ölümü

Konu, 'Genel Konular' kısmında bahti88 tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna

İhbar üzerine bölgeye gelerek nehirden numune alan Sakarya Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri, numuneleri laboratuvara gönderdi.
    Nehir kenarındaki balıkçı barınağında bulunan bazı balıkçılar kıyıya vuran balıkları sudan çıkararak, musluk suyu doldurdukları kovalarda yaşatmaya çalıştı. Vatandaşların haber vermesi üzerine bölgeye gelen itfaiye aracı da su yüzeyine çıkan balıkların yaşaması için nehre tazyikli su sıktı.
    Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer gazetecilere yaptığı açıklamada, nehirde çevre felaketinin yaşandığını söyleyerek, nehrin denize döküldüğü yerden 20 kilometre yukarısına kadar balık ölümlerinin görüldüğünü ifade etti.
    Sezer, yaşanan balık ölümlerine çaresizce tanıklık ettiklerini anlatarak, ''Yayın balığı dip balığıdır ve çamurun üzerinden gider, bu balıklar da öldüğüne göre çok yüklü bir kirli su kitlesi nehre karışmıştır. 20 kilometre öteye kadar balık ölümleri görülmüş durumda. O bölgeden buraya kadar balıklar ölü şekilde akıyor, bazı balıklar da sersemlemiş. Onlar da muhtemelen öleceklerdir. Nehre muhtemelen kirli su karışmıştır'' dedi.
    Balıkları yaşatabilmek için nehre taze su vermeye çalıştıklarını belirten Sezer, nehirde yürütülen ''Mersin Balığı Yetiştirme Projesi''nin ölümler nedeniyle sona erebileceğini kaydetti.
    Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yapılan denetimlerde elde edilen ilk bulgulara göre sudaki oksijen oranının düşük olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
    AA

Son düzenleme: 1 Aralık 2010
  2. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    umarım bir an önce çözülür sorun ortadan kalkar çok üzücü bir durum...

3. modena

modena

aynen katılıyorum...iç sularımız allaha emanet gidiyor...umarım bir an önce çaresini bulurlar...

4. turty

turty turan

Favori Kamış:
    FOX HORİZON SFD
    Favori Makine:
    FOX STRATOS FS 12000 MAG
    En İyi Avı:
    TROFE SAZAN 39.50 :) nasipse
    gerçekten çok üzücü bi durum diyecek ne bir laf nede söylenecek bir cümle bulabiliyorum inşallah düzelir.

5. kassarulu

kassarulu İbrahim

Favori Kamış:
    Captain 1500 Camelon
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Sazan 5 kg, kefal 3kg
    Bugün itibarı ile sorun yok gözüküyor. Az önce baktım su yüzeyinde balık yoktu.
    Dün ise yu yüzeyi balık sürüleri ile doluydu.
    Şu varki daha önceki zehirlenmeleride hatırladığımdan bu zehirlenme onların yanında hiç kalır.
    Çünkü önceki zehirlenmelerde sakarya nehrinin yanına bile yanaşamıyorduk kokudan. Bu sefer ise açıkçası ölü balık dahi görmedim. sadece sudan kafalarını çıkartan balıklar gördüm.

6. 3182

3182

Bu şekilde yüzlerce göl ve akarsu her geçen gün kirletiyolor. En bariz örneği küçükçekmece gölü hani nerede küçükçekmece gölündeki turnalar yayınlar. Geçmiş olsun.

7. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Yazacak yorum bulamiyorumki simdi...........Ne soyleyeyim...Biraz keyfim vardi , o da simdi kacti........Ne soylenirki...Insanin kufredesi,lanet edesi geliyor ama edemiyor.Cunku iyi ornek olmaya calisiyoruz..............Bunlar ....
    Neyse susacagim...Sadece sorumlular kim ise kina yaksinlar diyorum.Bu aile ortaminda en dogru olarak,en kibar olarak bunu soyleyebilirim.......................................................................................

8. almanci

almanci

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Pullu sazan-13 kilo-83cm
    Merhaba arkadaslar.Söylenilcek bir sey bulamiyorum.dogayi, bile bile zehirleyen insanlarin sonuda, doganin insanlara katli ile sonuclanir.

9. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Çok üzgünüm ki bu zehirli su yine denize ulaşıyo yine birçok organik canlı ölüyo. Doğanın bukadar kirletilmesi neden? Dönüp dolaşıp bu kirlilikler asit yağmurları ,egzoz gazları ozon tabakasının deliğinin büyümesi,küresel ısınma, buna bağlı olrak türlerin ölümü,çeşitli yeni hastalıkların türemesi ve bunların iyileştirmek için yine çeşitli kimyasallar ile yapılan ilaçlar yine,yine ,yine ne kısır bir döngü. Yere atılan herhangi bir pet şişe yada plastik sakız ambalajı geri dönüşüm olmadan yıllarca açık arazide kendi kendini yok edip doğaya karışmayı pekliyor. Bu esnada azot ve karbon salınımı yapmıyormu, soluduğumuz havayı kirletmiyormu? Bence çok acil ülkemize geri dönüşüm ve atık su arıtma sistemleri kurlmalı okadar iyi birşekilde yapılmalıki o sular tekrar içilebilir ve boşaltıldığı akarsularda yaşıyan canlılara zarar vermemeli aynı şekilde katı atıkların cam plastik , karton gibi maddelerin geri dönüşümde daha kolay işlenip tekrar ülke ekonomisine kazandırılır işsiz ve vasıfsız işci istiktamı yapılır. Ben bu devletin politikasını anlamıyorum hiç bir iktidar bu konulara deyinmiyor ağırlık vermiyor. Nükleğer santral yapıcağına önce bu pislikleri temizlesin bunların geri dönüşümüyle zaten enerji tasarrufu yapmış oluruz. Yapıyorsa yine yapsın

Son düzenleme: 1 Aralık 2010
  10. spectator_man

spectator_man mry

:( evet bu durum çok kötü porsuk karışımı altında özellikle görüyoruz bu olayı son 3 senedirde bilinçsiz sulama nedeniyle sakarya kururyor akar su olmayıncada balıklar osijensizlikten yok oluyor çaresi var ama umursamazlıklardan uygulamaya sokulmuyor

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.