Bir baska amator balikcilik sitesi uyesi olan, sayin Hasim Gurbuz Almanya'nin Gelsenkirchen sehrinde, gocmen olarak yasiyor. Aslen Malatyali olan Hasim Bey bos zamanlarinda uye oldugu sitelerde kendi ilgi alanina giren konularda, fikirlerini ve paylasimlarini sunup, gerekli gordugunoktalarda hic bir fedekarliktan kacinmayarak, elinden gelen butun cabayi gosterip, Malatya basta olmak uzere, Memleketimizin faydalanabilecegine inandigi konularda yazilar, uyarilar ve goruslerini, etkili olacagina inandigi kurulus ,internet sitesi ve organizasyonlara gonderiyor.Hasim Beyin Malatya'ya bagliligi o kadar buyuk ki, calistigi Almanya'da ki Dunyanin en buyuk dokum fabrikalarindan birinde lakabi "44 Man".Cunku bu fabrikanin her tarafina Malatya'nin plaka numarasi 44'u islemis. [/URL][/IMG] Hasim Beyin savasini verdigi konulardan biri de Tiriviri. Ulkemizin ozellikle ic sularinda balik avciliginda kullanilan, ancak kanunen dogaya verdigi onarilamaz zararlari nedeniyle yasaklanmis olan bir yontemin adi tiriviri. Internet ortaminda faliyet gosteren her bilincli balikcilik sitesinin mudavimi olmus uyeler tarafindan gayet iyi bilinen tiriviri ve tirivirinin zararlarini, aramiza yeni katilan arkadaslardan bir kisminin bilemiyebilecegini dusunerek, basitce ifade etmek istiyorum. Tiriviri sonsuz bir olum aletidir.Dokunan her turlu canlinin sonu olur. (Fotograf Mehmet Cetin albumunden) [/URL][/IMG] Tiriviri kisaca misina uzerine bir parca ag baglanmasi ve bunun oltayla avlaga firlatilarak baligin aga saplanmasini amaclayan, amator balikcilik etigine oldukca aykiri bir balikcilik yontemi.Tiriviri buyuk olasilikla dibe takilarak yitirilen ve takildigi yerde uzun yillar etkinliginden hic bir unsur kaybetmeyerek, gereksiz balik katliamina yol acan, ayrica bu duzenege saplanan baliklari yemege gelen su kuslarindan, memelilere, cok genis bir canli kitlesini de tehdit edip, onlarin da aga dolasip yok olmasina izin veren, acimasiz ve cahil bir yontem. Tiriviri ve benzeri ag parcalari dogal hayatin en amansiz dusmanidir(Fotograf Tarik Ersal'in Albumunden) [/URL][/IMG] Hic bir ustalik, kultur ve bilgi gerektirmeyen tiriviriyla balikcilik, amator balikcilik ahlaki acisindan buyuk bir ayip ve yuz karasidir. Tekrar belirtiyorum kullanilmasi ister ticari , ister amator amacla olsun Ulkemiz kanunlarinca yasaklanmistir. Tiriviri ve parcalanmis ag kalintilarini avlaklarinizda bulursaniz, lutfen temizleyerek, bir daha herhangi bir canliya zarar vermemesini sagliyacak sekilde imha ediniz. (Fotograf Taner,"Tiptirivirsi"'nin degerli paylasimindan Can Ozcicek"Raugh" arkadasimizin cektigi resimden alintidir.) [/URL][/IMG] Hasim Bey uzun bir zaman yilmadan Malatya'nin yerel gazetelerine ve ilgili kuruluslara yazilar gondererek, hemsehrilerini bu illetin zararlari hakkinda bilgilendiriyor ve onlari tiriviri kulanmamaya cagiriyordu. Hasim Bey gecen hafta bu yogun cabasini buyuk bir zafere donusturebilmenin gururunu yasadi.Malatya Valiligi bir genelgeyle bu yuksek yuregin cagrisini dikkate alarak bolgede tiriviri avciligina artik kesinlikle izin verilmeyecegini ifade etti. Assagida ki linklerde Valiligin duyurusunu daha ayrintili olarak izleyebilirsiniz. http://www.malatyahaber.com/haberler/haber.asp?a=12875&z=1 http://www.haberler.com/malatya-da-balik-avinda-tiriviri-parasut-ve-katil-haberi/ http://www.malatyatv.com/news_detail.asp?id=4042&category=0 http://www.malatyaaktuel.com/inx/haber.asp?id=2383 Malatya Valisi Sayin Halil Ibrahim Dasöz' un, konu hakkinda yaptigi aciklama da Malatya Tv tarafindan yayinlandi.Assagida butun bu gelismeleri yakindan takip eden gazeteci Cumali Unaldin'in Hasim Beyin bu onurlu cabasini tebrik eden yazisini bulacaksiniz. Değerli Hemşehrim, Sizi kutluyorum.Bir doğa gönüllüsü olarak,hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız,ama sizden öğrendiklerimizle, akarsularımızdaki zenginliklerimizi tüketen,adı bile ciddiyetsiz anlamına gelen "tırıvırı"ya karşı verdiğiniz mücadele ve aldığınız sonuç için kutluyorum. Malatya Valiliğini de,bu konudaki duyarlığı için kutluyorum. Şuna inanıyorum,sizler gibi Malatyayı yürekten seven insanlar oldukça,bizim güzel şehrimize kötülük yapmaya,kimsenin gücü yetmeyecektir. Hiç bir şey önemsiz değil. Her şey mücadele etmeye değer. Haberleşmek umuduyla. Selamlar. Muhabbetle. CUMALİ ÜNALDI Tarik Ersal Beyin onderliginde Rastgele-Der olarak taninan Amator Balikcilik Derneginin cabalarina katkisini her firsatta ifade eden Sayin Hasim Gurbuz, ayni zamanda, amator olta balikciligi kulturumuzun yasatilmasi, surdurulebilir balikciligin Ulkemizde taninip sevdirilmesi ve tiriviri gibi ulkemiz dogal kaynaklarina balikcilik adi altinda zarar veren yontemlerle mucadele edilmesi gibi kisaca ozetliyebilecegimiz Rastgele-Der'in amaclarina, daha organize ve guclu bir katki sunabilmek icin bizleri bu dernege uye olmaya cagiriyor. Hasim Bey bir genelgeyle isin bittigine inanacak tiplerden de degil. Dostlari vasitasiyla bu genelgenin yururlukte layikiyla uygulanip uygulanmadigini da belgeleyip, gerekirse bu konularda da harekete gecmeyi ajandasina koymus. Onur; gozlerde isik, kalpte sevgi, "Yuruyecegim" dedigin yola attigin samimi adimdir. [/URL][/IMG] Sayin Hasim Gurbuz Beyi bende sahsen bu onurlu ve samimi cabasi icin kutluyor, kendisinin essiz yuregine, saygi ve sevgilerimi sunuyorum. Umudum daha nice Hasim Gurbuzler'le bu yolda birlikte olmaktir. Sevgili Dostlarim sizleri de bu paylasim vasitasiyla Hasim Bey'e yalniz olmadigini hatirlatmaya cagiriyorum. Lutfen hazirladigim bu paylasimi degil, bu degerli Insanin degerli yuregini kutlayalim. Saygilarla, saglicakla kalin...
ikl önce haşim gündüz beyi bu çabalarından dolayı tebrik ediyorum.saygılar sunuyorum.hüseyin abiyide böyle önemli konularda hassasiyet gösterip bizleri bilinçlendirdiği için teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
haşim beyi kutlarım ayrıca hüseyin abicim senide kutlarım bizi böyle değerli arkadaşlarla tanıştırdığın için ve ayrıca çevreye olan duyarlılığından seni canı gönülden kutlarım
Haşim Gündüz beyi calışmalarından dolayı kutlarım.Darısı bizlerin başına.Ne yazıkki bizler daha bu illetin zararlarını tam anlatmış değiliz yöremize.
Haşim beyi ve bu değerli bilgileri bizlerle paylasarak büyük bir sorumluluk ve duyarlılık örneği veren Hüseyin beyi tebrik ederim.Emeğine sağlık.
Hasim beyi bu degerli cabasindan dolayi kutluyorum helal olsun ona...umarim bende bir gun akdenizde orfoz ve lahozun avlanmasini durdurulmasi ve kurallara uyulmasi icin birseyler yapabilirim...ayrica Hasim beyin ayyildizli sandalyesi ve tisörtu cok hosuma gitti yazin mutlaka o sandalyeden edinip ayyildizli bir tisört bastircam kendime...helal olsun Hasim beye yurekten gurur duydum onunla... H.Alp abi bizlere bu degerli paylasimi sundugun icin cok tesekkurler...bir TURK KAHRAMANI tanimis oladuk sayenizde... saygilarimla
Toplumumuzda Haşim Bey ve sizin gibi değerli insanların sayısını artırabilsek zaten pek çok sorun kendiliğinden hal olacak,vallaha ellerine kollarına sağlık göstermiş olduğu çabalardan dolayı kendisini tebrik ederim.Size de böyle güzel ve önemli konuları bizimle paylaştığınız için her zamanki gibi çok teşekkür etmek isterim...İyiki varsınız,iyiki sizleri tanıyoruz.Saygılarımla
Herzaman bu biliçle hareket eden değerli arkadaşımız ,kardeşimiz Hüseyin Alp Arslan Bu sitedeki tüm gerçek balıkçı ve balıkçılığa gönül vermiş genç kardeşlerimize örnek olduğun için sonsuz teşekkürler.. Haşim bey ve Haşimbey gibi düşünüp Adam sende demeyecek kanunsuzluğun üzerine korkmadan zerre çekince göstermeden gidecek Bahş edilmiş nimetlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni, Genç nesil balıkçılar sizleri örnek alıyor ve alacaktır. Yaptığınız iş yapacağımız işlerin garantisi olacak,Bilinçli Genç avcılar bu işi layıkı ile sürdüreceklerdir inşaallah. Sağ olunuz var olunuz...
haşim beyi kutlarım.gerçekten tek başına didinmiş ve amacına ulaşmış..bu bence büyük bir başarıdır ve saygı duyulmalıdır.. hüseyin abi sanada bir tşekkürü borç bilirim..
tırıvırının zararını bilmeyenler için güzel bir anlatım ve resimler ben bütün amatör balıkçılığa gönül vermiş herkezin tırıvrı lanetinden uzak durmasını temenni ediyorum paylaşım için teşekkürier
Yorumlariyla Hasim Beyi yalniz birakmayan dostlarima cok tesekkur ediyorum. Sayin Tarik Beyin albumunden tiriviriyla ve kalinti ag parcalariyla ilgili resimleri bu illetin dogada nasil bir kanser oldugunu belgeleyen ve duyarli balikcilarin yapmasi gerekenleri ozetleyen goruntulerle sizleri basbasa birakiyorum. Lutfen tiriviriyla mucadeleye devam edelim, aramizdan yeni Hasimler cikaralim. Sevgi ve saygiyla. [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG]
[/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] [/URL][/IMG] Sevgili dostlarim bunu kendim icin istemiyorum.Ancak bu kadar onemli bir konu bence sizlerin yorumlariyla ilelebet burda nasil desteklendigini gostermeli. Lutfen tiriviryla ilgili goruslerinizi bir imza niyetine, bir iki dakkanizi vererek koyunuz.Hasim Beyi destekleyen yorumlariniz, bu konuda faliyet gostermeye gonullu olabilecek pek cok kimseye isik ve motivasyon olabilecegini unutmayiniz. Cevrenizde, yorenizde bulunan amator balikci derneklerine uye olmaniz bu lonularda Memleketimize organize mesajlar sunup, guc birligi etmede onemli sac ayagidir. Boylece kendi sesinizi daha yuksek bir kuvvetle ifade de edebileceksiniz. Eger boyle bir organizasyon yoksa, bir araya geleceginiz arkadaslarinizla kurabileceginiz boyle bir cati Ulkemizin bu konularda ki gelecegine sizlerin sahip cikabilmesi ve bu gelecekte dosdogru bir rol oynayabilmenizin kapisini ve elbetteki sayginligini acacaktir. Ulkemizin kaynaklarini ve dogasini korumak cocuklarimiza ve onlara birakacagimiz, kultur , degerler ve her turlu zenginlik acisindan buyuk bir sorumluluktur. Corbada bir damla tuzu olmaya (ki bu bir isim, bir imza kadar basit olabilir) herkesin gucu yeter. Birlikte olabilen insanlar gelecegini teminat altina alabilen insanlardir. Saygilarimla, anlayisiniza siginarak...
Hüseyin abi öncelikle paylaşımından dolayı sana, sonra çabalarından dolayı Haşim beye ve sayın belediye başkanımıza sonsuz teşekkürler. bu gerçektende üstünde önemle durulması gereken bir konu. katliamın diğer adı. aslında insanımız genel olarak tiriviri hakkında bilinçlendi kullanım eskiye göre çok düştü satışı neredeyse sıfır bazı düşüncesizler hala el altından satıyor yada insanlar kendileri yapıyor. burda bize düşen seninde belirttiğin gibi kullananları kesinlikle uyarmak gerekirse resmi kurumlara başvurmak ve suda kalanları mümkün olduğunca temizlemek. haşim beyin yarısı kadar özen göstersek konuyu çözeriz aslında.
haşim beyin bu mücadelesi tırıvırı bir iş değildir, bu işin içinde olmayanlar için belki basit gibi görünebilir ama çok önemli bir konu, kendisini en içten duygularımla kutluyor ve haklı mücadelesinde destekliyorum. hüseyin beyi de bu mücadele insanını bizlere tanıttığı ve bu konuyu dile getirdiği için ayrıca kutluyorum; keşke ülkemizdeki yetkililer de kendisi gibi bilinçli olsa..! hüseyin bey, fotoğraflarla dile getirdiğiniz bu doğa ve insanlık düşmanı tırıvırı denen aracın ne olduğundan haberim bile yoktu, ta ki geçen sene şanlıurfa iline gidene kadar. urfadaki atatürk barajı ve kanal kıyılarında yüzlerce insan tırıvırıyla avlanmakta, sardalya büyüklüğünde sazanları kovalara doldurarak ayrılmaktadırlar, tırıvırı aynen fotografta eklediğiniz gibi naylon poşetler içinde bakkallarda marketlerde serbestçe satılmakta, genelde çocuklar tarafından alınmakta ve bu çocuklardan bir bölümü baraja ve kanala düşerek hayatlarını kaybetmektedirler, özellikle yaz mevsiminde gazetelerde okuduğumuz ''kanala düşerek boğuldu'' haberlerinin çoğunun altında tırıvırı yatmaktadır ve bunun satışının önüne geçmek için hiçbir önlem alınmamaktadır, acaba bu konu hangi kurumun görev alanına girmektedir,ama benim görüşüm bakkallarda satılmasının önüne belediyenin yapacağı denetimler ve cezai müeyyideyle geçilebilir, sonuçta önemli olan sivrisineği öldürmek değil bataklığı kurutmaktır,alınabilecek en etkili önlem satışının önüne geçilmesidir. bu konuyla ilgili olarak bir anımı da sizlerle paylaşmak istiyorum: geçen yıl atatürk barajından avlandığım bir gün oltamı toplarken oltada bir ağırlık hissettim,oltayı topladığımda iğneye eski bir tırıvırı takılmıştı ve üzerinde iki tane 10 cm boylarında renkleri sararmış ve solmuş ölü sazan balığı takılı haldeydi, balıkların o halini gördüğümde ne kadar üzüldüm bilemezsiniz, muhtemelen tırıvırı kullanan bir kişi göl dibinde bulunan bitkilere tırıvırıyı taktırıp orda bırakıp gitmiş ve bu alet göl dibinde bulunduğu süre zarfında ordaki balık ve diğer canlılar için bir ölüm tuzağı görevi görmeye devam edecekti, bu olayın hergün onlarca defa tekrarlandığı düşünülürse tırıvırının özellikle iç sularımızda balık nesli ve çevre kirliliği için ne denli bir tehdit olduğu daha kolay anlaşılmaktadır. bununla ilgili olarak bu konuda zaten bilinçli olan forum üyelerimizin çevrelerini de bilinçli hale getirmeleri şimdilik atılacak ilk adım olacaktır. ''dünya bize dedelerimizden miras değil, torunlarımızın bize emanetidir!!! '' hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
Resimler herşeyi anlatıyor. Bunu yapmak ayıp terbiyesizlik ve günahtır. Satmakta almakta aynı şeydir benim için .bunun için yeterli denetim yapılamazmı. Satan yerler bulunamaz mı. tırıvırı atınca çok mu balık geliyor . Ağ olduğu için heryere takılıyor. Satan yerleri şikayet edelim , kullananları uyaralım. Bir söz vardı herkesin ağzında . EĞİTİM ŞART evet çok doğru kesinlikle şart. Saygılar
sadece 1 2 tane balık tutmak için büyük bir bölgeye zarar vermek nedendir anlamıyorum! insanlar bilmiyor olabilir tırıvırı denilen aletin zararlarını, ama anlattıktan sonra halen umursamaz tavırlar içine girmeleri, veya dalga geçmeleri inanılacak şey değil! bu illet ile savaşan herkesi gönülden kutlarım, teşekkürler.