Sakin bir gece avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Cumartesi gündüz ve gece Boğaz kıyısında şahit olduğum kalabalıklardan sonra Boğaz'la ilgili tüm ekipmanlarımı süresiz kadro dışı bıraktım. Pazar günü ise tabi yine yerimde duramıyorum, bu defa Marmara kıyısına gitmeye karar verdim. Eldeki uygun malzemeleri kullanıp takım bağladıktan sonra hava kararmaya yakın av noktalarımdan birine vardım.

Kullanılan takım: Sabit şamadıralı, 2 iğneli
    Şamandıra: 50 gram bulrag
    Misine: Mustad Ayaka 0,22 mm.
    Kurşun: 1 gram kıstırma
    İğne: Fudo 3801 No:6
    Yem: Canlı kurt

Evde hazırladığım takımı hemen kamışa takıp suya gönderdim, bir taşa oturdum. Sert poyraz insanın iliklerine işliyor. Etrafta sadece kayalar, altlarında koşuşturan kediler ve ben. İşte mutluluk bu, balık gelsin gelmesin ne fark eder? En azından bir şey gelirse "acaba balık mı çekiyorum yoksa yanımdakinin oltasını mı" diye düşünmeden çekeceğim. Güneş batıyor ve şamandıra gözden kayboluyor. Sevinçle çekiyorum ama gelen çok iri bir horozbina. Daha sudan çıkarken kedinin biri balığa atlıyor. Neredeyse havada kapacak. Balık da çember iğne olmasına rağmen sonuna kadar iğneyi yutmuş. Ben iğneyi çıkartmaya çalışırken kedi neredeyse elime pençe atacak. Bi taraftan onu kovup bi taraftan balığı ameliyat ediyorum. Yanlışlıkla İğneyi kessem o karanlıkta ve rüzgarda yenisini bağlamak, kıstırma takmak tam bir işkence olacak. Zor zar iğneyi kurtarıp balığı veriyorum baş belası kediye.

Sonra yine bir vuruş, bu sefer gelen balık beyaz. Güzel bir izmarit bu. Marmara kıyısında rastladığımız, yeşil renkli olanlardan. Atıyorum kovaya. Sonra yavru eşkinalar gelmeye başlıyor peş peşe. 10 dakikada 4 tane geliyor. Hepsi de minicik. Maalesef bir tanesi iğneyi sonuna kadar yutmuş, canlı kurtarmak mümkün olmadı. Ziyan olmasın diye aldım. Eşkinaları daha fazla rahatsız etmemek için oltayı açıkta bekletmeye başladım. Biraz uzunca bekledikten sonra şamandıra kayboldu, başladım çekmeye, oldukça ağırdı, heveslendim ama gelen orta boy bir iskorpitti. Onu da attım kovaya. Sonra aynı yerden arka arkaya iskorpit almaya başladım. Eldeki sınırlı sayıda yemi bitirmemek için oltayı tekrar kıyıda bekletmeye başladım. Biraz sonra şamandıra kayboldu, diğer balıklara göre daha iyi bir şey... Gelen bir Sargoz'du. Pek büyük sayılmaz ama günün en iyi balığıydı. Daha sonra vuruşlar azaldı. Ne olduğunu bilemediğim ufak tefek vuruşlarla yemler parçalandı. En sonunda bir ispari aldım.

Derken sol taraftan kıyıya bir tekne yanaştı. Yüksek bir ağla benim olduğum yeri yarım daire şeklinde çevirdiler. Ben tam ortada oltam suda bekliyorum. Sonra ağın içine girdiler, motoru pata küte çalıştırarak bir ileri bir geri gitmeye başladılar. Ellerindeki kuvvetli ışığı da denize tuttup balıkları iyice korkutarak ağa vurdurtmaya çalışıyorlardı. İstanbul gibi bir yerde insanlardan ne kadar kaçabilirsin ki? Saate baktım 3 saat olmuş, bu bile büyük bir şey! Son kalan 2-3 yemi de denize atarak takımları topladım ve evin yolunu tuttum.

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Saglıgın yerinde , neşen bol olsun.. nice daha güzel avlara...:)

3. unexpected

unexpected HAMZA

tebrikler, zevkli bi av olmuş kanımca.

4. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    tebrik eder, daha iyi avlar dilerim. bu güzel rapor için de teşekkür ederim.
    çember iğnenin diğer iğnelere göre ne gibi bir avantajı var acaba?

5. udas

udas utku

Favori Kamış:
    shimano alivio
    Favori Makine:
    shimano nexave 6000FB
    En İyi Avı:
    pisi 40cm minekop 45cm
    kaptan zevkli bir gün geçirmişin kanımca. tebrikler avların için. av yerin neresi marmara kıyılarında?
    selamlar,

6. balikoltasi

balikoltasi Birol

Tebrikler Aret.
    Boğazdaki hengameden kaçmışsın ama burda da yakalanmışsın tekneciye.
    İstanbul ili sınırlarında hiçbir yerde rahat vermiyorlar maalesef.
    Av yeri neresi acaba :D
    Rastgele

7. RainboW

RainboW Sertan

Kediler resmen haraca bağlamışlar :) İskorpitleri çorba mı yapıyorsunuz ? Kimisi tulum çıkarıp fileto olarak tava yapıyor. Hangisi daha makbuldür ? Tabi herkesin ağız tadı elbette bir değil ama sizin tercihiniz hangi yönde ?
    Saygılar....

8. balikoltasi

balikoltasi Birol

Tavasınıda çorbasınıda yaptım. Çorba diyorum.

9. AkÇ@Y

AkÇ@Y Murat

Tebrikler. Güzel avınızın devamını dilerim.

10. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Muvaffak abi, daha iyisi sizlere

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler, zor ama oldukça zevkli bir av çeşidi

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkür ederim.

Çember iğneler diğer iğnelere göre oldukça avantajlı. En önemli özelliği balığın tasma atmadan kendi kendine yakalanması. O yüzden böyle şamadıralı avda çember iğne için adeta olmazsa olmaz diyebiliriz. Diğer bir avantajı balığın genellikle bu iğneyi yutmayıp ağzının kenarından yakalanması. Böylece hem yavruları öldürmemiş oluyorsun hem de iğneyi yutan balıklarla karanlıkta zaman kaybetmiyorsun. Ama bu avda nedendir anlamadım bir eşkina iğneyi yutarak telef oldu :( Son olarak daha geniş olan bu iğnelere daha büyükçe bir yemi sığdırabiliyorsun, irice bir kurtu veya komple midyeyi çemberin içine sığdırabiliyorsun.

13. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkür ederim. Aman av bölgesi söylemeylim de Marmara kıyılarında da Boğaz'daki durumlara düşmeyelim. Aslında çok saklanacak bir şey yok görüldüğü gibi balıklar çok önemli değil. İstanbul'un Marmara'ya bakan kıyılarının hepsinde bu türler var, herhangi bir yerde sabırlı denemeler yapılırsa sonuç almak mümkün.

14. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Birol, sana da verimli ve huzurlu avlar dilerim.

15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Evet kediler birer korsan olmuş, ıssız yerde ve karanlıkta iyice vahşileşiyorlar. Kovanın kapağını kapayıp üzerine taş koydum. Nerede ise onu da açıp alacaklar balıkları.

İskorpit güzel balık. Başta çorbası, sonra buğulaması, haşlanıp zeytinyağı limon maydanozla salatası, derisi soyulup tavası, derisi soyulup fileto kesildikten sonra domates biberle şiş ızgarası yapılır. Hepsi de iyi yapılmışsa birbirinden güzeldir. Ben en çok çorbasını tercih ediyorum. 4-5 balıktan bir tencere çorba çıkıyor, o yüzden 4'er 5'er donduruyorum, haftada en az bir kez çorbasını içerim. Eğer 1-2 tane gelmişse ve başka balık varsa o zaman derisini çıkartıp diğer balıklarla beraber kızartıyorum. Özellikle Karadeniz'de bunun mısır unuyla kızartmasını çok iyi yaparlar.

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler, inşallah daha iyilerini yakalayabilirim.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Bende nerde bu adam pazar gecesiyle diorum :) çorba içmeyi fazla sevmeyen biri olarak domates biber sogan defne yapragi ile iskorpit sis diyorum

18. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Yemli avın tadı başkadır. İskorpitler çorba olacak herhalde :) Ufak eşkinaları salalım büyümelerine izin verelim.. Tebirkler.

19. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Nerde olucaz olum bu mevsimde :) Ama adresi değiştirdim, huzur Marmara'da.

20. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Emre. Evet iskorpitler çorba, diğerleri bugün ızgara olacaklar. Eşkina'nın bir tanesini kurtaramadık maalesef, iğneyi köküne kadar yutmuştu. Boğazını kesmeden çıkartmak mümkün olmadı.