Merhaba arkadaşlar ben şamandıralarımı kendim yapmaya karar verdim ve tek takıldığım konu boya çeşidi oldu hangi boyadan kullanmalıyım. 1- Parlak görünmeli. 2- Dolgunluk vermeli sanki plastik kaplanmış gibi. Videolarda ki boya çeşitlerini bilenler var mı acaba çeşidini ismini bilen varsa çok makbule geçecek. Torna ve vernikleme olayını tamamen hallettim tek sorun boyayı bulamadım bu normal yağlı boya değil çok değişik bir malze adını sanırı bulamadım bir türlü. [YOUTUBE]jcXoaTdcaM0[/YOUTUBE] [YOUTUBE]sc0AKzGZ1I4[/YOUTUBE]
Genelde daldırma usulü, selülozik boyalar kullanılır. Oto boyası olarak bilinir. Avantajı, çabuk kuruması ve sert, sağlam olmasıdır. Ama önce altına iyi bir selülozik astar atılması gerekir. Şamandıra ahşap ise, ilk önce pinotex veya bezir yağı ile doyurulmalıdır. Ardından zımparalanarak parlaklık sağlanır. Evde bunu uygulamak zordur, her açıdan. O nedenle evde yapılacak işler için toz boyalar daha iyi netice verir, buna göre.
Anlatım için çok teşekkür ederim. Yağlı boyayı inceltip 3-4 kat daldırma usulu yapsam aynı kaliteyi yakalaya bilirmiyim. Toz boya demişsiniz duvar boyasınımı kast ettiniz. Evde hobi odam var bu odada istediğim gibi çalışa biliyorum. selülozik astar demişsiniz bu içerisine su almasın diyemi boyanın tutmasını sağlamak için mi kullanılır. Videolardaki boya çeşidinin ismini biliyormusunuz. Bu is için ufak torna aldım işçilik kısmını tamam lazım ama boyama işini bir türlü kavrayamadım elbecerisi var fakat Türkiye'de bu işi yapan yok sanırım hiç bir bilgi bulamadım bu konuda. Çok teşekkürler bilgi için.
Daldırma işi kolay görünür, ama zordur. Kabarcık yapar, eşit dağılmaz, sarkar, bir sürü dert çıkarır. Boyaya hakim olmayı gerektirir, yani ne kadar boya, ne kadar inceltici koyacağınız vs. kritik hususlardır. Aynı şekilde parçaların daldırma yönü, şekli, hızı vs. hepsi önemlidir. Çok iş çıkarır başınıza. Toz boya ise, şöyle bir şey: http://www.jannsnetcraft.com/powder-paint/ Bunlar ahşap ve astar boyaya çok kolay yapışır. Metal yüzey için önce metali ısıtmak gerekir. Sonra fırında 15 dk. kurutulur, plastik kaplama gibi olur. Eğer bu işler gözünüzde büyüdüyse, fırça candır, canandır.
İmalatamı geçmek istiyorsun yoksa kendi kulanım amaçlımı? Şayet ben kendim kulanacağım diyorsan,acryl boyalar sana yeterli olacaktır,finiş boya olarak lack boya ilede sonuçlandır işem tamamdır.. Ha imalatını yapıp satacam diyorsan,bayağı değişik vernik ve boyalara ihtiyaç duyacaksındır.. Ancak unutmaman gereken tek konu,boyada cırtlak neon boyalar kulanman gerekli,yeşil,sarı ve kırmızı neon renkler şart,gerisi tercih meselesi...
Şuan için amaç sadece kendime yapmak ama ileride iyice geliştirirsem ticarete dökmeyide düşünürüm ama kendime bile yapmış olsam sadece iş görmesi açısından değilde gerçekten hem göze hitap eden hemde işlevsel şamandıralar yapmak. (Ha imalatını yapıp satacam diyorsan,bayağı değişik vernik ve boyalara ihtiyaç duyacaksındır..) İşte bu vernik ve boya çeşitlerini bulmak istiyorum hem tecrübe olacak hem yaptığım malzeme değerini yitirmemiş olacak belkide hazır alsam daha ucuza mal olacak ama kendi yaptığım takım ile avlanmak daha bir farklı olacak sanırım. İplik ve vernik ile güzel desenli çeşitlerim mevcut ama boya ile çok daha renkli ve güzel görünümlü modellerde yapmak istiyorum aslında bir hobi den ziyade takıntı bende şuan için. Bakalım gerçekten profesyonal imalatçılar gibi malzeme yapmaya başladığım zaman işte şimdi oldu diyene kadar araştırıp uygulamalar yapmak istiyorum.
Şamandırayı ne gibi bir maddeden yapmayı düşünüyorsun.. Balsamı yoksa plastik bir maddemi veya daha değişik bir maddemi...
Balsa temin edebilirsem balsa veya ağaç çeşitlerinden abi uygun olanlarından şarap mantarı - plastik düşünmüyorum veya yoğunlaştırılmış köpük te kullana bilirim ama çeşit çok olacağı için neredeyse her şeyi deneyeceğim önerin varsa iyi olur abi.
O işte kullanılan, yani seri üretimde kullanılan boyalar, bildiğimiz selülozik boyalar. Kasarsa, sentetik olanlar da kullanılabilir elbette, rapid boya, akrilik boya hepsi olur. Orada sorun, hangi boyayı kullandığın değil, nasıl kullandığın. Yani, eğer doğru kullanır, inceltmesini, daldırmasını, kurutmasını vs. doğru yaparsan, hepsi işini görür.
abi elimde 145 adet video var fransa,almanya,çin,pakistan her yerde yapılan şamandıraların videolarını topladım tek takıldığım konu boyama aşaması sanırım onuda burada aşıcaz.
İşte boya çeşidini öğrenince kullanımını öğreneceğim ama ilk başta doğru malzeme seçimi sonra pratik mantığı ile ilerliyorum şuan için sizin dediklerinizide not alıyorum teşekkürler.
Boya işi sorun değil,önemli olan ahşaba atacağın ilk astar boya ve son finiş boyası yada lack boyası..Aslında boya olarak çoğu boya türünü kulanabilirsin ama en ideali su ile karışan boyalar..İlk astar boyası olarakta Keten Tohumu Yağı kulanabilirsin mesela,bu yağ ahşabı gayet iyi koruması ile bilinir..Son finiş boyası olarakta Tekne yapımında kulanılan lack boyalar gayet uygundur..orta boya olarakta akril boyaları kullan,bu boyalar gayet uygun..En önemli olay boyayı nasıl atacağın,ben olsam daldırma işlemi ile atmam boyayı,al bir airbrush sistemi ve tabanca ile at boyayı,ilk koruyucu boyayı ve son lack boyasını fırça ile boyayarak veya daldırma yöntemi ile yapabilirsin.. Tabiki kulanacağın her türlü ahşab malzeme boya türlerine karşı değişik tepki verir,dikkat etmek lazım...