Sakarya'da İsrail sazanı istilası var İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su ürünleri Fakültesi İç Su Ürünleri Uygulama Araştırma Birimi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hacer Okgerman, Türkiye'deki tatlı su balıklarının istilacı tür olan 'İsrail sazanı'nın tehdidi altında olduğunu söyledi. İsrail sazanı göl ve barajlardaki yerli balık türlerini tehdit ediyor. Manyas, Büyükçekmece, Sapanca Gölü ile Ömerli ve Yuvacık Barajı'nda sayıları giderek artan İsrail sazanı (carassius), diğer balık popülasyonun azalmasına neden oluyor. Diğer türlerin yumurtalarını yiyen ve hızla üreyen İsrail sazanına karşı önlem alınmadığı taktirde sazan, tatlı su levreği, kızılkanat, turna ve kızılgöz gibi bir çok balık türü sularımızda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Göller için önemli derecede tehlike arz eden ve istilacı tür olan İsrail sazanının kısa sürede ciddi artış gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Okgerman, tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu vurguluyor. İsrail sazanının artış gösterdiği göllerin belli periyotlarda avcılığa açılması durumunda bu balık türünün kontrol altında tutulabileceğini anlatan Okgerman, şunları söyledi: "İsrail sazanının yol açtığı sorun Manyas gölünde ciddi boyutlara ulaştı. Balıkçılar artık gölden tonlarca İsrail sazanı çıkarıyor. Bu da durumun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Büyükçekmece Gölü ve Ömerli Barajı'nda da bu balık hızla çoğalıyor. Büyükçekmece'de olta balıkçılığı yapanlar 1 saatte kovasını bu balıkla doldurduğuna şahit oluyorum. Durum Sapanca Gölü için de farksız değil, bir çok gölün en önemli sorunu bu balık. Eğer gerekli önlemler alınmazsa diğer balık türleri zamanla yok olabilir. Çünkü İsrail sazanı çok kolay ürüyor ve diğer balıkların yumurtalarını yiyor. Diğer balıklarla aynı besini paylaşıyor ve zamanla besin rekabetine giriyor. Diğer balık türlerinin besinini azaltıyor ve yok olmalarına kadar varan sonuçlara yol açıyor. Bu türün aşırı derecede artış gösterdiği yerlerde göl ve barajların belirli periyotlarla avcılığa açılması gerekiyor, göllerin ve barajların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor." Kaynak:haber7.com 12 09 2008 13:20 alıntıdır
Evet denildiği gibi Manyas gölünde israil sazanı çok.Orada güzel kızılkanatlar tutmuştuk.İnşallah bu israil sazanı denilen illet inşallah diğer türlerin yok olmasına neden olmaz.Bu arada ne tesadüf son günlerde İSRAİL hükümeti de Filistin halkının yok olmasına uğraş veriyor. Bence en az İsrail sazanı (israil çapağı da derler ) kadar insanlar türlerin azalmasında etkili.Küçücük balıkları tutuyolar,ağ atılıyor,tırıvırı kullanılıyor,zamansız avlanmalar ve bir sürü yasak yasak işler işte.Belki bunlar olmasa israil sazanı çok ta etkilemeyecek. ANCAK MALESEF BAZI BİLİNÇSİZ İNSANLAR SADECE KENDİNİ TATMİN ETMEYİ TERCİH EDİYOR VE DİĞER CANLILARI PEK ÖNEMSEMİYOR.
================================================================================ Aslında balıklama yapılan sularda yerel türler varsa orada bunları geliştirmek, çöllşmiş balıksız gölet yada göllerdede bu yabancı türleri üretmek akıllıca olmazmıydı. Bu işi bildiğini zannedenler bu kadar basit bir şeye neden dikkat etmiyor. Amerikada YILAN BAŞLAT ve ASYA SAZANI felaketleri en çarpıcı örnekler. __________________ her iki görüş de sapla samanı karıştırmaktır. kusura bakmayın kardeşler, yapılan uyarı sözkonusu göllerin artık teslimiyet noktasına geldiğini anlatıyor. siz şöyle yapılsaydı, böyle yapılsaydı diyorsunuz.tırıvırıyla bunu yanyana getirmeyin. küçük sazan eskiden de tutuluyordu, önümüzdeki yıllarda da tutulacak. bunun önlenmesi amatör avcının eğitilmesiyle ilgili. oysa konu bizzat bu balıkların devlet eliyle sulara salınmasıyla alakalı. bu balıkların getiriliş ve sularımıza atılış amacı nedeniyle, çölleşmiş-balıksız kalmış göllerde üretilmesi de mantık olarak çelişir. bu aşamada yapılacak şeylerin başında, sözkonusu balığın görüldüğü göl ve göletlerin mümkünse sularının tamamen boşaltılması, değilse sadece bu türün tüm sezon herşekilde yakalanmasını sağlamak gelir. tabii bunun denetim altında olması şart. yani av esnasında diğer türlerin korunmasına yönelik geçici kollu kuvveti oluşturulabilir. diğer önlemler ise su ürünleri fakülteleri tarafından geliştirilebilir.
yaşınızı gözden kaçırmışim özür dilerim kardeşliği sadece yaşa bağlamanız sizin anlayışınızla ilgili. ancak okuma sorunu sanırım sizde de var ben mümkün olanlar için demiştim ki, bazı göletlerde benzer uygulama yapıldı. siz bilmiyorsunuz. çöllşmiş balıksız gölet yada göllerdede bu yabancı türleri üretmek akıllıca olmazmıydı. bu söz sizin değil mi? bu kadar zararlı bir balığın balıksız da olsa bir gölette üretilmesi onun bilinsiz ellerde yaygılnlaşmasına neden olur. israil sazanını bugün aşılama yapılmamış sularda da bulunması ve çoğalmasının nedenlerinden biri de insanımızın bilinçsiz olması, bu balığı tanımamasından kaynaklanmıyor mu?
evet balık hain balık bundan kurtulmanın yolunu ararken bazen yaşa başa takılıyoruz gördüğünüz gibi anlaşılmayacak bir şey yok. manyası boşaltın- sakaryanın suyunu kesin mi dedim yazılanı bir daha okuyun. ben zararlı türden kurtulmak için boşaltma yapıldığına şahit oldum diyorum. heryerde uygulayın demiyorum başka yöntemler de var, fakülteler araştırma yapar yeni yöntemler de geliştirebilir diyorum.bunu anlamamak nasıl mümkün oluyor? ben de bunu anlamıyorum lütfe yazılarınızda büyük harf kullanmayın.
Yazdıklarıma dikkat çekmek için hepsini büyük yazdım.Malum İSRAİL . Yani abartmak kendimi övmek gibi olacak ama (gerçi hiç de öyle değil) foruma yazdığım tüm yazılarıma,mesajlarıma bakın en az yüzde 90 ı Türkçeye uygun yazılmıştır.Zaten bu konu benim için çok hassas,önemli.Ama tabi her mesajımda uygun değil biliyorum. Bunu yazmamın nedeni belki de en son uyarılacak kişi benim olmamdır. Saygılar.
kurallarda kişiye özel değişiklik yapılabiliyor mu? o zaman '' ben yakaladığım balıkların hepsini suya geri bırakıyorum'' deyip yasaklanmış elemanlarla kişiye özel av yapabilir miyiz? biz türk olduğumuza göre yazdıklarımızın tamamının türkçeye uygun olması gerekir. arada gözden kaçan ufak tefek hatalar herkesin hoşgörüsü dahilindedir zaten. israil sazanı tehlikesinin farkında olmana da çek sevindim. bireysel olarak da elimizden geleni yapalım...
Ben kurallar kişilere göre değişiklik yapıyor demedim ki tabi herkes kurallara uyacak Türkçemizi doğru şekilde kullanacak.Sadece bunca rezil şekilde Türkçe kullanan varken benim uyarılmam çok ilginç hatta yanlış bence ama tabi bir yerlerden başlamak adına yapmışsanız orası iyi. Ayrıca bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum noktadan sonra büyük harfle başlanır.Türkçe nin t si büyük yazılır