Samsun Ladik Gölü (Kurudu)

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında Kelanj tarafından paylaşıldı.

  1. Kelanj

    Kelanj

    Mesajlar:
    1.199
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7.5 kg.Sazan.
    Ladik Gölü'nde milyonlarca balık öldü
    SAMSUN (İHA) - Dünyada yüzen adacıklara sahip 3 gölden biri olan Ladik Gölü'nde, aşırı sıcaklar ve sulama amaçlı kullanılması sebebiyle su seviyesinin düşmesi, göldeki canlı hayatının da sonunu getirdi. Gölün su seviyesi 50 santimetreye kadar düşmesi ve sudaki oksijenin azalması nedeniyle milyonlarca ölü balık karaya vurdu.

    Türkiye'de kuraklık nedeniyle birçok ırmak, dere ve göl kurumaya başlarken, Ladik Gölü de kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Kuraklık ve sulama amaçlı kullanılması nedeniyle bin 300 hektar olan gölün büyüklüğü, su seviyesinin 6 metreden 30 santimetreye inmesi nedeniyle 400 hektara düşerken, doğa harikası gölün yüzde 70 oranında küçüldüğü bildirildi. Kıyısında artık inek ve koyunların otladığı Ladik Gölü'nde suların çekilmesi sebebiyle 6 çeşit balık türü ile yengeç türünden olan ve özellikle Bodrum, Marmaris ve Antalya'da turistlerin masalarını süsleyen kerevizler ölmeye başladı. Sudaki oksijenin yetersiz olması sebebiyle toplu ölümlerin yaşandığı gölde milyonlarca ölü balık ve kereviz sahile vurdu.

    Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, 10 kilometre uzunluğundaki gölün kuraklık ve Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sulama amaçlı kullanılması sebebiyle çekilerek 3 kilometre kadar düştüğünü belirterek, "Ladik Gölü tamamen çorak bir hal aldı. Derinliği 6 metre olan göl şimdi yarım metreye kadar düştü. Gölde suyun az olması ve sudaki oksijenin tükenmesiyle balık ölümleri topluca ve çok oranda olmaktadır. Özellikle turna balığı 18 derecenin üzerinde ısısı olmayan ve alabalık gibi aşırı oksijen ihtiyacı olan bir balıktır. Su seviyesinin azalması ve buna bağlı olarak oksijenin azalması özellikle turna balığının topluca ölümlerini arttırmıştır. Geciyan ve kızılkanat gibi benzeri balık türleri ile kereviz ölümleri de toplu olarak karaya vurmaktadır" dedi.

    DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nün sulamayı kesmemesi halinde birkaç hafta içinde Ladik Gölü'nde canlı hayatının tamamen yok olacağına dikkat çeken Mutlu, yetkilileri göreve davet etti.

    Ladik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Recep Güzelli ise gölde kuraklık ve sulama nedeniyle milyonlarca balığının telef olduğunu belirterek, buna çözüm beklediklerini ifade etti.

    Tek geçim kaynağının Ladik Gölü olduğunu vurgulayan balıkçı Aydın Düzen de gölün yüzeyinin ölü balıkların kapladığını belirterek, "Bu kadar balığın öldüğünü hiç bir zaman görmedim. Su seviyesi 50 santimetreye kadar düştü. Oksijensiz kalan balıklar toplu halde ölmektedir" şeklinde konuştu.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Kelanj

    Kelanj

    Mesajlar:
    1.199
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7.5 kg.Sazan.
    Samsun Ladik Gölü (Turna)

    Ladik'te turna balığı sayısı artacak
    Samsun'un Ladik ilçesindeki Ladik Baraj Gölü'nde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan lezzetiyle ünlü turna balıklarının Türkiye'de ilk defa yarı kontrollü sistemle yavru yetiştiriciliği yapılarak göle salındı. Gölde, turna balığı sayısının arttırılarak turizme hizmet etmesinin sağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

    Turna balığının sayısının artırılmasını sağlayacak proje çerçevesindeki uygulama Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Şevket Kandemir, Araştırma Görevlisi Elif Yalçınkaya, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nde görevli biyolog Nesrin Dönmez ve DSİ. 73. Şube Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Hakan Buldu tarafından gerçekleştirildi.

    Prof. Dr. Nazmi Polat, Türkiye'de turna balığı kültürü elde edilmesi yönünde ilk olarak uygulanan çalışmayla hedeflerine ulaştıklarını dile getirerek, "Turna balığı kültürü elde edilmesi yönünde ülkemizde bilimsel bir çalışma örneği şimdiye kadar yapılmamış. Biz, turna balığının kültürünün elde edileceğini ortaya koyduk. Elde edilen yavru balıkları Ladik Gölü'ne bıraktık. Gelecek yıllarda da bu çalışmalar artarak devam edecek. Bunun için sözlü protokoller yapıldı" dedi.

    TURİZME KATKIDA BULUNULACAK
    Ladik Baraj Gölü'nde 10 yıl öncesine kadar günde yaklaşık 1 ton yakalanan turna balığının, zamansız ve aşırı avcılık, Ladik ilçesi kanalizasyonu ve çimento fabrikasının atıklarının göle arıtımsız ulaşması, Suluova tarlalarının sulanması için gölden çekilen suyun balıkları o bölgeye taşıması gibi nedenlerle mikroskopla aranır hale geldiğini kaydeden Prof. Dr. Nazmi Polat, öncelikle bu olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılmasını istedi.

    Yaptıkları çalışmayla turizm bölgesi olmaya aday Ladik için yeni bir umut doğduğunu dile getiren Polat, "Ladik Dağı, çim kayağı ve doğal kayak için uygun. Bu nedenle bu dağa ulaşacak 7 kilometrelik parke yol yapılacak. TOKİ, yakında turistik otelin temelini atacak. İlçede kaplıcalar da var. Ancak turist geldiğinde bu doğal güzellikler arasında bir lezzet arayacak. O lezzet turna balığıdır. Bu balığın, her gelen turiste tattırılabilecek sayıya erişmesi çok önemli. Şu anda sayı normalin çok altında" diye konuştu.
    TURİST İÇİN LEZZET ÖNEMLİ
    Eğer Ladik Baraj Gölü'ndeki turna balığı yavru sayısı arttırılarak geçmişte avlanabilen balık miktarına ulaştırılırsa, turizm amaçlı gelen her turiste ve turizmciye Ladik Baraj Gölü'nde yetişen turna balığının değişik tatları, tavası, kaşarlısı, sebzelisi, sacdası, kiremitdesi sunulursa ilçede ekonomik anlamda büyük bir kalkınma yaşanacağını vurgulayan Prof. Dr. Polat, şunları söyledi:

    Turist, farklı bir lezzet bulamadığı yere bir daha gitmez, bulduğunda ise her fırsatta uğrar. Bugün Trabzon Uzungöl'e gidenler sadece doğası, güzelliği için gitmiyor. 'Ben burada alabalık yerim, sütlaç yerim' diyor. Doğal güzelliği tat ve lezzetle bütünleştirdiğin zaman orada turizm olur. Lezzet çekici olur, cazibeyi arttırır, tekrar gelmeyi sağlar. Ladik'te turna balığı sayısını arttırabilirsek turizme katkıda bulunmuş olacağız."

    Polat, benzer çalışmanın yayın balığıyla ünlü Samsun'un Ayvacık ilçesinde de yapılması gerektiğini, çünkü bu ilçenin dünya harikası tabiat güzellikleriyle turizm merkezi olmaya aday olduğunu sözlerine ekledi.
    iha
    Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe
     
  3. mcelikkaya

    mcelikkaya murat çelikkaya

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    1.611
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    arkadaki çalılar
    çok üzgünüm burnumuzun dibi ama elden pek birşey gelmiyor :(
     
  4. darkdream1977

    darkdream1977

    Mesajlar:
    451
    Şehir:
    Tokat - Turhal (Samsun )
    Favori Kamış:
    mantarlı - makinalı takım
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg ( elle :) )
    maalesef göz göre göre gidiyor göllerimiz.yazık vallaaa
     
  5. KoRSaN

    KoRSaN M.Yüksel

    Mesajlar:
    141
    Şehir:
    İstanbuL
    ladikten gelen okadar su boşa akıyordu tarım alanlarına gönderiliyordu samsuna gezmeye gittimde gözlerimle gördüm okadar su boşuna akıyor onun önüne gecilebilirdi. Ve ufak bir not daha umarım samsunlu arkadaşlar alınmaz samsunun bazı yerlerinde halen triviri açık ve net bir şekilde kullanılıyor.normal bir şekilde çogu balıkçıda bulmak mümkün av malzemesi satan birine triviri sordum var dedi yasak degilmi dedim yasak dedi ee ozaman satmayın dedim ne yapalım diyor burda en çok satılan budur diyo agızıma geleni söyledim çıktım Önlem alınması gerek.:mad:
     
  6. fatih

    fatih fatih gürtekin

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    412
    Şehir:
    erbaa
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    nızı salın gitsin seneye daha büyüğünü yakalarsınız.
    koruma falan altına aldıkları yok. ben erbaalıyım en az ayda birkez gölün kenarından geçerim.yaz kış ben orda yolun kıyısında sürekli balık satmaya çalışan çocuklar gençler görüyorum. genelde cuma akşamı gidip pazar akşam döndüğümden pek avlanma şansım olmadı .geneldede olta dışında herşey oluyor gölde tırıvırı ağ vs.

    2 yıl önce mola verdğimde toplu balık ölümünü bende gördüm 2007den sonra hiçbirşey değişmemeiş demekki.videoyu paylaşacağım bulabilirsem.

    ayrıca sarımtırak yeşil koyu bir rengi vardı göl kenarının artık atıkmıydı yosunumsu birşeymiydi bilmiyorum.
     
  7. gslichemist

    gslichemist abdurrahman

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    52
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    turna 65 cm
    fatih bey, ben ladik liyim ve ladik gölü sulama göleti olduğu için her yaz kuraklık derecesinde çekilir ve her ilkbaharda dağlardan gelen kar suları ile maksimum seviyeye ulaşır. levrek, turna, sazan, kızıl kanat gibi balık çeşitliği açısından zengin bir göldü!!!! ama çevre köylerdeki balıkçıların sayesinde bu balıklar artık tükenme noktasında çünkü gölde o kadar çok ağ bulunuyor ki, balıkçı ağları çürüyene kadar gölde kalıyor ve çürüdüğü zaman çıkarılmadan yenisi kuruluyor, artık gerisini siz düşünün. bu konuda yetkilere defalarca şikayette bulunmama rağmen bu katliamın önüne bir türlü geçilmedi ve göz göre göre bu güzel göldeki balık popülasyonu bitirilmek üzere. bazen göle balık bırakılıyor ama göldeki avlanma bir düzene girmediği sürece bırakılan yavrular hiç bir işe yaramıyor.