Sapanca gölü ve kaçak avcılık

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında fuzuliyat tarafından paylaşıldı.

1. fuzuliyat

fuzuliyat Yiğit Ağabeyli

Merhaba arkadaşlar,
    Epey bir zamandır forumu takip ediyorum ancak ilk kez birşeyler yazıyorum. Umarım bu konu başlığı altında da faydalı görüş alışverişleri olur.
    Ben Sapanca' da yaşıyorum. Ve Sapanca gölünde beni gerçekten rahatsız eden bir durumdan bahsedeceğim.
    Bu taraflara gelen arkadaşlar varsa bilirler; Sapanca gölü doğal güzellikleriyle gerçekten korunmaya ihtiyaç duyan bir bölge. Tarım ve köyişleri bakanlığının sitesindeki sirkülere göre Sapanca gölü avlanmanın tamamen yasaklandığı göllerden Ancak ne yazık ki bu yasağı ne uygulayan var, ne de yasağa uyan var. Şu anda balıkların yumurtlama mevsimi olmasına rağmen göldeki sazlıkların önlerinde kilometrelerce uzunluğunda balıkağı serilmiş durumda. Ve gözlemlediğim kadarıyla ağlar oldukça dolu. Ve ne yazık ki farklı şeyler de gördüm. Ağlara takılan bazı balıkçıl kuşlar da suda telef olmuşlardı. Sanırım bu kuşlar da resmiyette koruma altında. Her ne kadar ağlara takılmış balıkların bir kısmın kurtarmaya çalışsam da sahildeki tüm ağları temizlemek hem zor hem de yakalanma ihtimalinden dolay tehlikeli:) ilginç bir ayrıntı da şu ki bu ağların çoğuna sahip olan 3-4 balıkçı var yani kim oldukları biliniyor(muş) hatta Sapanca içinde dükkanlarında balık satışı yapıyorlar!(Güvendikleri birileri olduğu izlenimi edindim...)
    Yani anlayacağınız, gölde çok yoğun bir talan devam ediyor. İşin trajikomik tarafı ise göz göre göre yapılan bu katliama hiçbir resmi makamın müdahale etmemesi; daha da kötüsü belki de müdahale edebilecek herhangi yüzen bir araca bile sahip olmamaları. Geçen sene valiliğe bu konuyla alakalı bir yazı gönderdim. Hatta bazı çözüm yolları da belirttim yazımda. Onlar da bana sözde gereğinin yapılacağına dair bir geçiştirme yazısı gönderdiler. Herhalde ilgilenmeleri gereken çok daha önemli işleri olduğundan bu basit(!) konuya pek eğilemediler beyefendiler.
    Arkadaşlar, bu işin düzelmesi için ne yapılabilir. Bu konuda bilgisi, tecrübesi olan veya yardım edebilecek arkadaşlar var mı? Bu kanunsuz,vicdansız insanları durdurmanın bir yolu var mı yoksa çaresizce gölü kurutmalarını izlemek durumunda mıyız? Çektiğim bazı fotoğrafları aşağıya ekledim.

Selamlar...

2. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Alçaklar diye başlıyorum.
    Biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiipppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp. diyorum başkada bir şey demiyorum. (tabii tek görevleri buna engel olmak olan şahıslarda buna dahil.)

3. zapato

zapato İbrahim Uyar

Favori Kamış:
    Cormoran 7000 pi
    En İyi Avı:
    iki lüferden öteye gidemedim
    Sapanca kaçak avcılık

Yiğit Bey,

Ben de o bölgede yaşıyorum.
    Mümkünse pazartesi günü (18 Mayıs) mesai saatleri içinde görüşelim. Bu konuda bir şeyler yapabiliriz.
    Tel: 2822299
    İbrahim Uyar

4. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Yaradandan bu kişileri cezalandırmasını diliyorum.Böylesine vatan hainleriyle vatandaş olşmaktan utanc duyuyorum.

5. yuvacıklı

yuvacıklı Hasan ÇAĞLAYAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE ALL AROUND CARBON KAMIŞ 150-300G 3.80
    Favori Makine:
    wiking 5000
    En İyi Avı:
    Daha en büyüğünü tutamadık.(En son 14 kilo aynalı)
    Sadece bu değilki ağları atanlar Akşam hava karardıktan sonra sazlıklar arasında sandallarına biniyor ve projektör ve zıpkınla havyar dökmek için kıyıya gelen sazanları avlıyorlar. Eşmeyi geçtikten sonra sağdan aşağı inip kıyıda bekleyin göreceksiniz. Ancak yapabilecek bişey olacağını zannetmiyorum. Bende ne kadar şikayet ettiysem ne gelen oldu ne giden nede ilgilenen. Bu yolladığın resimleri seneyede göreceğimizden eminim. :(:(:(

Benim şöyle bir düşüncem vardır. Ha hamile bir annenin karnına bir bıcak saplamış bebeği öldürmüşün ha havyar dökmeye çalışan balığı avlamışım. İkisininde birbirinden farkı yoktur benim için.

6. Okan_uA

Okan_uA .

Ben de sizin biplerinize miplerinize katılıyorum.;)

Durum içler acısı. Rezillik,kepazelik.:mad:

7. gtakgoa

gtakgoa gtakgoa

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 4.20
    Favori Makine:
    banax sx5000
    En İyi Avı:
    sarıkanat, 5 adet
    bu ne canilik, bu cahillik, bu ne vicdansızlıktır. ağları toplamaya gelirken bu katillerin resimlerini çekip yetkililere bildirmek gerekir. bölgede ikamet eden arkadaşların tabi bizlerin de mutlaka birşey yapmalası gerekir.

8. fuzuliyat

fuzuliyat Yiğit Ağabeyli

Arkadaşlar vallahi benim aklıma yasal yollardan yapılabilicek birşey gelmiyor. İllegal çözümler de bize yakışmaz.
    Geçen gün BIMER(başbakanlık iletişim merkezi) i telefonla aradım, beni sakarya bölgesi ile ilgilenen kadına bağladılar...Telefonu kırmamak için kendimi zor tuttum...Karşımdaki kadın mıymıy bişeyler anlatıyor, zaten ses tonundan en ufak çözüm dahi sunamayacak biri olduğu belli... Bana "Bizim elimizden bişey gelmez, ben yine de bildireyim ama çözmek zor.." nevinden şeyler söyledi. Benim bildiğim kadarıyla bu tip şeylerin kontrolüne Jandarmanın gücü yeter, onlar da da hareket yok, zaten basit bir sandaları dahi yok. Adasu ya ait bir-iki tekne var galiba onların da pek bi taraflarına taktığı yok...
    Bu memlekette kanunların uygulamasını sağlayabilecek bir birim yok mu?Çok tuhaf bir durum....

9. zapato

zapato İbrahim Uyar

Favori Kamış:
    Cormoran 7000 pi
    En İyi Avı:
    iki lüferden öteye gidemedim
    Yiğit bey,
    yarın görüşürsek, ilgili birimleri harekete geçireceğiz inşallah
    282 22 99

İbrahim Uyar

10. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    yiğit kardeşim duyarlı davranışınızdan dolayı size sonsuz teşekkürler ediyorum :)
    şimdi sana önerim tek başına bunlarla mücadele edemezsin onun için samader yetkililerine müracat et derim jandarma ve ormancılarla birlikte çok etkili çalışmalara imzalar atıyorlar ;) ;)
    yalnız benim anlamadığım ne eski sirkülerde nede tebliğlerde sapanca gölünde balık avcılığı yasak diye bir yazı göremedim vede bunu hiç duymadım :confused: :confused:
    merak ettiğim diğer konu ise şayet bu gölde balık avı gerçekten yasaksa ve sizde bunu biliyorsanız gölde botla veya kayıkla ağlara takılan kuşları kurtarma görevimi yapıyordunuz:confused: :confused: ;)

11. fuzuliyat

fuzuliyat Yiğit Ağabeyli

Sayın Aytekin,
    Aşağıdaki linkteki dökümanda 33. sayfaya bakınız. Orada "Avlanmanın Tamamen Yasaklandığı İçsular" kısmında Sapanca gölü geçiyor(Ben yanlış birşeye mi bakıyorum? Bunlar sirkü değil mi?):

http://www.tarim.gov.tr/Files/Mevzu...IAMACLISUURUNLERIAVCILIGINIDUZENLEYEN2006.doc

http://www.tarim.gov.tr/Mevzuat,Mevzuat.html

Ki ayrıca avlanmak yasak olmasa bile yumurtlama mevsiminde balık avlamanın etik ve insani olmadığını düşünüyorum.

Yukarıdaki sorunuza gelince; haftasonu kahvaltılık malzemelerimizi de alıp Kırkpınar dediğimiz bölgeye kadar sahil boyunca gezip güzel vakit geçirmekti niyetimiz. Ancak yolumuz üzerindeki manzaralardan rahatsızlık duydum ve buradaki arkadaşlarla durumu paylaşmak istedim ki bir çözüm bulalım. Yani su üzerinde durabilen her araç illaki av amacıyla kullanılacak diye bişiy yoktur :confused: (Di mi?Bu arada; keşke kuşu kurtarabilseydik:( )
    Teşekkür ediyorum İbrahim bey sizinle irtibata geçeceğim..

12. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    değerli kardeşim o bakmış olduğunuz sirküler hem bizi hiç ilgilendirmeyen ticari sirkülerdir hemde o sirkülerin üzerinden ikitane daha sirkü geçip adıda tebliğler olarak değiştirilmiştir ;)
    sapanca gölü amatör avcılığa açık bir göldür:) :)
    ve ayrıca mademki doğaya karşı bukadar duyarlısınız su kuşlarının yumurtladığı bir dönemde kuluçka alanlarına girmenin ve hayvanları ürkütecek şekilde sazlıkların aralarında dolaşmanında MERKEZ AV KOMİSYONU (MAK) tarafından yasaklandığını biliyor olmanız lazımdı bu yapmış olduğunuz davranışın cesanında yaklaşık 1000 tl olduğunu anımsatmam gerekir;)
    ayrıca o kuşu (cüce batağanı) kurtaramamış olmanızada nekadar üzüldüğümü anlatamam :( :(
    o ağ seren şerefsizlerede diyecek bir söz zaten bulamıyorum :mad: :mad:
    siz genede bu resimleri ve toparladığınız tüm bilgileri SAMADER'e verin;) ;)

13. fuzuliyat

fuzuliyat Yiğit Ağabeyli

Bilgi için teşekkürler..Benim tarım ve köyişleri nin sitesinde görebildiklerim bunlardı. Zaten benim şikayet ettiğim kıyıdan bir iki kızılkanat avlayan amatör balıkçılar değil sazlıkların önüne kilometrelerce ağ döşeyen vicdansızlardı...Bunlar sanırım her halükarda yasaklanmış durumda(hele içinde bulunduğumuz sezonu düşündüğümüzde)

Size göndermiş olduğum fotoğraflar sazlıkların aralarından değil 2-3 metre kadar dışından çekilmiştir. Zaten sahip olduğum botla sazlıkların arasına dalmanın botun bütünlüğü açısından da pek akıllıca olmadığını düşünüyorum. Kurumuş bir sazın bota saplanmasını veya bota zarar vermesini istemem. Dolayısıyla kuşları rahtsız ettiğimi sanmıyorum. Heralde MERKEZ AV KOMİSYONU sazlıkların dışında botla gezilmesine de karışmazlar;) (Yoksa karışırlar mı? )

Dediğiniz gibi SAMADER'i de bilgilendireceğim.

14. sadi

sadi

Favori Kamış:
    makaralı olta tek kanca mantarlı takım 2 ile 3 adet arası
    En İyi Avı:
    sazan 5.5 ile 16 kg arası en büyük balığı daha tutamadım
    yiğitbey duyarlılığınız için teşekkürler elinizdeki bilgilerle derneğimize bekliyoruz izniniz olmadan resimlerinizi siteden aldık mahsuru yoksa :D
    derneğimiz hacıoğlu mah.cumhuriyet cad.(çarşlamba pazarı girişi)saat 19.00 dan sonra açığız bekleriz .bu oluşumda herkesin desteğine ihtiyacımız var .

15. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    sende sağolasın kardeş:) :)

16. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    Sadi abi çalışmalarınızda başarılar dilerim:)

17. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Samader'in bu konuda aktif calistigini ispatlariyla forumda okumustuk, zaten kendileride cok gecmeden konuya ilgi gostermisler, sagolsunlar, basarilar diliyorum kendilerine.

18. fuzuliyat

fuzuliyat Yiğit Ağabeyli

Kod:
    izniniz olmadan resimlerinizi siteden aldık mahsuru yoksa  

Rica ederim ne mahsuru..Eğer insanlarda bilinç oluşmasına katkıda bulunacaksak ne mutlu bize. Gebze de çalıştığım için eve biraz geç geliyorum. Gelmem biraz zor olabilir. Ama yine de yardımcı olmak isterim.

Bugün İbrahim Bey le de görüştüm. Onunla da konu üzerinde bazı çalışmalar yapacağız inşallah.

19. er41han

er41han Erhan

En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Evet SAMADER dün turna yarışmasındada adapazarlı arkadaşlarla çok zor çalıştıklarını ve ilgili tüm makamların ilgisizliklerinden dolayı sıkıntılarından bahsettiler, maalesef yurdun çoğu yerinde vede her konuda bir vurdum duymazlık, bir aymazlık sürüp gidiyor, sanırım bu millet uyanana kadarda devam edecek, inşallah fazla sürmeez. SAMADER çalışanlarına gayretli çalışmalarından dolayı teşekkürler, inşallah çalışmalarının karşılığını tez zamanda görürler. Dilerim onların çalışmaları bizim,KAMADER'cilerede örnek olur, çünkü çalışma deyince balık tutma yarışması düzenlemekten başka şey akıllarına gelmiyor sanırım. Herkeze sevgiler, saygılar. RASTGELE :)

20. kamil628

kamil628 kamil

ben foruma 2. defa yazıyorum ve eşmeye istanbul dan giderken 1 km önce yenimahhalle diye bir yerde yazlığımız var belki bilirsiniz çeçenlerin evinin yanındaki ev... bende çok sinirleniyorum o projektörle gezenlere balık avlıyolar ve yasak bi şekilde bide ağ atıyolar 2 kere candarmayı aradım gelmediler birleri 10 tane kasnak atıyo adamlar kilo kilo balık öldürüyo hatta 3 yıl önce birileri övünüyodu 100 çuval balık tuttum diye bi yazda.1 kere candarma geldi arabaları kaldığı için bi daha gelmiyolar.şimdi göle bakıyorum ufak balık yok ... ama artık herhalde gölde balık olmayınca göl değere bindi günde 2 kere botla candarma geçiyor 1800ytl küsür cezası varmış o projektörle gezenler aynı zamanda hırsızdırlar komşumuzun teknesini çalmışlardı 3 yıl sonra köseköyde bulduk neyse bayağı içimde birikmiş:D bende sazan tutmak istiyorum tabiki bu gölde değil ... bu arada yeni olduğum için forumları biraz karıştırdım ama sazan için önerilen bi takım bulamadım yardımcı olursanız sevinirim