Merhaba abiler kardeşler, Bir süredir yemli sistemle Lüfer avına çıkıyoruz. Henüz kendisiyle tanışamasak da güzel boylarda sarıkanatlar aldık. Bazılarını forumda da paylaşmıştım. Son aldığım bir iki balık daha iyiydi paylaşamadım. Dün Zonguldak/Alaplı Limandan kısa metrajlı bir şansımı deneyeyim dedim. Fazla vuruş olmadı. Olta elimde bekliyordum anında müdahale etmek için. Bir yarım saat kadar sonra muhabbet esnasında, dalgınlıkta güzel bir vuruş geldi. Oltanın ucu hala sallanmaktayken hafiften asıldım, balığı alamadım yemi değişeyim diye oltayı çektim ki takım yok. Mantarın yukarısından kesmiş balık. Mantarı ilk iğneye hafiften yerleştirmiştim. Muhtemelen yemi komple yuttu, o 3-4 saniyelik müdahale edemediğim süreçte de zokanın arkasını deforme etmiş. Ağzından atamadıysa da bir süre sonra ölmüştür heralde Belki de ilk lüferle tanışacaktık yine kısmet olmadı. Takımdaki iğnelerin koptuğunu görmüştüm bir kaç kez ancak mantar olmadan ilk kez çektim takımı. Sizlere sormak istediğim bu takımı en sağlam şekilde nasıl yapabiliriz. Hazır aldığım takımlar çok sağlam olmuyor. Hem iğneleri, hem de misinaları. Ben kendim malzeme alıp bir iki deneme yapmak istiyorum. Takım için iğne ve özellikle misina tavsiyesinde bulunabilir misiniz? Takımı komple ip misinadan yapsak nasıl olur mesela?
Mantarlı takımlar genelde 0,28, 0,30 çift kat misineden yapıyoruz. Daha kalın kullanan da vardır. Misine kalınlaştıkça balığın vurma ihtimali düşer, yakalanan balığın misineyi kesmesi zorlaşır. Ama yeri geldiğinde sarıkanatlar bile kalın misineyi kesebilirler. Dişler değmeyegörsün, testere gibidir. Uzun palalı iğne tercih etmek gerekir, uygun yerden yakalanırsa lüfer bile çekilebilir. Mantarlı takımı komple götürdüyse lüfer ambarlamıştır. Garanti isteniyorsa çelik telli takımlar kullanılmalı. Yemi biraz kasar ama balık yakalandı mı kurtuluşu olmaz.
Cevap için teşekkürler hocam aynen götürmüş komple, yüksek ihtimal lüferdi. Dişleri meşhur. Bizzat da tanışmıştım kaya arasına giren sarıkanatı almaya çalışırken serçe parmaktan kaptırmıştık Dediğiniz çelik telli takımı biraz araştırayım hazırı varsa atayım çantaya. İp misinadan yapsak nasıl olur o konudaki fikirlerinizi de almak isterim
Tamda ben yazacaktım sen yazmışsın.İp misina kullanmak daha avantajlı ,yalnız her balıktan sonra muhakkak ipi kontrol et. Ben mantarın biraz gerisinden küçük fırdöndü bağlatıp ,üçlü fırdöndüye gideni mono yapıyorum. mononun ucunada sağlam bir klips yapıyorum. balığın kesmesi durumunda yedek takımı klipse takıp gönderiyorum.
bende gecenlerde malzeme almaya gıttıgımde ıp mısınadan yapmıslar takımı adam onu tafsıye ettı celık tel yada başka alma dedı hepsı vardı ıp mısınalı olandan aldım ıyı bır sey yapmısım demekkı..(gercı hepsınden 3-5 tane var)
Cevaplar için teşekkürler. Benim gittiğim av bayiinde hazır ip misinalı takım yok. Diğerlerine de bakayım olmadı kendim yapmaya çalışacağım Normal misinaya göre daha iyi olabilir diye düşünmüştüm, sizin de dediğiniz gibi balıklardan sonra kontrol ederek yenileriz. Çelik telli de bulunduralım çantada
ip misine ile denemedik, vuruş alınabiliyorsa yararlı olur. Herhangi misineye göre çok daha zor kesecektir lüfer. Ama peş peşe balıklar inceltip bir süre sonra onu da kesebilirler.
Çelik misina yemi özellikle fileto kesmişseniz büktürüyor.Mantarın duruşunu dengesizleştiriyor. İp misina kaliteli ise gayet kullanışlı. Yanlız her yemde kontrol etmekte fayda var.