Güzel bir görüntü Yakup hocam. Fotoğrafı siz mi çektiniz ? Bir de bu balıklar ne balığı acaba öğrenebilir miyiz ?
Günaydın. Sennur hanım bunlar Taşısıran balıkları (Cobitis taenia) . Bu hafa sonu çıktığım bir yayla-alabalık avı-iadesi gezisinde çektiğm bir kare. Daha uzak bir çekim aşağıdadır.
Yakup hocam, sayenizde bu balıları da görebildik. Gerşekten ilgin., akvaryumlarda ki vatoz balıklarına benziyorlar... Hani şu cam siliciler
Yakup ogretmenim bu baliklarin amaci nedir? niye sudan cikip ,yuruyorlar ,yumurta dokmek icin falan mi?Bunlar disarda da sanirim soluk aliyorlar. Paylasiminiz National Geographic gibi, vallahi bu fotografinizi kesin kabul ederler. Tesekkur ediyor, saygilar sunuyorum.
yakup abim sağolasın bu görüntüler için vallahi kıskandım seni, o fotoları kendim çekmek isterdim, sennur bacım taş ısıran balıklaları kulaklarının altındaki dikensi yapıyla taşlara tutunarak ilerliyebiliyor ama hiç şahit olamadım yanlız yemlik balık yakalarken onlardan çok tuttum eline aldığında kulakları ile bi çimdik atıyor bilmeyen balığı elinden atıveriyor ısırdı diye tekrardan teşekkürler yakup abim
Çok ilginç. Ben bu balığın adını ilk defa duyuyorum. Hüseyin beyin sorduğu sorunun cevabını da merak ediyorum. Açıklayan olursa sevinirim.
Sağolun dostlar, bu küçük şelaleden alabalıklar da atlayarak yukarı çıkıyordu bazen yağmur gibi ama alabalıkları net görüntüleyemedim. Taşısıranlar derelerin kumlu zeminlerinde de yaşasa da, (Gökhanın belirttiği gibi akvaryumdaki çöpçü balıklarıyla benzer yaşam tarzıa sahipler) en çok bu şelalelerde yapışıp orada gelişen böceklerle beslenmeyi seviyorlar. Çocukluktan beri bu tarz yerlerde sık sık görüyorduk ama artık şehirlere yakın dereler kirlendiği için belki 20 yıldır görmediğim bir kareydi. Sanıyorum beslenme amaçlı bir hareket. Islak bir zemin olduğu ve şelalenin bol oksijeniyle desteklendiği için o ıslaklıktan oksijen alabiliyorlar. Sürünerek yaklaştım, 50 cm mesafeden çektim foroğrafları. 640x480 piksel videosu da var fakat çoğu kere odaklama çarpan su nedeniyle bozulmuş durumda.
Evet Aytekin çok iyi tanıyorsun balığı. Bilirsin çok ta iyi canlı yemdir. Her tür tatlısu avcısı gelir ve suda kanca ucunda çok uzun yaşar.
samandıra göletinde bu ilginç balıkları yıllarca takip ettim ama böyle bir hareket yaptıklarına hiç şahit olamadım bence bu balıklar yemlenmiyor yumurta döküyorlar ama şunu söyleyebilirim herneyaparlarsa yapsınlar zevkle izlenecek bir görüntü ortaya çıkmış
daha nasıl ve nerede avlandığını, hatta toplandığını anlatmadım Gerçekten iyi bir yem, bu derede taşısıran ile yemlediğim bırakma oltayla 1kg ya yakın kırmızı benekli bile geldi.
yakup abi bu balıklar bayağı büyük görünüyor benim bildiklerim en fazla 10 cm civarı idi yoksa resim beni yanıltıyormu
bunlar da 10 cm civarıydı, resim çok yakından çekildiği ve etrafında ölçeklendirecek bir şey olmadığı için büyük görünüyorlar.
Yakup Hocam çok teşekkür ederiz. İnanın çok verimli bir avdan daha çok keyif aldım. Bizi böyle Memleletimizin zenginliklerinden mahrum bırakmadığın için tekrar teşekkür ederim.
Bunlar hala Samandra göletinde var mı ? Oraya çok yakınım, gidip görmek isterim... İlk kez duyduğum için çok ilginç geldi gerçekten.
sennur bacım valla bilemiyorum oraya uzun zamandır gitmedim ama piknik için gidebilirsiniz oltada atarsınız bir zamanlar kefal,sazan,havuzbalığı,kerevit,çıkıyordu daha sonra oranın suyu kurudu ve tekrar su yükseldi en son iki sene önce ailemle pikniğe gittim bahar ayları idi olta götürmedim zaten su kenarınada inmedim yanlız göletin her yerinde olta atanlar vardı yani gidip bir dolaşmak en azından aydos dağının havasını solumak lazım