merhabalar tabiki tecrübeyle algılanacak bir husus olmakla beraber, daha teknik avlanma konusunda danışmayı istediğim bir konu var.. özellikle tekneden yapılan avcılıkta makina veya kasnağımzdan saldığımız misina miktarı (metresi) konusunda en kesin veriyi nasıl tespit edebilriz.. mesela dışarda ölçü belli metredeki yerleri boyamak veya bantlamak veya fırdöndü bağlamak mı çözüm olabilir mi ? daha pratik bir çözüm de var mıdır? slmlar
Eğer tekneden avlanırken aynı derinlikte avlanmak istiyorsanız misinaya kuşgözü düğümü yaparak kesin yeri belirleyebilirsiniz.Uzunlıuk konusunda ise kendi kulaç ölçünüz yeterli doğrulukta olacaktır
erdal ağabeyciğim.. cvbına teşşekkür ancak saldığım miktarı öğrenmek istiyorum mesela sırtı yapıyorum diyelim 50 mt saldığımı nerden bilebilirim.. hani kamışla rapalayı salarken kulaç kulaç ölçmek biraz zor olmayack mı ? şimdiden çok teşekkürler..
Farklı uzunlukkarda yapılan mesafeyi net olarak bulmak zor..Ancak piyasada caunter olarak bilinen ve salınan misinanın 2 disk arasından geçtiği uzunluk ölçen sayaçlar ile net olarak bulabilirsin..Kullanılması çok kolay..Makaralara fason misina saranların kullandıklarından..
vehbi abicim istanbulda balık malzemeleri satan toptancıların oldugu bir yer var orda tesadüfen görmüştüm almadıgımada yanıyorum gerçi. bir cihaz var kamışın makineden sonraki ilk halkasından sonra cihazı takıyosun misina cihazın içinden geçiyor bu casio saatler gibi bişey üstünde dijital yazıyor misinanın o anki halini sıfır olarak basıyosun cihaza sonra sen doladıkça sana santimine kadar söylüyor ne kadar misinayı saldın ne kadar doladın çok ilginc ve güzel bir cihazdı ama geçmiş gün pahalıya satıyolardı. kulaçla uğraşmak istemeyenler için alternatif olabilir.
Merhaba, ben genelde ipek misina kullandığımdan "teknede" her 50 m de kırmızı boya kullanıyorum. zaten makarada 400m malzeme var bunun 1/4 ü açılıyor yıpranma ilede kısalmadığından açılan misinayı izlemek çok basit oluyor. Ölçü aletleri oldukça pahalı ve bencede pek gerekli değil. Av öncesi yaptığımız iskandil yeterli oluyor. Rasgele
Selam, Sırtınızın tam olarak kac metre dipten gittiğini öğrenmek istiyorsunuz anladığımn kadarı ile , bunu belirlemek oldukça zor , ne de olsa siz 50m misina salmış olsanız bile teknenin süratinden belki de sahteniz 30m den gidiyor olacak. Oltayı kesin olarak belli bir metrede hezdirmek istiyorsanız bir downrigger edinmeniz gerekecek. Bu tip bir düzeneğe takılan 3-4 kg lik ağırlıklarla oltanın teknenin sürati ile havalanması minimum düzeye iner.
merhaba cvbınız sebebi ile teşekkür ederim aşağıdaki link kullanmayı düşündüğüm aparat içindir.. bununla ilgili ne düşünürsünüz.. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=24304 saygılar
yav biri bana bu downrigger ın ne oldugunu nasıl calıstıgını izah edebilirmi yada bir yazı vs gösterebilirmi
Bu linkteki aparat Davis Fish Seeker , Ben 2 sene once alip kullanmayi denedim. Acikcasi oltayi dibe dogru surukledigi dogru ama ben nedense alisamadim ve bildigim tip (normal agirlik ile) ava devam ettim. Iyi veya kotu diye bir yorumda bulunmam yanlis olur.
Downrigger denilen duzenek , tekneden yapilan arkadan cekilerek yapilan avlarda yem veya sahteyi istediginiz derinlige indirmenizi saglar. Uzerindeki sayac agirligi kac metreye indirdiginizi gosterir , bu agirliga oltaniz sIkIlIgI ayarlanabilir mandala benzer aparat ile baglanir. Yeminizi balik aldiginda oltaniz bu mandaldan kurtulur ve oltanin bir ucunda siz bir ucunda balik arada herhangi bir agirlik olmaksizin bas basa kalirsiniz. Dolayisi ile bence av keyifini de arttirmaktadir. Ilk baslarda biraz alismak gerekse de alistiktan sonra buyuk keyif ve kolaylik saglamakta. Yalniz tasmalama hareketini yaparken bir dezavantaj olusmakta. Bir diger avantaji da bedende herhangi bir agirlik vs. kullanilmadigindan kamis ile avlanmayi uygun kilmakta. Piyasada elektrikli - manuel - fishfinder ile birlikte calisabilen vs gibi bir cok tipi bulunmakta. En cok tercih edilen marka Cannon , su anki distribitoru ise marintek firmasi. TR'deki satis fiyati her seyde oldugu gibi fahis.
Salınan misina uzunluğu gerçekten önemliyse, (ki diğer başlıkta sunduğunuz açma uçurtmasında salınan misinanın belli bir uzunlukta olması gerekiyor) cam yada CD yazmakta kullanılan siyah yada lacivert renkli bir kalemle, en az 1 karışl bir bölgeyi boyayarak belirlemek mümkün. Bunu 10 metre arayla yapmak, 3 yada 5 metre gibi küsürat değerleri göz kararı salmak bir çözüm olabilir. Birde mesajı yazdıktan sonra eposta kutumda bu reklamı gördüm, sadece 25 ytl, Downrigger'e gelince Çelik yada fiberden 20 cm çapında bir disk makara, 100 metre kadar 2mm lik paslanmaz çelik tel ve alçı kalıpla dökülebilecek kuyruklu gülle biçimli bir kurşun top ile downrigger yapmak mümkün. Fakat releaseclip denilen misinanın kıstırılacağı mandalı yapmak biraz zor, bunun satın alınması daha doğru. ABD de avlanarak teknolojiyi buraya getiren ticari balıkçı bir arkadaşım ile palamut çaparisini istediğimiz derinliğe salabilmek amacıyla güllesi ve mandalları orjinal, gerisi el yapımı downrigger kullanıyoruz. Palamut çaparisinin 40 adete kadar kanca içermesi, bir asansörde 3 takım (toplam 120 kanca) bulunması, her zaman keşke elektrikli bir downrigger (sırtı asansörü) kullansak dedittirdi. Fakat 3 yada 5 sahteyi, 3 yada beş farklı derinlikten aynı anda sürükleme lüksünü başka bir alet sağlayamaz. Kendi yapacağımız bir aparatla bu sahteleri kullanmak, bizimki gibi çapari çekmekten çok daha kolay olacaktır. Ayrıca downriggerin lüksüne alıştıktan sonra, geriye dönüş te zor oluyor. Hep daha derinlere, hep daha büyük trofe balıklara göz dikiliyor. Belki de olması gereken de bu.
Karayel Hocam siz bunu MSN kutunuzda görmüşsünüz..Şanslısınız Ben İzmirde çok meşhur bir markanın boş makaralarına misina sararken görmüştüm..10 lu makaralara sarıyorlardı..Bunun dijital olanıda çıkmış..ayarladığınız metre dolunca "biiippp" diyenlerden
Merhaba hocam, sözettiğiniz klipsin yakın çekim birkaç fotosu ve özelliklerini paylaşabilir misiniz? İlk verilen daldırıcı aparatın ölçüleri de önemli benim için. Yapılabilir plastik veya paslanmazdan. Hatta releaseclip'le kombine edilebilir gibi geliyor bana.. Ben de ip kullanıyorum. Yıllardır aklımda kalıcı mürekkep veya marka mürekkebiyle işaretlemek. Ama mürekkebin içerdiği solventin ipi etkilemesinden korkuyorum. Henüz su bazlı mürekkep bulamadım. Benim kullandığım makineler iki kol turunda yaklaşık 1 m sarıyor. Salarken de serbest bırakmayıp, kalamayı boşlayarak kolun tur sayısını saymak da çözüm olabilir. Gözlerin şeşibeş olması gibi bir yanetkisi de mevcut elbet! Karanlıkta ise elyordamından başka çıkar yol bırakmıyor!!
katılım ve yorumları ile destek olan herkse teşekür ederim.. gerekli cevabı aldım.. iyi ki varsınız. saygılar
Sanıyorum daldırıcıyı son haline getirebilmek için çok sayıda deneme yapmak lazım. Deliklerin tam yerini belirlemek, kanat eğimleri ve ağırlığı sağlamak sanki zahmetli olur gibi. Mandala ait net'de çeşitli ortamlarda fotolara erişmek mümkün. Bildiğiniz çamaşır mandalının, özenli yapılmışı. Hatta misinayı kaç kg asılmada salması gerektiğini ayarlayabiliyorsunuz. Daldırıcının mandal ile kombinesi biraz zor, nedeni ise işin uygulamasında yatıyor. Daldırıcıda asansördeki 10 ile 25 kg arasında değişen kurşun gülle olmadığından kamıştan inen beden, bunun mandala takılmış hali daldırıcıyı muhtemelen yüzletir. Ayrıca mandal kullanılacaksa, neden daldırıcının açısıyla, delik konumuyla uğraşalım ki
10-25 kg gülleyle uğraşmamak için hocam! Aslında daldırıcıyı en dik konumda bağlarsak, saldığımız kadar dipleyecektir aşağı yukarı. Belirlenen derinlik kadar boşluk verilip bir şamandıra bağlanarak daha uzağa da salınabilir takım. O kadar ağırlık olmadığı için de, balık alındıktan sonra kolayca çekilir. Hatta çıkrığa bile gerek kalmaz, tekne yol yapmadıktan sonra kolayca yukarı alınır. Paslanmaz çelikten yapmayı düşündüm. Bendeki mikro şalumoyu sıcak hava tabancası olarak kullanabilirsem, plastik de olur. Kaynak yapabilirim sanırım.