Bu balıklar boy ve kilo olarak maximum ne kadar oluyor ve ülkemizde görülen en büyük boyları ne kadar merak ediyorum?
Ne güzel elinin altında internetin ve bu konu hakkında sitede bir ton yazı var bi araştır kardeşim artık yakında şuan yemekte kuru fasulyeyle pırasa var hangisi yiyeyim diye konu açıcaksın ve bazı konularda takip ediyorum başkalarına site içinde araştırma yapmalarını söylüyosun neyse kendine dikkat et kardeşim.
internetten arada bul. aylarca ardığım şeyler oluyor, bulamıyorum, koşup mufiye soruyorum, o da bıkmıştır benden. Yöremizde Sargoz denilen balık aslında Sorgos hatta SArgus tur. Mersin kıyılarında göç etmeden yaşarlar. bilinen en büyüğü, bulabildiğim 45cm. 2 kilo. yetişkinler avuç içi büyüklüğünde olurlar. yani elini bileğinden tut parmaklarına kadar gibi bir şey, el kadar yani. şubatta ortadan kaybolurlar galiba yumurtlama için (yılda 2-3 kez oltalara gelmez, zıpkınla vururlar ama aylarını tam bilmiyorum, bir bahar aylarında birde yaz aylarında, şubat boyunca kesin zaten) kaynak: mersindeki kıyıdaki eski balıkçılar diğer balıklar hakkında kesin bir fikrim yok şuan
sargoz baltabaş karagöz olarak bilinen türdür,3-4 kilo ağırlığa ulaşabilir...lüfer 7-8 kilo 1 metre boya rahatlıkla ulaşır....
Bi dövmediğiniz kalmış. Arama yapmasını söylüyosam daha önce gördüğüm ancak net olarak hatırlamadığım bi konudur. Yada benim söyleyebileceğim şeylerden daha ayrıntılılarının mevcut olduğunu bilirtmek içindir. Biliyorsam bildiğimi yazarım. İnterneti sık sık açamıyorum. Açtığımdada işlerim oluyor. İsterseniz bi sargoz yazın yada sargoz ne kadar büyür yazın. Soruğum sorunun cevabını bulmak 1 saati geçer. T-Rap sana niye batıyo benim konular onu anlamadım? Daha öncede böyle bi sazanlık yapmıştın.
Sargoz: rapor edilmiş en büyük boy 45 cm, ağırlık 1.870 gr, genelde Akdeniz ve Ege'de 15-20 cm Marmarada 25-30 cm lik bireyler yaygındır. İki Çizgili Karagöz: rapor edilmiş en büyük boy 45 cm, ağırlık 1.300 gr, genelde 15-20 cm lik, bireyler yaygındır. Sivriburun Karagöz: rapor edilmiş en büyük boy 60 cm, ağırlık 1.680 gr, genelde 20 cm, Karadenizde 30 cm lik bireyler yaygındır. Lüfer: rapor edilmiş en büyük boy 130 cm, ağırlık 14.400 gr, bizde genelde 15-20, dünyada 60 cm lik bireyler yaygındır.
Yakup abi bu bilgiler benim için şaşırtıcı oldu, Baltabaş ve Sivriburun'un 3-4 kiloluklarının bulunduğunu zannediyordum. Demek ki bu da doğru bildiğimiz yanlışlardanmış. Bu tip konularda kimseye internetten araştırma yapmasını önermeyin bence. İnternet tam bir bilgi çöplüğü. 1 tane doğru bilgi varsa 9 tane yanlış var. En iyisi uzmanına sormak.
Hayır hayır, sen doğru düşünüyorsun. Bu literatüre geçmiş, kabul edilmiş rakamlar. ve Fishbase den alınmıştır. Avladığımız rekor balıkları 10 yıldır fishbase e kabul ettiremedik, fotografı, kantarı tartısıyla. Bu da onların hatası
İstanbulda 6 metre derinlikte Seyhan Özkan tarafından vurulmuş bir karagöz. 48 cm, 2.3 kg Yakup Hocam çok haklı, bu tür resmi siteler rekor sayılacak boyutlardaki örneklere çok şüpheyle yaklaşıyorlar. İnsanın "gel kardeşim kendin ölç o zaman" diyesi gelir. Bir de bu boyutlar farklı denizlerde sıklıkla görülen maksimum boyların üst sınır ortalamasını belirtiyor bana göre. Daha genel, dolayısıyla daha doğru bilgi verilebilmesi açısından. Yoksa yiyecek ve su şartları yönünden çok verimli bir bölgede türler azman boyutlara ulaşabiliyorlar. Hatta özel tanklarda çok iyi koşullarda bazı türleri olağanüstü boylara getirip sonrasında "avladık" diye göstermeyi düşünen, rekor peşinde koşan sahtekarlara da imkan vermemek için bu tür şüpheli yaklaşımlarda bulunuyor olabilirler. Birçoğumuz biliriz ki akvaryumlarımızdaki balıkları doğadaki türdeşlerinden daha büyük boyutlara getirebilmekteyiz.
1 ay önce Bodrumda bir zıpkıncı arkadaş 14.4 kilo sırtıkara (lüfer) vurdu . Bin tanelik bir sürü içerisinden almış balığı . Diğer sorduğun sargoz karagöz hakkında ikinci linke bakarsan cevabı görebilirsin, saygılar. http://www.zipkinavi.com/144-dev-kofana-t18290.html http://zipkinci.com/turunun-en-iyileri/11201-sargoz-karagoz-iskatarya-sivriburun-1-kg-ve-uzeri.html
Birşey sormak istiyorum: O Sırtıkara ne oldu sonra? Yendi mi? Çünkü eti o kadar kayış gibidir ki kediye versen yemez. Ayrıca civa miktarı büyük ihtimal tavan yapmıştır. Yenmesi kesinlikle sakıncalı olabilir. Bu durumda böyle canavarları avlamanın tek bir nedeni olabilir; o da büyük av hazzı. Bundan 50 yıl önce bir sorun değildi belki ama bugün artık 1 tanesine bile ihtiyacımız var. Yanlış anlaşılmasın, doğal ortamında olmasına ihtiyacımız var.
Valla bilmiyorum tanımıyorumda vuran kişiyi , konu hakkında merakı olan arkadaşın merakını gidermek için verdim linkleri, saygılar.
Kesinlikle katılıyorum. Her balığın küçüğüne yazıktır büyüğünü avlamak iyidir diye bir şey yok. Bu boydaki lüferi yemek hem sağlığa zararlı hem de yenmeyecek kadar kötü bir eti vardır. Örneğin koyunun da eti beğenilmez, bu yüzden kuzuların bir miktarı ayırılıp yenir, koyunlardan koçlardan da yeni kuzu elde etmekte faydalanılır. Deniz için de böyle olmalı, bazı balıklar için alt sınır olduğu gibi üst sınır da olmalı. Bu balıklar yumartlama potansiyeli açısından çok değerli ve boş yere ziyan edilmemeleri gerekiyor. Dünya'nın gelişmiş ülkelerindeki uygulmalara bakarsak oralarda bazı türler için alt sınırın yanında üst sınır olduğunu da görebiliriz. Sadece ara boyların avlanmasına izin veriliyor.