Değerli üyeler Kimi zaman sunduğum fotolarımda boyut olarak küçük sayılacak mercanlarda yer alabilmektedir. Sizlere hangi mercan türünün salınmaya müsait olduğunu,kimi cinslerin ise salınırken ne gibi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini tekrar anlatmak istiyorum. İnternet ortamında yurdumuz sularında çıkan mercan türleri ile ilgili birçok görsel sunum vardır. En yaygın tür olarak Marmara denizide dahil olmak üzere Has mercanı sayabiliriz. Geçtiğimiz günlerde Mustafa Eğerci kardeşimizin tuttuğu benimde sizlere sunduğum,ancak ve maalesef kendim tutmuşcasına tebriklere cevap verdiğim bu cins mercanın ulaşabileceği azami boyut,literatüre göre 50 cm olabiliyor. Ancak bu mercanın 32 cm'ye erişebilen boyutları seyrek ve en büyüklerinden sayılabilmekte,bence 15 cm altı olanların illaki salınması gerekmektedir. Patlakgöz mercan cinsi derin sularda ve batak,çamur zeminlerde bulunmakta,maalesef irileri bazen vurgun yemeden yukarı çıkabilsede,orta ve küçük boyları ne yazıkki herzaman vurgun yemekte,hava kesesi şişmekte ve gözleri ise nerdeyse patlayacak kadarda dışarı uğramaktadır. Eti diğerlerine nazaran daha lezzetli olmakta,ancak avı daha seyrek yapılmaktadır. Zira 90 metre ve üstü sularda üstelik akıntıda bu balığı bulmak,bulunsa bile yukarı almak hakikaten yorucu olabilmektedir. Orta boyları daha sık,büyükce olanları ise seyrek bulunabilen bir balıktır.Ancak maalesef küçük boylarıda,büyük ağızları,saldırgan tabiatları nedeniyle irice iğnelere bile yakalanabilmekte vene yazıkki salındığından asla yaşayamamakta,dalamamakta hemen hepside martılara yem olmaktan kurtulamamaktadır. Bu mercancıkları biz derhal livarımıza diğer balıklarımızdan ayrı koyuyor,bol oksijen almasına çaba gösteriyor ve kendilerine gelmelerini bekliyoruz. Takriben yarısı kendine gelebiliyor ve tarafımızdan behemahal salınmaktadır. Erkek mercan,kocagöz mercan, yada kupesmercanı olarak anılan cins ise küçük ve dar yapıda olup salınmaya müsait yapıdadır. Özellikle orta Egede,genelde balıkavı turlarıyla avlatılmaya çalışılan trança yavruları ise ne yazıkki inatla antenlimercan olarak anılmakta,bu en lezzetli trança türü, nerdeyse katliam boyutlarına varacak ölçüde avlanılmaktadır.Bu türle ilgili birçok kere durumu anlatsamda,en azından 1 kg altını almayın bu mercan değildir trança desemde,pekde başarı sağlayamadım.Ancak birkaç tur teknesi beni haklı görmüş,iyice uafları müşterilerine saldırmak gayretine girmişlerdir. Fangri mercan 10 kg üstüne bile ulaşabilen,orta Ege ve Akdenizi nerdeyse terk etmiş,Kuzey Egeyi mekan tutmuş,arada Marmaradada av verebilen,ekenomik ve sofra değeri yüksek güzel bir mercan türüdür. Kaptanım Fish-ero bu konuya ehemmiyetle eğilmiş ve 500 gr altını prensip olarak salma kararına varmış tarafımdanda destek görmüştür.Neticede çok derin yutmaması şartıyla 25 cm altı asla tarafımızdan alıkonulmamaktadır. Çok derin sularda bulunan mandagöz yada Kocagöz olarak anılan mercan cinsinin avı için özel elektrikli çıkrıklar ve uygun kamışlar gerekmekte,bu bakımdan avı sair türlere nazaran daha az yapılmaktadır.Sıkca 1 kg dolaylarındaki bireyleri oltaları ziyaret etmekte,bu kadar derinden çıkmasına rağmen asla vurgun yememekte ve salındığında hızla dibe doğru yollanmaktadırlar.Küçük bireyerin salınması doğru bir davranış olacaktır. İlişikte Fangri Mercan salımını gösteren bir videomuzu sunuyorum.Devamıda gelecektir. Sevgi ve saygımla kalınız http://www.youtube.com/watch?v=MFR5gUdXf9Q&feature=youtu.be
Merhaba Vedat bey çok doğru iş yapmışsınız tebrik ediyorum..kaç metre derinlikten cektiniz bu balıgı baya yakın gibi geldi.. 20, 25 metrede bu buyuklukte mercan olacagını zannetmıyorum, bende Fangri mercan avlıyorum fakat derinlik 500 m ve üzeri oldugu için genelde balıkların gözleri patlıyor çekene kadar..
Uzun zamandır beklediğimiz, türlü vesileyle kendisini kızdırmak pahasına da olsa talep ettiğimiz salıverme videoları gelmeye başlamış. Bizlere örnek olsun, amatör avcılarda yakala-bırak alışkanlığı yerleşsin diye ısrarla istedik bu görüntüleri. Maksadımız üstadı huzursuz etmek değildi elbet, birazcık harekete geçmesini teşvik çabasıydı şayet maruz görürse. Salıverme videoları ve de sahibi her daim başımızın tacı. Büyüksün Vedat ağabey. Ellerin dert görmesin. Sen bizi bilirsin, neyi niye yaptığımızı herkesten iyi sen anlarsın. Gayemiz malum. Saygılarımla...
Çok güzel görüntüler. Nice güzel avlarınız olsun. Amatör avcılara, kıstaslı avcılığa dair örnek teşkil eder bu paylaşımlarının devamını dilerim. Tüm hakaretlerini sineye çeker, tebrik ederim.
Tebrikler Vedat amca. Sizin gibi yüzlerce ,binlerce takipçisi olan ustaların böyle paylaşımlar yapması , yeni başlayacak olanlara ve takip edenlere etkisi çok büyük olacaktır. ''Vedat amca olsa bunu küçük diye salardı'' diye düşünerek avlarına daha çok özen göstercekleri kesin. :thumb: Bol trofeli günler rastgelsin.
Fangri mercanın salınan boyu kimsenin ne yazıkki salmayacağı boydadır.Oysa bu balığın kilolarca büyüdüğü göz önüne alınırsa,duyarlı avcıların hiç olmazsa 500 gr'ın altını salması doğru bir hareket olacaktır. Fangri mercanlar kimi zaman kıyıdan bile alınabilecek 5-10metre sulara kadar sokulurlar.Ancak genelde 50metre civarında sularda alabiliyoruz.Yeterkidipkayalık olsun. San ırım50 yerine 500 metre yazdınız.En derin sulardaki yar başlarında Mandagöz denilen mercan cinsi bulunur,fangri olmaz. Kaldıkibir Fangri mercan asla vutgun yemez tekne yanına kadar mücadelesini sürdürür. Patlakgöz mercanlar ise illaki vurgun yer gözleri balon gibişişer ve asladalamazsalınsada mefrcanlara yem olur.Oysa derinsu mercanları olan mandagözler salındığında derhal dibe iner.Mandagözlerin her iki yanında başa doğru gövdesinde tek bir iri b enek vardır.Patlakgölerde ise bu yokturdışa doğru meyilli sivfri batıcı dişleri vardır. Sevgiler
Ne yazıkkiben kendimi sizlere tam anlatamadım.Arada depreşen agresif yanım buna sebep olabilmiştir diye düşünüyorum. Bak sevgili İbo ben belkide bu ülkenin ilk yakala bırakcılarındanım.Ha trofe balık saldımmı,henüz salmadım.Zira bu ara tutamadım gelen kardeşlerin arzularına göre aylardır avlandım ,iri balığın peşine düşmedim. Tatlısuda ise kendi yakaladığım her balığı,alabalık başta olmak üzere tereddütsüz salarım. Çok seneler öncesinde sizler daha dünyada değilken dahi onlarca iri ama dişi olduğuna emin olabildiğim her kırmızı beneğide salmışımdır. Sizlere bazı salma videolarımı daha göndereceğim. Esasen can yoldaşım,kaptanım Şeref(Fishero)inanızki benden daha duyarlı bir avcıdır.Kendisi ile artık beraberiz inşallah Saroz sularına er veya geç erdiğimizde numunelik olarak değilde alışkanlık haline getirerek arada salacağız. Son günlerde sıkca peşine düştüğümüz Turanalarıda,inşallah denk geldiğinde ne kadar büyük olursa olsun ,salacağız söz veriyorumki salacağız. Ben sizlere gönülden hiç kızmadım.Arada kızmış gibi görünsemde emin olunuzki bir fırsat bulup gönlünüzü almak için devamlı içim,içimi yemiştir. Hayatımda süreli küs kalacağıma inandığım tek kişi vardır oda Orhan Küçükbiçmendir.Kendisi anneme,karıma bağırarak küfür ettiğinde dahi,akabinde bana selam verdiği an barışmışımdırda. Ama sanırım ki bu barışma bir daha gerçekleşmeyecektir.67 senelik ömrümde böylesine bir durum asla başıma gelmemiştir. Ben kaybettiğim her yakınımın,her tanıdığımın arkasından günlerce resmen ağlayan birisiyim.Kedileriminde,köpekleriminde arkasından yas tutar ağlarım ben. Kara avcılığımı değerli tüfeğimi kullanılmaz hale getirerek 1985 senesinde fiilen bıraktım.Şİmdilerde av hayvanları önümden resmi geçit yapsa b ir tanesine dahi sıkamam. Aksine zeytinimi toplamam kış günlerde bazı kuşlar gelsin yesin diye.Arabamda devamlı kedi maması besler,hergün evsiz kedileri,nerede raslarsam raslayımdurur beslerim. Zaten bir şahit olsanız şaşarsınız,buraların hayvan sevmez yerlilerinin tüm itirazlarına rağmen onları beslerim,arabamın sesin i duyan gören her kedi adeta hücuma geçerler birköşede beslerim. Şu an dahi yatağımda iki öksüz kediye annelik yapar gibi birlikte yorganımın altında yatırıyorum,demin karınlarını biberonla doyurdum,yatağımın birköşesine battaniye altına koyup uyuttum.İlerleyen saatlerde uyanıpta miyavlarsa ben en derin uykuda olsamda kalkar bakarım tekrar uyutur sonrasın da yatarsam yatarım. Bak ibo ben hayvanları severim ama unutmayınızki insanlara aşık olan birisiyim. Sevgimle kal
vedat amca emeğine sağlık kaç zamandır geliyordum sivriceye yakından tanışıp sohbet etmek bu zamana nasipmiş inşalah daha geniş zamanda daha çok sohbet etme şansımız olur yakın zamanda tekrar gelicem şu an izmitteyim geldiğimde arıcam
Kıymetli üstadım, saygıdeğer Vedat ağabeyim, sağolun, hep var olun. Ellerinizden öpüyorum. Hayvan sever, doğa dostu olduğunuzu zaten biliyoruz ama öyle samimi, duygu yüklü şeyler yazmışsınız ki insan ne diyeceğini bilemiyor. Laf kedilerden açılmışken ben de kızım Zarife'nin birkaç pozunu paylaşayım istedim. İşte huzurlarınızda Zilli Zarife!! Saygılarımla üstadım...
Sevgili İbo Ben sana nasıl kızabilmişim şu an kendime şaşıyorum. Aslında o kadar ortak duygulara sahibizki. Hatta şu Zarife adlı kedilerde bile. Benimde senin Zarifeyle benzer desende ve aynı adda Zarife adlı bir kedim var.İlk fırsatta resmedip sana yollıyacağım. Sevgimle kal
Vedat ağabey, vallahi hem şaşırdım hem de sevindim. Yani minnoş değil, boncuk değil, bilindik bir kedi ismi değil, Zarife bu. Bir bende bir de sizde var demek ki.. Kalp kalbe karşı dedikleri bu olsa gerek. Sizin Zarife de eminim ki çok sevimlidir. Resmini görmeyi çok isterim. Saygılarımla...
söz kedilerden açılmışken Macun,Babatekir,Karamel,Boncuk,Çapkın,Sarma ve Kadife ninde sizlere selamı var değerli üstatlarım
Önce köpeklerdi,sonra köpek ve kediler şimdilerde ise sadece kediler. 30-40 tanesi ile uğraşıyorum.Arada fena kapışıyorlar zor ayırıyorum. Her gece koynumda bir,ikisi uyur mırıl,mırıl,buda benim ninnim Sevgiler
Sevgili Volkan Sana ve bazı kardeşlere arada ettiğim menfi lafları hakaret saymayınız,Zaten sonradan üzülüyorum,hadi azıcık kulak çektiğimi varsayınız. Benzer videolarım devam edecektir. Sevgiler