Sargoz Avı İçin Olta Takımları ve Yöntemlerim

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Sargoz35 tarafından paylaşıldı.

1. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Sargoz 1,6 kg,Çipura 1,5 kg,Levrek 3 kg
    Sevgili arkadaşlar,değerli dostlar

Sargoz avına gönül vermiş biri olarak siz değerli dostların,bu av ile ilgili sorularınıza
    yanıt verme adına izniniz olursa bu konu açmayı uygün gördüm.
    Öncelikle sargoz daha çok Ege,Akdeniz ve az miktarda da olsa Marmara kıyılarında avları yapıldığı bilinmektedir.Ege bölgesinde yaşadığım için,bu konuda biraz şanslıyım diyebilirim.
    Sargoz balığı daha çok büyük limanların iskele ayaklarında,batıklarda,dökme taş kayalarda,çakıllık taşlık kıyılarda ve barınakların dökme taş dalgakıran
    aralıklarında yaşamayı sever.Özellikle midye,kabuklular ve küçük balık yavrularıyla beslenirlerÖzellikleri itibariyle ürkek,nazik aynı zamanda da akıllı bir balıktır benim gözümde.
    Bilindiği gibi hepimiz,kullandığımız klasik üçlü takımlarımız,hırsızlı takımlarımız,tek iğne zokalarımız gibi takımlarla avlarımızı yapmışızdır.Benim yapımda olduğu için söylüyorum her zaman değişik şeyleri denemeyi kendime huy edinmişimdir,
    ve sargoz avları içinde,çeşitli yöntemler deneye deneye en sonunda verimli olan takımları
    bulmuşumdur.Bu takımlara geçmeden önce,öncelikle sargoz avında kullandığım yemlerden bahsetmek istiyorum.
    Sargoz avlarında aylara göre yem kullanırım.Sargozun daha nazlı olduğu aylar Aralık,Ocak,Şubat,Mart aylarıdır.Bu aylarda sargoz havyar aylarında olduğu için yem yeme alışkanlıkları iyice sinsi bir durum almıştır,bunun üstesinden gelmek için tek yem midye tercihimdir.Midyeyi bulmak her zaman mümkün olmadığı için bu gibi durumlarda madya tercihimdir.Öncelikli yem midyedir tekrar belirtiyorum.Midyenin hazırlanışı bir gün öncesinden olmalıdır,çünkü av esnasında açılan midyeyi,iğneye takmak maarifet ister.
    Bir gün önceden tedarik edilen midyeler bir hürbüz yardımı ile üzerlerine fazla yaklaştırmadan alev tutularak açılması sağlanır.Açılan midyelerin içleri bir bıçak yardımıyla çıkarılır,içi çıkan bu midyeler gazete kağıdının üzerine serilerek iyice sularının süzülmesi sağlanır.Suyu süzülen midyeler,kalın yemek tuzu ile iyice harmanlanır ve karton bir kutunun tabanına serili gazete kağıdına serilerek,midyeler gölge bir yere bırakılır.
    Yaptığımız bu işlem sonucunda midyeler sertleşecek ve iğneye takılması kolaylaşacaktır.
    Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz aylarında ise genellikle yumuşak yemler tercihimdir.
    Bunlar çim çim,boru kurdu,sülünez ve mamundur.Bunları tercih etmemdeki sebep sargoz havyardan kurtulduğu için önüne gelen yumuşak yeme hayır diyemeyecektir.
    Ağustos,Eylül,Ekim ve Kasım aylarında ise,genellikle sübye kullanırım,sübye olmadığı zamanlarda bunu kalamar telafi etmektedir.Sübye ve kalamar diğer yemlere nazaran biraz daha sert olup,harami diye adlandırdığımız isparoz balığına karşı,biraz daha uzun dayanmasıdır.Bir çok arkadaşımız akıllarından sardalya balığını geçirebilirler niye değinmedi diye,ben sardalya balığı ile avlanmayı sevmeyen birisiyim,avlarımda da hiç denemedim.Kullandığım yemler aynen bu şekilde ve sıra kıllandığım takımlara geçmek istiyorum.
    Kullandığım sargoz takımları,tekne ve kıyı olarak ikiye ayrılıyor.İlk tekne avında kullandığım takımdan başlamak istiyorum.Sevgili dostlar sargoz avlarına özellikle gece giderim çünkü konunun başında belirttiğim gibi,sargoz kurnaz bir balık ve onu sadece gece avlarında kandırabiliyorum.Gündüz en süslü yem bile onu cezbetmiyor. Tekne avlarında kamış kesinlikle kullanmam,çünkü oltadaki ağırlık hafif olacağından dolayı makinadan misinanın boşalması uzun sürebiliyor,bu yüzden tercihim kasnaktan yana.
    Özellikle ince,kaliteli ve sağlam misina kullanırım.Kasnakları büyük boy seçerim gam olayı en aza inmesi açısından.

Misina: Asso Ultra 0.240 / 0.260 / 0.280 mm
    Misina: Sufix XL Strong 0.30 / 0.33 mm
    İğne : Mustad 496 / 5 veya 4 no (kısa pala,siyah)
    İğne : VMC 9284 / 3 veya 4 no (kısa pala,bronz)

Kasnağa 50 metre misina sarılır,misinanın ucuna Mustad 496 / 4 no iğne bağlanır,iğneden 40 cm geriye bir adet sıkma kurşun takılır.Av meralarımız 30 metreyi geçmediği için 50 metre misina yeterli olmaktadır.

Örneğin 25 metre derinlikte bir yerdeyiz yapmış olduğumuz sargoz takımını çıkardıktan sonra daha önce hazırladığımız,armut kurşuna bağlı telefon telini (Resim:1) iğneye doluyoruz.

Bu şekilde dibe yolluyoruz.İğne dibe vardıktan sonra,teknenin küpeşte hizasında misinayı tutarak,bunu dip kabul ediyoruz. Elimizi misina üzerinden çekmeden, küpeşteden tekne içine doğru takımı 1,5 metre çekip,kasnağa kalın bir paket lastiği geçirerek misinayı sabitliyoruz.

Bunu yapmamızda ki amaç iğnenin her zaman aynı derinliğe gitmesi,bu arada kasnak teknede her zaman aynı yerde olmalı,isteğe göre derinlik kolay bir şekilde ayarlanabilir.Bu işlem bittikten sonra iğne yukarı çekilir,kullanılacak yem içine iğneyi,gizleyecek şekilde takılır ve tekneden uzağa doğru fırlatılır,misina anında muntazam bir şekilde denize boşaltılır.Misina iyice gerildikten sonra dibe gittiği anlaşılır,fakat akıntı gibi durumlarda sıkma kurşunlar tercihe göre çoğaltılır.
    Sargoz ona gönderdiğiniz yem ile biraz oynar,daha sonra yemi yutup kaçmaya başlar, bu esnada lastikle sabit olan kasnağınızı çeker,kasnak yürüdükten sonra artık devreye girmeniz gerekiyor.Unutmayın kasnak çekildiği anda,!!! misinayı kesinlikle elinizde tutup beklemeyin,çünkü onu herşey şüphelendirir.(kasnak denize düşerse arkasından el sallarsınız dikatli olun benden söylemesi:p:p:p)

Kıyı avlarında ise genelde kamış kullanırım.Kullanılan malzemeler yine aynı olup sadece takımda bir farklılık vardır.Bu takım,iğne ile fırdöndü arası 1 metre misinadan oluşur. Takılan sıkma kurşunların toplamı 30 gramı geçmemelidir.

Aynı at çek avlarında yaptığımız gibi,seri bir şekilde yemi fırlatmanız gerekmektedir.
    Yem suya düştüğü anda,makinadan misina seri bir şekilde boşaltılmalıdır,dikkatli bir şekilde misina boşluğu alınır,kamış kıyıya parelel gelecek şekilde sabitlenir.Bu arada makinanın kalamasını ayarlamayı unutmayın.:):):)

Sargoz oltanıza geldiği an,kamış yerinden alınır ve yumuşak bir şekilde tasmalanır,çünkü genelde kıyı avlarında sargoz,çoğu kez dudak uçlarından yakalanır,onun için sert tasma sargozun dudağını yırtabilir.
    Evet seğerli dostlar,benim sargoz avlarımda kullandığım yemler,takımlar,yöntemler bunlar,eğer merada sargoz var ise sizi güzel bir GECE bekliyordur,buna eminim.
    HEPİNİZE RASTGELE

2. 56562

56562 xxx xxxxx

Çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler.

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Güzel bir çalışma Mehmet, teşekkür ederiz eline sağlık. Ben de bir ekleme yapayım, kayalık ve kırmalık, yosunluk bölgelerin aralarındaki kumluk mekanlara olta düşürülebilirse çok verimli av yapılabilir. Bu dediklerim sığ mekanlar için geçerli, 3-5 metre derinliğindeki yerler için... daha derinlerde ise yarbaşlarında, ani yükseltilerin eteklerinde ve mehtapta av yapmak başarıyı getirir...

Sargoz avında, özellikle hedef 1 kg ve üzeri sargozsa normal düğümlere güvenmemenizi, düğümleri itinalı atmanızı öneririm. Karagözün aksine sargoz oltaya devamlı asılır, iyi kafa atar ve özellikle teknenin silüetini gördüğü zaman delirerek aşağı fişeklemeye çalışır, bu sırada takımınızda iyi atılmamış düğüm varsa ya sıyrılır gider, ya takımınız kopar.

Bir de iğne tavsiyesi yapayım;

mustad ultrapoint power baitholder no 4 (5933 br)

Son düzenleme: 2 Ekim 2009
  4. Serdar UsLu

Serdar UsLu Serdar

Favori Kamış:
    Ryobi 295 40-125 g
    En İyi Avı:
    Grida 4 Kg
    Paylaşımın için teşekkürler harika bir anlatım.Ben Kıyıdan avlıyorum ve pırdöndünün önüne kayar kurşun takıyordum kayalık attığım bölge birde senin sıkma kurşun deniyeyim takılçak mı bakalım küçük 5-6 tane sıkma yaptığın için belki takılmaz.

5. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    aslında yer müsait ise ve atılacak yer uzak değilse en güzeli iri yem+ şeytan oltasıdır. takılma derdi de çok az, yemin süzülüşü de çok başarılı olur. hem de sargoz avı genelde gece yapıldığı için yavaşça dibe süzülen yemi harami balıklar tarumar etmez...

mesela mendirek içlerinde veya liman ayaklarında şeytan oltasıyla umulmadık levrekler bile yakalayabilirsiniz. aklınızda olsun.

6. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Hakan abi katılım için teşekkürler,faydası olur ise ne mutlu bana :) Selamlar.

7. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Sevgili Kaan katılım ve eklemeler için teşekkürler,avlarında bol şanslar :) Selamlar.

8. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:

Sevgili Serdar katılım için teşekkürler,avlandığın bölgenin kayalık olması güzel bir o kadar da dezavantaj :) ama oltanı doğru kullandığın takdirde güzel sargozlar alacağına eminim,rastgele :) Selamlar.

9. karam66

karam66 bulent

Favori Kamış:
    surf 4200 carbon
    Favori Makine:
    alba star
    En İyi Avı:
    zargana
    bilgi için teşekkürler güzel bi paylaşim :)

10. Sargoz35

Sargoz35 Mehmet TEKİN

Favori Kamış:
    Remıxon Albor 3 m.
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000 Vİ
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Bülent abi :) avlarınızda bol şanslar,Selamlar.

11. LapinCash

LapinCash

Sıkıştırma kurşun nasıl kullanılıyor hep görüyorum da bir öğreneyim dedim kutuylada satıyorlar onlar nasıl düşmüyorlar.Deliğinde 5-10 keremi geçriyorsunuz ?

12. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Emrecim sıkma kurşun tam delik değil, yarıktır, araya misinanı koyar pense ile sıkıştırırsın... aşırı da sıkıştırıp misinanı ezme tabi ki :D sağlam duracak kadar...

Son düzenleme: 16 Ekim 2009